preloader icon

07.04.2019
Ειδήσεις
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Τα πλαστικά συντελούν επανάσταση στην υγεία
news image

 

Η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων τα τελευταία 70 χρόνια και μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι κάτι παραπάνω από ορατή γύρω μας. Η δραματική μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας των ασθενών έχει αυξήσει το προσδόκιμο των ανθρώπων. Την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται την 7η Απριλίου κάθε χρόνο, οι αναφορές που γίνονται για την βελτίωση του πολύτιμου αυτού αγαθού, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το γεγονός της προόδου επιτεύχθηκε και χάρη σε ένα υλικό, όπως τα πλαστικά.

Δύο από τα σημεία αναφοράς σε αυτή την πρόοδο είναι τα αποστειρωμένα υλικά μιας χρήσης, που χρησιμοποιούνται για την αποθεραπεία των ασθενών και τα αναλώσιμα αποκατάστασης, που έχουν συμβάλλει στην ίαση αναρίθμητων ασθενειών,  της νούμερο 1 αιτίας, δηλαδή, θανάτων παγκοσμίως.

Τα νέα, ανθεκτικά στα βακτήρια, ασφαλή πλαστικά έχουν τεράστιες δυνατότητες για την βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων. Αυτά τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ως επιστρώσεις σε όργανα αποκατάστασης και σε θεραπευτικές επιφάνειες και βοηθούν στην εξάλειψη της εξάπλωσης των νόσων.

Τα υψηλής τεχνολογίας ενισχυμένα πλαστικά με ίνες άνθρακα σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην θεραπεία των ασθενών. Συμπαγή, ελαφριά προσθετικά εξαρτήματα  βοηθούν τους ασθενείς να παραμένουν σε κίνηση, ενώ χάρη στην τρισδιάστατη (3-D) εκτύπωση μπορεί ένα εξάρτημα από πλαστικά να βρει απόλυτη εφαρμογή στο σώμα ενός ασθενούς.

 

Πλαστικό επίθεμα (patch)

Η ίαση της καρδιάς (στην κυριολεκτική της έννοια και όχι στο συναισθηματικό κομμάτι) έχει γίνει ευκολότερη χάρη στο πλαστικό επίθεμα (patch). Ερευνητές ανέπτυξαν ένα εύκαμπτο πλαστικό επίθεμα που μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία του κατεστραμμένου ιστού που προκαλείται από καρδιακή προσβολή, δεδομένου ότι δεν απαιτεί ράμματα, είναι λιγότερο επεμβατικό και ενδεχομένως λιγότερο επιζήμιο για την καρδιά από ό, τι άλλες χειρουργικές μέθοδοι.

 

Το στεντ που απορροφάτε από τον οργανισμό

Οι καρδιοχειρουργοί έχουν αντιμετωπίσει εδώ και αρκετά χρόνια την στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς με την εμφύτευση ενός στεντ (stent) - μιας συσκευής που διαστέλλει την στεφανιαία αρτηρία και αποκαθιστά τη ροή του αίματος. Με την συγκεκριμένη μέθοδο ο ασθενής θα πρέπει κατόπιν να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του στεντ, ή η αρτηρία θα παραμείνει στην νέα της επεκταμένη εκδοχή της σε μόνιμη βάση, λύση, η οποία δεν είναι η ιδανική για μακροχρόνιους ασθενείς. Χάρη στα πλαστικά που διαλύονται με την πάροδο του χρόνου αλλάζει η όλη διαδικασία. Το προηγμένο στεντ, αφού επιτελέσει τη λειτουργία του απορροφάτε από τον οργανισμό και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών.

 

«Καρδιά σε ένα κουτί»

 

Η κύρια μέθοδος για τη μεταφορά μιας καρδιάς που προορίζεται για μεταμόσχευση είναι αρκετά απλή. Η καρδιά τοποθετείται σε πάγο σε ένα μονωμένο δοχείο. Όσο περισσότερο παραμένει εκτός του ανθρωπίνου σώματος ο ιστός της καταστρέφεται. Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μια νέα συσκευή, που ονομάστηκε «καρδιά σε ένα κουτί» (Heart in a Box). Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία η καρδιά τοποθετείται στο συγκεκριμένο κουτί και συνεχίζει να χτυπά. Στην ουσία παραμένει ζωντανή ως την μεταμόσχευση ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο καταστροφής του ιστού.. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η «Καρδιά σε ένα κουτί» θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα καρδιών προς μεταμόσχευση.

Τρισδιάστατη (3-D) εκτύπωση

Έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την επανάσταση της 3-D εκτύπωσης. Το βασικό στοιχείο που οδηγεί σε αυτή την επανάσταση είναι η ευκολία, που επιτρέπει σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών να κατασκευάσουν εύκολα και γρήγορα από εξαρτήματα ως μηχανήματα. Σήμερα η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει αρχίσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο και στην χειρουργική. Οι γιατροί είναι σε θέση να φτιάξουν ένα ακριβές αντίγραφο της καρδιάς πριν την επέμβαση και να μελετήσουν τις επιπλοκές που ενδεχομένως να υπάρξουν, να προγραμματίσουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας μεταμόσχευσης, πριν καν αρχίσει και να μειώσουν τον κίνδυνο για την απώλεια της ζωής του ασθενή. Και όλα αυτά χάρη στα πλαστικά, που είναι το κύριο υλικό του τρισδιάστατου εκτυπωτή.

 

Πιο προσιτή η θεραπεία

Η οικονομία που επιτυγχάνεται μέσω της παραγωγής συσκευών από πλαστικό κάνει την θεραπεία πιο προσιτή σε όλο τον κόσμο. Η σχεδιαστική ελευθερία που επιτρέπεται, χάρη στις ιδιότητες των πλαστικών, αλλά και η συμβατότητα τους έχει οδηγήσει στην ευρεία χρήση των πλαστικών προθέσεων σε εσωτερικά μέρη του σώματος όπως συμβαίνει με τις καρδιακές βαλβίδες και τα συστήματα χορήγησης φαρμάκων. Η κινητικότητα και η ανεξαρτησία των ηλικιωμένων, οι αδιαθεσίες ή οι τραυματισμοί έχουν βελτιωθεί ριζικά από τα πλαστικά. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούνται πλαστικές μεμβράνες όπως σε νοσοκομειακές μονάδες εγκαυμάτων.