preloader icon

13.01.2019
Τα νέα του Συνδέσμου
Σε διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου δύο νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κυκλική Οικονομία και τα ΦΟΔΣΑ
news image

Σε διαβούλευση τέθηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2019 δύο νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που τροποποιούν την τιμολογιακή πολιτική των δήμων και τα δημοτικά τέλη κι ενισχύουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.  Οι ρυθμίσεις αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232) και στο open.gov.gr. και θα παραμείνουν σε διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου. Οι προτεινόμενες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των απορριμμάτων, που αποφασίστηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, συνδέονται με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση (ν. 4496/2017), τις διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ν. 4555/2018), το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Αναλυτικότερα, τα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι:

Α) Με τη νέα ΚΥΑ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ καθορίζονται διαφορετικά τιμολόγια για τη διαχείριση των αποβλήτων και συγκεκριμένα:

  • Η ταφή των αποβλήτων ή υπολειμμάτων θα έχει την υψηλότερη χρέωση, ακόμη και τριπλάσια από τη διαλογή στην πηγή.
  • Η επεξεργασία των αποβλήτων σε μονάδες μηχανικής, βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) θα έχει χαμηλότερη χρέωση από την ταφή/διάθεση, αλλά υψηλότερη από την ανάκτηση αποβλήτων που έχουν χωριστεί στην πηγή.
  • Η ανάκτηση χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων (βιοαπόβλητα, ανακυκλώσιμα υλικά) θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση.

Το εργαλείο που προτείνεται για τη χρηματοδότηση δράσεων κυκλικής οικονομίας μέσω της αποτροπής της ταφής έχει εύλογο αναλογικά ύψος, ενθαρρύνει τη συμμόρφωση χωρίς να περιορίζεται σε μια ρύθμιση κυρωτικού χαρακτήρα, διατυπώνει ευκρινή οδικό χάρτη για τους ΦΟΔΣΑ και προβλέπει ότι:
  • Η περιβαλλοντική εισφορά είναι 10 ευρώ (αντί των 35 ευρώ του φόρου ταφής) ανά τόνο μη επεξεργασμένων διατιθέμενων αποβλήτων, εφαρμόζεται από 1.7.2019 και αυξάνεται κάθε έτος κατά πέντε ευρώ, αρχίζοντας από την 1.1.2021, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο (αντί των 60 ευρώ του φόρου ταφής).
  • Θα διατίθεται αποκλειστικά και πλήρως για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων κυκλικής οικονομίας μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των ΦΟΔΣΑ.
  • Η εισφορά θα μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο των προβλεπόμενων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (αδειοδότηση και έναρξη κατασκευής).

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούν όλους τους πολίτες, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και την επιστημονική κι επιχειρηματική κοινότητα να συμμετάσχουν στη διαβούλευση επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

http://www.opengov.gr/minenv/?p=9795

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα πλήρη έγγραφα των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε διαβούλευση:

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ενισχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας_τελ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ_tel

Μικρές ΑΓ_μόνο γήπεδα_20181128