preloader icon

22.03.2019
Ειδήσεις
Τα πλαστικά συμβάλλουν στην εξοικονόμηση και τον καθαρισμό του πολύτιμου πόρου
news image

Τα πλαστικά συμβάλουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του νερού, από τους σωλήνες και τον  εξοπλισμό για την γεωργική υδροδότηση, έως τα μπουκάλια και τα φίλτρα που παρέχουν το ασφαλές πόσιμο νερό.

Καθαρισμός και εξοικονόμηση νερού

Το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος και πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφεύγεται η σπατάλη του. Τα πλαστικά προσφέρουν πολλές λύσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του νερού, από τους σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά του νερού, μέσω σταλακτών άρδευσης, ταμιευτήρες και θερμοκήπια που επιτρέπουν την παροχή γεωργικής υδροδότησης, έως τα μπουκάλια και τα φίλτρα που παρέχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, στις 22 Μαρτίου 2019, παρουσιάζουμε ορισμένες καινοτόμες εφαρμογές που έχουν παραχθεί από  πλαστικά, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη προσφορά των πλαστικών στη διαχείριση του νερού, τη διατήρηση και τη βιώσιμη προμήθεια.

https://www.youtube.com/watch?v=Dhk9p7WwCKI

Φορητό σύστημα καθαρισμού του νερού


Το καθαρό νερό αποτελεί πολυτέλεια για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Ένα νέο φορητό σύστημα καθαρισμού του νερού το οποίο έχει δημιουργηθεί από πλαστικά, απλοποιεί την επί τόπου μετατροπή μεγάλων ποσοτήτων ακάθαρτου νερού σε πόσιμο. O παραγωγός υποστηρίζει ότι χάρη στις πλαστικές μεμβράνες υπέρ διήθησης, το προϊόν αφαιρεί ακόμη και τους ιούς και τα βακτήρια από την βρώμικη επιφάνεια του νερού μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής γαστρεντερικών ασθενειών.

Πώμα φίλτρου για νερό


Μια νέα εφεύρεση πλαστικού πώματος το οποίο μπορεί να βιδωθεί σε οποιοδήποτε μπουκάλι μπορεί να φιλτράρει ακόμα και το πιο επικίνδυνο νερό και να το καταστήσει πόσιμο, σύμφωνα με τους Ελβετούς εφευρέτες του. Το πώμα αναπτύχθηκε από ένα 24χρονο φοιτητή και ήταν σχεδιασμένο αρχικά για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και είναι αξιόπιστο, φθηνό και εύκολο στη χρήση του.
Υδραυλικός τροχός


Παρατηρώντας ότι πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα σε όλο το κόσμο πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρουν πόσιμο νερό, ένας μαθητής ανακάλυψε μια απλή και καινοτόμα συσκευή μεταφοράς νερού, που καθιστά το νερό  προσβάσιμο. Ο παραγωγός δήλωσε ότι η πλαστική συσκευή μπορεί να κρατήσει 75 λίτρα νερού, μπορεί κάποιος να την ωθήσει ή να την τραβήξει όπως μια βαλίτσα και επιτρέπει να συντηρηθεί το νερό για μεγαλύτερο διάστημα.

Πλωτά εμπορευματοκιβώτια

Πλωτά πλαστικά εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και αποθήκευση του φρέσκου νερού. Παρέχουν ασφαλές πόσιμο νερό στα νησιά και στις παράκτιες κοινότητες όπου υπάρχει έλλειψη τακτικής παροχής νερού, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το νέο σύστημα είναι 50 έως 70% φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από ότι οι παραδοσιακές μεταφορές στα δεξαμενόπλοια. Τα πλωτά εμπορευματοκιβώτια αποτελούν μέρος ενός εν εξελίξει χρηματοδοτούμενου έργου από την Ε.Ε.

Ανεμογεννήτρια που παράγεται με νερό 

Μια εταιρεία start-up πρόσφατα σχεδίασε μια επαναστατική ανεμογεννήτρια η οποία είναι ικανή να παράγει νερό προσροφώντας αέρα και μετατρέποντας τον υδρατμό στην υγρή κατάστασή του. Χάρη στα πλαστικά, τα φίλτρα αφαιρούνται εύκολα και πλένονται και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα απομονώνονται με ασφάλεια.

Πυραμίδες καθαρισμού νερού

Ένα νέο έργο για την βιωσιμότητα νερού κάνει χρήση της απλής τεχνολογίας για την επεξεργασία του καθαρού πόσιμου νερού από το αλάτι, το υφάλμυρο ή μολυσμένο νερό. Το σύστημα περιλαμβάνει δομές σε σχήμα πυραμίδας που έχουν φτιαχτεί από διαφανή πλαστικά που καθαρίζουν το νερό χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια. Οι προγραμματιστές λένε ότι είναι δυνατό να παράγουν μέχρι και δύο λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο εμβαδού επιφάνειας ανά ημέρα σε τροπικές περιοχές.

Συλλέκτες ομίχλης


Οι συλλέκτες ομίχλης είναι δίχτυα φτιαγμένα από πλαστικό που συλλέγουν νερό στην ομίχλη, το οποίο στη συνέχεια εκτρέπεται σε γούρνες και αποθηκεύεται σε δεξαμενές. Τέτοιες συσκευές τοποθετήθηκαν πρώτα στη Χιλή, μια από τις πιο ξηρές χώρες στο κόσμο. Η συλλογή ομίχλης είναι μια εντελώς παθητική διαδικασία και δεν χρησιμοποιεί αντλίες ή ηλεκτρική ενέργεια.

Μονάδα επεξεργασίας θαλασσινού νερού 

Μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού πρόσφατα χτίστηκε στη Γκάνα, μια παράκτια χώρα που υποφέρει από λειψυδρία. Χρησιμοποιεί ένα πολυμερές φίλτρο για να επιτευχθεί αντίστροφη ώσμωση και να μετατρέψει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο νερό. Ο στόχος είναι να παράγει 600,000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού κάθε μέρα για περίπου 500,000 ανθρώπους.

Φίλτρο αφαίρεσης φθορίου

Η οικογένεια φίλτρων UNESCO-IHE για την αφαίρεση φθορίου έχει φτιαχτεί από πλαστικό και βασίζεται σε διαθέσιμο τοπικά απορροφητικό υλικό χαμηλού κόστος. Έχει υποστηριχθεί ότι απομακρύνει αποτελεσματικά το φθόριο από το πόσιμο νερό. Το φίλτρο είναι εύκολο να λειτουργήσει, δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να παραχθεί τοπικά.
Μια συνεχής δέσμευση για την εξασφάλιση του ασφαλούς πόσιμου νερού στην Ευρώπη

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πως η βιομηχανία πλαστικών και άλλοι τομείς βιομηχανίας δουλεύουν συνεχώς προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού στην ιστοσελίδα European Drinking Water website.