preloader icon

ViewCategory

Δελτία τύπου
news thumb
07.11.2022
Διεθνές Συνέδριο του «ΣΒΠΕ» στις 29 Νοεμβρίου
Τις προσπάθειες του για την εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της επιτάχυνσης της υιοθέτησης της Κυκλικής Οικονομίας εντείνει ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανώσει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Plastics and Recycling: The Roadmap to Climate Neutrality» (Πλαστικά και Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Το Διεθνές Συνέδριο θα αρχίσει στις 17:00.  

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη μελέτη του «Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών» για τη ελληνική βιομηχανία πλαστικών, η οποία θα διερευνήσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη. 

Με την μελέτη αυτή του «Ι.Ο.Β.Ε.» θα επαναξιολογηθεί η ευρύτερη συνεισφορά της βιομηχανίας πλαστικών στην ελληνική οικονομία, θα εξεταστούν διεξοδικά οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της και θα διατυπωθούν προτάσεις σχετικά με πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα και σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν και τρεις διεθνείς πρωτοβουλίες, που βρίσκονται στον πυρήνα της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών. Η πλατφόρμα «MoRE», το πρόγραμμα πιστοποίησης «PolyCert Europe» και το πρόγραμμα «Operation Clean Sweep». 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν και δύο χρήσιμες παρουσιάσεις για τα μέλη του «Σ.Β.Π.Ε.» και όχι μόνο. Η εταιρεία «Heliosres – Οδυσσέας Διαμαντης και ΣΙΑ ΕΕ» θα αναδείξει τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις με την παρουσίαση: «Φωτοβολταϊκά Συστήματα Net Metering & Οφέλη για τις Επιχειρήσεις».  Η εταιρεία «Θερμόλυση ΑΕ» θα πραγματοποιήσει μια καινοτόμα προσέγγιση στην αξιοποίηση των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών στην παρουσίαση με θέμα: «Επαναπροσδιορίζοντας την Ενέργεια». 

Χαιρετισμούς στο Διεθνές Συνέδριο θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων ενώ έπειτα από τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση όπου θα καταγραφούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών προς την Κλιματική Ουδετερότητα το 2050. 

Εξέχουσες προσωπικότητες θα συζητήσουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών και θα συνεισφέρουν γνώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού του και θα ανακοινωθεί επίσημα στην ιστοσελίδα του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» (www.ahpi.gr).

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων θα χρειαστεί επιβεβαίωση της συμμετοχής στο email info@ahpi.gr και το τηλέφωνο 210 7794519 (09.00-17.00).
news thumb
08.10.2022
Άμεση δράση για την ενεργειακή κρίση ζητεί από την Ε.Ε. η «EuPC»

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για να επιβιώσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό κλάδο πλαστικών και πλήττονται από την ενεργειακή κρίση ζήτησε η «EuPC», ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» και τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια που γίνεται με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο, προκειμένου να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς υπογράμμισε ότι διεξάγεται καθημερινά μια μεγάλη μάχη για την επιβίωση των εταιρειών, που έχουν δει τα κόστη ενέργειας να πολλαπλασιάζονται ενώ αρκετές βιομηχανίες έχουν ήδη διακόψει τις γραμμές παραγωγής προκαλώντας «ασφυξία» στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Η πλήρης ανακοίνωση ακολουθεί;   

 

«Οι μεταποιητές πλαστικών, όπως και πολλές άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, πλήττονται από την δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

 

Παρότι ορισμένες εταιρείες έχουν καταφέρει να αποφύγουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω των συμφωνιών που είχαν συνάψει στο παρελθόν και βρίσκονται ακόμη εν ισχύ, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους από την αρχή του 2022.

 

Επιπρόσθετα, κάποιες εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν έως και 750% υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από ότι στην αρχή του έτους.

 

Σε ορισμένες χώρες οι επιπρόσθετες αυξήσεις των μισθών έχουν θέσει ένα σημαντικό δίλημμα στους μεταποιητές. Να συνεχίσουν ή να διακόψουν την παραγωγή τους;

 

Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή διακίνηση βασικών, συσκευασμένων αγαθών στην ΕΕ.

 

Για ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους σε κάποιες χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία περίπτωση να συνεχιστεί η παραγωγή ενώ δεν διαφαίνεται θέληση για επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη. Οι συνέπειες από την διακοπή παραγωγής αυτών των βιομηχανικών κλάδων έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC»,Αλεξάντερ Ντανζίς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνήσουν και να προτείνουν βραχυπρόθεσμες δράσεις που θα επιδράσουν θετικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής της βιομηχανίας.

 

«Σε αυτήν την συγκυρία δεν χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα οράματα για το 2030 και μετά, ιδίως σε μια εποχή, όπου οι εταιρείες προσπαθούν να επιβιώσουν σε καθημερινή βάση ανταποκρινόμενες στις ανεξέλεγκτες τιμές ενέργειας», προσέθεσε ο κ. Ντανζίς.

 

Η «EuPC» εκπροσωπεί 50.000 εταιρείες μεταποιητών πλαστικών στην Ευρώπη. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια εργαζομένους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο εφετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος και η «ΕuPC» με τα μέλη της ελπίζουν ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα παρουσιάσουν σαφή και βραχυπρόθεσμα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν το κλειδί της επιβίωσης για τις εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου των πλαστικών, που παράλληλα καλούνται να επενδύσουν έτσι ώστε να βελτιωθεί η κυκλικότητα των προϊόντων τους».

 

news thumb
03.10.2022
Μεγάλο ενδιαφέρον για την εκδήλωση του «Σ.Β.Π.Ε.» σχετικά με τον Κλιματικό Νόμο στην «Plastica 2022»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Υποχρεώσεις και Ευκαιρίες για τη Βιομηχανία Πλαστικών», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). 

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Plastica 2022, αποσκοπούσε να ενημερώσει τις επιχειρήσεις σχετικά με τα ορόσημα για τους στόχους και τις υποχρεώσεις που θέτει η νέα νομοθεσία (Ν.4936/2022), δεδομένου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα θα αποτελέσει στο εξής το βασικό χαρακτηριστικό κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας.  

«Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση γιατί πιστεύουμε ότι ο νέος Κλιματικός Νόμος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος. «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του στηρίζουν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας θα πρέπει να εξετάζονται συνεχώς και ο νόμος να αναπροσαρμόζεται με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050» υπογράμμισε ο ίδιος, για να διαπιστώσει ότι: «Ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των ESG (Environmental, social and corporate governance) και του νέου κλιματικού νόμου, οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έναν οδικό χάρτη βιώσιμης ανάπτυξης». 

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΒΠΕ «θέλησε να σταθεί αρωγός και να συμβάλει με πράξεις στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας» κατέληξε ο κ. Λυσσαίος, πριν παρουσιάσει τον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Sustainability & ESG Coordinator στην SustChem S.A., Γιώργο Πριμικύρη. Συμμόρφωση σε 5 βήματα για τις επιχειρήσεις 

Στους γενικούς ποσοτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030, 80% το 2040 και στον φιλόδοξο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας (net zero) το 2050, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Πριμικύρης, εξηγώντας ότι η επίτευξη των στόχων δημιουργεί ένα πλαίσιο υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει πιο συγκεκριμένα: 

 • Να καταδείξουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 19. 
 • Να ποσοτικοποιήσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που εξέπεμψαν το 2019, έτος το οποίο θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με τις μελλοντικές επιδόσεις.
 • Να διαμορφώσουν έναν συμπαγή οδικό χάρτη που θα τις οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών από την 01/01/2026. 
 • Το ίδιο έτος, το 2026, υποχρεούνται –έως τις 31 Οκτωβρίου– να υποβάλουν αναφορά που θα περιέχει τις προσπάθειες μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην Περιβαλλοντική Αρχή Αδειοδότησης (Environmental Licensing Authority). 
 • Τέλος, έως το 2030 να έχουν μειώσει κατά τουλάχιστον 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Ολιστική προσέγγιση

«Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση για να εκπληρώσουν τους στόχους που προβλέπει ο νέος Κλιματικός Νόμος» υπογράμμισε ο κ. Πριμικύρης, ο οποίος κατέδειξε ως μεγάλες προκλήσεις για τη βιομηχανία, τη συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και τη νοοτροπία που διαπνέει τις επιχειρήσεις. «Τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΣΒΠΕ, Γιώργο Λυσσαίο να ανανεώνει το ραντεβού με τους συμμετέχοντες για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στο Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος στον «Δημόκριτο». 

Εκεί θα παρουσιαστούν η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία πλαστικών και τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του κλάδου: ΜoRE, Polycert και Operation Clean Sweep. 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ευχαριστεί τις εταιρείες ALPLA Greece S.M.S.A., BASF ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και ΠΑΝΧΑΡΤ - ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ, για την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία τους. news thumb
25.09.2022
Ενημερωτική εκδήλωση για τον νέο Κλιματικό Νόμο από τον «ΣΒΠΕ» στις 2 Οκτωβρίου

Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Υποχρεώσεις & Ευκαιρίες για την Βιομηχανία Πλαστικών», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στις 16:00 στην Αίθουσα 2 του εκθεσιακού κέντρου «Metropolitan Expo», στο πλαίσιο της έκθεσης «Plastica 2022».

 Στόχος της εκδήλωσης είναι να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο του νέου εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν. 4936/2022), ο οποίος στοχεύει στην βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της κλιματικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας αλλά και τη διασφάλιση της σταδιακής μετάβασης της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα έως το έτος 2050.

 Θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση των μελών του «Σ.Β.Π.Ε.» και όχι μόνο, για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο νόμο, τις απαιτήσεις που καλούνται να εκπληρώσουν, πως επηρεάζεται η λειτουργία τους, καθώς και ποιες είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς στόχους.

 Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Γιώργος Πριμικύρης, Sustainability & ESG Coordinator @ SustChem S.A.

 Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», Γιώργος Λυσσαίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης.

 Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» (Σ.Β.Π.Ε.) ευχαριστεί τις εταιρείες «ALPLA Greece S.M.S.A.»,«BASF ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», «ΠΑΝΧΑΡΤ - ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ» για την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία τους. 

news thumb
15.09.2022
Έρευνα της McKinsey αναγνωρίζει την συμβολή των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής


Σε πείσμα των γενικόλογων μονόπλευρων προσεγγίσεων, περισσότερο από ποτέ μάς χρειάζονται σήμερα ψύχραιμες φωνές, επιστημονικές προσεγγίσεις, ειλικρινής διάλογος και άμεση δράση, αν θέλουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον πλανήτη Γη. 

Αυτό τονίζει o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση μελέτης της εταιρείας McKinsey η οποία συμπεραίνει ότι «τα πλαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Με τίτλο «Climate Impact of Plastics», η μελέτη αποδεικνύει ότι στις περισσότερες εφαρμογές τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά σε αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα εναλλακτικά υλικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, στις ημέρες μας, κατηγορούνται σχεδόν… για τα πάντα. 

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε πέντε τομείς με την υψηλότερη κατανάλωση πλαστικών: συσκευασία, κατασκευές, καταναλωτικά αγαθά, αυτοκινητοβιομηχανία και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι κλάδοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας χρήσης πλαστικών. Επιλέχθηκαν επίσης αντιπροσωπευτικά προϊόντα και εφαρμογές, για την παραγωγή των οποίων είναι διαθέσιμα σήμερα εναλλακτικά υλικά. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά, σε 13 από τις 14 περιπτώσεις που εξετάσθηκαν. Η εξοικονόμηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χάρη στα πλαστικά, κυμαίνεται από 10% έως 90%, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον κύκλο ζωής του προϊόντος όσο και τον αντίκτυπο της χρήσης. 

Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται να τονίσουν όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο ΣΒΠΕ, για τη σημαντική συμβολή των πλαστικών στη βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο ΣΒΠΕ υποστηρίζει σταθερά ότι η δαιμονοποίηση των πλαστικών δεν είναι μία ψύχραιμη προσέγγιση, ούτε πολύ περισσότερο μία προσέγγιση που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις τρεις εκδοχές της: οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική. 

Η κυκλική οικονομία δεν μπορεί να συσχετίζεται με τις απαγορεύεις ή και τον περιορισμό των πλαστικών, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν διαχρονικά αποδείξει την τεράστια συμβολή τους: στην υγεία, στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στο μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα (συγκριτικά με άλλα υλικά).

Με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη, οι ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών έχουν διακηρύξει τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, έχουν προχωρήσει με καινοτόμο πνεύμα σε επενδύσεις για τον επανασχεδιασμό των προϊόντων τους, αναπτύσσουν εργαλεία και τεχνικές για βιώσιμη παραγωγή, ενώ επίσης επικεντρώνονται στον στόχο να γίνει ευκολότερη η διαδικασία της ανακύκλωσης.    

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να πορεύεται ο ΣΒΠΕ, που βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, προκειμένου να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος για βιώσιμη ανάπτυξη.

news thumb
24.06.2022
Νέος Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο Βασίλειος Γούναρης

Πρόεδρος της νέας διοίκησης του «Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου», η οποία αναδείχθηκε από την γενική συνέλευση της 22ας Ιουνίου 2022, εξελέγη ο Βασίλειος Γούναρης, διευθύνων σύμβουλος της «BASF Hellas SA» και Πρόεδρος του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

 Ο κ. Γούναρης διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου» και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας.

 Πλέον, ως Πρόεδρος θα επιχειρήσει να επιταχύνει την προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας, ώστε οι συνέργειες των δύο χωρών να ενταθούν.

 Φυσικά, η παρουσία του κ. Γούναρη στην θέση του Προέδρου του «Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου» θα ενδυναμώσει και τις διμερείς σχέσεις του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» με ακόμη έναν σημαντικό οργανισμό.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με την κα Βικτώρια Αλεξανδράτου-Kerner (WRE HELLAS S.A.)να εκλέγεται Α' Αντιπρόεδρος, τον κ. Γεώργιο Πατεράκη (MCI Consulting S.A.) Β' Αντιπρόεδρος και Γ' Αντιπρόεδρος ο κ. Ανδρέας Σπυρίδης (iTrust DigitalStrategy). Ταμίας εξελέγη ο κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης (BOEHRINGER INGELHEIMHELLAS S.A.).

 Στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μετέχουν ως Μέλη η κα Ελένη-Λυδία Αναστασιάδου (PRODYNA SE), ο κ. Θεόδωρος Δεληγιαννάκης (LL.M.) (DQS Hellas), η κα Έλενα Καλλονά (JungheinrichHellas Ltd), ο κ. Ιωάννης Κάπρας (ROBERT BOSCH S.A.), ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης (Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), o Δρ. Πάνος Κορωνάκης-Ρολφ (PAUL HARTMANN HELLAS S.A.), η κα Φιλίππα Μιχάλη (ALLIANZ HELLASS.A.), o Δρ. Τόμας Μπρίνκμαν (GAEA PRODUCT S.A.), ο Καθ. 'Αγης M. Παπαδόπουλος(EYATH S.A.), η κα Μπρίττα Σιαμαντά (OTE S.A.), ο κ. Θάνος Τζιρίτης (ISOMATS.A.) και ο Δρ. Βασίλειος Χατζίκος (SIEMENS S.A.).

news thumb
31.05.2022
Πώς συμβάλλει στην Κυκλική Οικονομία η ελληνική βιομηχανία πλαστικών
Τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη των στόχων προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία επισημαίνει ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» σε δελτίο τύπου..   

«Στον επανασχεδιασμό των προϊόντων τους έχουν επενδύσει οι ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών, αποσκοπώντας να ανταποκριθούν θετικά στα ορόσημα και στους στόχους της μετάβασης προς μια Κυκλική Οικονομία.

Ειδικότερα, για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) και τα μέλη του, η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στα πλαστικά αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις και σηματοδοτεί τη συνεισφορά του κλάδου στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών επικεντρώνεται στον στόχο να καταστεί ευκολότερη η διαδικασία της ανακύκλωσης, έχοντας υπόψη ότι οι πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν μονάχα ένα υλικό, από τη μεγάλη οικογένεια των πολυμερών, είναι πιο εύκολο να διαχωριστούν στις μονάδες ανακύκλωσης και μετέπειτα να ανακυκλωθούν.

Τις δεσμεύσεις αυτές, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, υπογραμμίζει ο ΣΒΠΕ με αφορμή την πρόσφατη επιβολή του τέλους ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), σε συνδυασμό με άλλα πλαστικά υλικά. Για την προκειμένη περίπτωση, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης: «Όλα τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού που διατίθενται σήμερα στην αγορά, δεν περιέχουν στην ετικέτα τους πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), άρα δεν επιβάλλεται το τέλος ανακύκλωσης σε αυτα»1.

Από την πλευρά της η ελληνική βιομηχανία πλαστικών επισημαίνει, για άλλη μία φορά, ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή χάρη στην καινοτομία και τις προσπάθειες βελτίωσης του σχεδιασμού των προϊόντων. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, εργάζεται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά με στόχο τον μετασχηματισμό της σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία, που θέτει ως προτεραιότητα την αποτροπή διαρροής πλαστικών προς το περιβάλλον. 
Τα πλαστικά είναι ένα υλικό που έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, προσφέροντας μια σειρά πλεονεκτημάτων: 

Ως γνωστόν, οι πλαστικές συσκευασίες διατηρούν φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις τα τρόφιμα. Επειδή δε τα προϊόντα από πλαστικά είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά, εξοικονομούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας, ενώ η συσκευασία από πλαστικά έχει συχνά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με άλλα υλικά. 

Οι εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική βιομηχανία πλαστικών ερευνούν και αναπτύσσουν με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τεχνικές την παραγωγή προϊόντων από πλαστικά με τους πλέον βιώσιμους τρόπους.

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΒΠΕ έχει σύμμαχο την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Για παράδειγμα, η PRE (Plastics Recyclers Europe) έχει δημιουργήσει εργαλεία όπως το «RecyClass», που έχουν ως στόχο να συμβάλουν στη βελτίωση του σχεδιασμού των προϊόντων από πλαστικά. 

Στην πράξη, με τον επανασχεδιασμό των συσκευασιών η βιομηχανία πλαστικών επιχειρεί:

Να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών
Να εξοικονομήσει πόρους και ενέργεια
Να συμπεριλάβει υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση στις νέες συσκευασίες
Να συμβάλει στην επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων από πλαστικά
Να προστατεύσει το περιβάλλον αυξάνοντας τα ποσοστά ανακύκλωσης με καλύτερο σχεδιασμό

«Ο ρόλος μας στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας είναι πρωταγωνιστικός και η συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας. 

Όπως, έχω επισημάνει και στο παρελθόν, τα πλαστικά είναι μέρος της λύσης και το υλικό-πυλώνας για τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε μια πραγματικά βιώσιμη βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα» τονίζει σχετικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης.

Πηγή:
1 https://www.eoan.gr/13964-2/


news thumb
24.05.2022
Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενιαίας νομοθεσίας για την Κυκλική Οικονομία
Τις ξεχωριστές νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύουν τη δημιουργία μιας ενιαίας νομοθεσίας για την Κυκλική Οικονομία επικρίνουν σχεδόν 60 ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ανάμεσα σε αυτούς και οι ευρωπαϊκοί εταίροι του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», η «EuPC» και η «PlasticsEurope». 

Η επιστολή απευθύνεται προς την Πρόεδρο της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής», Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους. 

Στην επιστολή: «Μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και προστασία της ενιαίας αγοράς», οι Οργανισμοί εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι μια κατακερματισμένη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και θα μειώσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεσα δράση για την αντιμετώπιση των μονομερών εθνικών μέτρων που λαμβάνουν αρκετά κράτη μέλη για τις συσκευασίες που παραβιάζουν τις αρχές της ενιαίας αγοράς. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή στα ελληνικά. Η εκδοχή της στα αγγλικά μπορεί να βρεθεί εδώ:  

«Η 1η Ιανουαρίου του 2023 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και η ενιαία αγορά αποτελεί τον βασικό μοχλό της οικονομικής ολοκλήρωσης της.

Αποτέλεσε ουσιαστικό παράγοντας στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και παραμένει ακόμη και σήμερα ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. 

Χάρη στην ενιαία αγορά έχουν γίνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, έχει βελτιωθεί η κατανομή των πόρων και έχει επιτραπεί στην Ε.Ε να θέσει υψηλού επιπέδου, εναρμονισμένα, πρότυπα ασφάλειας με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. 

Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και έχει θέσει νέες προτεραιότητες. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal) και η ανάγκη για μετάβαση προς μια αποτελεσματική Κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. 

Η βιομηχανία συσκευασίας, η βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών και οι μεταποιητές κατανοούν πλήρως αυτή την επιτακτική ανάγκη που εγείρεται και είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίτευξη των στόχων, που αφορούν την Κυκλική Οικονομία και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. 

Ωστόσο, ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς, εξαιτίας των διαφορετικών μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, υπονομεύει τη δέσμευση της βιομηχανίας για την επίτευξη των στόχων αυτών και ορθώνεται ως εμπόδιο στη φιλοδοξία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη και να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μια πιο βιώσιμη εκδοχή της. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανισμοί που υπογράφουν αυτήν την επιστολή, απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μια ενιαία Κυκλική Οικονομία για όλα τα κράτη μέλη και όχι 27 ξεχωριστές, που να υποστηρίζονται από την ενιαία αγορά. 

Σχεδόν ό,τι καταναλώνουμε είναι συσκευασμένο. Η συσκευασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων και τα μέτρα που σχετίζονται με τη συσκευασία επηρεάζουν τα περισσότερα αγαθά που διακινούνται εντός της ΕΕ. 

Η διατήρηση της ενιαίας αγοράς είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι τα υλικά συσκευασίας και τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ, αποφεύγοντας έτσι επιπτώσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τους καταναλωτές, τις εταιρείες, το περιβάλλον και κλάδους όπως αυτούς των τροφίμων και των φαρμάκων. 

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη εισάγουν ολοένα και περισσότερο μονομερείς και συχνά αποκλίνουσες απαιτήσεις στη νομοθεσία τους. 

Πρόκειται αναμφίβολα για καλοπροαίρετες προσπάθειες για τη βελτίωση του σχεδιασμού, της παραγωγής και της επισήμανσης των προϊόντων προκειμένου να μπορούν να επισκευάζονται, να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται. 

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις απαιτήσεις, που υιοθετούν τα κράτη μέλη, προδικάζουν επικείμενες νομοθετικές εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ενιαίας προσέγγισης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω ισχυρισμού αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός εθνικών μέτρων για την επισήμανση συσκευασμένων προϊόντων προκειμένου να διευκολυνθεί η διαλογή τους μετά τη χρήση. 

Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται συχνά σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τις εταιρείες, είναι αντιφατικά και δεν κοινοποιούνται πάντα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως απαιτούν οι κανόνες της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε..

Βασιζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι αποκλίνοντες κανόνες και η μη κοινοποίησή τους δεν θα περάσουν απαρατήρητοι. 

Συγκεκριμένα, οι διαφορετικές απαιτήσεις συσκευασίας σε εθνικό επίπεδο εμποδίζουν τη χρήση μιας ενιαίας συσκευασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με άμεσο αποτέλεσμα να απαιτείται ο επανασχεδιασμός όλων των συσκευασιών που προορίζονται για μια μεμονωμένη χώρα σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. 

Αποτέλεσμα του κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς είναι οι επενδύσεις των εταιρειών να μην διοχετεύονται στην προώθηση της βιωσιμότητας, σε τομείς όπως είναι έρευνα και η ανάπτυξη του οικολογικού σχεδιασμού και η ψηφιακή ιχνηλασιμότητα των πληροφοριών των προϊόντων έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η ανακύκλωση τους. 

Ο επανασχεδιασμός όλων των συσκευασιών που προορίζονται για μια μεμονωμένη αγορά συνεπάγεται επίσης επιπλέον κόστος για την παραγωγή. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος παραγωγής για τη βιομηχανία και αυξημένες τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

Η απώλεια οικονομιών κλίμακας και η απορρύθμιση του συστήματος διανομής καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι υποχρεωμένη να δραστηριοποιείται σε μια κατακερματισμένη ενιαία αγορά. 

Επιπλέον, σε κάθε βήμα που πραγματοποιεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών θα πρέπει να αναθεωρεί τις προβλέψεις της σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση. 

Η απορρύθμιση του δικτύου διανομής μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ορισμένων προϊόντων τα οποία δεν θα τοποθετηθούν στα ράφια. Έτσι, οι πόροι σπαταλούνται κατά μήκος όλης της αλυσίδας εφοδιασμού από τους προμηθευτές πρώτων υλών μέχρι τους καταναλωτές. 

Αυτό ισχύει για καταστήματα, κέντρα διανομής, εργοστάσια, εξαρτήματα για τα μηχανήματα στις μονάδες και αξεσουάρ συσκευασίας για τους προμηθευτές. 

Οι εθνικές απαιτήσεις επισήμανσης στα προϊόντα θα έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα αποτελεσματικά συστήματα διανομής, μιας και οι προμηθευτές θα πρέπει να αποστέλλουν τα απούλητα αγαθά τους σε μεγαλύτερες αποστάσεις όταν είναι απαραίτητο να επισημανθούν βάση των διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών. 

Τα πρόσθετα μεταφορικά φορτία αυξάνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, με αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα και την ποιότητα του αέρα. 

Τέλος, ο πολλαπλασιασμός των οδηγιών επισήμανσης των προϊόντων δυσκολεύει τους καταναλωτές να ταξινομούν σωστά τα απορρίμματα συσκευασίας, μειώνοντας την ανακύκλωση. 

Οι Οργανισμοί που υπογράφουν αυτήν την επιστολή πιστεύουν ότι μια κατακερματισμένη ενιαία αγορά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και θα μειώσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει γρήγορη και σθεναρή δράση για την αντιμετώπιση των εθνικών μέτρων για τις συσκευασίες που παραβιάζουν τις αρχές της ενιαίας αγοράς και το άρθρο 18 της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας. 

Η συνεργασία και όχι οι μονομερείς και ασυντόνιστες εθνικές δράσεις θα συμβάλλουν προς την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
news thumb
23.05.2022
Εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σ.Β.Α.Π.» ο Χαρίλαος Πανόπουλος

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά» ο Αντιπρόεδρος του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», Χαρίλαος Πανόπουλος.

 Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του «Σ.Β.Α.Π.» έλαβαν χώρα την Δευτέρα 23 Μαΐου στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος- Πειραιά.

 Η παρουσία του Χαρίλαου Πανόπουλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σ.Β.Α.Π.» ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο συνδέσμων και ισχυροποιεί τα αιτήματα των εταιρειών που εκπροσωπούν στις διαπραγματεύσεις με τους φορείς χάραξης πολιτικής.

 Στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σ.Β.Α.Π.» ο Αντιπρόεδρος του «Σ.Β.Π.Ε.» συμμετείχε στην Επιτροπή Δυτικής Αττικής και την Επιτροπή θεμάτων υπουργείου ΥΠΕΝ και Δήμων, που έχει συνάφεια με τις δράσεις του «Σ.Β.Π.Ε.».

 Στις αρχαιρεσίες παραβρέθηκε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», Γιώργος Λυσσαίος.

 Τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σ.Β.Α.Π.».

 

 

 

news thumb
05.05.2022
Δημόσια διαβούλευση «EuPC» και «PlasticsEurope» σχετικά με εθελοντική πιστοποίηση για το «OCS»

Σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της διαρροής πλαστικών κόκκων στις θάλασσες αποτελεί η ανάπτυξη πιστοποίησης για το εμβληματικό πρόγραμμα «Operation Clean Sweep®» (OCS).

Η ανάπτυξη του προτύπου πιστοποίησης θα γίνει από κοινού από την «PlasticsEurope», η οποία πιστώνεται τη δημιουργία του προγράμματος, αλλά και την «EuPC»,μετατρέποντας το «OCS»σε πρόγραμμα-σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία των πλαστικών στην Ευρώπη.

Στόχος της πιστοποίησης είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του «OCS»με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απώλειας πλαστικών κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.

Επίσης, η πιστοποίηση θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και εναρμονισμένη λειτουργία του προγράμματος σε όλη την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που αποδεικνύεται ότι συμμορφώνονται με το σύστημα πιστοποίησης θα εγγράφονται σε ένα διαδικτυακό δημόσιο μητρώο, που θα είναι προσβάσιμο από τους ενδιαφερόμενους.

Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος πιστοποίησης θα διενεργηθεί υπό την επίβλεψη επιτροπής, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς πιστοποίησης και την βιομηχανία πλαστικών.

Οι «PlasticsEurope» και «EuPC» δεσμεύονται οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς. Για τον λόγο αυτό τα σχόλια από τους ενδιαφερόμενους είναι ευπρόσδεκτα από τους δύο οργανισμούς.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή μπορούν να βρεθούν εδώ

Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα «Operation CleanSweep» συμμετέχουν περισσότερες από 1600 εταιρείες. Το«Operation Clean Sweep» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα για την αποφυγή απώλειας πλαστικών κόκκων. Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε αρχικά από την «PlasticsEurope» το 2013 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής σχετικά με τους τρόπους σωστής διαχείρισης των πλαστικών κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού.

Στόχος είναι να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των πλαστικών κόκκων και να επιδιωχθεί η διαρροή μηδενικών κόκκων προς το περιβάλλον.

Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών, ανάμεσα της και ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας», συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσεων σε αυτό το σύνθετο ζήτημα. Τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η ανεύθυνη απόρριψή τους δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Η ευαισθητοποίηση με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» θα δώσει την ώθηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να εργαστούμε όλοι προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μηδενικά πλαστικά απορρίμματα στους θαλάσσιους χώρους γιατί τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται. 

news thumb
06.04.2022
Tsakalidis Analysis & Testing : Έλεγχος υλικών σε επαφή με τρόφιμα - Επέκταση Πεδίου Διαπίστευσης Εργαστηρίου (ΕΠΕΔ)
Tα εργαστήρια Tsakalidis Analysis & Testing, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς και στοχεύοντας πάντα στην πλήρη υποστήριξη των πελατών μας, εμπλουτίσαμε το ΕΠΕΔ μας με περισσότερες διαπιστευμένες μεθόδους για τον έλεγχο των υλικών που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, επιπλέον εντάξαμε στην λίστα των διαπιστευμένων αναλύσεων του εργαστηρίου μας τους  προσδιορισμούς :

1. Ειδική μετανάστευση μετάλλων σύμφωνα με  την τελευταία τροποποίηση 1245/2020
    του κανονισμού 10/2011 και 
2. Ειδική μετανάστευση των ουσιών isophthalic και terephthalic acid 

Διαθέτοντας μια ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων επιστημόνων, που υποστηρίζετε από τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό (FT-IR, ICP-MS, GC-MS, LC-MS-MS,  PLC),  και ένα ευρύ πεδίο διαπιστευμένων αναλύσεων, μπορούμε  να υποστηρίξουμε πλήρως τους πελάτες μας ώστε 

 • να συμμορφώνονται με το  ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (καν. 10/2011 και τροποποίηση καν.1245/2020), και 
 • να αντιμετωπίζουν πολύπλοκες παραγωγικές διαδικασίες  
ώστε να ανταποκριθούν με αξιόπιστο και τεκμηριωμένο έλεγχο των προϊόντων τους στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Συνοπτικά οι Διαπιστευμένες αναλύσεις που παρέχουμε είναι:
- Ολική μετανάστευση σε όλους τους προσομοιωτές και με όλες τις τεχνικές 
  (συμπεριλαμβάνονται οι εναλλακτικοί προσομοιωτές Αιθανόλη 95% & Ισοοκτάνιο) – ΕΣΥΔ
- Ειδική μετανάστευση μετάλλων (τροποποίηση 1245/2020) - ΕΣΥΔ
- Ειδική μετανάστευση Πρωτοταγών Αρωματικών Αμινών (τροποποίηση 1245/2020) – ΕΣΥΔ
- Ειδική μετανάστευση Φθαλικών Εστέρων σε προσομοιωτή Δ2(φυτικό έλαιο) – ΕΣΥΔ
- Ειδική μετανάστευση Δισφαινόλης Α σε όλους τους προσομοιωτές – ΕΣΥΔ
- Ειδική μετανάστευση των ουσιών isophthalic και terephthalic acid – ΕΣΥΔ

Και επιπλέον:
- Οργανοληπτικός έλεγχος – Sensory test (ISO 13302)
- Ειδικές μεταναστεύσεις ουσιών του κανονισμού 10/2011
- Nias screenings
- Τεστ αντοχής υλικών σε πλυντήριο πιάτων
- Τεστ αντοχής υλικών σε φούρνο μικροκυμάτων
- Διαπερατότητα αερίων και υδρατμών
 
Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την προτίμησή σας και από την πλευρά μας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την παροχή υπηρεσιών με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε ανταγωνιστικές τιμές.
 
Πειραιάς, 31/3/2022
Για την Α.ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Ε.Ε.
www.tsakalidislabs.grnews thumb
08.03.2022
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδος, μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Σ.Β.Π.Ε.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη τριετία έχει ως εξής:

 

Πρόεδρος:  Βασίλειος Γούναρης (BASF Hellas Α.Β.Ε.Ε.)

 

Αντιπρόεδρος: Χαρίλαος Πανόπουλος (ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε.Ε. ΠΑΝΧΑΡΤ)

 

Γενικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κουτρούμπας (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε)

 

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Άγγελος Τσερέπας (LARIPLAST SA)

 

Ταμίας:  Νικόλαος Οικονομίδης (ΒΕΝ. Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣΑ.Β.Ε.Ε. ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ) 

 

Αναπληρωτής Ταμίας: Δημήτριος Κωτσόπουλος (Σ.& Δ. ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε. ΜP EXTRUDERS)

 

Μέλος: Παναγιώτης Γεροντόπουλος (ORBIT POLYMERS SA)

 

Ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. κ. Βασίλειος Γούναρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκλογή του στην προεδρία του Συνδέσμου και ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου, όπως και όλα τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία συμμετείχαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.


Τα επόμενα χρόνια θα χρειασθεί να διαχειριστούμε σημαντικές και επείγουσες προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, οι οποίες απαιτούν την απόλυτη προσήλωση όλων μας για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να εργαστεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, να συμβάλλει στην υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας και να συνεισφέρει στην εξάλειψη των απορριμμάτων από το περιβάλλον».

Τέλος, με στόχο την ενίσχυση και την εκπλήρωση των στόχων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή, ο κ. Γεώργιος Λυσσαίος, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία στον κλάδο, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε.

 

 

 

news thumb
01.03.2022
Με επιτυχία διοργανώθηκε η πρώτη ημερίδα του «Σ.Β.Π.Ε.» για το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πρώτη ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το έργο που υλοποιεί ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» και αφορά την «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα Μάρκετινγκ, Κυκλικής Οικονομίας και Παραγωγής» με κωδικό ΟΠΣ 5035181.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υβριδικά, τόσο με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο «Golden Age» στην Αθήνα όσο και διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 19:00. 

Στην ενημερωτική ημερίδα παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία του προγράμματος, όπως και η εταιρεία ανάδοχος του έργου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του «Σ.Β.Π.Ε.», Γιώργος Λυσσαίος. Η παρουσίαση του προγράμματος, που διήρκησε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, άρχισε με σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Βασίλη Γούναρη.

Ο κ. Γούναρης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εμβληματικό» και ευχήθηκε: «αυτό το πρόγραμμα να είναι μόνο η αρχή στην προσπάθεια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αναβάθμιση της αγοράς εργασίας στην χώρας μας».


Πρώτη ομιλήτρια της ενημερωτικής ημερίδας ήταν η κα Κωνσταντίνα Πανταζοπούλου, Υπεύθυνη Πράξης, όπου στη σύντομη παρουσίαση της αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα Μάρκετινγκ, Κυκλικής Οικονομίας και Παραγωγής» με κωδικό ΟΠΣ 5035181. 

Στη συνέχεια, η κα Κωνσταντίνα Φανερού ως Στέλεχος Διοικητικής Υποστήριξης – Υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμένου παρουσίασε το προφίλ των ωφελούμενων της πράξης. 

Έπειτα από μια σύντομη διακοπή στις εργασίες της ημερίδας, οι παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με αυτήν την κα Μαρίας Κρημνιανώτου, η οποία είναι Υπεύθυνη Έργου του αναδόχου, Ένωση Εταιρειών «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. – I.DE.A. ΕΠΕ».

Η κυρία Κρημνιανώτου παρουσίασε τις Ενέργειες Κατάρτισης και Πιστοποίησης των ωφελούμενων της Πράξης  (Yποέργα 2 έως 6).

Τελευταίος ομιλητής της πρώτης ενημερωτικής ημερίδας ήταν το Στέλεχος Δημοσιότητας, Ηλίας Καραγιάννης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά όλες τις ενέργειες για να γίνει γνωστό το έργο και να προσελκυστούν οι ενδιαφερόμενοι σε αυτό. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα της από τον συντονιστή Γιώργο Λυσσαίο. 


news thumb
24.02.2022
Η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες του Σ.Β.Π.Ε. στις 28 Φεβρουαρίου

Η ώρα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος έφτασε. Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 θα λάβει χώρα η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες του Σ.Β.Π.Ε. με υβριδική μορφή. Με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Golden Age και ψηφιακά από ειδική πλατφόρμα, που διασφαλίζει τη διαφάνεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ο Σ.Β.Π.Ε. απέστειλε την παρακάτω επιστολή στα μέλη του με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Αγαπητά Μέλη,

 Εν όψει της 60ης Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος που θα διεξαχθούν την Δευτέρα, 28Φεβρουαρίου και ώρα 17:00, σας επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

 • Η Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή.
 • Όσοι από τα μέλη παραστούν στο ξενοδοχείο Golden Age, θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, όπως προβλέπεται από τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του ιού σε ανάλογες εκδηλώσεις.
 • Για όσους παρακολουθήσουν ψηφιακά τη Γενική Συνέλευση και ψηφίσουν ηλεκτρονικά, έχετε ήδη λάβει ή θα λάβετε άμεσα τους μοναδικούς κωδικούς σύνδεσης και τις σχετικές οδηγίες από την εταιρεία παραγωγής,"Global Events".
 • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να παρακολουθήσετε την Γενική Συνέλευση, μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε άλλο μέλος του Σ.Β.Π.Ε. να ψηφίσει εκ μέρους σας στις αρχαιρεσίες. Επισυνάπτεται η ΦΟΡΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ την οποία παρακαλείστε να στείλετε συμπληρωμένη μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στο mail του Συνδέσμου, info@ahpi.gr.
 • Συνημμένα θα βρείτε το ψηφοδέλτιο με τους 11 υποψήφιους.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε με τα γραφεία του Συνδέσμου, 210 7794519.

 Με εκτίμηση,

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

news thumb
08.02.2022
Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για την Κυκλική Οικονομία
Η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών και ειδικότερα των προϊόντων συσκευασίας, αγροτικού φιλμ και αλιευτικών πλαστικών (δίχτυα) στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και η ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου, είναι το αντικείμενο της νέας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ). 

Ο κ. Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος ΣΒΠΕ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου επισημαίνοντας ότι συνεισφέρει το 1,6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, στην άμεση και έμμεση απασχόληση στο 1,8% του συνολικού δυναμικού της χώρας, ενώ χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια καθώς αντιπροσωπεύει το 4% των συνολικών εξαγωγών. Για το ρόλο της βιομηχανίας πλαστικών στην επίτευξη της Κυκλικής Οικονομίας τόνισε «ως βιομηχανία πλαστικών έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κλάδος μας βρίσκεται στον πυρήνα της καινοτομίας και οι εταιρείες στη χώρα μας έχουν αρχίσει να εντάσσουν σε κάθε στάδιο της παραγωγής τους τις αρχές της κυκλικής οικονομίας: από την επιλογή των υλικών, έως το σχεδιασμό. Η παραγωγή εστιάζει στη διευκόλυνση της διαδικασίας της ανακύκλωσης η οποία αποτελεί τη βάση της κυκλικής οικονομίας». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ τόνισε «τα πλαστικά αποτελούν μέρος της λύσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Ιδιαίτερα σήμερα που η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. 

Η πανδημία αποτέλεσε το μεγάλο επιταχυντή των εξελίξεων και ανέδειξε με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη διαχείρισης των απορριμμάτων στη σωστή διάστασή της. Τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώσαμε στην πράξη πόσο χρήσιμα είναι τα πλαστικά στη διασφάλιση της υγείας μας, καθώς αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την παραγωγή του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά και τη σημασία της σωστής απόρριψης του υλικού. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πρόκληση της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτούνται: a) Κατασκευή σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, β)Διευκόλυνση των πολιτών με εύκολα προσβάσιμες ροές απόρριψης  αποβλήτων και γ) Υλοποίηση μεγάλης κλίμακας εκπαίδευσης των καταναλωτών για την ορθή απόρριψη των συσκευασιών μετά τη χρήση τους».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που στερείται πρώτων υλών γενικότερα, επομένως αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για την ευρωπαϊκή ένωση να προτάξει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας με την κατάρτιση του ευρωπαϊκού Σχέδιου δράσης του 2020. «Σε πρακτικό επίπεδο εξακολουθούν να υπάρχουν ασάφειες στην εφαρμογή και την  υλοποίηση δράσεων για την κυκλική οικονομία. Ωστόσο, από την πλευρά μας έχουμε καταρτίσει το Εθνικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνει 70 δράσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν στα πλαστικά. Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση με το νόμο 4819/21, ενοποιώντας σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο τους κανόνες διαχείρισης των αποβλήτων και για την ανακύκλωση, εισάγοντας μέτρα που στοχεύουν ακριβώς στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. 


Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη νομοθεσία όσο στην εφαρμογή της. Δεν στοχοποιούμε τα πλαστικά σε σχέση με άλλα υλικά. Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, συνώνυμο του σύγχρονου τρόπου ζωής χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον. Το πλαστικό δεν είναι ένα υλικό αλλά πολλά και διαφορετικά υλικά, χαρακτηριστικό το οποίο δημιουργεί δυσκολία στην ορθή ξεχωριστή συλλογή του που είναι η βάση για την ποιοτική ανακύκλωση στη συνέχεια. Θα πρέπει όλοι να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση».     

Ειδικότερα για την πρόκληση της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη αλλά και στις χώρες του νότου αναφέρθηκε η κυρία Σίλβια Φ. Στεραντίνο, Διευθύντρια Νομικών & Ρυθμιστικών Υποθέσεων της EuPC, τονίζοντας ότι υπάρχει θετική εξέλιξη η οποία ειδικότερα στον τομέα των πλαστικών επηρεάστηκε από την πανδημία όπως σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο εκτιμά θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί, και από την αύξηση του κόστους των ενεργειακών πόρων, και θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. 

Την ανάγκη ενός εντατικού διαλόγου και της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστε να καταστεί κατανοητός ο ρόλος του πλαστικού γενικότερα στην κοινωνία και  την οικονομία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Κυκλικής οικονομίας τόνισε ο κ. Τζιουζέπε Ρίβα, Διευθυντής του Μεσογειακού Cluster της PlasticsEurope. 


Ο κ. Ηλίας Ντεμιάν, ερευνητικός, συνεργάτης ΙΟΒΕ σε θέματα περιβαλλοντικών οικονομικών, παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της μελέτης. Τόνισε ότι η υψηλή κατά κεφαλήν παραγωγή αστικών αποβλήτων, καθώς και η ταφή, οδηγούν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις στο δείκτη κυκλικότητας υλικών στην ΕΕ27. Επισήμανε ότι η ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών διαμορφώθηκε στο 37,6% το 2019, απέχοντας κατά 50% από το στόχο του 2025. Σε όρους διαχείρισης το 77%  των παραγομένων αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής ενώ προς ανακύκλωση διατίθεται το 21% των αστικών αποβλήτων. 

Συνυπολογίζοντας το συντελεστή ιδίων πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ για τα απορρίμματα πλαστικής συσκευασίας (€0,8 ανά κιλό) η χώρα μας καλείται να καταβάλλει €111,2 εκατ., για τις ποσότητες που δεν ανακυκλώθηκαν το 2019. Παράλληλα, η εφαρμογή του νέου ΕΣΔΑ οδηγεί στην ανάγκη ανακύκλωσης επιπλέον 174,0 χιλ. τόνων πλαστικής συσκευασίας το 2030, για τα οποία θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις ύψους €139,8 εκατ., σε νέες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των σχετικών επιχειρήσεων αναμένεται να ενισχυθεί κατά €106,8 ετησίως. Οι παραπάνω επενδύσεις αφενός θα υποστηρίξουν τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στους δείκτες Κυκλικής Οικονομίας, και αφετέρου θα επιφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες της κυκλικής οικονομίας.  

Αναφερόμενος στις προτάσεις της μελέτης επισήμανε πως, παράλληλα με την υιοθέτηση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για περισσότερα ρεύματα πλαστικών αποβλήτων, είναι απαραίτητη η εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης της ποιότητας των παραγόμενων δευτερογενών πρώτων υλών, καθώς και προϊόντων που περιέχουν ανακυκλωμένες ύλες. 

Η σημασία της ανακύκλωσης για τη μετάβαση στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας αλλά και ως βιώσιμη λύση στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, ήταν το θέμα συζήτησης που ακολούθησε. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

Mανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων επισημαίνοντας πέντε σημεία δράσης: 1. Το τέλος ταφής απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ. 2. Την εφαρμογή της πολιτικής «πληρώνω όσο πετάω». 3. Την Υπ. Απόφαση που θα δημοσιευτεί σύντομα για τη διαλογή των απορριμμάτων που θα προσφέρει κίνητρα στους Δήμους. 4. Τη δημιουργία υποδομών με νέες μονάδες ανάκτησης ανακύκλωσης, 5. Τη σοβαρή αναβάθμιση των κέντρων διαλογής.

Γεωργία Μαντζαβά, Στέλεχος Δ/νσης Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ενημέρωσε ότι το τέλος για την ταφή των απορριμμάτων από 1/1/2022, είναι ένα οικονομικό εργαλείο που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα συμβάλλει σταδιακά στην μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή.

Σωτήριος Κορδάς, Γενικός Γραμματέας ΣΒΠΕ, ο οποίος τόνισε το διαχρονικό ενδιαφέρον του Συνδέσμου και της βιομηχανίας για την κυκλική οικονομία και επεσήμανε την ετοιμότητά της να αξιοποιήσει τα ανακυκλωμένα υλικά και να επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένοντας και την στήριξη της πολιτείας σε ρυθμιστικό επίπεδο.

Ηλίας Μουσταΐρας, Αντιπρόεδρος Ανταποδοτική Ανακύκλωση A.E., ο οποίος αναφέρθηκε στην  υιοθέτηση του συστήματος εγγυοδοσίας που θεωρεί ότι είναι υπέρ της βιομηχανίας και των χρηστών, καθώς θα ενισχυθεί η ανακύκλωση και επεσήμανε τα κίνητρα που θα δοθούν για την έγκαιρη (πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή) χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στην παραγωγή νέων πλαστικών υλικών.

Ιωάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής ΕΕΑΑ - Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι επιδόσεις μας σε ανακύκλωση είναι μεν υψηλές, αλλά η θέση μας στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλά, καθώς αυτό αφορά το σύνολο των απορριμμάτων. Έθεσε το ζήτημα της πιθανής εισφοροδιαφυγής από την πλευρά των συσκευασιών και επεσήμανε τη δυναμική της ΕΕΑΑ (δίκτυο, υποδομές, επιδόσεις) για την αποδοτική εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτείας.

Δημήτριος Κονταξής, Πρόεδρος ΣΕΠΑΝ – Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μελέτη του ΣΕΠΑΝ που διαπίστωσε αποσπασματικές δράσεις και τις ανάγκες διαφάνειας των δεδομένων (ακρίβεια αριθμών), αξιοποίησης του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων και της ενίσχυσης της ζήτησης για ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συμπληρωματικότητα των δράσεων και πολιτικών -βάσει σχεδίου- όπως η θέσπιση κινήτρων, (θετικά και αρνητικά) και η δημιουργία υποδομών, μαζί με ένα σύστημα συντονισμού και παρακολούθησης, καθώς με αυτό τον τρόπο εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να δημιουργηθεί και πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα και αξία.


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) ευχαριστεί τις εταιρείες BASF ΕΛΛΑΣ A.B.E.E., DOW HELLAS A.E., ΜΑΚΠΑΚ Α.Ε.Β.Ε., ORBIT POLYMERS A.E., ΠΑΝΧΑΡΤ – ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε.Ε., ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ PACK A.B.E.E., ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., RESILUX ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Ν.ΕΥΡΩΠΗΣ Α.Β.Ε.Ε., για την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία τους.news thumb
07.02.2022
Ψήφισμα του Σ.Β.Π.Ε. για την απώλεια του Ηλία Μάμαλη

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του« Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για τον αδόκητο χαμό του Εκτελεστικού Διευθυντή του «Σ.Β.Π.Ε», Δρ. Ηλία Μάμαλη.

Ο Ηλίας Μαμαλης αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαντικούς συνεργάτες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος από το 2018 όταν και ανέλαβε τα καθήκοντα του, τα οποία έφερε εις πέρας με απαράμιλλη αποτελεσματικότητα.

Η διαρκής διάθεση του για προσφορά τον μετέτρεψε σε συνώνυμο του «Σ.Β.Π.Ε» και οι άοκνες προσπάθειες του για αναβάθμιση του Συνδέσμου είχαν ως αποτέλεσμα τον σχεδόν τριπλασιασμό των μελών του τα τελευταία 4 χρόνια που υπηρέτησε με ζήλο την βιομηχανία των πλαστικών.

Η ανεκτίμητη προσφορά και αφοσίωση του θα μείνει ανεξίτηλη στην βιομηχανία πλαστικών εντός και εκτός Ελλάδος και το κενό που αφήνει πίσω του είναι  δυσαναπλήρωτο.

Η οικογένεια της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών πενθεί την απώλεια ενός δικού της ανθρώπου.

 Σε έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σ. Β. Π. Ε.» αποφάσισε ομοφώνως την έκδοση του αυτού του ψηφίσματος με το οποίο αποφασίζει:

-Να εκπροσωπηθεί το ΔΣ του «Σ. Β. Π. Ε» στην εξόδιο ακολουθία

-Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκ μέρους των μελών του «Σ.Β. Π. Ε.».

-Το ψήφισμα να δημοσιευθεί και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του «Σ. Β. Π. Ε.».

-Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.

-Να γίνει η κηδεία του με δαπάνες του «Σ.Β.Π.Ε. ».

-Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

news thumb
21.01.2022
Στις 8 Φεβρουαρίου η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για το ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία

Την συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών και ειδικότερα των προϊόντων συσκευασίας, αγροτικού φιλμ και αλιευτικών πλαστικών (δίχτυα) στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και τη ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου εξετάζει μελέτη του «ΙΟΒΕ», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στις 8 Φεβρουαρίου 2022 και θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του «Σ.Β.Π.Ε.». 

Στην περίληψη της μελέτης αναφέρεται ότι: «Ο μετασχηματισμός του γραμμικού υποδείγματος παραγωγής σε κυκλικό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις τόσο στη διαχείριση των αποβλήτων όσο και στην μεταποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η εφαρμογή πολιτικών στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων για την Κυκλική Οικονομία ενέχει και σημαντικούς κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων.

Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται η ροή των πλαστικών υλικών στη χώρα, η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να πληγεί χωρίς να επιτευχθούν τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά οφέλη.

Το πρόγραμμα των ομιλητών θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.  

news thumb
20.01.2022
Αρχαιρεσίες και Γενική Συνέλευση στις 28 Φεβρουαρίου στον «Σ.Β.Π.Ε.»

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια έφτασε η ώρα για τις αρχαιρεσίες στον «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», μέσω των οποίων θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη τριετία.

Οι αρχαιρεσίες θα λάβουν χώρα με υβριδική (δια ζώσης και ηλεκτρονικά) μορφή λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία. Η πρόσκληση που εστάλη προς τα μέλη του «Σ.Β.Π.Ε.» είναι η ακόλουθη:

«Την Δευτέρα 28Φεβρουαρίου 2022 στις 17:00 θα διεξαχθεί η 60η Τακτική Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, με την πανδημία να έχει απλώσει ένα πέπλο αβεβαιότητας πάνω από τις όλες τις φυσιολογικές μέχρι πρότινος δραστηριότητες μας και προκειμένου να συμβάλλουμε και εμείς στη συλλογική προσπάθεια για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, μας επιβάλλει να διοργανώσουμε τη Γενική Συνέλευση, τις αρχαιρεσίες και την ψηφοφορία σε ψηφιακό περιβάλλον, όπως είχε συμβεί και με την59η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 24 Ιουνίου του 2020.

Φυσικά, αν η επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου επιτρέψει την δια ζώσης παρουσίας κάποιων μελών, με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αυτό θα συμβεί για την διευκόλυνση της διαδικασίας. Έχει ήδη υπάρξει πρόνοια και έχει κλειστεί μια αίθουσα του ξενοδοχείου «Golden Age» (Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου57, ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του Σ.Β.Π.Ε.).

Θα υπάρξει ενημέρωση για το ενδεχόμενο αυτό τις επόμενες ημέρες, όπως και αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία είναι απλή και διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η βιομηχανία των πλαστικών παγκόσμια βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό ασφυκτική πίεση. Οι συνεχείς ρυθμιστικές προσπάθειες και η επιβολή φόρων, η εικόνα του υλικού και τα επιπρόσθετα προβλήματα με την ανατίμηση των πρώτων υλών, την απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας έχουν προκαλέσει μια εκρηκτική κατάσταση, που καλείται να διαχειριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα αναδειχθεί από τις αρχαιρεσίες.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για την ελληνική βιομηχανία και να εκπληρωθούν οι στόχοι του κλάδου είναι μέσω της συλλογικής αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων.

Όλα τα μέλη θα πρέπει να βρεθούν υπό την σκέπη του Συνδέσμου, του οποίου η στρατηγική κατεύθυνση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα τους. Μακροπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν η αναβάθμιση του κλάδου και η βελτίωση της εικόνας του υλικού.

Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την χώρα και την βιομηχανία των πλαστικών είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση και η ενεργοποίηση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με όχημα προς αυτή την κατεύθυνση τη συλλογική εμπειρία, που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία χρόνια.

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες θα ήταν ευχής έργον να διεκδικήσουν ρόλο αξιόλογα στελέχη της βιομηχανίας των πλαστικών και να θελήσουν να στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

Οι επιθυμούντες να θέσουν υποψηφιότητα εκλογής, πρέπει να δηλώσουν τούτο γραπτά προς το Δ.Σ.(10) δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν την διενέργεια των αρχαιρεσιών εγγράφως μέσωcourier ή email έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022 στις 17:00 και να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Σας επισυνάπτουμε στο παρόν μήνυμα τη φόρμα δήλωσης υποψηφιότητας για το διοικητικό συμβούλιο αλλά και για την εφορευτική επιτροπή. Το Δ.Σ. προβαίνει στον έλεγχο της συνδρομής των σχετικών προϋποθέσεων και στην ανακήρυξη των υποψηφίων υποχρεωτικά εφόσον:

α. έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από το καταστατικό και τους νόμους,

β. έχουν εκπληρώσει όλες τις προς τον Σύνδεσμο υποχρεώσεις τους

γ. Είναι τακτικά μέλη του Συνδέσμου συνεχώς επί (1) ένα τουλάχιστον έτος προ των εκλογών.

Δικαίωμα να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο τα τακτικά μέλη τα οποία, βάσει του άρθρου 6 παρ. 3 του νέου καταστατικού μπορούν να εκπροσωπούνται από:

α. τον ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης ή εταίρο σε προσωπική εταιρεία

β. μέλος διοικητικού συμβουλίου Ανώνυμης εταιρείας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της.

γ. εταίρο σε ΕΠΕ».

news thumb
22.11.2021
Αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2022

Επιστολή προς τα μέλη του σχετικά με τις επικείμενες εκλογές απέστειλε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν στο τέλος του Φεβρουαρίου και οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.


Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολής:


«Σε μια από τις πλέον καθοριστικές περιόδους για τη βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως, πλησιάζει η ώρα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Όπως προβλέπεται στο άρθρο12 του καταστατικού του «Σ.Β.Π.Ε.», οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. ενεργούνται ανά τριετία κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεχθεί από τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, που εκτείνονται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών μέχρι τα εμπόδια, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, όπως η τρομακτική αύξηση στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες και οι σημαντικές δυσκολίες στις μεταφορές.

Παράλληλα, βρισκόμαστε ενώπιων θεμελιακών αλλαγών στις κοινωνίες, που καλούνται να υιοθετήσουν το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας με την ταυτόχρονη αύξηση της Ανακύκλωσης.

Προκλήσεις και ευκαιρίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα συμφέροντα των μελών του «Σ.Β.Π.Ε.».

Μακροπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν η βελτίωση της εικόνας του υλικού και η συνεπακόλουθη αναβάθμιση του κλάδου.

Στόχοι για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια από τα Διοικητικά Συμβούλια του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την χώρα και την βιομηχανία των πλαστικών είναι επιτακτική ανάγκη, η συσπείρωση και η ενεργοποίηση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με όχημα προς αυτή την κατεύθυνση τη συλλογική εμπειρία, που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες θα ήταν ευχής έργον να διεκδικήσουν ρόλο αξιόλογα στελέχη της βιομηχανίας πλαστικών και να θελήσουν να στελεχώσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Υπενθυμίζουμε, ότι δικαίωμα να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο τα τακτικά μέλη τα οποία, βάσει του άρθρου 6 παρ. 3 του καταστατικού μπορούν να εκπροσωπούνται από:

α. τον ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης ή εταίρο σε προσωπική εταιρία

β. μέλος διοικητικού συμβουλίου Ανώνυμης εταιρείας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της

γ. εταίρο σε ΕΠΕ

Οι ακριβείς ημερομηνίες της εκλογικής διαδικασίας, όπως και οι λεπτομέρειες για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, μιας και η πανδημία έχει επιβάλλει νέους κανόνες σε εκδηλώσεις όπως αυτή».

news thumb
20.09.2021
Ο Σ.Β.Π.Ε. συμμετείχε στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του «Σ.Ε.Φ.»

Στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2021 συμμετείχε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» στην με την εθελοντική δράση που διοργάνωσε η «BASF» σε συνεργασία με την «Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος» (HELMEPA), την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021.


Πάνω από 25 εργαζόμενοι της «BASF», εταιρειών μελών του «Σ.Β.Π.Ε.» και της «HELMEPA» καθάρισαν την παραλία του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Ο καθαρισμός της παραλίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της «BASF», τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από την Covid-19.


«Με αυτή τη συμβολική προσπάθεια, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι τα πλαστικά δεν πρέπει να απορρίπτονται στο περιβάλλον. Η BASF είναι ιδρυτικό μέλος της παγκόσμιας Συμμαχίας για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα (Alliance to End Plastic Waste), που περιλαμβάνει περίπου 80 εταιρείες, συνεργαζόμενους φορείς και υποστηρικτές. Η συμμαχία έχει σαν στόχο την προώθηση λύσεων που μειώνουν και εξαλείφουν τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στις θάλασσες μας», τόνισε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της «BASF Ελλάς ΑΒΕΕ».


«Βρεθήκαμε σήμερα στο Σ.Ε.Φ. προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η βιομηχανία των πλαστικών πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Δράσεις καθαρισμού, όπως η σημερινή, αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ρύπανσης και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Τα πλαστικά μετά τη χρήση δεν είναι απορρίμματα αλλά αποτελούν έναν πολύτιμο πόρο, που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να προσφέρει λύσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας», δήλωσε ο κ. Ηλίας Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του «Σ.Β.Π.Ε.». 


Από την πλευρά της, η κα Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της «Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA» δήλωσε: «Κάθε εθελοντικός καθαρισμός έχει μεγάλη αξία. Πέρα από την προφανή, δηλαδή αυτή της απομάκρυνσης απορριμμάτων από μια ακτή, δρούμε και προληπτικά αποτρέποντας να καταλήξουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια στη θάλασσα. Αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με τους ίδιους ρυθμούς, εκτιμάται ότι το 2050 θα έχουμε περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στις θάλασσες. Επίσης, οι καθαρισμοί παραλιών μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πλαστικό καπάκι ή μια πλαστική σακούλα που θα προσπεράσουμε στην παραλία δεν είναι τόσο αθώα, αντιθέτως αποτελούν απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, και αυτό είναι ακόμα ένα όφελος για όσους συμμετέχουν σε αυτή τη βιωματική δραστηριότητα. Μετά από κάθε καθαρισμό, πολλοί εθελοντές προχωράνε άμεσα σε αλλαγή συνηθειών. Μικρές αλλαγές, με μεγάλη αξία για την υγεία του πλανήτη μας».  

 

Η BASF ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας Alliance to End Plastic Waste


Η Συμμαχία για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα (Alliance to End Plastic Waste) σχεδιάζει δράσεις όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τη βελτίωση υποδομών για τη συλλογή και τη διαχείριση αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης, την καινοτομία για να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν την ανάκτηση και την ανακύκλωση των πλαστικών και που δημιουργούν αξία για τα πλαστικά μετά τη χρήση τους, την εκπαίδευση και δέσμευση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων να λάβουν δράση, και τέλος, τον καθαρισμός περιοχών με συσσώρευση πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον, ειδικότερα τους μεγαλύτερους αγωγούς αποβλήτων, όπως τα ποτάμια, που μεταφέρουν τα απόβλητα της στεριάς στις θάλασσες. Περισσότερα στο https://endplasticwaste.org/

news thumb
03.06.2021
Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) για την ανακύκλωση
Mε επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου, το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (Σ.Β.Π.Ε.), Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, οι καινοτόμες λύσεις, όπως η χημική ανακύκλωση, εργαλεία για τη βελτίωση της διαδικασίας, όπως οι πλατφόρμες «RecyClass», «PolyCert» και «MORE», ενώ παρουσιάστηκαν και οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη και κυκλική χρήση των υλικών.
 

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκος.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης, ανακοινώνοντας την ανάθεση μελέτης για την ανακύκλωση το επόμενο διάστημα στο «Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών» (ΙΟΒΕ), με αντικείμενο την καταγραφή των στόχων της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών για τον κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε εμπράκτως, για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές το πρόβλημα μας δεν είναι τα πλαστικά, αλλά τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία προκαλούνται από τη μη ορθή απόρριψη τους. Και σε αυτή την πρόκληση, λύσεις μπορεί να προσφέρει η ανακύκλωση. Ο δρόμος για την πρόοδο προϋποθέτει την αύξηση της ανακύκλωσης. Η βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για αύξηση των δεικτών της ανακύκλωσης. Προσφέρει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Χημική Ανακύκλωση, η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη δεκαετία και να παράσχει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Τα πλαστικά έχουν δυστυχώς «δαιμονοποιηθεί», παρότι είναι τα υλικά του 21ου αιώνα, τα οποία έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων πολιτών στον πλανήτη με τις πολλές εφαρμογές τους. Πληρώνουν το τίμημα της επιτυχίας τους».