preloader icon

07.04.2020
Τα νέα του Συνδέσμου
Επιστολή ΣΒΠΕ στις υγειονομικές αρχές
news image

Την προσοχή στις καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε προηγμένα κράτη για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19 επέστησε με επιστολή του στις υγειονομικές αρχές ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας. Στην Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά και το Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε στους καταναλωτές να μεταφέρουν τα προϊόντα από τα σημεία λιανικής πώλησης με δικές τους σακούλες και τσάντες σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ο Σ.Β.Π.Ε. θέλησε με αυτή την προσπάθεια του να συμβάλλει στον δύσκολο αγώνα που διεξάγεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Αρχικά δεχτείτε παρακαλώ και τις δικές μας ευχαριστίες για το δύσκολο αγώνα, που διεξάγετε αυτές τις πρωτοφανείς ημέρες της πανδημίας, προκειμένου να διατηρήσετε τους Έλληνες πολίτες υγιείς. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) και τα μέλη του παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλονται από εσάς και το προσωπικό υγείας στα νοσοκομεία, θα βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη.

Καθόσον λόγω ενδιαφέροντος παρακολουθούμε την επικαιρότητα που αφορά τον κλάδο μας, σας επισημαίνουμε – ελπίζουμε εγκαίρως και εφόσον δεν έχετε ήδη γνώση – πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμοι στην διασπορά του ιού από τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες – τσάντες και να σας παρουσιάσουμε κάποιες καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται, ή υποδεικνύονται από τις αρχές σε άλλα κράτη.

Ως γνωστόν, με την αύξηση των οικιακών προμηθειών, εξαιτίας του πανικού που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, παρατηρήθηκε ότι πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ακόμη περισσότερο να χρησιμοποιούν τις δικές τους σακούλες για τη μεταφορά των τροφίμων και αγαθών, που προμηθεύονται από τα σημεία λιανικής πώλησης. Σύμφωνα όμως με διεθνείς έρευνες η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζει ή απλά αμελεί να πλύνει τις πάνινες σακούλες του, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Αριζόνα1, η κίνηση να αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», όπως ισχυρίζεται ο Καθηγητής, Τσαρλς Γκέρμπα.  Επίσης, σε έρευνες2 που διενεργήθηκαν σε σούπερ μάρκετ της Καλιφόρνια και της Αριζόνα βρέθηκε ότι σχεδόν όλες οι πάνινες σακούλες, που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά χωρίς να πλυθούν σχολαστικά, αποτελούν μια βόμβα μετάδοσης βακτηρίων.

Ως εκ τούτου, ένα από τα μέτρα, που έλαβε στις 30 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά3για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού ήταν να απαγορεύσει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν δικές τους σακούλες. Η οδηγία προς τα σούπερ μάρκετ και τα σημεία λιανικής πώλησης ήταν σαφής: «Παροχή καθαρής σακούλας μεταφοράς για τα αγορασμένα τρόφιμα και προϊόντα. Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά τους δοχεία, επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες ή κουτιά»

Παράλληλα, και οι υγειονομικές αρχές στο Σαν Φρανσίσκο4 απαγόρευσαν στους καταναλωτές να μεταφέρουν τρόφιμα στις δικές του σακούλες. Όπως και στην περίπτωση της Βρετανικής Κολούμπια, στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να υπάρξει επιμόλυνση από τον COVID-19.

Με την θεώρηση της υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τις αρχές και το ευρύ κοινό και πάντοτε προσανατολισμένοι σε λύσεις, που έχουν επιστημονική τεκμηρίωση, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επισημαίνει πως σε αυτή την περίοδο, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιό, που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο αποκωδικοποίησης της συμπεριφοράς του, να πράξουμε όλοι κάθε προληπτικό μέτρο καλύτερο μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης του.

Με την θεώρηση επίσης ότι η ενημέρωση του πολίτη για προληπτικές πρακτικές, είναι πρώτα ευθύνη των υγειονομικών αρχών, ο ΣΒΠΕ διατυπώνει έκδηλη την αγωνία για όλα όσα παρατηρούνται στα καταστήματα λιανικής πώλησης και προμηθειών και σας ζητούμε, σε αυτό το κρίσιμο σημείο για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, να αξιολογήσετε τα μέτρα που έλαβαν ήδη σε άλλες χώρες,  για να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά την πανδημία.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία και να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε μας ζητηθεί.

Καλή δύναμη. Με εκτίμηση

Επισυνάπτονται σύνδεσμοι (links)

1 https://uanews.arizona.edu/story/reusable-grocery-bags-contaminated-with-e-coli-other-bacteria

2https://arizona.pure.elsevier.com/en/publications/assessment-of-the-potential-for-cross-contamination-of-food-produ

3 https://news.gov.bc.ca/releases/2020EMBC0015-000587

4 https://www.sfdph.org/dph/alerts/files/HealthOfficerOrder-C19-07b-ShelterInPlace-03312020.pdf