Η απαγόρευση των πλαστικών θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η δυνητική απαγόρευση των συσκευασιών από πλαστικά στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αντικαθιστούν τις συσκευασίες από πλαστικά με εναλλακτικά υλικά, τα οποία ενδεχομένως ένα αποδειχθεί ότι προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον,

Οι γυάλινες φιάλες, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο βαριές από τις πλαστικές, οπότε για τη μεταφορά τους απαιτούνται περισσότερα καύσιμα, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν την διαθεσιμότητα φυσικών πόρων.

Οι χάρτινες σακούλες από την άλλη, τείνουν να εκλύουν υψηλότερες εκπομπές άνθρακα συγκριτικά με τις πλαστικές σακούλες – και είναι πιο δύσκολο να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης Plastic Promises, αναφέρουν ότι οι συνέπειες από τη χρήση των νέων υλικών δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά.

Πολλά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, πωλούν πλέον τα περισσότερα ποτά σε χάρτινη συσκευασία, που αναγράφει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί.

Όπως επισημαίνει ωστόσο η Πράσινη Συμμαχία, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακυκλώσει μόλις το 1/3 των χάρτινων συσκευασιών που κυκλοφορούν.

Η έκθεση αναφέρει ότι «πάνω από το 80% των καταναλωτών πιστεύουν ότι το βιοαποικοδομήσιμο ή λιπασματοποιήσιμο πλαστικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ωστόσο ελάχιστοι κατανοούν τους όρους και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το υλικό.

Οι έμποροι λιανικής ανησυχούν ότι αυτή η σύγχυση θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον, εάν οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ λιπασματοποιήσιμου πλαστικού και συμβατικού πλαστικού ή το ανακυκλώνουν  λανθασμένα.

Ο Andrew Opie, Διευθυντής Τροφίμων και Βιωσιμότητας του Βρετανικού Οργανισμού Λιανεμπορίου αναφέρει ότι «το πλαστικό παραμένει το πιο αποτελεσματικό υλικό συσκευασίας σε πολλές περιπτώσεις – για παράδειγμα τα αγγούρια που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό διατηρούνται 14 ημέρες περισσότερο, μειώνοντας τα απόβλητα των τροφίμων».

Προσθέτει ακόμη ότι «μια συνεκτική στρατηγική για τα απόβλητα και τους πόρους είναι αυτή που δίνει προτεραιότητα στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα προϊόντα που αγοράζουμε, όχι απλά η μείωση της χρήσης πλαστικών».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει το πακέτο κυκλικής οικονομίας της ΕΕ. Το μοντέλο προϋποθέτει πολύ αυστηρότερους στόχους για την ανακύκλωση αλλά δεν διευκρινίζει σχετικές λεπτομέρειες για τα πλαστικά μιας χρήσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα.