Ρεκόρ ανακύκλωσης πλαστικών για το 2019 οι Φινλανδοί – Πως τα κατάφεραν

Την ίδια εποχή που στην Ελλάδα αναδύονται με επιτακτικό τρόπο οι παθογένειες ετών και οδηγούμαστε σε μια ακόμη κρίση αποβλήτων, στη Βόρεια Ευρώπη καταγράφονται επιδόσεις ρεκόρ στην ανακύκλωση πλαστικών. Στη Φινλανδία, οι ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, που ανακυκλώθηκαν το 2019 σημείωσαν πρωτόγνωρα ρεκόρ, όπως γνωστοποίησαν οι περιφερειακοί οργανισμοί διαχείρισης αποβλήτων της χώρας. Ορισμένες μεγάλες πόλεις διπλασίασαν ή και τριπλασίαζαν το ποσό των ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων σε σύγκριση με το 2018. Η περιοχή του Ελσίνκι και οι μεγαλύτερες πόλεις της Φινλανδίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ανακύκλωση πλαστικών. Στο Ελσίνκι και στο Έσποο ανακυκλώθηκαν περίπου 90% περισσότερα πλαστικά. Το ρεκόρ, όμως, κατέχει η πόλη Βάνταα, εκεί όπου καταγράφηκε αύξηση 186% στην ανακύκλωση πλαστικών.

Πως τα κατάφεραν; «Το πλαστικό δεν είναι κακό»

Τι συνέβη, όμως και έφτασε η Φινλανδία σε αυτές τις επιδόσεις ρεκόρ; Είναι φυσικά, ένας συνδυασμός παραγόντων. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη της διαλογής των απορριμμάτων, η οποία προήλθε κυρίως από μια μεγάλη καμπάνια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της αντίστοιχης «ΕΡΤ», που εκεί ονομάζεται «YLE». Η εκστρατεία «I Love Muovi» (Αγαπώ το πλαστικό) ήταν ευρείας κλίμακας και είχε ως στόχο να υπογραμμίσει τις αμέτρητες δυνατότητες, που υπάρχουν σε αυτό το θαυματουργό υλικό, αν αρχικά το επαναχρησιμοποιήσεις και στη συνέχεια το ανακυκλώσεις.

Τα βασικά συνθήματα της καμπάνιας ήταν ισχυρά. «Η ζωή χωρίς πλαστικά είναι ένα αφελές όνειρο» και «το πλαστικό δεν είναι κακό». Επιπλέον, σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2019 διοργανώθηκαν διάφορες εκστρατείες για το περιβάλλον, με έμφαση στη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης πλαστικών. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας εκστρατείας περίπου 600 κάδοι εγκαταστάθηκαν σε πολυάριθμους χώρους στάθμευσης μεγάλων σούπερ μάρκετ και σε άλλους δημόσιους χώρους. Στις μεγαλύτερες φινλανδικές πόλεις, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πλαστικών για ανακύκλωση σε αυτούς τους κάδους. «Προβλέπω ότι η ανακύκλωση πλαστικών θα αυξηθεί και το επόμενο έτος. Αυτή είναι μόνο η αρχή» σχολίασε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Φινλανδίας, Βέσα Κάρχα. Παρότι η Φινλανδία δεν φημίζεται για τη βιομηχανία πλαστικών, εντούτοις σύμφωνα με τη «Finnish Plastics Recycling Ltd» δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 580 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν 12.000 άτομα.

Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης με εύκολη πρόσβαση

Σε ορισμένες πόλεις της Φινλανδίας υπάρχει επίσης ένα διαφορετικό μοντέλο απόρριψης των αποβλήτων στις πολυκατοικίες και στις μονοκατοικίες. Εταιρείες διαχείρισης οικιακών αποβλήτων προμηθεύουν με κάδους τα σπίτια και στη συνέχεια τα συλλέγουν και τα οδηγούν στις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Το 2019 τέτοιες εταιρείες τοποθέτησαν παραπάνω από 2.000 κάδους κίτρινου χρώματος σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες σε μεγάλες πόλεις της χώρας. «Νέες τέτοιες εταιρείες δημιουργούνται συνεχώς» αποκαλύπτει ο επικεφαλής εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων της περιοχής του Κύμενλαασκο, Βίρπι Λεπάλα.

Στη συγκεκριμένη πόλη μάλιστα, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Φινλανδίας, έχει προβλεφθεί να παρασχεθούν στα συγκροτήματα κατοικιών με περισσότερα από 10 διαμερίσματα νέοι κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών από τον Ιούλιο του 2020. Το 2021 η πολιτική θα επεκταθεί σε όλα τα κτίρια με περισσότερα από πέντε διαμερίσματα. Είναι πολύ σημαντική στην επίτευξη του εγχειρήματος της ανακύκλωσης η παροχή εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, με εύκολη πρόσβαση, όπως επισημαίνεται. «Όσο πιο κοντά βρίσκεται ο κάδος στο σπίτι, τόσο πιο εύκολη γίνεται η ανακύκλωση» αναφέρει ο  Βέσα Κάρχα. Στην Κουβόλα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, σημειώθηκε επίσης μεγάλη αύξηση στην ανακύκλωση πλαστικών. Αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι των πολλών μονοκατοικιών στην περιοχή άρχισαν από μόνοι τους να μεταφέρουν τα απορρίμματα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ευαισθητοποιημένοι από τις καμπάνιες ευρείας κλίμακας, που έγιναν στην χώρα το 2019.