preloader icon

01.07.2019
Ειδήσεις
Ένα χωριό από πλαστικά μπουκάλια στον Παναμά
news image

Τα πλαστικά έχουν πολλές ζωές! Η επαναχρησιμοποίηση τους, μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή στον Παναμά, όπου τα πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά για την κατασκευή κατοικιών για τους κατοίκους του νησιού Μπόκας ντελ Τόρο, στον Παναμά.

Το «Χωριό από πλαστικά μπουκάλια» είναι μια πρωτοβουλία του Καναδού Ρομπέρ Μπεζώ, που αποσκοπεί στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και τη χρήση τους ως δομικά υλικά για την κατασκευή κατοικιών.

Ο Μπεζώ τέθηκε επικεφαλής του προγράμματος ανακύκλωσης του νησιού το 2012 και με τη βοήθεια εθελοντών συνέλλεξε σημαντικό όγκο πλαστικών μπουκαλιών. «Σε ενάμιση χρόνο είχαμε συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτά τα μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά για τη κατασκευή κατοικιών, όπως αυτό της φωτογραφίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το πλαστικό είναι ένας πολύτιμος πόρος. Ένα υλικό, που δύναται να έχει χιλιάδες χρήσεις.

Η πρωτοβουλία του Μπεζώ είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα την βιωματική εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων τους.

Αντιλήφθηκαν, πλέον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι τα πλαστικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να συμβάλλουν με αποφασιστικό τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.