preloader icon

ViewCategory

Συνέδρια
news thumb
22.11.2022
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου «Πλαστικά και Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα»

Με πλούσια ατζέντα και με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών θα διεξαχθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου το Διεθνές Συνέδριο με θέμα:«Plastics and Recycling: The Roadmap to Climate Neutrality» (Πλαστικά και Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν στις 17:00.

 Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου σε μορφή pdf, πατήστε εδώ

news thumb
16.11.2022
Οι διεθνείς πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο του «ΣΒΠΕ» στον Δημόκριτο
Τρεις προσπάθειες, που υπογραμμίζουν την αφοσίωση και την δέσμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών για την εκπλήρωση των στόχων της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και της επιτάχυνσης της υιοθέτησης της Κυκλικής Οικονομίας θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει ο «Σ.Β.Π.Ε.» στις 29 Νοεμβρίου στον «Δημόκριτο». 

Η πλατφόρμα «MORE», το πρόγραμμα πιστοποίησης «PolyCert Europe» και το πρόγραμμα «Operation Clean Sweep» θα αναλυθούν διεξοδικά κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων στο Συνέδριο: «Plastics and Recycling: The Roadmap to Climate Neutrality» (Πλαστικά και Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα). 

Ας πάρουμε μια πρόγευση για κάθε μία από τις πρωτοβουλίες αυτές.

Η πλατφόρμα «MORE»


 Η πλατφόρμα «MORE» σχεδιάστηκε από την ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταποιητών πλαστικών για να καταγράψει τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019, αναπτύχθηκε από την «EuPC» σε συνεργασία με τα μέλη της, προκειμένου να υποστηριχθούν έμπρακτα οι στόχοι της στρατηγικής για τα πλαστικά, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της Ε.Ε. για χρήση 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα στη χρονική περίοδο από το 2025 έως και το 2030.

Η ανανεωμένη εκδοχή της ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι ένα εργαλείο για την καταγραφή των ποσοτήτων ανακυκλωμένων πλαστικών στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2021. 

Η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τα μέλη τις «EuPC», τις περίπου 50,000 μεταποιητικές εταιρείες που την απαρτίζουν με στόχο να συμβάλλουν στην ταχύτερη μετάβαση στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας. Την παρουσίαση της πλατφόρμας θα πραγματοποιήσει ο Μάριαν Ρανόγκαγιετς (Marjan Ranogajec), ο οποίος εργάζεται ως Project Manager στον «Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο μεταποιητών πλαστικών» (EuPC). Είναι ο Συντονιστής της πλατφόρμας «MORE» στην Ευρώπη. 

Πριν ενταχθεί στις τάξεις της «EuPC» εργάστηκε ως σύμβουλος σε εταιρείες που αναζητούσαν δημόσια χρηματοδότηση στον τομέα της αεροδιαστημικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των βαφών και επιχρισμάτων. Ήταν επίσης επιστημονικός συνεργάτης σε μια σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών έργων στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. 

Ο Μάριαν είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση από το Τμήμα Διακυβέρνησης του πανεπιστημίου Hertie στο Βερολίνο και είναι πτυχιούχος της σχολής Τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο του Νόβισαντ της Σερβίας.


To πρόγραμμα πιστοποίησης «PolyCert Europe»

Το πρόγραμμα «PolyCert Europe» είναι μια τεχνική πλατφόρμα, που συγκεντρώνει και επιχειρεί να εναρμονίσει τα υφιστάμενα συστήματα πιστοποίησης ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιούν οι μεταποιητές πλαστικών στην Ευρώπη. 

Οι Ευρωπαίοι μεταποιητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μετάβαση προς το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας και με πρωτοβουλίες, όπως η πλατφόρμα «MORE» αποδεικνύουν την δέσμευσή τους για να επιτύχουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένων πλαστικών έως το 2025.

Το πρόγραμμα «PolyCert Europe» επιχειρεί να εναρμονίσει τα πολλά διαφορετικά συστήματα πιστοποίησης για την απορρόφηση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης και επικυρώνει τα υφιστάμενα συστήματα πιστοποίησης που λειτουργούν στην Ευρώπη. ΔΕΝ προσφέρει πιστοποίηση αλλά αναγνωρίζει τις έγκυρες πιστοποιήσεις που λειτουργούν σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπη.

Για να ενισχύσει την ισχυρή δέσμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών προς την μετάβαση στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, το «PolyCert Europe» ιδρύθηκε για να διευκολύνει την επαλήθευση και τον έλεγχο των ποσοτήτων ανακυκλωμένων υλικών, που καταγράφονται στην πλατφόρμα «MORE». Ο στόχος του «PolyCert Europe» είναι να επαληθεύει την χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου σε προϊόντα των μεταποιητών.


Την παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιήσει ο Ζαν Λαπέρ (Jan Laperre), ο οποίος είναι Πρόεδρος του «PolyCert Europe». Ο κ. Λαπέρ είναι Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Λέουβεν του Βελγίου. Παράλληλα, διευθύνει το επιστημονικό και τεχνικό κέντρο της βελγικής κλωστοϋφαντουργίας (Centexbel). Ο οργανισμός  έχει ως αποστολή να υποστηρίζει τις κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες στις τεχνικές προκλήσεις που εγείρονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 


Το πρόγραμμα «Operation Clean Sweep»


Το «Operation Clean Sweep» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα για την αποφυγή απώλειας πλαστικών κόκκων προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε από την «PlasticsEurope» το 2013 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής σχετικά με τους τρόπους σωστής διαχείρισης των πλαστικών κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού.
Στόχος είναι να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των πλαστικών κόκκων και να επιδιωχθεί η μηδενική διαρροή τους προς το περιβάλλον.

Τον Μάιο του 2022 ανακοινώθηκε η ανάπτυξη προτύπου πιστοποίησης, που θα γίνει από κοινού από την «PlasticsEurope» και την «EuPC», μετατρέποντας το «OCS» σε πρόγραμμα-σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία των πλαστικών στην Ευρώπη.

Στόχος της πιστοποίησης είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του «OCS» με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απώλειας πλαστικών κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.


Την παρουσίαση του «OCS» θα πραγματοποιήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς (Alexandre Dangis). Ο κ. Ντανζίς βρίσκεται στην ηγεσία του οργανισμού από το 1998 και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην καλύτερη παρουσίαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών στους φορείς χάραξης πολιτικής. Το 2012 ίδρυσε τον οργανισμό «Waste Free Oceans» για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στους ωκεανούς. 

news thumb
07.11.2022
Διεθνές Συνέδριο του «ΣΒΠΕ» στις 29 Νοεμβρίου
Τις προσπάθειες του για την εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της επιτάχυνσης της υιοθέτησης της Κυκλικής Οικονομίας εντείνει ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανώσει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Plastics and Recycling: The Roadmap to Climate Neutrality» (Πλαστικά και Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Το Διεθνές Συνέδριο θα αρχίσει στις 17:00.  

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη μελέτη του «Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών» για τη ελληνική βιομηχανία πλαστικών, η οποία θα διερευνήσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη. 

Με την μελέτη αυτή του «Ι.Ο.Β.Ε.» θα επαναξιολογηθεί η ευρύτερη συνεισφορά της βιομηχανίας πλαστικών στην ελληνική οικονομία, θα εξεταστούν διεξοδικά οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της και θα διατυπωθούν προτάσεις σχετικά με πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα και σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν και τρεις διεθνείς πρωτοβουλίες, που βρίσκονται στον πυρήνα της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών. Η πλατφόρμα «MoRE», το πρόγραμμα πιστοποίησης «PolyCert Europe» και το πρόγραμμα «Operation Clean Sweep». 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν και δύο χρήσιμες παρουσιάσεις για τα μέλη του «Σ.Β.Π.Ε.» και όχι μόνο. Η εταιρεία «Heliosres – Οδυσσέας Διαμαντης και ΣΙΑ ΕΕ» θα αναδείξει τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις με την παρουσίαση: «Φωτοβολταϊκά Συστήματα Net Metering & Οφέλη για τις Επιχειρήσεις».  Η εταιρεία «Θερμόλυση ΑΕ» θα πραγματοποιήσει μια καινοτόμα προσέγγιση στην αξιοποίηση των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών στην παρουσίαση με θέμα: «Επαναπροσδιορίζοντας την Ενέργεια». 

Χαιρετισμούς στο Διεθνές Συνέδριο θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων ενώ έπειτα από τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση όπου θα καταγραφούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών προς την Κλιματική Ουδετερότητα το 2050. 

Εξέχουσες προσωπικότητες θα συζητήσουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών και θα συνεισφέρουν γνώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού του και θα ανακοινωθεί επίσημα στην ιστοσελίδα του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» (www.ahpi.gr).

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων θα χρειαστεί επιβεβαίωση της συμμετοχής στο email info@ahpi.gr και το τηλέφωνο 210 7794519 (09.00-17.00).
news thumb
03.06.2021
Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) για την ανακύκλωση
Mε επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου, το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (Σ.Β.Π.Ε.), Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, οι καινοτόμες λύσεις, όπως η χημική ανακύκλωση, εργαλεία για τη βελτίωση της διαδικασίας, όπως οι πλατφόρμες «RecyClass», «PolyCert» και «MORE», ενώ παρουσιάστηκαν και οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη και κυκλική χρήση των υλικών.
 

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκος.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης, ανακοινώνοντας την ανάθεση μελέτης για την ανακύκλωση το επόμενο διάστημα στο «Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών» (ΙΟΒΕ), με αντικείμενο την καταγραφή των στόχων της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών για τον κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε εμπράκτως, για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές το πρόβλημα μας δεν είναι τα πλαστικά, αλλά τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία προκαλούνται από τη μη ορθή απόρριψη τους. Και σε αυτή την πρόκληση, λύσεις μπορεί να προσφέρει η ανακύκλωση. Ο δρόμος για την πρόοδο προϋποθέτει την αύξηση της ανακύκλωσης. Η βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για αύξηση των δεικτών της ανακύκλωσης. Προσφέρει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Χημική Ανακύκλωση, η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη δεκαετία και να παράσχει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Τα πλαστικά έχουν δυστυχώς «δαιμονοποιηθεί», παρότι είναι τα υλικά του 21ου αιώνα, τα οποία έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων πολιτών στον πλανήτη με τις πολλές εφαρμογές τους. Πληρώνουν το τίμημα της επιτυχίας τους».