preloader icon

05.12.2018
Τα νέα του Συνδέσμου
Ο Σ.Β.Π.Ε. στο 13ο Συνέδριο της «PAGEV» στην Κωνσταντινούπολη.
news image

Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες  παρακολούθησαν τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου για τη βιομηχανία πλαστικών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Τουρκίας «PAGEV» στις 4 Δεκεμβρίου 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριος Σύρμος και ο εκτελεστικός διευθυντής του, Δρ Ηλίας Μάμαλης ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους της «PAGEV» και παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες εξεχόντων στελεχών της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών. Στο περιθώριο του συνεδρίου με συνεχείς επαφές επιχείρησαν να ενδυναμώσουν τις διεθνείς σχέσεις του Συνδέσμου, αντάλλαξαν απόψεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία παγκοσμίως και οικοδόμησαν σχέσεις σε μια προσπάθεια του Σ.Β.Π.Ε. για απόκτηση συμμαχιών.

Το κύριο ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν τι αναμένει η βιομηχανία πλαστικών από το μέλλον, σε μια χρονική συγκυρία, όπου το υλικό δέχεται ακραίες πιέσεις παγκοσμίως.



Τους ομιλητές και σύνεδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος της «PAGEV», Γιαβούζ Έρογλου, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία επιτυχίας της βιομηχανίας πλαστικών της γειτονικής χώρας. Το συνέδριο μάλιστα μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από την επίσημη σελίδα της «PAGEV» στο «Facebook», φτάνοντας το μήνυμα των ομιλητών σε ένα ευρύτερο κοινό.



Ο πρόεδρος της «EuPC» (Ευρωπαίοι Μεταποιητές Πλαστικών), Ρενάτο Ζέλχερ αναφέρθηκε στην προτεινόμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης. «Η απαγόρευση των πλαστικών δεν αποτελεί λύση. Το πλαστικό είναι το μέλλον. Η απόφαση της Ε.Ε. δεν οφείλεται σε περιβαλλοντική ανησυχία αλλά είναι μια πολιτική πρωτοβουλία. Η βιομηχανία των πλαστικών είναι ένας δυναμικός τομέας, όπου πραγματοποιούνται πολλές επενδύσεις προκειμένου να υπάρξουν καινοτομίες, που θα βελτιώσουν την ζωή όλων μας. Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει ως βιομηχανία να εστιάσουμε περισσότερο στην ανακύκλωση».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής της «PlasticsEurope» (Σύνδεσμος Παραγωγών πρώτων υλών), Καρλ-Χάιντς Φέρστερ. «Οι απαγορεύσεις δεν είναι η σωστή προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθούν εκλογές τον Μάιο και οι απαγορεύσεις των πλαστικών χρησιμοποιούνται για λαϊκιστικούς σκοπούς. Περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αποτρέψουμε την κατάληξη τέτοιων ποσοτήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής».



Στο 13ο συνέδριο της «PAGEV» μίλησε και ο γενικός διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, (ACC), Κιθ Κρίστμαν. «Η παραγωγή πλαστικών στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζει μια τεράστια ανάπτυξη και ο κύριος λόγος για αυτήν είναι ότι το πλαστικό βελτιώνει πολύπλευρα την ζωή όλων μας. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί οι επιπτώσεις των πλαστικών προς το περιβάλλον είναι τέσσερις φορές λιγότερες σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά» κατέληξε ο κύριος Κρίστμαν.



Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου σηκώθηκε η αυλαία της 28ης «PlastEurasia» που διεξάγεται από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου) με ομιλία του προέδρου της «PAGEV», Γιαβούζ Έρογλου. «Στόχος της Τουρκίας είναι να ανέβει στην δεκάδα της λίστας της παγκόσμιας οικονομίας. Η τουρκική βιομηχανία πλαστικών είναι ήδη όμως στην 6η στον κόσμο. Είναι μια πολύ σημαντική θέση» υπογράμμισε ο κύριος Έρογλου, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση – ορόσημο για την βιομηχανία των πλαστικών στην γειτονική χώρα.