preloader icon

14.11.2017
Ειδήσεις
Δημιουργείται εργαλείο μοντελοποίησης της  υπεριώδους ακτινοβολίας για τη μεγιστοποίηση της ζωής των πλαστικών προϊόντων
news image

Η γνωστή εταιρεία «BASF»  εγκαινίασε τη συνεργασία της με το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR) και τη «NASA Goddard Space Flight Centre» για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των πλαστικών προϊόντων, προσαρμόζοντας με χειρουργική ακρίβεια τα πλαστικά πρόσθετα στην προβλεπόμενη ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).  Οι επιστήμονες της «NASA» και του «DLR»  έχουν ήδη δημιουργήσει ένα εκτεταμένο σύνολο παγκόσμιων χαρτών, στους οποίους αναφέρονται τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Με τη βοήθεια των χαρτών αυτών μπορεί να βελτιωθεί η δοσολογία των πλαστικών προσθέτων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο δυνατό τελικό προϊόν, το οποίο θα προσαρμόζεται με ακρίβεια στις απαιτήσεις της περιοχής όπου θα χρησιμοποιηθεί. «Αυτό το νέο παγκόσμιο εργαλείο χαρτογράφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας θα επιτρέψει να βελτιωθεί η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των πλαστικών σε ένα δεδομένο περιβάλλον και να μειώσει τον κίνδυνο αποτυχίας λόγω των κλιματικών συνθηκών» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Πλαστικών Προσθέτων της «BASF», Δρ Βόλκερ Μπαχ. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να προστατεύσουν τα πλαστικά τους υλικά». Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόωρη υποβάθμιση των ιδιοτήτων των πλαστικών που εκτίθενται στο ηλιακό φως, σε τομείς όπως ο γεωργικός, ο κατασκευαστικός και η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι σταθεροποιητές φωτός της «BASF» μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα πλαστικά όταν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός της σύστασης τους. Η  σωστή πρόβλεψη της ακτινοβολίας UV, στην προβλεπόμενη τοποθεσία όπου θα εγκατασταθεί η εφαρμογή, είναι απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να διασφαλιστεί ο χρόνος ζωής του προϊόντος. Μικρές γεωγραφικές αλλαγές δύναται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι πολύ ισχυρή στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, την ίδια στιγμή που στη Νότια Ευρώπη και την Ασία παρατηρείται ότι τα προϊόντα από πλαστικό εκτίθενται σε σημαντικά επίπεδα φθοράς από την ακτινοβολία UV.  Ένας τομέας στον οποίο το εργαλείο αυτό έχει μεγάλη σημασία είναι τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται σε θερμοκήπια στην Κίνα, την Ινδία, σε μέρη της Αυστραλίας και στη Μεσόγειο, τα οποία πρέπει να αντέξουν σε παρόμοιες συνθήκες με την ακτινοβολία στην έρημο της Σαχάρας.

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Η «NASA» και το «DLR» χρησιμοποιούν μετρήσεις δορυφόρων και επίγειων σταθμών για τη δημιουργία ενός δυναμικού εργαλείου μοντελοποίησης της  υπεριώδους ακτινοβολίας. Όπως αποκαλύπτουν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την ακτίνα της ακτινοβολίας, που φτάνει στη γη. Οι παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο είναι: η ώρα της ημέρας, η εποχή του χρόνου και η γεωγραφική θέση. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη η χωρική και χρονική κατανομή των σύννεφων, το ατμοσφαιρικό όζον, το χιόνι και ο πάγος, καθώς και το έδαφος. Όλα αυτά βοηθούν στον ακριβέστερο προσδιορισμό της τοπικής έντασης και της πυκνότητας της ροής της ακτινοβολίας UV. Η ακρίβεια του νέου εργαλείου παγκόσμιας χαρτογράφησης  της υπεριώδους ακτινοβολίας εξασφαλίζει την ανάλυση σε επίπεδο πόλης, αποκαλύπτοντας άγνωστα μικροκλίματα αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας. «Οι πληροφορίες σχετικά με τη διανομή και το επίπεδο της UV ακτινοβολίας έχουν μεγάλη σημασία και χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων πλαστικών προσθέτων», εξηγεί ο κύριος Βόλκερ Μπαχ. «Το πλεονέκτημα για τους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων είναι καλύτερη πρόβλεψη διάρκειας ζωής και η εξοικονόμηση κόστους από τη χρησιμοποίηση πλαστικών μεγαλύτερης διάρκειας χρήσης σε υπαίθριες εφαρμογές». Η πλήρης, παγκόσμια βάση δεδομένων χαρτογράφησης ακτινοβολίας UV από το «DLR» διατίθεται προς το παρόν μόνο από την  BASF.