preloader icon

ViewCategory

Ειδήσεις
news thumb
22.11.2021
Αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2022

Επιστολή προς τα μέλη του σχετικά με τις επικείμενες εκλογές απέστειλε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν στο τέλος του Φεβρουαρίου και οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.


Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολής:


«Σε μια από τις πλέον καθοριστικές περιόδους για τη βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως, πλησιάζει η ώρα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Όπως προβλέπεται στο άρθρο12 του καταστατικού του «Σ.Β.Π.Ε.», οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. ενεργούνται ανά τριετία κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεχθεί από τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, που εκτείνονται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών μέχρι τα εμπόδια, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, όπως η τρομακτική αύξηση στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες και οι σημαντικές δυσκολίες στις μεταφορές.

Παράλληλα, βρισκόμαστε ενώπιων θεμελιακών αλλαγών στις κοινωνίες, που καλούνται να υιοθετήσουν το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας με την ταυτόχρονη αύξηση της Ανακύκλωσης.

Προκλήσεις και ευκαιρίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα συμφέροντα των μελών του «Σ.Β.Π.Ε.».

Μακροπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν η βελτίωση της εικόνας του υλικού και η συνεπακόλουθη αναβάθμιση του κλάδου.

Στόχοι για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια από τα Διοικητικά Συμβούλια του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την χώρα και την βιομηχανία των πλαστικών είναι επιτακτική ανάγκη, η συσπείρωση και η ενεργοποίηση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με όχημα προς αυτή την κατεύθυνση τη συλλογική εμπειρία, που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες θα ήταν ευχής έργον να διεκδικήσουν ρόλο αξιόλογα στελέχη της βιομηχανίας πλαστικών και να θελήσουν να στελεχώσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Υπενθυμίζουμε, ότι δικαίωμα να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο τα τακτικά μέλη τα οποία, βάσει του άρθρου 6 παρ. 3 του καταστατικού μπορούν να εκπροσωπούνται από:

α. τον ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης ή εταίρο σε προσωπική εταιρία

β. μέλος διοικητικού συμβουλίου Ανώνυμης εταιρείας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της

γ. εταίρο σε ΕΠΕ

Οι ακριβείς ημερομηνίες της εκλογικής διαδικασίας, όπως και οι λεπτομέρειες για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, μιας και η πανδημία έχει επιβάλλει νέους κανόνες σε εκδηλώσεις όπως αυτή».

news thumb
26.10.2021
Νέο λογότυπο και εταιρικό site για την «PlasticsEurope»

Με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού, η «PlasticsEurope» παρουσίασε τη νέα της οπτική ταυτότητα, που περιλαμβάνει ένα καινούριο λογότυπο και ένα ανανεωμένο διαδικτυακό τόπο τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ακόμη ένα βήμα στις θεμελιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στους κόλπους του οργανισμού.

Οι βασικοί στόχοι του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Προμηθευτών Πλαστικών είναι πλέον η μείωση των απορριμμάτων, η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και η αύξηση της διαλογής και ανακύκλωσης των πλαστικών απορριμμάτων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «PlasticsEurope», Βιρτζίνια Γιάνσενς ανακοίνωσε τις αλλαγές με ένα σύντομο μήνυμα. «Ως βιομηχανία χρειάζεται να εξελιχθούμε και να προσαρμοστούμε. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων και να προωθήσουμε τη βιώσιμη χρήση τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα πλαστικά απορρίμματα ως ένας πόρος σε αυτήν τη νέα οικονομία.

Στόχος της βιομηχανίας είναι να διασφαλίσει ότι τα πλαστικά συνεχίζουν να προσφέρουν τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα τους στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Αυτό σημαίνει ότι στηρίζουμε την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας και τη Συμφωνία που έγινε στο Παρίσι για το κλίμα και αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης» κατέληξε η κα Γιάνσενς.

«Το σύνθημα μας: «PlasticsEurope. Enabling a sustainable future» (PlasticsEurope. Ενεργοποιώντας ένα βιώσιμο μέλλον) είναι ο σκοπός και στρατηγικός στόχος του οργανισμού και της βιομηχανίας πλαστικών» είπε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της «PlasticsEurope», Μάρκους Στέιλεμαν.

«Είμαστε στη μέση ενός εκπληκτικού ταξιδιού ως απάντηση στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη βιομηχανία των πλαστικών.

Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τους φορείς χάραξης πολιτικής να συνεργαστούν μαζί μας για να κάνουμε πράξη ένα κυκλικό και βιώσιμο μέλλον για τα πλαστικά».


Το νέο λογότυπο, που δημιουργήθηκε συμβολίζει, σύμφωνα με την Βιρτζίνια Γιάνσενς: «τους διαφορετικούς οργανισμούς που όλοι μαζί δημιουργούν έναν δυναμικό πυρήνα, που ενεργοποιεί το βιώσιμο μέλλον».


 

news thumb
20.09.2021
Ο Σ.Β.Π.Ε. συμμετείχε στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του «Σ.Ε.Φ.»

Στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2021 συμμετείχε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» στην με την εθελοντική δράση που διοργάνωσε η «BASF» σε συνεργασία με την «Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος» (HELMEPA), την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021.


Πάνω από 25 εργαζόμενοι της «BASF», εταιρειών μελών του «Σ.Β.Π.Ε.» και της «HELMEPA» καθάρισαν την παραλία του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Ο καθαρισμός της παραλίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της «BASF», τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από την Covid-19.


«Με αυτή τη συμβολική προσπάθεια, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι τα πλαστικά δεν πρέπει να απορρίπτονται στο περιβάλλον. Η BASF είναι ιδρυτικό μέλος της παγκόσμιας Συμμαχίας για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα (Alliance to End Plastic Waste), που περιλαμβάνει περίπου 80 εταιρείες, συνεργαζόμενους φορείς και υποστηρικτές. Η συμμαχία έχει σαν στόχο την προώθηση λύσεων που μειώνουν και εξαλείφουν τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στις θάλασσες μας», τόνισε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της «BASF Ελλάς ΑΒΕΕ».


«Βρεθήκαμε σήμερα στο Σ.Ε.Φ. προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η βιομηχανία των πλαστικών πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Δράσεις καθαρισμού, όπως η σημερινή, αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ρύπανσης και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Τα πλαστικά μετά τη χρήση δεν είναι απορρίμματα αλλά αποτελούν έναν πολύτιμο πόρο, που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να προσφέρει λύσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας», δήλωσε ο κ. Ηλίας Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του «Σ.Β.Π.Ε.». 


Από την πλευρά της, η κα Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της «Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA» δήλωσε: «Κάθε εθελοντικός καθαρισμός έχει μεγάλη αξία. Πέρα από την προφανή, δηλαδή αυτή της απομάκρυνσης απορριμμάτων από μια ακτή, δρούμε και προληπτικά αποτρέποντας να καταλήξουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια στη θάλασσα. Αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με τους ίδιους ρυθμούς, εκτιμάται ότι το 2050 θα έχουμε περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στις θάλασσες. Επίσης, οι καθαρισμοί παραλιών μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πλαστικό καπάκι ή μια πλαστική σακούλα που θα προσπεράσουμε στην παραλία δεν είναι τόσο αθώα, αντιθέτως αποτελούν απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, και αυτό είναι ακόμα ένα όφελος για όσους συμμετέχουν σε αυτή τη βιωματική δραστηριότητα. Μετά από κάθε καθαρισμό, πολλοί εθελοντές προχωράνε άμεσα σε αλλαγή συνηθειών. Μικρές αλλαγές, με μεγάλη αξία για την υγεία του πλανήτη μας».  

 

Η BASF ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας Alliance to End Plastic Waste


Η Συμμαχία για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα (Alliance to End Plastic Waste) σχεδιάζει δράσεις όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τη βελτίωση υποδομών για τη συλλογή και τη διαχείριση αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης, την καινοτομία για να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν την ανάκτηση και την ανακύκλωση των πλαστικών και που δημιουργούν αξία για τα πλαστικά μετά τη χρήση τους, την εκπαίδευση και δέσμευση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων να λάβουν δράση, και τέλος, τον καθαρισμός περιοχών με συσσώρευση πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον, ειδικότερα τους μεγαλύτερους αγωγούς αποβλήτων, όπως τα ποτάμια, που μεταφέρουν τα απόβλητα της στεριάς στις θάλασσες. Περισσότερα στο https://endplasticwaste.org/

news thumb
15.09.2021
Καμπάνια για την αξία των πλαστικών πραγματοποιεί η «Corepla» στα σχολεία της Ιταλίας

Με βασικό σύνθημα: «Είναι η σειρά μας», η «Corepla», το εθνικό κονσόρτσιουμ για τη συλλογή και την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών στην Ιταλία, πραγματοποιεί μια πολύ σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία της γειτονικής χώρας.

Με σύντομα βίντεο επιχειρεί να μάθει στα παιδιά από μικρή ηλικία για την ορθή χρήση των πλαστικών συσκευασιών, επιλέγοντας ως κεντρικό χαρακτήρα ένα ντετέκτιβ. Τον «Catch»,που μαθαίνει στα παιδιά ότι τα πλαστικά έχουν αξία.  

Η ορθή απόρριψη της πλαστικής συσκευασίας μετά τη χρήση της στους κάδους, η συλλογή, η ανακύκλωση και εν τέλει η παραγωγή ενός νέου, χρήσιμου προϊόντος αποδεικνύει ότι τα πλαστικά είναι ένας πολύτιμος πόρος στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Η καμπάνια ονομάζετε «Idea Plastica» και απευθύνεται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρεται στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και βασίζεται στο τρίπτυχο: «Συλλογή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση».

Μετατοπίζει την ευθύνη στο άτομο που αλόγιστα επιβαρύνει το περιβάλλον και όχι στα υλικά. 

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της καμπάνιας και να δείτε ορισμένες φωτογραφίες από τις δράσεις στα σχολεία.

 


news thumb
11.09.2021
Για τις συνέπειες χρήσης 30% ανακυκλωμένου υλικού σε νέες πλαστικές συσκευασίες προειδοποιεί η «EuPC».
Απάντηση στην ανακοίνωση της «PlasticsEurope» εξέδωσε η «EuPC» υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικά βήματα και να ακυρωθούν οι προσπάθειες για καλύτερο σχεδιασμό των προϊόντων. 

Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο προβλημάτων στην απρόσκοπτη παροχή ανακυκλωμένων υλικών σε μια αγορά, που ακόμη βρίσκεται στα «σπάργανα» και υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του «Συνδέσμου Μεταποιητών Πλαστικών Ευρώπης» (EuPC) παρακάτω: 

«Οι μεταποιητές πλαστικών συσκευασιών στην Ευρώπη είναι προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας. 

Η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες μειώνει την εξάρτηση της βιομηχανίας από τις ορυκτές πρώτες ύλες και κατά συνέπεια τις εκπομπές CO2 στην παραγωγή τους. 

Πιστεύουμε, ακράδαντα ότι ο στόχος αύξησης του ανακυκλωμένου περιεχομένου στις συσκευασίες, ώστε να φτάσει το 30% έως το 2030 είναι θεμιτός και εφικτός, εφόσον η ευθύνη διαμοιραστεί σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των πλαστικών.

Σχετικά με αυτό, η «EuPC» προειδοποιεί την «PlasticsEurope» για τις συνέπειες της μονομερούς τοποθέτησης αυτής της δομικής αλλαγής στις πλάτες των μεταποιητών πλαστικών (των πελατών της) χωρίς να εξετάσει προσεκτικά τις εναλλακτικές δυνατότητες αύξησης του ανακυκλωμένου περιεχομένου στις συσκευασίες

«Η εισαγωγή της υποχρέωσης χρήσης ανακυκλωμένου υλικού στα νέα προϊόντα δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς rPET της Ε.Ε., όπως είναι σήμερα. 

Όσο τα ανακυκλωμένα προϊόντα, που απαιτούνται από την αγορά, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες αλλά και σε ποιότητα, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των πλαστικών συσκευασιών, ακόμη και απαγόρευσης της διάθεσης τους. 

Για παράδειγμα, στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων δεν υπάρχουν ακόμη οι τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Έτσι μια εξέλιξη, όπως η παραπάνω, θα έθετε σε αμφιβολία την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων μεσαίου μεγέθους εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση συσκευασιών στην Ευρώπη αλλά και τις επενδύσεις τους στην κυκλικότητα. 

Η κυκλική οικονομία είναι κοινή ευθύνη. 

Ως εκ τούτου, ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των νομικών υποχρεώσεων σε όλη την αλυσίδα αξίας και αναγνώριση της χημικής ανακύκλωσης από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις. 

Για να μην υπάρξουν προβλήματα στη διάθεση ανακυκλωμένων υλικών, οι προμηθευτές πλαστικών θα πρέπει να δεσμευτούν να διαθέσουν αντίστοιχα υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένων πλαστικών ή πολυμερών, που έχουν κατασκευαστεί με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στην αγορά της ΕΕ.», δήλωσε ο Πρόεδρος της «EuPC», Ρενάτο Ζέλχερ.

Η «EuPC» χαιρετίζει τις καινοτομίες στην ανακύκλωση και υποστηρίζει τον ανοικτό και θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ τεχνολογιών χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Η χημική ανακύκλωση προσφέρει ευκαιρίες για την ταχύτερη υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, κυρίως σε περιπτώσεις, όπου τα ρεύματα αποβλήτων αναμειγνύονται και επιμολύνονται, έτσι ώστε τα πλαστικά απόβλητα να μην μπορούν πλέον να ταξινομηθούν και να ανακυκλωθούν μηχανικά. 

Επιπλέον, η χημική επεξεργασία παραδίδει ανακυκλωμένα προϊόντα σε υψηλή ποιότητα παρθένου υλικού, που θα μπορούσε να συμβάλλει στο να εξομαλυνθεί η προσφορά υλικών για εφαρμογές, όπως οι συσκευασίες τροφίμων. 

Η μηχανική ανακύκλωση δεν μπορεί να συνεισφέρει σε αυτόν τον τομέα, τουλάχιστον όχι ακόμη, αλλά και εδώ υπάρχουν τεχνολογικές καινοτομίες. 

Για να υπάρξει θεμιτός ανταγωνισμός και να εξευρεθούν σύντομα οι πιο οικολογικές και οικονομικές λύσεις ανακύκλωσης θα πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα η χημική ανακύκλωση από την Ε.Ε. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς πρόσθεσε: «Στηριζόμαστε κυρίως στην περαιτέρω επέκταση της καθιερωμένης μηχανικής ανακύκλωσης στον τομέα της συσκευασίας προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμα αποτελέσματα τόσο οικονομικά όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω κατάλληλου σχεδιασμού των προϊόντων για την ανακύκλωση και ποιοτικής συλλογής και διαλογής των απορριμμάτων. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρωθούν οι προσπάθειες επέκτασης της χωριστής συλλογής και του βέλτιστου σχεδιασμού για την ανακύκλωση με την ελπίδα ότι νέες τεχνολογίες θα τις καταστήσουν παρωχημένες στο άμεσο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει υποβάλει ακόμη πρόταση για τις ποσοστώσεις στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Επί του παρόντος εξετάζει διάφορες ρυθμιστικές προσεγγίσεις για την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων προϊόντων. 

Μια πρώτη πρόταση αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Απαιτούμε όλες οι προσεγγίσεις να υπόκεινται σε αμερόληπτη επιστημονική εκτίμηση επιπτώσεων προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικές ζημιές καθώς και λάθη, που μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον. 

Οι μεταποιητές πλαστικών είναι ανοικτοί για περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία με τους προμηθευτές πολυμερών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς τους επόμενους μήνες» κατέληξε η ανακοίνωση. 

news thumb
10.09.2021
H «PlasticsEurope» υποστηρίζει τη χρήση 30% ανακυκλωμένου υλικού σε νέες συσκευασίες έως το 2030.

Την υποστήριξη της στους στόχους μείωσης της υπερβολικής συσκευασίας και των απορριμμάτων που προέρχονται από αυτή επανέλαβε η «PlasticsEurope» με ανακοίνωση της, με την ευκαιρία της αναθεώρησης της Οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWD).

Ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων Παραγωγών Πλαστικών θεωρεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης Οδηγίας ως το κλειδί για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.

Επιπρόσθετα, η «PlasticsEurope» υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτικό στόχο χρήσης ανακυκλωμένων υλών κατά 30% στις πλαστικές συσκευασίες έως το 2030.

Τα μέλη της «PlasticsEurope» εργάζονται ήδη με συνέπεια για την επίτευξη αυτού του κεφαλαιώδους στόχου, επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των ανακυκλωμένων πρώτων υλών και την εύρεση νέων τεχνολογικών λύσεων.

Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, όπως η χημική ανακύκλωση είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας τέτοιας υποχρέωσης.

Η «PlasticsEurope» εκτιμά ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις των μελών της για την υιοθέτηση αυτής της ζωτικής τεχνολογίας και την κατασκευή υποδομών κυμαίνονται από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 έως 7,2δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της «PlasticsEurope» και Διευθύνων Σύμβουλος της «Covestro»,Δρ. Μάρκους Στέιλεμαν δήλωσε: «Η ανθρωπότητα θα πρέπει να υιοθετήσει την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Αποτελεί το κλειδί για την κλιματική ουδετερότητα, τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υποστήριξη μας στον υποχρεωτικό στόχο χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου στις νέες πλαστικές συσκευασίες στην Ε.Ε. καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για επιτάχυνση της υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) και την Κυκλική Οικονομία.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειαζόμαστε νέο τρόπο σκέψης, καινούρια νοοτροπία και αλλαγές στη συμπεριφορά. Επίσης, προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, καινοτόμο σχεδιασμό και νέες υποδομές, μεταξύ άλλων.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, που προέρχεται από τα «απόβλητα» θα εξάγεται μέσω μιας τεχνολογικά ουδέτερης προσέγγισης που θα περιλαμβάνει τόσο τη μηχανική όσο και τη χημική ανακύκλωση».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της«PlasticsEurope», Βιρτζίνια Γιάνσενς, σχολίασε: «Χρειαζόμαστε ένα εναρμονισμένο πλαίσιο πολιτικής στην ΕΕ που να παρέχει σιγουριά και να προσφέρει κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις στις υποδομές συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως η χημική ανακύκλωση.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, η συστημική αλλαγή απαιτεί συντονισμένη συνεργασία. Μόνο με τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την αλυσίδα αξίας μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Με τις κατάλληλες συνθήκες, η βιομηχανία των πλαστικών θα είναι πολύ διαφορετική σε 10 χρόνια από τώρα». 

Η «Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του είδους της συντονισμένης συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη. Η συμμαχία, στην οποία η «PlasticsEurope» διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει περισσότερα από 290 μέλη της αλυσίδας αξίας που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν 10 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέα προϊόντα έως το 2025.

 

news thumb
18.07.2021
Συνέντευξη του Προέδρου της «Polymers for Europe Alliance», Ρον Μαρς

«Αποκλιμάκωση της κρίσης από τον Αύγουστο»

 

Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά των πρώτων υλών στην Ευρώπη έχει γίνει ασφυκτική σαν θηλιά για τους μεταποιητές πλαστικών.

 

Έλλειψη πρώτων υλών και ιστορικά ρεκόρ στις τιμές, σε όσες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες, δημιουργούν μια υπαρξιακή κρίση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

 

Οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι υλικών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους και να παραδώσουν έγκαιρα τις παραγγελίες στους πελάτες τους.

 

Με την κατάσταση να θυμίζει έντονα το 2015, όταν είχαν κηρυχθεί μια σειρά από Force Majeure, που απείλησαν τη βιομηχανία, τα «Πλαστικά Χρονικά» απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της «Polymers for Europe Alliance», του οργανισμού, που συστήθηκε εκείνη την εποχή από τη «EuPC» για να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση πρώτων υλών στην Ευρώπη.  

Ο Ρον Μαρς, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της «EuPC» σε μια αρκετά έντονη περίοδο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές, αφιέρωσε λίγο χρόνο προκειμένου να ρίξει φως στις πτυχές αυτής της υπόθεσης, που έχει επηρεάσει λίγο πολύ όλες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

 

Καταρχάς, τον ρωτήσαμε αν μπορεί να συγκρίνει τη σημερινή εποχή με το 2015. «Υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο περιόδους» υποστηρίζει ο κ. Μαρς στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά».

 

«Το 2015, η κήρυξη των Force Majeure από τα εργοστάσια των προμηθευτών πρώτων υλών προκάλεσε εκείνη τη σημαντική κρίση. Σήμερα, η κρίσητων πρώτων υλών δεν δημιουργήθηκε από τα Force Majeure αλλά επιδεινώθηκε από αυτά.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2020, οι τιμές στις πρώτες ύλες ήταν αρκετά καλές. Τα περιοριστικά μέτρα, που λήφθηκαν για τον περιορισμό τηςπανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των μεταποιητικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Έτσι, πολλές πρώτες ύλες, που προορίζονταν για την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στην Κίνα και στις Η.Π.Α., οι βιομηχανίες των οποίων είχαν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή τους.

 

Περίπου τον Δεκέμβριο του 2020, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες άρχισαν να κάνουν το come back και τότε λόγω του γεγονότος, που σας είπα νωρίτερα, υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες, μιας και αυτές είχαν διοχετευθεί στις Η.Π.Α. και την Κίνα» μας λέει ο κ. Μαρς, ο οποίος περιγράφει ως «GroundZero» της κρίσης, που συνεχίζει να σοβεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2021.

 

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις Η.Π.Α., με μια τρομερή κακοκαιρία στο Τέξας, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί προμηθευτές πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου και PVC να κηρύξουν Force Majeure.

 

Όπως γνωρίζετε, σε εκείνη την περιοχή των Η.Π.Α. είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες πρώτων υλών στον κόσμο. Περίπου το 20% της παραγωγής πρώτων υλών προοριζόταν για την Ευρώπη και έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την περιοχή δεν έφτασαν ποτέ.

 

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους του τι συνέβη, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεση μας, σχεδόν το 75% της παραγωγής πολυαιθυλενίου διακόπηκε, το 60% του πολυπροπυλενίου και το 55% του PVC» μας λέει ο κ. Μαρς.

 

Μάλιστα, η «Wall Street Journal» εκτίμησε εκείνες τις ημέρες ότι η συνολική ζημιά ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

«Οι ζημιές ήταν σαφώς μεγάλες. Από εκεί και πέρα υπήρξε σίγουρα μια εκμετάλλευση της κατάστασης από τους προμηθευτές πρώτων υλών, οι οποίοι χρέωσαν με πολύ υψηλές τιμές τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση» λέει στα «Πλαστικά Χρονικά» ο κ Μαρς

 

Φυσικά, όλοι πλέον αναρωτιούνται πότε θα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση, που έχει προκαλέσει προς το παρόν αμυχές σε όλους αλλά σύντομα αν παραμείνει δύναται να δημιουργήσει και ανεπούλωτες πληγές στη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών εταιρειών στην Ευρώπη.

 

«Δεν θα έλεγα σε κανέναν να περιμένει σημαντική βελτίωση τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Από τα στοιχεία που έχουμε, τις διαπραγματεύσεις, που έχουμε κάνει με τους προμηθευτές πρώτων υλών, φαίνεται ότι οι τιμές θα επανέλθουν κοντά στα κανονικά επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021.

 

Εκείνη την εποχή φαίνεται ότι θα υπάρξει και πάλι κανονική ροή πρώτων υλών και θα μπορέσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο» λέει ο κ. Μαρς.


 

Η «Polymers for Europe Alliance» ιδρύθηκε το 2015 με καταστατικό στόχο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών προκειμένου να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, με τη μεγάλη κρίση των Force Majeure, που προκάλεσε πρόβλημα σε όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

 

Τον ρωτήσαμε, αν ήλθαν σε επαφή με τους Προμηθευτές σε αυτή τη συγκυρία.

 

«Φυσικά. Μιλάμε μαζί τους αυτή την περίοδο. Κοιτάξτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και για αυτό εγκαινιάσαμε τα βραβεία Best Polymer Producers Awards for Europe. Είναι μια ευκαιρία να ερχόμαστε κάθε χρόνο μαζί τους και να συζητάμε σε ένα καλό περιβάλλον τα προβλήματα μας.

 

Αυτή την περίοδο δεν είμαστε χαρούμενοι ασφαλώς με τα όσα συμβαίνουν. Πιστεύω ότι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και αύξησαν δυσανάλογα τις τιμές. Αλλά όταν μιλάμε μαζί τους μας λένε ότι και για αυτούς δεν είναι εύκολη κατάσταση. Χρειάζεται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα και οι αυξήσεις μετακυλύονται στους μεταποιητές» υποστηρίζει ο κ. Μαρς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με αρκετές μεταποιητικές εταιρείες στην Ευρώπη αυτή την περίοδο.

 

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τη μεταποιητική βιομηχανία να αποκτήσει τις απαιτούμενες πρώτες ύλες προκειμένου να εκπληρώσουν τις υπογεγραμμένες παραγγελίες τους προς τους πελάτες τους. Όταν τα καταφέρνουν, οι τιμές είναι πολύ αυξημένες. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

 

Προφανώς, ρωτήσαμε αν διαδραματίζει ρόλο στην έλλειψη πρώτων υλών και τις αυξημένες τιμές το γεγονός ότι χρειάζεται να παραχθεί ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός.

 

«Όπως σας είπα, τον Σεπτέμβριο του 2020 η κατάσταση ήταν αρκετά καλή. Τότε παραγόταν προστατευτικός εξοπλισμός χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες. Σίγουρα έχουν υπάρξει προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω της πανδημίας. Τα κοντέινερ μεταφοράς είναι λιγότερα αλλά αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα μας αυτή τη περίοδο».

 

Ολοκληρώσαμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη ρωτώντας τον κ. Μαρς ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της «Polymers for Europe Alliance».

 

«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι για την Ευρώπη να αποκτήσει αυτάρκεια στις πρώτες ύλες και να μην εξαρτάται από τις Η.Π.Α. ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Είναι εύκολο; Σαφώς όχι.

 

Δεν θα φέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Ευρώπη οι μεγάλες εταιρείες επειδή απλά τους το ζητάμε. Αλλά είναι κάτι που το συζητάμε μαζί τους και θέλουμε από κοινού να βρούμε τους τρόπους που θα το κατορθώσουμε. Θα είναι αμοιβαία επωφελές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα. Μια τέτοια αλλαγή θα είναι game changer» αναφέρει στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά» ο Ρον Μαρς.

 

news thumb
17.07.2021
Εμπλουτίστηκε και επαναλειτουργεί η πλατφόρμα «MORE»

Στο συνεχή εμπλουτισμό της προβαίνει η πλατφόρμα «MORE»,στην οποία από τις αρχές Ιουνίου του 2021 προστέθηκαν οι απαιτήσεις πιστοποίησης και ελέγχου, που αφορούν τους μεταποιητές πλαστικών στην Ευρώπη, οι οποίοι καταχωρούν τις ποσότητες ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιούν σε νέα προϊόντα.

 

Η ψηφιακή πλατφόρμα, που είναι ένα εργαλείο για την καταγραφή των ποσοτήτων ανακυκλωμένων πλαστικών στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε εκ νέου στις αρχές Ιουνίου του 2021.

 

Η πλατφόρμα «MoRE» είχε κλείσει ουσιαστικά για ετήσια συντήρηση, προκειμένου να προστεθούν σε αυτήν όλες οι τελευταίες ενημερώσεις και για να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της «Circular PlasticsAlliance», έτσι ώστε να συλλέγει δεδομένα από τους μεταποιητές πλαστικών.

 

«Έχουμε ήδη καταγράψει ότι συλλέχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι ανακυκλωμένων υλικών, οι οποίοι  χρησιμοποιήθηκαν σε νέα προϊόντα κατά τοδεύτερο έτος λειτουργίας της πλατφόρμας, το 2020.

 

Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει ότι οι μεταποιητές στην Ευρώπη έχουν αποδεχτεί ευρέως το εργαλείο «MORE» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Συνδέσμου Ευρωπαίων Μεταποιητών Πλαστικών» (EuPC), Αλεξάντερ Ντανζίς.

 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι διορίστηκαν 14 εθνικοί συντονιστές σε ισάριθμες χώρες-μέλη της «EuPC». Οι χώρες αυτές συμμετέχουν στην εθνική διαδικασία παρακολούθησης των ποσοτήτων ανακυκλωμένων υλικών, που χρησιμοποιούνται σε νέα προϊόντα και οι συντονιστές θα έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την πρόσβαση στα μέλη τους στην πλατφόρμα και παράλληλα να συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό με τις εθνικές βιομηχανίες μεταποίησης πλαστικών για να καταχωρηθούν όλες οι ποσότητες στην πλατφόρμα, η οποία αποτελεί σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Όλες οι εταιρείες, που μεταποιούν πλαστικά και χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά ενθαρρύνονται να καταχωρήσουν τις ποσότητες αυτές στην πλατφόρμα.

 

Η εναρμονισμένη πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την απορρόφηση των ανακυκλωμένων πολυμερών σε προϊόντα, καθώς η βιομηχανία επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της Ε.Ε. για χρήση 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένων πολυμερών σε νέα προϊόντα στη χρονική περίοδο από το 2025 έως και το 2030.

 

Η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 25 Απριλίου 2019.

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από την «EuPC» σε συνεργασία με τα μέλη της, προκειμένου να υποστηριχθούν έμπρακτα οι στόχοι της στρατηγικής γιατα πλαστικά, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Με τη διάθεση της πλατφόρμας στις περισσότερες αγορές της Ε.Ε. καλύπτεται ποσοστό της τάξης του 70% των ανακυκλωμένων πλαστικών, που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

 

Η ενεργή συμμετοχή των εταιρειών θα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία και την αξιοπιστία της πλατφόρμας «MORE».

 

H «EuPC» συνεργάζεται στενά με τα μέλη της για να διασφαλίσει την προώθηση της πλατφόρμας στις εταιρείες μεταποίησης πλαστικών.

 

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά, με στόχο να καλύψει τις περισσότερες από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε την πλατφόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.moreplatform.eu 

news thumb
30.06.2021
Τις κατευθυντήριες γραμμές για την εναρμονισμένη εφαρμογή των κανόνων για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης εξέδωσε η Ε.Ε.

 Μόλις στις αρχές Ιουνίου του 2021, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλικό καθοδήγησης σχετικά με τους ενωσιακούς κανόνες για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.

 

Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία είχε επισημανθεί αρμοδίως από το «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» στη χώρα μας και από τη «EuPC»στην Ευρώπη, προκαλεί σύγχυση στις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο και απειλείται η βιωσιμότητα τους από τη νέα αυτή Οδηγία. 

 

Η Ε.Ε. εξέδωσε, παράλληλα, εκτελεστική απόφαση για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αλιευτικά εργαλεία που διατίθενται στην αγορά και τα απόβλητα αλιευτικών εργαλείων που περισυλλέγονται.

 

Οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία και προωθούν τη μετάβαση σε μια Κυκλική Οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά.

 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Ο περιορισμός της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης συμβάλλει στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και του πλανήτη. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν ορόσημο για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, παρέχουν στήριξη σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και μας φέρνουν πιο κοντά σε μια Κυκλική Οικονομία όπου τα επαναχρησιμοποιήσιμα είδη προτιμώνται έναντι των ειδών μίας χρήσης.

 

Αυτός είναι ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας — η προστασία και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, με παράλληλη τόνωση της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις».

 

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ.Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε: «Οι αρνητικές επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον, στους ωκεανούς, στη θαλάσσια ζωή αλλά και την υγεία μας είναι παγκόσμιες και δραματικές.

 

Τα πλαστικά απόβλητα εξακολουθούν να συσσωρεύονται και 11.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες της Ε.Ε. κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα της άδηλης αλιείας. Οι κανόνες για τη μείωση των πλαστικών ρύπων είναι φιλόδοξοι, ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των πολιτών για αποφασιστική δράση και καθιστούν την Ε.Ε. πρωτοπόρο στον παγκόσμιο αγώνα κατά των θαλάσσιων απορριμμάτων. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την καταπολέμηση των σοβαρών επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων, και για την προσέγγιση σε μια πιο Κυκλική Οικονομία».

 

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. από το 2019 για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν, έως τις 3 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ότι ορισμένα απ’ αυτά τα προϊόντα δεν διατίθενται πλέον στην αγορά της Ε.Ε.. ΄

 

Αυτά είναι επιλεγμένα προϊόντα για τα οποία υπάρχουν οικονομικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις χωρίς πλαστικό: μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών και ορισμένα προϊόντα από διογκωμένο πολυστυρένιο (κύπελλα και δοχεία τροφίμων και ποτών), καθώς και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενα πλαστικά.

 

Για άλλα πλαστικά προϊόντα, όπως αλιευτικά εργαλεία, πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, φιάλες, δοχεία τροφίμων και ποτών για άμεση κατανάλωση, συσκευασίες και περιτυλίγματα, φίλτρα καπνού, προϊόντα ατομικής υγιεινής και υγρά μαντηλάκια, ισχύουν διαφορετικά μέτρα όπως ο περιορισμός της χρήσης τους, η μείωση της κατανάλωσής τους και η αποφυγή της δημιουργίας απορριμμάτων μέσω απαιτήσεων επισήμανσης, προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»), εκστρατειών ευαισθητοποίησης και απαιτήσεων ως προς τον σχεδιασμό των προϊόντων.

 

Στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμόζονται ορθά και ομοιόμορφα σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Η εναρμονισμένη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς όσον αφορά τα προϊόντα που καλύπτονται από τους κανόνες αυτούς.

 

Οι κατευθυντήριες γραμμές εξηγούν κάποιους βασικούς ορισμούς και όρους και καταρτίστηκαν κατόπιν εκτεταμένων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και σε συνεννόηση με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών.

 

Η εκτελεστική απόφαση για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αλιευτικά εργαλεία που διατίθενται στην αγορά και τα απόβλητα αλιευτικών εργαλείων που περισυλλέγονται επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν, από το 2022, τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη και τα οποία διατίθενται στην αγορά και τα αλιευτικά εργαλεία που περισυλλέγονται από τη θάλασσα.

 

Στόχος είναι η παροχή κινήτρων ώστε να μεταφέρονται στη ξηρά όλα τα αλιευτικά εργαλεία και να βελτιωθεί η μεταχείριση των αλιευτικών εργαλείων, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

 

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία, τα κράτη μέλη που διαθέτουν θαλάσσια ύδατα θα πρέπει να ορίσουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, εθνικό ετήσιο ελάχιστο ποσοστό συλλογής προς ανακύκλωση των αποβλήτων αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη, με απώτερο σκοπό τον καθορισμό δεσμευτικών ποσοτικών στόχων συλλογής σε επίπεδο Ένωσης.

 

Τα εγκαταλελειμμένα, απολεσθέντα ή απορριφθέντα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν το 27 % των απορριμμάτων στις παραλίες, όπως αναφέρεται στην εκτίμηση επιπτώσεων από το 2018, ενώ σημαντικό ποσοστό των αλιευτικών εργαλείων που διατίθενται στην αγορά δεν συλλέγεται για επεξεργασία.

Τις κατευθυντήριες γραμμές μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ

 

 

news thumb
03.06.2021
Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) για την ανακύκλωση
Mε επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου, το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (Σ.Β.Π.Ε.), Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, οι καινοτόμες λύσεις, όπως η χημική ανακύκλωση, εργαλεία για τη βελτίωση της διαδικασίας, όπως οι πλατφόρμες «RecyClass», «PolyCert» και «MORE», ενώ παρουσιάστηκαν και οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη και κυκλική χρήση των υλικών.
 

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκος.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης, ανακοινώνοντας την ανάθεση μελέτης για την ανακύκλωση το επόμενο διάστημα στο «Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών» (ΙΟΒΕ), με αντικείμενο την καταγραφή των στόχων της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών για τον κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε εμπράκτως, για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές το πρόβλημα μας δεν είναι τα πλαστικά, αλλά τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία προκαλούνται από τη μη ορθή απόρριψη τους. Και σε αυτή την πρόκληση, λύσεις μπορεί να προσφέρει η ανακύκλωση. Ο δρόμος για την πρόοδο προϋποθέτει την αύξηση της ανακύκλωσης. Η βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για αύξηση των δεικτών της ανακύκλωσης. Προσφέρει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Χημική Ανακύκλωση, η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη δεκαετία και να παράσχει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Τα πλαστικά έχουν δυστυχώς «δαιμονοποιηθεί», παρότι είναι τα υλικά του 21ου αιώνα, τα οποία έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων πολιτών στον πλανήτη με τις πολλές εφαρμογές τους. Πληρώνουν το τίμημα της επιτυχίας τους».