preloader icon

01.09.2017
Τα νέα του Συνδέσμου
Το 2ο Συμπόσιο Πλαστικών του Σ.Β.Π.Ε.: "Δυσλειτουργική η ανακύκλωση στην Ελλάδα"
news image

Κοινός τόπος στο 2ο Συμπόσιο Πλαστικών που διοργάνωσε ο ΣΒΠΕ ότι η ανακύκλωση στην χώρα μας δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Η αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έσφυζε από ζωή την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010. Με τα απορρίμματα στο κέντρο της Αθήνας να δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό η χρονική συγκυρία για την διοργάνωση του 2ου Συμποσίου Πλαστικών από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποδείχθηκε η καταλληλότερη.  Η «Ανακύκλωση Πλαστικών Υλικών Συσκευασίας», που ήταν το θέμα του Συμποσίου, ήταν επίκαιρο όσο ποτέ και μια σειρά από διακεκριμένους ομιλητές προσπάθησαν να επεξηγήσουν στους παραβρισκομένους τη δυσλειτουργία των συστημάτων Ανακύκλωσης στην Ελλάδα αλλά και να προτείνουν τρόπους για να ξεφύγουμε από την αποπνικτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Κοινός τόπος στις ομιλίες ήταν ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα νοσεί. Οι περισσότεροι από τους ανακυκλωτές, στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε στο τέλος του Συμποσίου, στάθηκαν στην ελλιπή βοήθεια που δίδεται από την πολιτεία και αρκετοί αναφέρθηκαν στο εντεινόμενο πρόβλημα της μη παραμονής των απορριμμάτων στην Ελλάδα και η εξαγωγή αυτών σε τρίτες χώρες. Επισημάνθηκε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει η μη ανάπτυξη της τεχνολογίας ενώ ουδείς δήλωσε ευχαριστημένος από τους δείκτες ανακύκλωσης σήμερα. Για να υπάρξει ορατή μεταστροφή στο μέλλον ιεραρχήθηκε ως προτεραιότητα η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης, η οποία αυτήν την εποχή, λόγω άγνοιας κυρίως, διάκειται αρνητικά για την ανακύκλωση.

Αν δεν υπάρξει ενημέρωση, τότε αυτή η στάση θα κλιμακωθεί και οι αριθμοί της ανακύκλωσης θα βουλιάξουν ήταν μια κοινή διαπίστωση, σε ένα Συμπόσιο το οποίο κόσμησαν με την παρουσία τους η Υπερνομάρχης Αθηνών, Ντίνα Μπέη, ο Γενικός Γραμματέας Υ.ΠΕ.ΚΑ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο Διευθυντής Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, Αδαμάντιος Σκορδίλης, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Γιάννης Ραζής αλλά και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας ανακύκλωσης, COREPLA, Τζιουζέπε Ρόσι και ο διευθυντής μάνατζμεντ της ολλανδικής εταιρείας, CEDO, Τον Έμανς. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Γιάννης Κασελίμης αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης, χάρη στους οποίους έγινε δυνατή η διοργάνωση αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της πλαστικής συσκευασίας και έθεσε ως στόχους: την συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας ανακυκλωμένων υλικών, την πιστοποίηση τους, την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μετάδοση πληροφοριών . Στο πλαίσιο του Συμποσίου ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής ανακύκλωσης από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας.

Οι χαιρετισμοί των αρμοδίων και η επιβράβευση της πρωτοβουλίας του ΣΒΠΕ

Χαιρετισμό στο Συμπόσιο απηύθυνε η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία Δαμανάκη η οποία εκθείασε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας χαιρετίζοντας ως θετικό το γεγονός ότι η Βιομηχανία των Πλαστικών έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα και να εκπονεί μελέτες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Μας ενδιαφέρουν άμεσα τα συμπεράσματα του 2ου Συμποσίου Πλαστικών και θα φροντίσουμε να ενημερωθούμε για αυτά» υπογράμμισε η κυρία Δαμανάκη, δίνοντας,  νοητά, την σκυτάλη του λόγου σε μια άλλη κυρία, την Υπερνομάρχη Αθηνών, Ντίνα Μπέη, η οποία συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία που έλαβε.

 

ΝΤΙΝΑ ΜΠΕΗ – ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η κύρια Μπέη υποστήριξε ότι εξεπλάγην θετικά από το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας επέλεξε σε αυτή την περίοδο να διοργανώσει ένα Συμπόσιο για την Ανακύκλωση και όχι για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του. «Σας τιμά το γεγονός ότι δεν αναφερόμαστε στα οικονομικά προβλήματα του κλάδου σας αλλά για το περιβάλλον και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέη, η οποία επεσήμανε ότι συμμετείχε σε όλες τις ενέργειες που αφορούσαν την ανακύκλωση ως αυτοδιοικητικό στέλεχος. «Το πλαστικό είναι συνυφασμένο με την καθημερινότητα μας για αυτό το λόγο η συζήτηση για την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών δεν είναι πολυτέλεια» υπογράμμισε η κυρία Μπέη, η οποία ανέφερε ότι ο τρόπος για να μειωθούν τα απορρίμματα είναι τα ήδη υπάρχοντα εγκεκριμένα προγράμματα. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας η μέριμνα για την ανακύκλωση» είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τον ΣΒΠΕ για την πρωτοβουλία του να τυπώνει σε κάθε πλαστικά σακούλα το μότο του «Κινήματος των Πολιτών» «καταναλώνουμε ότι παράγουμε».

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Υ.ΠΕ.ΚΑ

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΚΑ, ο καθηγητής, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίηση για την πρωτοβουλία του ΣΒΠΕ. Ο κύριος Ανδρεόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα σημείο που ιεράρχησε ως το πλέον σημαντικό για να επιτευχθεί η ποθούμενη αύξηση στους αριθμούς της ανακύκλωσης. Την σύγκλιση όλων των κοινωνικών συντελεστών. «Να ξεφύγουμε από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και να συντείνουμε σε μια ευθεία γραμμή, ώστε να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάσταση». Ο κύριος Ανδρεόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει η αρχή από την διαπαιδαγώγηση των μικρών μαθητών. «Θα πρέπει να μαθαίνουμε τα μικρά παιδιά να σέβονται το περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλοι μας θα πρέπει να μάθουμε τι καταναλώνουμε, τι πετάμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κύριος Ανδρεόπουλος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει ο ΣΒΠΕ να είναι σημαιοφόρος της προσπάθειας αυτής, πριν κηρύξει την έναρξη του 2ου Συμποσίου Πλαστικών.

Τζιουζέπε Ρόσι - Πρόεδρος COREPLA

The Italian Plastic Packaging Recycling System

Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας, COREPLA, Τζιουζέπε Ρόσι, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της. Ο κύριος Ρόσι πραγματοποίησε μια σύντομη αναφορά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι ο συνολικός στόχος για την αποκομιδή απορριμμάτων( όχι μόνο πλαστικά αλλά όλα τα απορρίμματα) τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 50% ως το 2020. Σήμερα, την Βιομηχανία Πλαστικών στην Ιταλία απαρτίζουν 5598 εταιρείες, στις οποίες εργάζονται 141900 εργαζόμενοι με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 28,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η COREPLA, την οποία ο κύριος Ρόσι, εκπροσώπησε στο 2ο Συμπόσιο Πλαστικών, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει ως στόχο να αυξήσει την ανακύκλωση. Έχει την ευθύνη να συλλέγει όλες τις συσκευασίες που παράγονται στην Ιταλία, ενώ οι ενέργειες του συστήματος επικεντρώνονται στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση των πλαστικών υλικών. Χρηματοδοτείται από μια περιβαλλοντική αμοιβή που επιβάλλεται στην πώληση κάθε συσκευασίας. Ο κύριος Ρόσι ανέφερε ότι σήμερα οι εταιρείες που παράγουν, χρησιμοποιούν, μετατρέπουν και ανακυκλώνουν Πλαστική Συσκευασία είναι 2704. Η COREPLA δραστηριοποιείται σε 7280 δήμους και κοινότητες της Ιταλίας και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα απόβλητα τους είναι 857. Στη συνέχεια τα απορρίμματα των δήμων και των κοινοτήτων κατευθύνονται στα 38 εργοστάσια διαχωρισμού τους και καταλήγουν ανά υλικό στα 80 ανακυκλωτικά εργοστάσια που λειτουργούν στην Ιταλία. Ο κύριος Ρόσι αναφέρθηκε περιεκτικά στο ευέλικτο σύστημα που έχει δημιουργηθεί στις εταιρείες έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ο πρόεδρος της COREPLA εκτίμησε ότι οι περιοχές με τους μικρότερους δείκτες ανακύκλωσης στην γειτονική χώρα βρίσκονται στην Νότια Ιταλία και στην πρωτεύουσα, Ρώμη, ιδίως στην περιοχή, Λάτσιο. Η περιβαλλοντική καμπάνια όμως για την ανακύκλωση, όπως επεσήμανε, απέδωσε εύχυμους καρπούς στην Νότια Ιταλία, όπου πέρυσι εξαιτίας της κλιμάκωσης της ενημέρωσης σημείωσε αύξηση 22%. Πάντως, ο κύριος Ρόσι εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανακύκλωση στην Ιταλία παραμένει η ενημέρωση. « Θα πρέπει αρχίσουν καμπάνιες στα σχολεία, να χρησιμοποιήσουμε τα οπτικοακουστικά μέσα για να διεισδύσουμε στην κοινωνία και να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες την κουλτούρα της ανακύκλωσης με σύνθημα «δεύτερη ζωή για τα Πλαστικά». Ο κύριος Ρόσι ανέφερε ως υπόδειγμα στον τομέα της ανακύκλωσης την Γερμανία και έθεσε ως νέο στόχο της COREPLA την πρόληψη. Κατέληξε με την διαπίστωση ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις ηθικές αρχές μας. «Τα απορρίμματα είναι μια βρώμικη δουλειά αλλά πρέπει να την κάνουμε καθαρά» ανέφερε παραχωρώντας την θέση του στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «CEDO Recycling», Τον Έμανς, του οποίου η ομιλία είχε ως θέμα την ανακύκλωση χρησιμοποιημένου αγροτικού φιλμ.

ΤΟΝ ΕΜΑΝΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «CEDO Recycling»

Agricultural Film Recycling

Ευχαρίστησε αρχικά τον ΣΒΠΕ για την πρόσκληση και έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της εταιρείας που εκπροσώπησε. Η CEDO είναι μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στην παραγωγή και προμήθεια αγροτικών φιλμ και διαθέτει 4 εργοστάσια, στην Αγγλία, την Πολωνία, την Κίνα, και την Ολλανδία. Αναφέρθηκε στον κύκλο εργασιών της εταιρείας του και τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιεί και επεσήμανε ότι η ιστορία της CEDO άλλαξε όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου αγροτικού φιλμ, το ποσοστό του οποίου δεν ξεπερνά το 5%.  «Αν ήμουν ένας άνθρωπος που του αρέσει η ευκολία θα έστρεφα την προσοχή μου στην συσκευασία και όχι στο αγροτικό φιλμ. Επέμεινα όμως ότι θα πρέπει να στραφούμε στην ανακύκλωση του αγροτικού φιλμ, το οποίο επιπροσθέτως είναι πολύ δύσκολο στην αποκομιδή του» . Ο κύριος Έμανς παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκε την δημιουργία μιας γραμμής ανακύκλωσης για το αγροτικό φιλμ. Εξειδίκευσε στα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα μηχανήματα. Στην παρουσίαση του έδειξε ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τον τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνεται το φιλμ στο εργοστάσιο της CEDO. Από το πρώτο βήμα όταν παραδίδεται το φιλμ μέχρι και το τελευταίο. Η επένδυση για την ανακύκλωση αγροτικού φιλμ στοίχισε συνολικά 3 574 445 ευρώ και αποσβέστηκε μόλις σε 1,5 χρόνο, παρά το μικρό μερίδιο που καταλαμβάνει το αγροτικό φιλμ στις πλαστικές συσκευασίες. «Υπάρχουν αρκετά χρήματα σε αυτόν τον τομέα. Είμαι ανακυκλωτής και πιστεύω πολύ σε αυτήν την δουλειά, κάτι που αποδεικνύω καθημερινά» κατέληξε ο κύριος Έμανς, αφήνοντας το βάθρο του ομιλητή, στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνο Παπασπυρίδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ανακύκλωση Πλαστικών Υλικών Βιώσιμες Τεχνολογικές Προσεγγίσεις, Κ. Δ. Παπασπυρίδης, Π. Κοίλιαρης,

Ο Κύριος Πασπαυρίδης αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την πρόσκληση αποκάλυψε το αίσθημα της χαρμολύπης που ένιωθε εκείνη την ημέρα. Χαρά για την διοργάνωση του Συμποσίου και λύπη από τα όσα άκουσε να λένε οι προηγούμενοι ομιλητές και τα οποία υπογράμμιζαν το πόσο έχει μείνει η Ελλάδα. «Έχουμε καθυστερήσει πολύ»  είπε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν τεχνολογία που υπάρχει για την ανακύκλωση. «Η Ευρώπη τρέχει σε άλλες ταχύτητες. Η νανοτεχνολογία εισέρχεται στην συσκευασία και εμείς ακόμη μιλάμε για την ανακύκλωση των πλαστικών». Ο κύριος Παπασπυρίδης αναφέρθηκε στις Βιώσιμες Τεχνολογικές Προσεγγίσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν στην ανακύκλωση των πλαστικών υλικών. Για το διακύβευμα του Συμποσίου, την Ανακύκλωση, ο κύριος Παπασπυρίδης απέτισε φόρο τιμής στον καθηγητή Καμπούρη, τον πρώτο που αναφέρθηκε σε αυτήν από την δεκαετία του 1970. Στην εισαγωγή της ομιλίας του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του πλαστικού και αναρωτήθηκε  πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά. Αν τα εγκαταλείπαμε η συσκευασία θα αύξανε το βάρος της κατά 4 φορές. «Οι New York Times ανέφεραν πριν από δυο χρόνια με τίτλο τους στην επιστημονική τους στήλη ότι «τα πλαστικά είναι χρυσός» υπενθύμισε ο κύριος Παπασπυρίδης, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύγκριση μεταξύ του χαρτιού και του πλαστικού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 500 000 δένδρα χρησιμοποιούνται για την έκδοση των εφημερίδων κάθε Κυριακή μόνο στην Αμερική και επεσήμανε ότι τα ευρήματα υπέρ του πλαστικού είναι εντυπωσιακά. Ο κύριος Παπασπυρίδης ιεράρχησε ως το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας ότι φυλλορροούν οι επιστημονικοί «εγκέφαλοι» από την πατρίδα μας. « Άνθρωποι άριστα εκπαιδευμένοι από το πανεπιστήμιο φεύγουν στην Αμερική, την Γερμανία και να δω τι θα μείνει στην Ελλάδα» ανέφερε.  Ο κύριος Παπασπυρίδης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην νανοτεχνολογία και την μεγάλη διείσδυση που έχει επιτύχει στην αγορά. Η επιτυχία της ανακύκλωσης εξαρτάται από 4 παραμέτρους κατέληξε. Τα πανεπιστήμια, την βιομηχανία, τις κυβερνήσεις που πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης πλαστικών λαμβάνοντας υπ’ όψη την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και την κοινωνία που πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Την θέση του κύριου Παπασπυρίδη έλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Γιάννης Κασελίμης, που μίλησε για τις πλαστικές συσκευασίες, το παρόν, το μέλλον, τις προοπτικές , τις ανησυχίες και τις προφυλάξεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΛΙΜΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πλαστικές Συσκευασίες Το Παρόν και το Μέλλον, Προοπτικές –Ανησυχίες-Προφυλάξεις,

Αρχικά ο κύριος Κασελίμης παρέθεσε μια σειρά εύληπτων επιχειρημάτων που απεδείκνυαν την παραπλάνηση που έχει επικρατήσει στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα σε σχέση με τα πλαστικά. «Οι παραπλανητικές απόψεις έχουν δυστυχώς περάσει στην κοινή γνώμη και θεωρούνται ότι απηχούν την πραγματικότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, ο οποίος αναρωτήθηκε: «είναι όμως  αυτή η πραγματικότητα»; Χάρη στα πλαστικά έγινε επανάσταση στην ιατρική με τις πλαστικές σύριγγες μίας χρήσεως που έσωσαν ζωές που παλαιότερα χάνονταν από μολύνσεις που προερχόντουσαν από τις σύριγγες πολλών χρήσεων. Το Airbus 380 με το 22% των συστατικών του από πλαστικά υλικά επέτυχε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%.  Το Boing 787 Dreamliner με το 50% των συστατικών του από πλαστικά υλικά έγινε 20% ελαφρύτερο ενώ η κατανάλωση καυσίμου μειώθηκε κατά 20%.  Το πλαστικό film 2gr είναι αρκετό να συσκευάσει 200gr τυρί ενώ ένα πλαστικό μπουκάλι 35gr είναι αρκετό να συσκευάσει 1,5 λίτρο χυμών.  Χωρίς πλαστικά οι λιανοπωλητές θα έπρεπε να κάνουν 50% περισσότερα ταξίδια. Ένα περίπου 12-15% των σύγχρονων αυτοκινήτων κατασκευάζονται από πλαστικά. Η μείωση του βάρους που είναι αποτέλεσμα αυτού του τρόπου κατασκευής των αυτοκινήτων μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 750λίτρα για έναν μέσο χρόνο ζωής του αυτοκινήτου 150.000km. Η πραγματικότητα είπε ο κύριος Κασελίμης είναι πως τα πλαστικά είναι ευέλικτα, λειτουργικά, ανθεκτικά, φθηνά, ανακυκλώσιμα, αναγεννήσιμα και έχουν εκπαραθυρώσει μια σειρά άλλων προϊόντων και για αυτό τον λόγο δέχονται πόλεμο. Τα πλαστικά βοηθούν στην μείωση κατανάλωσης ενέργειας, στην μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άρα συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση ώστε να αντιληφθούμε όλοι την σημασία της ανακύκλωσης. Ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν προτάσεις προς την Πολιτεία, να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης, να υπάρξει συνεργασία με την EuPR και να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δείκτες της ανακύκλωσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΝΑ

Ανακύκλωση Υλικών Συσκευασίας από Πολυαιθυλένιο

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΝΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΠΕ, Δημήτρης Κωτσόπουλος έθιξε τα κακώς κείμενα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, που κατά την γνώμη του είναι η άγνοια και η ανευθυνότητα. Στην παρουσίαση του που αφορούσε την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας από πολυαιθυλένιο αναφέρθηκε στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι το   πολυαιθυλένιο δεν είναι ανακυκλώσιμο. Έθιξε το πρόβλημα που ανακύπτει στην συλλογή και την διαχείριση των απορριμμάτων και την αβέβαιη κατάληξη των υλικών. «Πολλά από αυτά εξάγονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες σημαντικών ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών που θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούμε στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις για να μεταστραφεί η κοινή γνώμη και να περάσουν οι πολίτες στο επόμενο επίπεδο, μιας και τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντικά, όπως κατέληξε ο κύριος Κωτσόπουλος, που άφησε την θέση του στο βάθρο των ομιλητών στον επιστημονικό Συνεργάτη του ΣΒΠΕ, Νίκο Κατσαρό, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην «Ανακύκλωση Οξοβιοδιασπώμενων Πλαστικών».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΒΠΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΞΟΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ”

Αρχικά αναφέρθηκε περιεκτικά στα πλεονεκτήματα του πλαστικού έναντι των άλλων υλικών συσκευασίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά, όπου ανέφερε εκτενώς όλες τις φάσεις της ανακύκλωσης τους. Επεσήμανε ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες διάσπασης τους και πως σε αντίθεση με τα συμβατικά πλαστικά διασπώνται σε χρόνο μέχρι 4ων ετών. Τα οξοβιοδιασπώμενα πλαστικα ανακυκλωνωνται είτε μόνα τους είτε σε οιανδήποτε αναλογία με συμβατικά πλαστικά και δεν παρεμβαίνουν στην ροή ανακύκλωσης  των συμβατικών πλαστικών, σε αντίθεση με τα υδροβιοδιασπώμενα (βιοδιασπώμενα) πλαστικά τα οποία παρεμβαίνουν στην
ανακύκλωση των συμβατικών πλαστικών. Σχολίασε το γεγονός ότι η πολιτεία του Κεμπέκ στον Καναδά έχει αποδεχθεί την ανακύκλωση των οξοβιοδιασπώμενων πλαστικών, κατέληξε.

 

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΔΑΤΩΝ

Ανακύκλωση Πλαστικών από την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων

Ο Διευθυντής Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, Αδαμάντιος Σκορδίλης στην ομιλία του «Ανακύκλωση Πλαστικών από την Εναλλακτική Διαχείρηση» αναρωτήθηκε γιατί παρότι η ανακύκλωση είναι ότι καλύτερο υπάρχει, δεν έχει προχωρήσει; «Διότι η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε, όπως και η κοινωνία» έδωσε απάντηση στο ερώτημα του. «Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και πρέπει να βελτιώσουμε τις τεχνολογίες μας». Σε μια συνοπτική αλλά περιεκτική ομιλία του ο κύριος Σκορδίλης αναφέρθηκε στην προβληματική ανακύκλωση στην Ελλάδα. Με μια σειρά στατιστικών στοιχείων απέδειξε την κακή λειτουργία της ανακύκλωσης πλαστικών στην Ελλάδα. Τα  τεράστια προβλήματα στην ανακύκλωση στην Ελλάδα συμπυκνώνονται στα κέντρα διαλογής, στο πολύ μεγάλο μέρος των υλικών που κατευθύνονται στο εξωτερικό και επεσήμανε ότι το θέμα είναι οικονομικό και κοινωνικό. Θα πρέπει να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίες με την ανακύκλωση ισχυρίστηκε και έκανε μια σειρά προτάσεων. Την βελτιστοποίηση της οργάνωσης, τον έλεγχο από την πολιτεία, την δημιουργία προδιαγραφών, την πληροφόρηση του κοινού και των φορέων των παραγωγικών τάξεων, την διεύρυνση της εναλλακτικής διαχείρισης και σε άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην γεωργία. Ο κύριος Σκορδίλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία είναι πιο μπροστά από την πολιτεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΖΗΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ανακύκλωση Συσκευασιών. Αποτελέσματα και Προοπτικές

Το 2ο Συμπόσιο Πλαστικών ολοκληρώθηκε στο κομμάτι των ομιλιών του από τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Γιάννη Ραζή, ο οποίος θεώρησε μια καλή ευκαιρία την εκδήλωση για να γνωριστούν μεταξύ τους τα στελέχη που απαρτίζουν την ανακυκλωτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο κύριος Ραζής παρουσίασε τους μετόχους της Εταιρείας και εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της. «Τα χρήματα τα πληρώνουν το προϊόν» ανέφερε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι κατασκευάζονται κάδοι που δεν χρησιμοποιούνται. Σε μια προσωπική του αναφορά ο κύριος Ραζής είπε ότι βρίσκεται 14 χρόνια στην ανακύκλωση από μια εθελοντική προσπάθεια που άρχισε την δεκαετία του 1990. «Αυτό που θέλει να κάνει η εταιρεία ανακύκλωσης είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο από το σπίτι μέχρι την βιομηχανία» είπε ενώ δεν δέχτηκε τις αιτιάσεις κάποιων ομιλητών ότι δεν γίνεται ανακύκλωση πλαστικών. Ανέφερε την εξέλιξη των δραστηριοτήτων από το 2005 ως το 2009. «Δύο βασικά πράγματα κατάφερε η Εταιρεία Ανακύκλωσης. Υπάρχει πλέον υποδομή. Η ανακύκλωση υπάρχει ως σύστημα στα 2/3 της χώρας. Δεύτερον υπάρχουν 1600 εταιρείες που πληρώνουν 25 εκατομμύρια και έχουμε τα αυτοκίνητα που δίνουμε στους δήμους. Έχουμε 28 κέντρα διαλογής, τα 4 εξ αυτών μάλιστα είναι σύγχρονα». Ανέφερε επίσης τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας Ανακύκλωσης αλλά τα αποτελέσματα σε τόνους που όπως υποστήριξε από τους 63 551 τόνους το 2005 έφτασαν σήμερα στις 429 647 απόβλητα συσκευασίας. Για αυτό και υπάρχει νόημα στο να σκεφτούν κάποιοι να επενδύσουν κατέληξε ο κύριος Ραζής.

ΤΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Το τελευταίο κομμάτι του Συμποσίου αφορούσε τον γόνιμο διάλογο, την σύνθεση απόψεων, μεταξύ των ανακυκλωτών. Στο στρογγυλό τραπέζι συζήτησης συμμετείχαν ως ομιλητές οι κύριοι Παπασπυρίδης, Κασελίμης, Σκορδίλης ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τους ανακυκλωτές: κύριο Μανουρά (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ)  κύριο Ισχυρόπουλο (ΑΤΑΛΑΝΤΑ ΠΛΑΣΤ ΑΕΒΕ) Κύριο Πόκα (ΠΟΚΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΠΕ) κύριο Ρόκιζα (ΡΟΚΙΖΑΣ ΑΕ) κύριο Θεοδοσίου (ΕΛΠΙΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ)  κύριο Βαλσαμίδη (ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ)  κύριο Σχοινά (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ)  και κύριο Αποστολίδη (ΔΕΟΠΛΑΣΤ – ΑΘ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ). Κοινός τόπος όλων των ανακυκλωτών ήταν ότι δεν υπάρχει κρατική βοήθεια και τα χρήματα αυτή την στιγμή δεν αρκούν για να αυξηθούν οι αριθμοί της ανακύκλωσης. Συλλογικό παράπονο ήταν και το γεγονός πως τα υλικά ανακύκλωσης δεν παραμένουν στην Ελλάδα, ενώ εκφράστηκε δυσπιστία για το αν συμβαίνει κάτι ανάλογο πχ στην Ιταλία. Ο κύριος Ρόσι αποκάλυψε για να ξεδιαλύνει τις αμφιβολίες ότι και στην Ιταλία συμβαίνει κάτι ανάλογο με το 20% των υλικών να απομακρύνεται από την χώρα του. Το 2ο Συμπόσιο Πλαστικών έριξε την αυλαία του με μια εξόχως γόνιμη κουβέντα ανάμεσα στους ανακυκλωτές – μέλη του Συνδέσμου, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που απέδειξε ότι η διοργάνωση του Συμποσίου βοήθησε στο να φωτιστούν αλήθειες για την ανακύκλωση, να υπάρξουν προτάσεις και να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους της Βιομηχανίας των Πλαστικών…