preloader icon

07.05.2020
Ειδήσεις
Η Ιταλία μεταθέτει τον φόρο για τα πλαστικά το 2021
news image

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, τα πλαστικά, οι εφαρμογές τους και φυσικά οι εταιρείες που τα παράγουν έχουν αποδείξει το ζωτικό ρόλο, που διαδραματίζουν στην καταπολέμηση της ασθένειας Covid-19.

Μια έμμεση παραδοχή αυτού του ρόλου υπήρξε στην Ιταλία, που αποφάσισε να μεταθέσει για το 2021 τον φόρο για τα πλαστικά, που είχε επιβάλλει στα τέλη του 2019 και θα είχε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα με αυτόν θα υπήρχε υποχρέωση καταβολής 450 ευρώ ανά τόνο παρθένου υλικού πλαστικών.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ανακοίνωσε την αναβολή του προτεινόμενου φόρου για το 2021, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, στελέχη στην αγορά των πλαστικών της γειτονικής χώρας εξέφραζαν ανησυχίες ότι ο φόρος, ο οποίος αποσκοπεί στην αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πλαστικών, θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα απομάκρυνε οριστικά τους καταναλωτές από τα πλαστικά.

Ο προτεινόμενος φόρος θα ίσχυε για όλα τα παρθένα πλαστικά. Συνοπτικά οι εξαιρέσεις στον φόρο, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ισχύσει από το 2021 είναι οι παρακάτω:

Τα πλαστικά, που προέρχονται από ανακύκλωση.

Τα πλαστικά,  που έχουν παραχθεί από κομποστοποιήσιμα πλαστικά σύμφωνα με το πρότυπο EN 13432: 2002.

Τα πλαστικά, που προορίζονται για ιατρική χρήση 

Τις πλαστικές συσκευές που έχουν ως σκοπό τη διαχείριση και την προστασία των φαρμάκων και

Τα πλαστικά,, που πωλούνται απευθείας από τον μεταποιητή για κατανάλωση σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξάγονται.