preloader icon

ViewCategory

Μελέτες
news thumb
01.12.2023
Plastics Transition - To όραμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών για την πράσινη μετάβαση

Το κοινό όραμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών παρουσίασε στην εμβληματική της μελέτη «Plastics Transition» η «Plastics Europe»,

 Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που όλα τα μέλη της βιομηχανίας ενώθηκαν γύρω από ένα «πολύ φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο επανασχεδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών», όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της «Plastics Europe», Βιρτζίνια Γιάνσενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

 Το «Plastics Transition» αναμένεται να λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας πλαστικών και παρέχει ένα πλαίσιο υλοποίησης των στόχων, προσφέρει ορόσημα για το 2030 και δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου, τον εντοπισμό προβλημάτων και την εξεύρεση άμεσων λύσεων.

 Την πλήρη μελέτη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ ενώ ανάλυση της στα ελληνικά θα υπάρχει στο προσεχές τεύχος (274) του περιοδικού «Πλαστικά Χρονικά» 

news thumb
20.07.2023
Συγκριτική μελέτη για τα υλικά συσκευασίας αναδεικνύει την υπεροχή των πλαστικών

Τις αρνητικές επιπτώσεις από τους στόχους μείωσης της πλαστικής συσκευασίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αποδοτικότητα της πλαστικής συσκευασίας αναδεικνύει νέα μελέτη που διενέργησε ο Γερμανικός Σύνδεσμος Πλαστικής Συσκευασίας με τίτλο:«Material Efficiency of Packaging in Comparison» (Σύγκριση Αποδοτικότητας Υλικών Συσκευασίας).

Στην μελέτη συγκρίθηκαν υλικά, όπως τα πλαστικά, το γυαλί, το χαρτί και το χαρτόνι, μέταλλα που περιέχουν σίδηρο και το αλουμίνιο.

Η μελέτη καταλήγει σε ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι στόχοι πρόληψης που ορίζονται στο άρθρο 38 της πρότασης του Κανονισμού για τις Συσκευασίες της ΕΕ δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν ένα σημαντικό μέρος της ελαφριάς πλαστικής συσκευασίας αντικατασταθεί από βαρύτερα υλικά συσκευασίας.

Δεύτερον, η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν το μερίδιο αγοράς της πλαστικής συσκευασίας μειωθεί κατά 10% έως το2030, ο συνολικός όγκος της κατανάλωσης συσκευασίας θα αυξηθεί (ceteris paribus- με αμετάβλητα τα λοιπά δεδομένα).

Τρίτον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση του όγκου της κατανάλωσης συσκευασίας εξαρτάται από τα υλικά με τα οποία θα αντικατασταθεί η πλαστική συσκευασία.

Τέταρτον, τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην μελέτη καταλήγουν ότι η ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας από τα νοικοκυριά θα αυξηθεί από 10% σε 20% εάν το 10% της πλαστικής συσκευασίας αντικατασταθεί από άλλα υλικά συσκευασίας.

Πέμπτον, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, υπάρχει εμφανής σύγκρουση των στόχων «μείωσης της ποσότητας της πλαστικής συσκευασίας» και των στόχων «μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων συσκευασίας».

 Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τους στόχους τους για τη μείωση της πλαστικής συσκευασίας και να επικεντρωθούν στην αύξηση της αποδοτικότητας της πλαστικής συσκευασίας.

 Η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της πλαστικής συσκευασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της πλαστικής συσκευασίας, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί ο θετικός της αντίκτυπος για την οικονομία και την κοινωνία.

 Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη στα αγγλικά εδώ

 

news thumb
02.05.2023
Έρευνα της «KPMG» για το μέλλον των πλαστικών στην Ελλάδα


Οι μελλοντικές προοπτικές και οι ευκαιρίες που είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες του κλάδου, αναδεικνύονται στην πρόσφατη έρευνα της KPMG στην Ελλάδα, «The Future of Industry: Focus onPlastics Manufacturing» στην οποία συμμετείχε και ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» απαντώντας σε ερωτηματολόγιο.

Ειδικότερα, η έρευνα εξετάζει το μέλλον της βιομηχανίας παραγωγής πλαστικών διερευνώντας τη δομή, το μέγεθος και την ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου των πλαστικών και τις τρέχουσες οικονομικές τάσεις. Παράλληλα, πραγματοποιεί μία επισκόπηση των βασικών παικτών της αγοράς, των οικονομικών τους μεγεθών και των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα της «KPMG»

news thumb
28.12.2022
Μελέτες για την προέλευση των μικροπλαστικών

Παρά τους διαδεδομένους μύθους που περιβάλλουν τα μικροπλαστικά, πλήθος μελετών αποδεικνύουν ότι η κύρια τους προέλευση δεν είναι τα πλαστικά.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του αναγνωρίζουν την πρόκληση που επιφέρουν τα μικροπλαστικά και προσπαθεί να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες δράσεις στην αντιμετώπιση της διαρροής τους στο περιβάλλον.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα μικροπλαστικά, αυτά: «Εμπεριέχονται σε συνθετικά ρούχα (35%), ελαστικά αυτοκινήτων (28%) αλλά και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως είναι οι κρέμες απολέπισης (2%)". 

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20181116STO19217/mikroplastika-piges-epiptoseis-luseis

Μελέτη του 2022 από το ελβετικό ερευνητικό και συμβουλευτικό κέντρο Environmental Action (EA), που φιλοξενείται στο σάιτ του Forbes και αποφαίνεται ότι τα χρώματα είναι η μεγαλύτερη πηγή διαρροής μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

https://www.forbes.com/sites/jamiehailstone/2022/02/09/paint-is-the-largest-source-of-microplastics-in-the-ocean-study-finds/amp/

Δημοσίευμα του 2022 στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Πρακτορείου που εκτιμά ότι 200,000 έως 500,000 τόνοι μικροπλαστικών στους ωκεανούς προέρχονται από υφάσματα. Παγκοσμίως 16-35% είναι το ποσοστό μικροπλαστικών από υφάσματα.

https://www.eea.europa.eu/publications/microplastics-from-textiles-towards-a

Παλιότερη έρευνα, του 2018, που είχε δημοσιευτεί στονGuardian και εκτιμά ότι τα ελαστικά είναι η μεγαλύτερη πηγή διαρροής μικροπλαστικών.

https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/25/tyre-dust-the-stealth-pollutant-becoming-a-huge-threat-to-ocean-life

Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών συνεργάζεται στενά με την ευρωπαϊκή και την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών στο περιβάλλον και την υγεία.

Ο ΣΒΠΕ συμμετέχει μέσω του ευρωπαϊκού εταίρου του, τηςPlastics Europe, σε ένα πενταετές, πλήρως ανεξάρτητο επιστημονικό ερευνητικό έργο, στο οποίο συμμετέχουν παγκοσμίου φήμης ειδικοί στα μικροπλαστικά. Το έργο ονομάζεται «Brigid». [Η «Brigid» είναι θεά της αρχαίας κελτικής μυθολογίας, που σχετίζεται με τη θεραπεία, την προστασία και τη σοφία]

https://plasticseurope.org/sustainability/plastics-health/microplastics/brigid/

Με αυτήν την πρωτοβουλία, στόχος μας είναι να καλυφθούν τα κενά γνώσης που υπάρχουν σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αναζητούμε τις κατάλληλες απαντήσεις για να οδηγήσουμε τη βιομηχανία πλαστικών προς ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Η ρύπανση από μικροπλαστικά είναι ένα περίπλοκο, πολύπλευρο ζήτημα. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που θα προέλθει από το έργο «Brigid» θα μας βοηθήσουν να επιλύσουμε αποτελεσματικά αυτό το πολύπλοκο παζλ.

Παράλληλα, η γνώση που θα αποκομίσουμε θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά, τα οποία θα έχουν βασιστεί στην τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα. .

news thumb
28.11.2022
Ο κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα: Επιδόσεις την περίοδο 2019-2021, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης

Την εκτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος του εγχώριου κλάδου πλαστικών κατά την τριετία 2019-2021 και την ανάδειξη των προοπτικών και των βασικών προκλήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή του στην Ελλάδα διερευνά μελέτη του «ΙΟΒΕ» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Σ.Β.Π.Ε.».

Η μελέτη παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2022 και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν εδώ

news thumb
15.09.2022
Μελέτη της McKinsey αναγνωρίζει την συμβολή των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής


Σε πείσμα των γενικόλογων μονόπλευρων προσεγγίσεων, περισσότερο από ποτέ μάς χρειάζονται σήμερα ψύχραιμες φωνές, επιστημονικές προσεγγίσεις, ειλικρινής διάλογος και άμεση δράση, αν θέλουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον πλανήτη Γη. 

Αυτό τονίζει o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση μελέτης της εταιρείας McKinsey η οποία συμπεραίνει ότι «τα πλαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Με τίτλο «Climate Impact of Plastics», η μελέτη αποδεικνύει ότι στις περισσότερες εφαρμογές τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά σε αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα εναλλακτικά υλικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, στις ημέρες μας, κατηγορούνται σχεδόν… για τα πάντα. 

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε πέντε τομείς με την υψηλότερη κατανάλωση πλαστικών: συσκευασία, κατασκευές, καταναλωτικά αγαθά, αυτοκινητοβιομηχανία και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι κλάδοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας χρήσης πλαστικών. Επιλέχθηκαν επίσης αντιπροσωπευτικά προϊόντα και εφαρμογές, για την παραγωγή των οποίων είναι διαθέσιμα σήμερα εναλλακτικά υλικά. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά, σε 13 από τις 14 περιπτώσεις που εξετάσθηκαν. Η εξοικονόμηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χάρη στα πλαστικά, κυμαίνεται από 10% έως 90%, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον κύκλο ζωής του προϊόντος όσο και τον αντίκτυπο της χρήσης. 

Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται να τονίσουν όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο ΣΒΠΕ, για τη σημαντική συμβολή των πλαστικών στη βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο ΣΒΠΕ υποστηρίζει σταθερά ότι η δαιμονοποίηση των πλαστικών δεν είναι μία ψύχραιμη προσέγγιση, ούτε πολύ περισσότερο μία προσέγγιση που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις τρεις εκδοχές της: οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική. 

Η κυκλική οικονομία δεν μπορεί να συσχετίζεται με τις απαγορεύεις ή και τον περιορισμό των πλαστικών, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν διαχρονικά αποδείξει την τεράστια συμβολή τους: στην υγεία, στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στο μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα (συγκριτικά με άλλα υλικά).

Με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη, οι ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών έχουν διακηρύξει τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, έχουν προχωρήσει με καινοτόμο πνεύμα σε επενδύσεις για τον επανασχεδιασμό των προϊόντων τους, αναπτύσσουν εργαλεία και τεχνικές για βιώσιμη παραγωγή, ενώ επίσης επικεντρώνονται στον στόχο να γίνει ευκολότερη η διαδικασία της ανακύκλωσης.    

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να πορεύεται ο ΣΒΠΕ, που βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, προκειμένου να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος για βιώσιμη ανάπτυξη.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την μελέτη της McKinsey στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.mckinsey.com/industries/chemicals/our-insights/climate-impact-of-plastics 

news thumb
05.05.2022
Μελέτη για την διατήρηση λαχανικών σε κλειστές συσκευασίες διογκωμένης πολυστερίνης

Τα οφέλη της διατήρησης λαχανικών σε κλειστές συσκευασίες διογκωμένης πολυστερίνης αναδεικνύει μελέτη του εργαστηρίου λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την μελέτη, η κλειστή συσκευασία EPS διατήρησε την σχετική υγρασία των λαχανικών σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το συμβατικό χαρτοκιβώτιο, περιόρισε σημαντικά την απώλεια βάρους των προϊόντων και δεν επηρέασε το χρώμα τους.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην μελέτη, η οποία παρατίθεται παρακάτω: 

Final report on storage of vegetable products in expanded polystyrene packages

Storage of broccoli floret heads in EPS package

Διατήρηση λαχανικών σε κλειστές συσκευασίες διογκωμένης πολυστερίνης

Storage of vegetable products in expanded polystyrene packagesnews thumb
01.05.2022
Μελέτη για τα πλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον

Τις πηγές, απ’ όπου διαρρέουν τα πλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον διερευνά μελέτη της «Eunomia».

H αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα θαλάσσια απορρίμματα έχουν προκαλέσει μια σειρά από εκκλήσεις αλλά χωρίς δεδομένα και πληροφορίες είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωρίζουν πού να στοχεύσουν τις προσπάθειες τους ώστε να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην μελέτη της «Eunomia» εδώ

news thumb
23.03.2022
Μελέτη για την μείωση των απορριμμάτων στην Ευρώπη

Την πρόταση νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της διαχείρισης των απορριμμάτων διερευνά μελέτη, που δημοσιοποίησε τον Μάρτιο του 2022 η εταιρεία «Eunomia»για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει στην περίληψη της η μελέτη, η πρόληψη και η μείωση των απορριμμάτων συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν θέσει προϋποθέσεις για την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων και μέτρων πρόληψης των αποβλήτων αλλά παρά ταύτα, ο όγκος των αποβλήτων εξακολουθεί να αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μείωση των απορριμμάτων απαιτεί μια ριζική αλλαγή στην παραγωγή, τη συμπεριφορά των καταναλωτών και την επαναχρησιμοποίηση.

Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη «Scoping study to assess the feasibility of further EU measures on waste prevention» εδώ

news thumb
28.02.2022
Ο ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία»

Η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών και ειδικότερα των προϊόντων συσκευασίας, αγροτικού φιλμ και αλιευτικών πλαστικών (δίχτυα)στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και η ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου, είναι το αντικείμενο της νέας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ).

Την μελέτη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

news thumb
11.12.2019
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ

Η αθρόα προσέλευση του κοινού, που κατέκλυσε το "ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος" , παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, επισφράγισε την επιτυχία της παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο "Ο κλάδος των πλαστικών Ελλάδα. Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης".

Η συνεισφορά της Βιομηχανίας των πλαστικών στην Ελλάδα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, οι παράγοντες που την επηρεάζουν και οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες της μελέτης για τον κλάδο της βιομηχανίας πλαστικών του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα η βιομηχανία πλαστικών αποτελεί σημαντική μεταποιητική δραστηριότητα, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς πλαστικών υλών και προϊόντων και με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανίες που διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά και μικρότερου μεγέθους βιοτεχνίες. Στις δραστηριότητες του εγχώριου κλάδου περιλαμβάνονται η προμήθεια και η κατασκευή πρώτης ύλης, η κατασκευή μηχανημάτων, η παραγωγή μεγάλου εύρους πλαστικών προϊόντων (από σακούλες και φιάλες έως σωλήνες και μέρη αυτοκινήτων) και η ανακύκλωση.

(Διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά): Δημήτρης Σύρμος, Μέλος του Δ.Σ. με αρμοδιότητα την Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις, Δημήτρης Κωτσόπουλος, Ταμίας, Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος Σ.Β.Π.Ε., Χαρίλαος Πανόπουλος, Αντιπρόεδρος Σ.Β.Π.Ε., Dr Ηλίας Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Σ.Β.Π.Ε., Παναγιώτης Γεροντόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, κ. Βασίλης Γούναρης κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης αναλύοντας τις αρχές που υπηρετεί η ελληνική βιομηχανία πλαστικών. «Το όραμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας περνά μέσα από την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου, ο οποίος θα ανακτάται και θα χρησιμοποιείται, πλέον, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τη μεταποίηση ενός προϊόντος» είπε ο κύριος Γούναρης, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις συλλογικά.

Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος Σ.Β.Π.Ε.

«Σήμερα, στην εκδήλωση της βιομηχανίας πλαστικών στον Δημόκριτο, φροντίσαμε να καλέσουμε εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.  Θέλω να ελπίζω από κοινού.  Το πράξαμε αυτό, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι βιώσιμες λύσεις θα υπάρξουν μόνο αν εργαστούμε όλοι μαζί, με κοινές αντιλήψεις προς την εκπλήρωση ενός οράματος για μια κοινωνία, όπου θα υπάρχουν μηδενικά απόβλητα. Αν εργαστούμε όλοι μαζί, τότε, ναι, μπορούμε να μετατρέψουμε το σημερινό πρόβλημα των αποβλήτων σε μια ευκαιρία, που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας, με απόλυτο σεβασμό στην διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος».

(Διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά): Alexandre Dangis, Managing Director της European Plastics Converters – Ευρωπαίοι Μεταποιητές Πλαστικών, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος Σ.Β.Π.Ε.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης, χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.:   Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία, Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Αρβανιτίδης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΙΝΑΛ, Λουκία Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Βασίλειος Κυλίκογλου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Ο κ. Νικόλαος Βέττας Γενικός Δ/ντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλυσε στην ομιλία του τις κύριες «Τάσεις και προοπτικές της Βιομηχανίας Πλαστικών στην Ελληνική Βιομηχανία» και ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης από τον κ. Svetoslav Danchev, Υπεύθυνο Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής.

Alexandre Dangis, Managing Director της European Plastics Converters – Ευρωπαίοι Μεταποιητές Πλαστικών

Ο κ. Alexandre Dangis Managing Director της EuPC (European Plastics Converters – Ευρωπαίοι Μεταποιητές Πλαστικών), με μια ενδελεχή παρουσίαση ανέλυσε τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών. «Τα πλαστικά είναι μέρος της λύσης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αντικατάσταση των πλαστικών με εναλλακτικά υλικά θα αυξήσει τις εκπομπές του CO2» τόνισε ο κ. Dangis. «Η μείωση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητών πλαστικών, που είναι απόρροια των συνεχιζόμενων νομοθετικών περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, χωρίς τελικά να υπάρξει περιβαλλοντικό όφελος». 

 Dr Christine Bunte, Senior Manager Industry Advocacy – EU Government Relations BASF Group

Η Dr Christine Bunte, Senior Manager Industry Advocacy – EU Government Relations BASF Group, εισήγαγε τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης στον Δημόκριτο στην έννοια της χημικής ανακύκλωσης. Μιας καινοτομίας, που θα συμπληρώσει την μηχανική ανακύκλωση και θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της παγκοσμίως. «Η χημική ανακύκλωση αποτελεί τον χαμένο κρίκο στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας. Για να φτάσουμε στην υλοποίηση της χρειάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αποδοχή της χημικής ανακύκλωσης από το νομοθέτη και οι τροποποιήσεις στο καθεστώς που την διέπει ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της».

(Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά): Svetoslav Danchev (Υπεύθυνος Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής ΙΟΒΕ), Dr. Christine Bunte (Senior Manager Industry Advocacy - EU Government Relations BASF Group),
Νίκος Φιλιππίδης (Δημοσιογράφος), Alexandre Dangis, (Managing Director, European Plastics Converters), Jon boom Remy (Board of Directors, Holland Biopolymers)

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστικών (The sustainable growth of Plastics Industry), με τη συμμετοχή των κ.κ.: Alexandre Dangis, Managing Director, European Plastics Converters, Svetoslav Danchev, Υπεύθυνο Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, Dr Christine Bunte, Senior Manager Industry Advocacy –EU Government Relations BASF Group, Jon boom Remy, Board of Directors, Holland Biopolymers.

(Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά): Στέλιος Κακουλίδης, Chief Innovation Officer (Πλαστικά Θράκης), Ιωάννης Σιδέρης (Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης), Νίκος Φιλιππίδης (Δημοσιογράφος), Εμμανουήλ Γραφάκος (Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων), Αγγελική Κοσμοπούλου, (Εθνική Συντονίστρια για θέματα πλαστικής ρύπανσης, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη) 

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Το σημερινό πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων, αυριανή ευκαιρία στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των κ.κ.: Εμμανουήλ Γραφάκου, Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, Εθνικής Συντονίστριας για θέματα πλαστικής ρύπανσης, Εκτελεστικής Διευθύντριας, Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ιωάννη Σιδέρη, Διευθύνοντος Συμβούλου Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Στέλιου Κακουλίδη, Chief Innovation Officer Πλαστικά Θράκης. Τις συζητήσεις συντόνισε ο κ. Νίκος Φιλιππίδης, δημοσιογράφος.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχε η εταιρεία επικοινωνίας Reputation Unique.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τις εταιρίες:  BASF, DOW, Lariplast S.A., Macpac S.A., Michael Procos S.A., MP EXTRUDERS, Orbit Polymers, ΠΑΝΧΑΡΤ, PLASTIKA KRITIS S.A., Ravago GREECE, RESILUX, Thrace Group, (Χορηγοί), από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» (Χορηγός Επικοινωνίας) και την ηλεκτρονική της έκδοση «naftemporiki.gr» και το «economico.gr» (Χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας).

Την  περίληψη των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ και ολόκληρη την μελέτη εδώ