preloader icon

08.01.2020
Τα νέα του Συνδέσμου
Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο δράσης κυκλικής οικονομίας για την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων στην ΕΕ
news image

Μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, που έθεσε σε διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το νέο αυτό σχέδιο δράσης αναμένεται να επιταχυνθεί η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία. Στόχοι του νέου σχεδίου δράσης είναι:

  • Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
  • Η συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
  • Η Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Είναι σημαντικό ότι γίνεται αναφορά πως με αυτό το νέο σχέδιο δράσης θα αναλυθεί ο κύκλος ζωής των προϊόντων και των υλικών ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση των πόρων και να αντιμετωπιστούν οι τομείς που απαιτούν εντατική χρήση πόρων (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, κατασκευές, παραγωγή ηλεκτρονικών και πλαστικών προϊόντων).

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν αν προσεγγίσει κανείς τα πλαστικά υπό το πρίσμα της ανάλυσης του κύκλου ζωής τους υπερέχουν αισθητά έναντι των εναλλακτικών. 

Το σχέδιο θα συνεκτιμηθεί επίσης κατά τη διαμόρφωση της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ.

Μπορείτε να βρείτε την περίληψη του σχεδίου δράσης εδώ.

Για να υποβάλλετε τις προτάσεις σας για το νέο σχέδιο δράσης θα πρέπει να εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και συνεπακόλουθα να διατυπώσετε τις απόψεις σας. https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2019-7907872/feedback/add_el?p_id=6195437