Τα πλαστικά εναντίον του κορωναϊού

Καθώς η επιδημία του κορωναϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλο και περισσότερες χώρες στον πλανήτη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση του, τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά το πόσο πολύτιμα είναι απέναντι στον θανατηφόρο ιό.

Ο κορωναϊός, που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Ουχάν έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες παγκοσμίως.

Ο ιός εξαπλώνεται και στην Ελλάδα ενώ η γειτονική Ιταλία υποφέρει σημαντικά από τις επιπτώσεις του θανατηφόρου ιού. Ήδη η περιφέρεια της Λομβαρδίας έχει τεθεί σε καραντίνα.

Η Κίνα μοιάζει αυτή την εποχή σε μια μετα-αποκαλυπτική κοινωνία, σαν αυτές, που βλέπαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Έρημοι δρόμοι, η ανθούσα βιομηχανία των πλαστικών έχει διακόψει τις εργασίες της και παρά το γεγονός ότι το καθεστώς παραμένει εσωστρεφές σκιαγραφείται μια δυστοπική πραγματικότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον της ανέλπιδης απόγνωσης, τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.

«Σε αυτή την επιδημία, τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες σε ιατρικά προστατευτικά ρούχα, ιατρικές μάσκες, γυαλιά, γάντια, ιατρικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά προϊόντα συσκευασίας και απολύμανσης» αναφέρει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP». Επίσης η τοπική βιομηχανία πλαστικών έχει προσφέρει σημαντική υλική βοήθεια για την καταπολέμηση του κορωναϊού παρότι έχει πληχθεί ανεπανόρθωτα.

Απόδειξη και η μετάθεση της εμβληματικής έκθεσης «Chinaplas 2020» σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία. Υπό το φως των εξελίξεων, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η επόμενη έκθεση θα επικεντρωθεί στις καινοτομίες της ιατρικής τεχνολογίας καθώς και στα προστατευτικά και αντιβακτηριακά υλικά, θέλοντας να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Το νοσοκομείο που χτίστηκε σε 10 ημέρες

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωναϊού ανάγκασε τις Αρχές της χώρας να χτίσουν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ νοσοκομείο για να φιλοξενηθούν οι ασθενείς στην Κίνα. Μέσα σε δέκα ημέρες κατασκευάστηκε νοσοκομείο με δυναμική 1.000 κλινών, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα.

Η κινεζική πόλη Ουχάν των 11 εκατ. κατοίκων βρίσκεται σε καραντίνα μετά την έξαρση της επιδημίας του κορωναϊού. Τέσσερις κρατικές κατασκευαστικές εταιρείες ξεκίνησαν τις εργασίες στις 24 Ιανουαρίου 2020 την κατασκευή του νοσοκομείου.

Πάνω από 1.000 εργάτες δούλευαν ασταμάτητα προκειμένου το νέο νοσοκομείο να είναι έτοιμο στις 2 Φεβρουαρίου και μια ημέρα μετά να λειτουργήσει κανονικά. Το νέο νοσοκομείο κατασκευάστηκε με προκάτ κτίσματα γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα 25.000 τετραγωνικών μέτρων.

Πως το έχτισαν τόσο γρήγορα; Και εδώ τα πολυμερή διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Προκατασκευασμένα πάνελ πολυουρεθάνης, που παράχθηκαν από τον κινεζική εταιρεία χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάν Τζάν δήλωσε ότι τα πάνελ που κατασκευάστηκαν από τα μηχανήματα της εταιρείας του έχουν χρησιμοποιηθεί στους εξωτερικούς τοίχους του νοσοκομείου καθώς και στους εσωτερικούς τοίχους των μπάνιων.

Τα συγκεκριμένα πάνελ από πολυουρεθάνη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες κατασκευές.

Σήμερα το νοσοκομείο αυτό έκλεισε μιας και ο τελευταίος ασθενής έλαβε εξιτήριο.

Έκκληση στη Νέα Υόρκη για να αρθεί η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Στη Νέα Υόρκη, στην οποία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 80, η τοπική εφημερίδα «New York Post» απευθύνει έκκληση να αρθεί η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας.

«Γιατί; Επειδή οι επαναχρησιμοποιήσιμες πάνινες σακούλες, που προορίζονται ως εναλλακτικές λύσεις των πλαστικών, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τη μετάδοση μικροβίων. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν τις πλένουν τακτικά, οπότε τα μικρόβια φωλιάζουν σε αυτές και διαδίδονται.

Φυσικά αν τις πλένεις τακτικά χάνεις τα περιβαλλοντικά οφέλη, μιας και χρησιμοποιείς ένα φυσικό πόρο, όπως το νερό.

Οι αρχές της υγείας είναι σαφείς. Το να αγγίζεις επιφάνειες είναι ένας τρόπος για να προσβληθείς από τον ιό. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται στην επαναχρησιμοποιήσιμη πάνινη σακούλα σου και να διαδόσεις τον κορωναϊό» υποστηρίζει η «New York Post» στην έκκληση της.

Η Starbucks δεν δέχεται τα επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια για καφέ ως προληπτικό μέτρο

Με την επιδημία του κορωναϊού να σπέρνει τον πανικό, η εταιρεία «Starbucks», που είχε προωθήσει με μεγάλης κλίμακας καμπάνιες τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων ποτηριών με πρόσχημα το περιβάλλον, σταματά να τα δέχεται υπό τον φόβο της διάχυσης του ιού.

Σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Ρόμπερτ Λιντς είπε: «Προληπτικά, αποφασίσαμε να προβούμε σε αυτό το μέτρο στα καταστήματα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στο ίδιο άρθρο, ένας ειδικός της υγείας αναφέρει ότι ο περιορισμός του κορωναϊού είναι σημαντικότερη προτεραιότητα από τις όποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας χρησιμοποιεί πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης στη θεία κοινωνία  

Η ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας επιτρέπει στους πιστούς να μην ασπάζονται τις εικόνες και να χρησιμοποιούν μίας χρήσεως πλαστικό κουταλάκι για την μετάληψη για να αποφύγουν την μετάδοση του νέου ιού, καθώς επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην χώρα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου.

«Οι πιστοί που φοβούνται τη μετάδοση μπορούν να αποφύγουν προσωρινά τον ασπασμό των εικόνων στις εκκλησίες…μπορούν να ζητούν κατ΄ εξαίρεση από τον ιερέα να χρησιμοποιούν το δικό τους κουτάλι για την μετάληψη», αναφέρεται σε εκκλησιαστική ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι πρόκειται «για μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα που λαμβάνονται μόνο εξαιτίας της απειλής της επιδημίας».