preloader icon

01.09.2017
Γενικές Συνελεύσεις
Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου - Ο Σύνδεσμος είναι απαραίτητος
news image

Στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2015,  της έκθεσης πεπραγμένων και των αλλαγών στο καταστατικό του Συνδέσμου προχώρησαν ομόφωνα τα μέλη που παραβρέθηκαν στην 54η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδoς στις 13 Μαΐου. Με αφορμή την έκτακτη γενική συνέλευση δόθηκε η ευκαιρία για μια ευρεία συζήτηση από τα μέλη του Συνδέσμου σχετικά με το έργο της απερχόμενης(τον ερχόμενο Νοέμβριο) διοίκησης του Συνδέσμου αλλά και έγινε ανάλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Ιωάννης Κασελίμης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενδυνάμωση του ΣΒΠΕ. «Έρχονται στιγμές που αυτός ο Σύνδεσμος είναι απαραίτητος. Από την φύση του και μόνο, ανοίγει πόρτες που ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί να ανοίξει» ανέφερε ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου. «Στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνέλευση τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, οι πλαστικοί σωλήνες και τα προβλήματα που είχαν, όπως και αυτά των πλαστικών σακουλών. Τα βαρέα και ανθυγιεινά, με μια προσπάθεια που κάναμε παρέχοντας στοιχεία στο κράτος, πήραν έναν καλό δρόμο και μόνο το 3% των επιχειρήσεων υπάγονται πλέον σε αυτά, σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση της επιτροπής που ζητούσε την ένταξη του 100% των επιχειρήσεων. Με τους πλαστικούς σωλήνες παρότι κάναμε σημαντικές προσπάθειες δεν καταφέραμε τελικά τίποτα διότι το κράτος δεν αντιμετώπισε την βιομηχανία των πλαστικών σωλήνων με πολιτική δικαίου. Εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες. Για παράδειγμα τα εισαγόμενα προϊόντα δεν έχουν ΦΠΑ, την στιγμή που οι ελληνικές εταιρείες επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Αμέσως δημιουργείται μια ανισότητα. Στο τρίτο θέμα που αφορά τις πλαστικές σακούλες ήρθαμε σε μια συνεννόηση με το κράτος και είχαμε μια εργασιακή ειρήνη τα τελευταία πέντε χρόνια. Βέβαια την επόμενη χρονιά αρχίζει ένας καινούριος αγώνας και ελπίζουμε να βρούμε μια καλή λύση. Τα τελευταία χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του συνδέσμου ασχοληθήκαμε με τα ουσιαστικά βάζοντας σε δεύτερη μοίρα διάφορες, πανηγυρικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις.  Αυτά τα τρία με τέσσερα θέματα που ανέφερα είναι και μια απόδειξη ότι σύνδεσμος πρέπει να υπάρχει διότι κάποια στιγμή δημιουργούνται προβλήματα που δεν μπορείς να τα επιλύσεις μεμονωμένα» υπογράμμισε ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν για να σημειωθεί περαιτέρω βελτίωση στους κόλπους του ΣΒΠΕ. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε τον σύνδεσμο πιο λειτουργικό, πραγματοποιήσαμε κάποιες τροποποιήσεις στο καταστατικό, από τις οποίες πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του. Στα οικονομικά και παρά το γεγονός ότι οι συνδρομές λιγοστεύουν, χάρη στις αλλαγές που κάναμε στις δομές του συνδέσμου δεν οφείλουμε τίποτα πουθενά και έχουμε και ένα αξιοπρεπές ταμείο που θα το χρησιμοποιήσουμε όπου χρειαστεί» κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κύριος Κασελίμης. .

«Χωρίς την παρουσία μελών ο σύνδεσμος δεν έχει νόημα»

Στην παρουσία των μελών στην έκτακτη γενική συνέλευση στάθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Γεώργιος Στασινόπουλος. «Να σας ευχαριστήσω πολύ που ήρθατε, το εκτιμώ ιδιαίτερα γιατί πιστεύω ότι χωρίς την παρουσία των μελών δεν υπάρχει νόημα. Να προσθέσω σε αυτά που προσπαθήσαμε να κάνουμε, γιατί πραγματικά τα μέσα μας είναι περιορισμένα, ότι πραγματοποιήσαμε ενέργειες και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάναμε κάποια διαβήματα και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς να έχουμε κάποια ανταπόκριση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όλοι είναι ότι πλέον ο κλάδος μας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπεται να ενισχύεται στο κομμάτι του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.  Θα επανέλθουμε και στην νέα κυβέρνηση με τα αιτήματα μας και ελπίζουμε σε ανταπόκριση. Σε ότι αφορά το καταστατικό οι αλλαγές πραγματοποιούνται για να γίνει πιο λειτουργικός ο σύνδεσμος, όπως είπε και ο πρόεδρος. Υπάρχει ένα θέμα αρκετά σημαντικό στην αντιπροσώπευση. Η επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα μέλη να είναι παρόντα στον Σύνδεσμο, να συμμετέχουν, να αρθρώνουν την άποψη τους, να ασκούν την κριτική τους στο διοικητικό συμβούλιο για τυχόν αδυναμίες του και να δίνουμε και μια εικόνα ενότητας δια της φυσικής μας παρουσίας.  Επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για αυτό, μιας και είμαστε διεσπαρμένοι σε όλη την χώρα, προκρίναμε μια συμβιβαστική λύση. Αντί για τέσσερις εξουσιοδοτήσεις ανά μέλος να υπάρχουν δύο και επίσης να υπάρχει ψήφος δια αλληλογραφίας. Κρατάμε δηλαδή την εκπροσώπηση, μειώνοντας την ελάχιστα. Επίσης, θα δημιουργηθούν και κάποιες επιτροπές έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία του Συνδέσμου, επιτροπές, που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες». Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Χάρης Πανόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της γνώσης του αντικειμένου που πρέπει να έχει κάθε μέλος της επιτροπής. «Γινόμαστε δέκτες μεγάλου όγκου αλληλογραφίας από την EuPC και την PlasticsEurope. Αλληλογραφίας που πρέπει να αναλυθεί από στελέχη που έχουν την γνώση. Έτσι και αυτοί θα μπορούν να ασχοληθούν και να βοηθήσουν για ένα χρονικό διάστημα με τα συμβαίνοντα στον σύνδεσμο και όχι όλο τον χρόνο, όπως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

 

Η αγωνία για την κατάσταση με τις πρώτες ύλες

Έπειτα από τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση με τους παριστάμενους, κύριο χαρακτηριστικό της οποία υπήρξε η αγωνία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κατάσταση με τα αλλεπάλληλα force majeure στους προμηθευτές πρώτων υλών στην Ευρώπη. Αρχικά τον λόγο έλαβε ο κύριος Παναγιώτης Περδικέας, που εκπροσωπούσε την εταιρεία «Bright Colors», ο οποίος αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση προς τα μέλη της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα αιτήματα του συνδέσμου και κατ’ επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. «Θα πρέπει να εξηγείς αναλυτικά στην πολιτική ηγεσία τι ακριβώς  επιθυμείς. Θα πρέπει να έχεις έτοιμα τα πάντα, να υπάρχει «μασημένη τροφή» για να το πω απλά, να εξηγήσεις γιατί δούλεψε σε ένα κράτος αυτό που προτείνεις και πως εγκρίθηκε από ένα κοινοβούλιο έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός. Ως φίλος θα ήθελα να βοηθήσω στο τομέα του κόστους της ενέργειας, εφόσον το επιθυμείτε». Ο κύριος Λυσσαίος της «Pipelife» αναφέρθηκε στην συλλογικότητα, που πρέπει να διέπει την βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα. «Όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε. Από μόνος του ο καθένας δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα». Στο θέμα των πρώτων υλών ήταν χρήσιμη η τοποθέτηση του Μανώλη Καλογερόπουλου, ιδιοκτήτη της «Κάλμαν Χημικά».  «Είναι πρωτοφανής η κατάσταση πανευρωπαϊκά. Έχουν συμβεί πράγματα, που κανείς δεν μπορούσε να περιμένει. Η βιομηχανία πετροχημικών στην Ευρώπη αφορά παλιά εργοστάσια. Το πιο καινούριο αυτή την στιγμή στην Ευρώπη είναι 25ατίας. Έγιναν κάποιες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Ασία και την Μέση Ανατολή και με βάση αυτές τις εκτιμήσεις έκλεισαν κάποιες γραμμές παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια με εξαψήφιο αριθμό παραγωγής. Εκτιμώ ότι έγινε ένα λανθασμένο πλάνο συντηρήσεων σε συνδυασμό με την σχέση δολαρίου ευρώ. Δηλαδή βλέποντας να ανεβαίνουν οι εξαγωγές από την Ευρώπη προς τις τρίτες χώρες  και να μην έρχονται στην Ευρώπη πρώτες ύλες θα έπρεπε να αναθεωρήσουν. Γνωρίζω από την εταιρεία που εκπροσωπώ δυο εργοστάσια που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν για συντήρηση. Αυτή αναβλήθηκε για τον Αύγουστο με κόστος κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Ο κύριος Κασελίμης εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η αναταραχή θα δοθεί η ευκαιρία σε ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων ενώ στο τέλος της γενικής συνέλευσης ευχαρίστησε όλα τα μέλη για την συνεργασία τους. «Ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία μας και να σας γνωστοποιήσω ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι καλό κάναμε στο ΔΣ.». Στο ακροτελεύτιο κομμάτι της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2015, τα οικονομικά πεπραγμένα, οι αλλαγές στο καταστατικό και ανανεώθηκε το ραντεβού για τον προσεχή Νοέμβρη για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.