preloader icon
card icon
Θαλάσσια ρύπανση

Διακήρυξη των Παγκοσμίων Συνδέσμων Πλαστικών σχετικά με τις λύσεις που προτείνουν για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η θαλάσσια ρύπανση (Marine Litter) είναι μια παγκόσμια πρόκληση, που επηρεάζει τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τα ποτάμια. Η μη ορθή απόρριψη των προϊόντων, που καταναλώνουμε αποδεικνύεται επιζήμια για την άγρια ζωή, την αλιεία και τον τουρισμό. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, μέσω του εκτεταμένου δικτύου συνδέσμων και οργανισμών, που συμμετέχει, εμπλέκεται ενεργά σε δράσεις που έχει αναλάβει η βιομηχανία πλαστικών παγκοσμίως. Οι Σύνδεσμοι πλαστικών σε ολόκληρο τον κόσμο δεσμεύτηκαν το 2011 να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος δημιουργώντας το «Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης» που θα προσφέρει λύσεις για τα θαλάσσια απορρίμματα. Σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών υποστηρίζει περισσότερα από 185 έργα σε 34 χώρες, που εκτείνονται από την εκκαθάριση των παραλιών μέχρι τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων και από την διενέργεια παγκόσμιων ερευνών μέχρι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών. Το όραμα της βιομηχανίας των πλαστικών είναι να μην εισέρχονται απορρίμματα όλων των υλικών στους ωκεανούς. Τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορριφθούν.

Το λιμάνι της Αμβέρσας κατέχει την ηγετική θέση στην Ευρώπη σε ότι αφορά την παραγωγή, τη διακίνηση και τη διανομή πλαστικών σφαιριδίων.

Ο Σ.Β.Π.Ε. και τα μέλη του έχουν ως προτεραιότητα δράσεις που εμποδίζουν την εξάπλωση των πλαστικών σε ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς, αλλά και στην ξηρά. Οι χαμηλής αποτελεσματικότητας υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, η ανεπαρκής ανακύκλωση και η ρύπανση είναι οι βαθύτερες αιτίες αυτού του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πλαστικά συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ποιότητας της ζωής μας, στη διαφύλαξη των πόρων μας, στη μείωση των εκπομπών C02 και καταστούν δυνατές μια σειρά από καινοτομίες. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα από τους πολίτες. Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Τα πλαστικά δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος των ωκεανών. Τα θαλάσσια απορρίμματα δεν είναι αποδεκτά.

Η EuPC, μέλος της οποίας, είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, έχει δημιουργήσει βίντεο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει με πιο εύληπτο τρόπο τους καταναλωτές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους έπειτα από το τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος. Το βίντεο με τον τίτλο “Διατηρούμε καθαρές τις παραλίες μας” μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω.