preloader icon

ViewCategory

Γενικές Συνελεύσεις
news thumb
24.02.2022
Η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες του Σ.Β.Π.Ε. στις 28 Φεβρουαρίου

Η ώρα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος έφτασε. Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 θα λάβει χώρα η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες του Σ.Β.Π.Ε. με υβριδική μορφή. Με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Golden Age και ψηφιακά από ειδική πλατφόρμα, που διασφαλίζει τη διαφάνεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ο Σ.Β.Π.Ε. απέστειλε την παρακάτω επιστολή στα μέλη του με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Αγαπητά Μέλη,

 Εν όψει της 60ης Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος που θα διεξαχθούν την Δευτέρα, 28Φεβρουαρίου και ώρα 17:00, σας επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

  • Η Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή.
  • Όσοι από τα μέλη παραστούν στο ξενοδοχείο Golden Age, θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, όπως προβλέπεται από τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του ιού σε ανάλογες εκδηλώσεις.
  • Για όσους παρακολουθήσουν ψηφιακά τη Γενική Συνέλευση και ψηφίσουν ηλεκτρονικά, έχετε ήδη λάβει ή θα λάβετε άμεσα τους μοναδικούς κωδικούς σύνδεσης και τις σχετικές οδηγίες από την εταιρεία παραγωγής,"Global Events".
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να παρακολουθήσετε την Γενική Συνέλευση, μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε άλλο μέλος του Σ.Β.Π.Ε. να ψηφίσει εκ μέρους σας στις αρχαιρεσίες. Επισυνάπτεται η ΦΟΡΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ την οποία παρακαλείστε να στείλετε συμπληρωμένη μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στο mail του Συνδέσμου, info@ahpi.gr.
  • Συνημμένα θα βρείτε το ψηφοδέλτιο με τους 11 υποψήφιους.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε με τα γραφεία του Συνδέσμου, 210 7794519.

 Με εκτίμηση,

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

news thumb
22.11.2021
Αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2022

Επιστολή προς τα μέλη του σχετικά με τις επικείμενες εκλογές απέστειλε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν στο τέλος του Φεβρουαρίου και οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.


Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολής:


«Σε μια από τις πλέον καθοριστικές περιόδους για τη βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως, πλησιάζει η ώρα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Όπως προβλέπεται στο άρθρο12 του καταστατικού του «Σ.Β.Π.Ε.», οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. ενεργούνται ανά τριετία κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεχθεί από τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, που εκτείνονται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών μέχρι τα εμπόδια, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, όπως η τρομακτική αύξηση στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες και οι σημαντικές δυσκολίες στις μεταφορές.

Παράλληλα, βρισκόμαστε ενώπιων θεμελιακών αλλαγών στις κοινωνίες, που καλούνται να υιοθετήσουν το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας με την ταυτόχρονη αύξηση της Ανακύκλωσης.

Προκλήσεις και ευκαιρίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα συμφέροντα των μελών του «Σ.Β.Π.Ε.».

Μακροπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν η βελτίωση της εικόνας του υλικού και η συνεπακόλουθη αναβάθμιση του κλάδου.

Στόχοι για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια από τα Διοικητικά Συμβούλια του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την χώρα και την βιομηχανία των πλαστικών είναι επιτακτική ανάγκη, η συσπείρωση και η ενεργοποίηση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με όχημα προς αυτή την κατεύθυνση τη συλλογική εμπειρία, που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες θα ήταν ευχής έργον να διεκδικήσουν ρόλο αξιόλογα στελέχη της βιομηχανίας πλαστικών και να θελήσουν να στελεχώσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος».

Υπενθυμίζουμε, ότι δικαίωμα να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο τα τακτικά μέλη τα οποία, βάσει του άρθρου 6 παρ. 3 του καταστατικού μπορούν να εκπροσωπούνται από:

α. τον ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης ή εταίρο σε προσωπική εταιρία

β. μέλος διοικητικού συμβουλίου Ανώνυμης εταιρείας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της

γ. εταίρο σε ΕΠΕ

Οι ακριβείς ημερομηνίες της εκλογικής διαδικασίας, όπως και οι λεπτομέρειες για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, μιας και η πανδημία έχει επιβάλλει νέους κανόνες σε εκδηλώσεις όπως αυτή».

news thumb
01.07.2020
Η παρέμβαση του Προέδρου του Σ.Β.Π.Ε., Βασιλείου Γούναρη στην ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για το ρόλο της βιομηχανίας πλαστικών μετά την πανδημία

Στην πρόσφατη πολύ σημαντική ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με θέμα: «Ο ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών μετά την πανδημία: Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές της», τοποθετήθηκε με παρέμβαση του ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Γούναρης στάθηκε στη συμβολή των πλαστικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Σ.Β.Π.Ε. για να αναδείξει το πολύτιμο υλικό αλλά και το ρόλο της βιομηχανίας στη νέα εποχή, που ανατέλλει.

Ολόκληρη την τοποθέτηση του, μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω:

"Θα ήθελα, με τη σειρά μου να καλησπερίσω όλους όσοι θα παρακολουθήσουν αυτή την ενδιαφέρουσα, θέλω να ελπίζω, συζήτηση.

Θεωρήσαμε, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ότι ήταν απαραίτητη η διοργάνωση αυτής της συζήτησης, έστω και διαδικτυακά, μιας και ακόμη δεν έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας.

Αυτή η περιπέτεια, που δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί, ανέδειξε με επιτακτικό τρόπο την χρησιμότητα των πλαστικών, τα οποία αποτέλεσαν την πρώτη ύλη του ατομικού εξοπλισμού, που μας προστάτευσε και μας προστατεύει από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό.

Τα πλαστικά σε πολλές περιπτώσεις ήταν το υλικό, που έκανε τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πανδημία φανέρωσε, επίσης, τις στρεβλώσεις του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, που πλέον, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει.

Η βιομηχανία θα πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς
το νέο μοντέλο, που επιθυμούμε, έτσι ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την
συγκυρία και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κράτος, με ευρεία παραγωγική βάση και αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι έτοιμος, έχει διαμορφώσει το όραμα του για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας, το οποίο περνά μέσα από την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου, ο οποίος θα ανακτάται και θα χρησιμοποιείται, πλέον, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τη μεταποίηση ενός προϊόντος.

Η βιομηχανία των πλαστικών είναι ένας κλάδος, που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ελλάδας, όπως πιστοποίησε πρόσφατα μελέτη του ΙΟΒΕ και αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση ότι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία την τελευταία τριετία με την προηγούμενη κυβέρνηση και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία και με την τωρινή.

Αυτή την περίοδο της κρίσης, αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα των μελών μας και παρεμβήκαμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με τρόπο πολύ αποφασιστικό.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος διεύρυνε θεαματικά τη βάση των μελών μας. Αναφέρομαι στον σχεδόν διπλασιασμό των μελών, που επιτεύχθηκε με πλήθος επαφών, συζητήσεων ενώ δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για να ανταποκριθούμε με τον βέλτιστο τρόπο στα θέματα, που αντιμετωπίζει κάθε υποκλάδος της βιομηχανίας μας.

Ο ΣΒΠΕ μετασχηματίζεται σε έναν σύγχρονο οργανισμό, που συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, παρουσιάζει εποικοδομητικές προτάσεις σε όλους τους φορείς χάραξης πολιτικής και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σημερινές συνθήκες.

Τέλος, θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς μας καλεσμένους για την παρουσία τους σε αυτή τη συζήτηση και όλους όσοι βρίσκεστε στους υπολογιστές σας, στα tablet σας, στα κινητά σας, σε συσκευές δηλαδή, που έχουν παραχθεί και από πλαστικά, και μας παρακολουθείται αυτή τη στιγμή από όλα τα μέρη του πλανήτη.

Ελπίζω να αντλήσετε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση…

Σας ευχαριστώ".

(English text follows)

I would like myself to welcome all who are going to attend this interesting, I hope, discussion.

Together with the members of the Board of Directors of the Association of Hellenic Plastic Industries, we have decided that this discussion had to be held, even over the Internet, since the restrictive measures against the pandemic have not been lifted yet.

This adventure, which unfortunately has not finished yet, has rather urgently highlighted the usefulness of plastic materials, which became the raw material for the personal equipment that protected and is still protecting us against the highly contagious virus.

In many cases, plastics were the material that made the difference between life and death at global level.

In Greece, as you might know, a lot of companies, members of the Association of Hellenic Plastic Industries, made significant investments or changed their production lines in order to produce protective equipment, antiseptics and sanitary ware, underlying the vital role plastics play in ensuring the most precious asset.

Human health!

The new age that is to rise after the end of the pandemic is bound to highlight the need for designing products on the basis of the health of the consumer. It is a hard lesson we had in this crisis and we should prove that we have learnt from that.

The pandemic also revealed the deformations of the production model of Greece, which we all now agree that has to be changed.

Industry should assume a leading role in the transition to the new model so that Greece can take advantage of the opportunity and become a modern state with a broad production base and sufficiency of basic products.

I think that today, after the end of this discussion, we will have a clearer picture of the role reserved for the Plastics Industry, which manages a material located at the heart of sustainability and innovation.

Plastic materials can be recycled.

Thanks to the spread of chemical recycling, not before long, those plastics that still resist will be recycled.

This is yet another solution, which will be attained thanks to research and the development of plastics industry in its attempt to improve the world we live in.

The transition from linear to circular economy will further promote the material and will certify that plastics industry will become the pillar of this emblematic change.

The vision of the Association of Hellenic Plastic Industries for the sustainable development of our industry passes through circular economy and the designation of plastic as a valuable resource, which will be recovered and used as raw material for manufacturing or processing a product.

However, on the occasion of this discussion, let me say a few things about the Association of Hellenic Plastic Industries before a broader audience that is with us today.

The plastics industry is a branch that contributes significantly to the economy of Greece, as recently certified by a study conducted by the Foundation for Economic & Industrial Research, and it is my strong belief that it can play a key role in the sustainable development of our country.

The Association of Hellenic Plastic Industries has been for some years now a reliable partner of the State.

Cooperation across the political spectrum has always been our pursuit. We had a good cooperation in the three recent years with the previous administration and the practical expression of this is the presence of Mr. Famellos among the speakers today.

We have a good cooperation with the current administration as well, especially in this period of health crisis. The presence of Minister Mr. Georgiadis proves my word.

During the health crisis, we listened carefully to the requests of our members and intervened very decisively in the decision-making centres.

The Association of Hellenic Plastic Industries has to be a trustworthy discussion partner of any administration that discusses and responds to its requests.

We have established solid links with decision-making centres, not only in Greece, but also in Brussels, in cooperation with EuPC and PlasticsEurope, by submitting our views on all concerns of the Greek industry.

In addition, we have spectacularly broadened our membership base. We have almost doubled our members, which was achieved following numerous contacts and discussions, while work groups were created so that we could respond in the best possible way to the issues of every branch of our industry.

The Association of Hellenic Plastic Industries is transformed to a modern organization that contributes to the Greek economy, submits constructive proposals to all policymakers and responds in the best possible way to the current circumstances.

These circumstances require collective work so that we can finally turn the current problem of waste into an opportunity, which will lead to the sustainable development of industry, in full respect of environmental protection.

Finally, I would like on this occasion to thank our distinguished guests for their presence in this discussion as well as everyone attending through computers, tablets, smartphones, in other words, through devices made from plastic too, from all over the planet.

I hope you will extract useful conclusions from our discussion.

Thank you.

news thumb
25.06.2020
Σημαντικές παρεμβάσεις στην Ανοιχτή Διαδικτυακή Συζήτηση που διοργάνωσε ο Σ.Β.Π.Ε.

Στην ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής βιομηχανίας πλαστικών στην Ελλάδα συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών μετά την πανδημία: Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές της».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, την Τετάρτη 24 Ιουνίου και συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Πλαστικά Θράκης», Κωνσταντίνος Χαλιορής ενώ από την Ευρώπη έλαβαν μέρος ο Managing Director, της EuPC (European Plastics Converters), Αλεξάντερ Ντανζίς, ο Managing Director του «Resilux Group»,Peter de Cuijper και ο Executive Managing Director, της «Poly Recycling AG», Casper van den Dungen. Την ανοικτή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Παπαχλιμίτζος.

Η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, το επικείμενο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, οι ενέργειες, που απαιτούνται για τόνωση της ανακύκλωσης και φυσικά οι τρόποι, που η βιομηχανία θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν τα κύρια θέματα που αναλύθηκαν διεξοδικά στην ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης τονίζοντας ότι,  «Η βιομηχανία θα πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς το νέο μοντέλο, που επιθυμούμε, έτσι ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κράτος, με ευρεία παραγωγική βάση και αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι έτοιμος, έχει διαμορφώσει το όραμα του για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας, το οποίο εκφράζει την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου». Ο κ. Γούναρης συνέχισε αναφέροντας ότι, «Η βιομηχανία των πλαστικών είναι ένας κλάδος, που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ελλάδας, όπως πιστοποίησε πρόσφατα μελέτη του ΙΟΒΕ και αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση ότι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία την τελευταία τριετία με την προηγούμενη κυβέρνηση και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία και με την τωρινή. Αυτή την περίοδο της κρίσης, αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα των μελών μας και παρεμβήκαμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με τρόπο πολύ αποφασιστικό».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης δεσμεύτηκε στην τηλεδιάσκεψη για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειο Γούναρη όπου θα συζητηθούν ενδελεχώς οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε, «Είμαι πολύ πρόθυμος να μου καταθέσετε προτάσεις εφαρμόσιμες, που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν παραβιάζουν ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβάλλουν στην γενική αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος.  Τα πλαστικά είναι ένα πρόβλημα για το περιβάλλον, στο μέτρο, που δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Πρέπει, όμως, να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανία πλαστικών με σεβασμό στο περιβάλλον.  Ακούω τη δική σας αντίθεση για τα τέλη, που μπήκαν στις πλαστικές σακούλες αλλά και την κριτική του κυρίου Φάμελλου. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συγκεράσουμε την ισχυρή εγχώρια βιομηχανία πλαστικών με τον σεβασμό στο περιβάλλον. Δέχομαι την κριτική, που ασκείται για το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σας φέρνει σε δύσκολη θέση.  Δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, όμως ως Υπουργός Ανάπτυξης χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο συγκερασμού των αντικρουόμενων τάσεων για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή παραγωγή στη βιομηχανία πλαστικών» ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης στην τοποθέτηση του.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης ανακοίνωσε μέσω της τηλεδιάσκεψης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιογια τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ απάντησε και στις αναφορές ότι το Υπουργείο χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς.«Η ενσωμάτωση της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης κάθε άλλο παρά επικοινωνιακό σκοπό έχει.  Έχει γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης, στην οποία συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και καταλήξαμε σε 400 προτάσεις, οι οποίες έχουν όλες ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και θα διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες του. Υπάρχουν 17 υποχρεωτικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν με την οδηγία. Πέρα από αυτά θα υπάρξουν ακόμη 16 μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις, που μας απέστειλαν οι φορείς και εφτά σχέδια δράσης τα οποία είναι επιπλέον της οδηγίας».

Ο κ. Αραβώσης μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

  • Παροχή κινήτρων στους παραγωγούς φιαλών για υπερ-επίτευξη του στόχου χρήσης ανακυκλωμένου υλικού μέσω των εισφορών των συνολικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης τουλάχιστον για τις πλαστικές φιάλες ποτών.
  • Υποχρέωση για διάθεση στα σημεία πώλησης επαναχρησιμοποιούμενων εναλλακτικών λύσεων για κυπελλάκια και περιέκτες τροφίμων.
  • Υποχρέωση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων ειδών από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο των πράσινων δημόσιων συμβάσεων.
  • Υποχρεωτική χρήση επαναχρησιμοποιούμενων ειδών κατά την επιτόπια κατανάλωση στις επιχειρήσεις εστίασης» αποκάλυψε ο κύριος Αραβώσης.  

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη βιομηχανία των πλαστικών για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια.   «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιούσε τη βιομηχανία πλαστικών σαν εξιλαστήριο θύμα ή «μαύρο πρόβατο» για να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα κάναμε μια συζήτηση μαζί της για το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ένα νομοσχέδιο, που κανείς δεν γνωρίζει. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία και την βιομηχανία. Αυτή την περίοδο, της πανδημίας αποκαλύφτηκαν και διαχρονικές αδυναμίες. Χρειαζόμαστε μια βιομηχανία που να είναι ισχυρή. Βιώσιμη βιομηχανία και βιώσιμες εργασίες με καλές αμοιβές.  Χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες για να μπορεί να επενδύσει η βιομηχανία πλαστικών και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακή πολιτική η ανάπτυξη της βιομηχανίας».

Στην ανοικτή συζήτηση συμμετείχε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, «Πλαστικά Θράκης», Κωνσταντίνος Χαλιορής, η εταιρεία του οποίου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της αυτάρκειας στη χώρα μας στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, που ήταν απαραίτητος για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου COVID-19. «Η επιτάχυνση της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Ο περιορισμός της σπατάλης, η ανακύκλωση και το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με εναλλακτικά υλικά, θα αποκαταστήσουν την φήμη του πλαστικού», ανέφερε στη μεστή τοποθέτηση του ο κ. Χαλιορής.

Την ευρωπαϊκή προοπτική ανέλυσαν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ο Managing Director, της EuPC (European Plastics Converters), Αλεξάντερ Ντανζίς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται σε ένα στάδιο μεταμόρφωσης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.  Όλες οι εταιρείες των πλαστικών επηρεάστηκαν από την πανδημία.  Η πανδημία, όμως, άλλαξε το προφίλ της βιομηχανίας των πλαστικών γιατί όλοι οι πολίτες κατάλαβαν πόσο χρήσιμα είναι τα προϊόντα της. Αυτό που δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών στην απόρριψη των προϊόντων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων. Επίσης, μιλάμε για φόρους, αλλά γιατί δεν αναφέρεται κανείς σε έναν φόρο για την απόρριψη απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ; Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή. Εργαζόμαστε σκληρά για την Οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης. Είμαι ανήσυχος για αυτήν. Θα μπορούσε να αναβληθεί για ένα χρόνο η εφαρμογή της οδηγίας, εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο κύριος Ντανζίς.  

Ο Managing Director του «Resilux Group», Peter de Cuijper, αναφέρθηκε στην τόνωση της ανακύκλωσης και την εμπειρία της εταιρείας του στον συγκεκριμένο τομέα. «Η Resilux έχει πολυετή εμπειρία με την ανακύκλωση PET. Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο υλικό από τις αρχές του 2000. Ήμασταν τυχεροί γιατί υπήρχε αγορά στην Ελβετία. Έτσι έχουμε μια καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους πελάτες μας και η χρήση ανακυκλωμένου υλικού στα προϊόντα μας, μπορώ να πω, ότι είναι πλέον μια συνήθεια και είμαστε πολύ έμπειροι. Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια αγορά ανακύκλωσης».

Ο Executive Managing Director, της «Poly Recycling AG», Casper van den Dungen κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να μειωθούν τα απορρίμματα από PET στην Ελλάδα. «Η πανδημία καθυστέρησε την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Ευρώπη και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα βρίσκονται σε μια φάση μετάβασης για να προσαρμοστούν σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων είναι βασικό ζήτημα συζήτησης και μεγάλη πρόκληση. Πώς να μειώσετε τα πλαστικά απορρίμματα από PET στην Ελλάδα; Συλλογική εργασία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας. Αρχίστε με ένα σύστημα δημιουργίας επιστροφής φιαλών από PET».

Για να παρακολουθήσετε την Ανοικτή Διαδικτυακή Συζήτηση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.conflix.net/synedria-mixanologias/texnologia-ylikwn/88-%CE%BF-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1/2806-%CF%83%CE%B2%CF%80%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B2?highlight=WyJcdTAzYzNcdTAzYjJcdTAzYzBcdTAzYjUiXQ==

news thumb
22.06.2020
Ανοιχτή συζήτηση του Σ.Β.Π.Ε. για το ρόλο της βιομηχανίας των πλαστικών μετά την πανδημία

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας άλλαξαν τις συνήθειες όλων μας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισε αδιάκοπα να προσφέρει υπηρεσίες στα μέλη του και στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις 19:00, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Τακτικής του Γενικής Συνέλευσης θα διοργανώσει μια ανοικτή συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στόχος αυτής της συζήτησης είναι να διερευνηθεί ο «Ο ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών μετά την πανδημία: Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές της».

Εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή, την οποία θα μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.conflix.net/live-streaming

ΟΥπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο  Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο ΤομεάρχηςΠεριβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, «Πλαστικά Θράκης»,  Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Hellas, Βασίλειος Γούναρης θα συμμετάσχουν στην ανοικτή συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο γνωστός δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης, ΕΡΤ και της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Κωνσταντίνος Παπαχλιμίντζος.

Στην ανοιχτή συζήτηση θα υπάρξει και η ευρωπαϊκή προοπτική, μιας και θα συμμετάσχουν οManaging Director, European Plastics Converters, Alexandre Dangis, ο Managing Director, Resilux Group, Peter de Cuijper και ο  Executive Managing Director, Poly Recycling AG, Casper van den Dungen,

Θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων από το κοινό, που θα παρακολουθεί τη συζήτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνδέσμου: info@ahpi.gr

news thumb
01.06.2020
Με τηλεδιάσκεψη η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Π.Ε.

Νέες συνήθειες επιφέρει η πανδημία και η ανάγκη για διατήρηση της ασφάλειας όλων, αναγκάζει τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος να προσαρμοστεί στις επιταγές της εποχής και να πραγματοποιήσει την Ετήσια Γενική του Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω επιστολή, που εστάλη προς τα μέλη του Σ.Β.Π.Ε.

«Αγαπητά μέλη,

Ελπίζουμε να είστε καλά σε αυτές τις πρωτοφανείς ημέρες που διανύουμε. Η πανδημία έφερε μια σειρά αλλαγών, που φαίνεται ότι θα μας συνοδεύουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τούτο, δεν σημαίνει ασφαλώς, ότι θα παραμείνουμε σε μια ακινησία δραστηριότητας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στο αποκορύφωμα της υγειονομικής δραστηριότητας πύκνωσε τις δράσεις του θέλοντας να εκπληρώσει την καταστατική του υποχρέωση για διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος προσαρμοζόμενος στις πρωτόγνωρες συνθήκες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της εποχής της πανδημίας, επιθυμώντας να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια της υγείας των μελών του αλλά και τη διαφάνεια σχετικά με τις δράσεις του, αποφάσισε να διεξάγει την Ετήσια Γενική Συνέλευση του εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020.  

Η δια ζώσης παρουσία των μελών και ο συγχρωτισμός μας σε έναν κλειστό χώρο θα εγκυμονούσε αχρείαστους κινδύνους σε μια εποχή, που η λογική επιτάσσει την αποφυγή τους.

Προκειμένου να μην καθυστερήσει η ενημέρωση των μελών για σημαντικά ζητήματα αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως Γενική Συνέλευση, χάρη στην οποία θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και για τα μέλη μας, που δεν έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και έτσι θα αποφύγουν ένα χρονοβόρο ταξίδι για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση, η οποία θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου, θα χωριστεί σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο τα ταμειακώς ενήμερα μέλη, θα υπάρξει μια ανασκόπηση των δράσεων του Σ.Β.Π.Ε., η έκθεση πεπραγμένων, ο οικονομικός απολογισμός και σύνοψη της επικοινωνιακής στρατηγικής από την συνεργάτιδα εταιρεία επικοινωνίας.

Στο δεύτερο μέρος, που θα είναι ανοιχτό προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε από τις Βρυξέλλες τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς, ο οποίος θα μιλήσει για την στρατηγική της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών και τις προκλήσεις, που καλείται να διαχειριστεί εν όψει της εναρμόνισης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών.

Στο δεύτερο μέρος της Συνέλευσης θα υπάρξουν και άλλοι προσκεκλημένοι, που θα ανακοινωθούν σύντομα.  

Οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση θα μπορέσουν να συνδεθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της.

Για το πρώτο μέρος δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο τα μέλη που θα είναι ταμειακώς ενήμερα για το έτος 2020 έως και την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Τα μέλη αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη Γενική Συνέλευση με απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου. Θα τους αποσταλεί, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ένα e-mail με τις οδηγίες και τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθούν στην πλατφόρμα.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τα μέλη γραπτώς. Για την καλύτερη διαχείριση του πολύτιμου χρόνου όλων μας, αν υπάρχουν κάποιες γενικές ερωτήσεις θα μπορούσαν να αποσταλούν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@ahpi.gr με τίτλο «Ερώτηση για τη Γενική Συνέλευση» το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει σύντομα η ολοκληρωμένη ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, η επίσημη πρόσκληση, όπως και οι λεπτομέρειες σύνδεσης για τα ταμειακώς ενήμερα μέλη».

news thumb
23.11.2018
Οι αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος
Στην ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησαν τα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της 58ης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Golden Age». Η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο σύντομα θα συνέλθει σε σώμα και θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα, θα έχει τριετή διάρκεια. Της εκλογικής διαδικασίας προηγήθηκε η Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε αναλυτική αναφορά στα πεπραγμένα της  διοίκησης την περασμένη τριετία. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου, Δρ Ηλίας Μάμαλης γνωστοποίησε στα μέλη τα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος σχετικά με την Κυκλική Οικονομία και τα πλαστικά και παρουσίασε ένα συνοπτικό βίντεο, που συμπύκνωνε την επιτυχημένη διοργάνωση. Ο πρώην πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. και νυν αντιπρόεδρος του, Γεώργιος Λυσσαίος, ο οποίος ηγήθηκε του Συνδέσμου, που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία πλαστικών από τον Νοέμβριο του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2018 παρουσίασε τα επιτεύγματα της θητείας του. Ο κύριος Λυσσαίος στάθηκε ιδιαίτερα  στον εξωστρεφή προσανατολισμό, που επιχείρησε να δώσει στον Σύνδεσμο αλλά και στις προσπάθειες, που έγιναν με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι οδηγίες, όπως αυτή που αφορούσε την πλαστική σακούλα μεταφοράς.Ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριος Σύρμος, η θητεία του οποίου άρχισε τον Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους, ανέλυσε το πυκνό διάστημα που κλήθηκε να διαχειριστεί. Η προσπάθεια του εστιάστηκε στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Πολιτεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής ενώ κατέστησε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών ισότιμο συνομιλητή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, ενίσχυσε περαιτέρω τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Συνδέσμου, με τη διοργάνωση του «Mediterranean Advisory Board» της «PlasticsEurope» στην Αθήνα και του διεθνούς Συνεδρίου για τα πλαστικά και την Κυκλική Οικονομία, που την εποχή αυτή αποτελεί την κυρίαρχη τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος Σύρμος υπογράμμισε τις προκλήσεις για το νέο διοικητικό συμβούλιο και την ανάγκη της συλλογικής εργασίας και της συσπείρωσης των μελών, προκειμένου να επιτευχθούν οι εξαιρετικά απαιτητικοί στόχοι της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, με ακραίες δράσεις κατά του υλικού παγκοσμίως.Πριν την έναρξη των αρχαιρεσιών, οι δέκα υποψήφιοι για το επταμελές διοικητικό συμβούλιο παρουσίασαν το όραμα τους για την επόμενη ημέρα του Σ.Β.Π.Ε.. Έπειτα από εκλογική διαδικασία και την καταμέτρηση των ψήφων από την εξελεγκτική επιτροπή, το νέο διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου έχει ως εξής:

Πανόπουλος Χαρίλαος – Αφοι Πανόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.

Γούναρης Bασίλειος - Basf Hellas Α.Β.Ε.Ε.

Οικονομίδης Νικόλαος – Βεν. Ν. Οικονομίδης Α.Β.Ε.Ε.

Κωτσόπουλος Δημήτριος – Σ. & Δ. Κωτσόπουλος Ο.Ε. “MP Extruders”

Γεροντόπουλος Παναγιώτης – Orbit Polymers S.A.

Σύρμος Δημήτριος – Σύρμος Α.Β.Ε.Ε.

Κορδάς Σωτήριος – Replastik Ι.Κ.Ε.

Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν οι παρακάτω υποψήφιοι:

Κατσάρος Ιωάννης – Λαριπλάστ Α.Ε.

Γρύλλιας  Χρίστος  –  Τεχνικός  Σύμβουλος Bright Colors ABEE

Παντελόπουλος Σταύρος – Resilux Εταιρεία Συσκευασιών Ν.Ευρώπης

Θα ενημερωθείτε άμεσα για τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα σύντομα.
news thumb
07.11.2018
Αρχαιρεσίες στον Σ.Β.Π.Ε. στις 22 Νοεμβρίου 2018
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, ακριβώς τρία χρόνια από την τελευταία εκλογική διαδικασία. Οι αρχαιρεσίες θα λάβουν χώρα στο Ξενοδοχείο «Golden Age», στην αίθουσα «Σειρήνες» (Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 57, ακριβώς απέναντι  από τα γραφεία του Σ.Β.Π.Ε.-  Ώρα:  18:00).

Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για την βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως, γίνεται σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να εκπληρώσει τους στόχους του ο κλάδος είναι ο συλλογικός. Υπό την σκέπη του Συνδέσμου, του οποίου  η στρατηγική κατεύθυνση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα των μελών του. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αναβάθμιση του κλάδου και ήδη έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την χώρα και την βιομηχανία των πλαστικών είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση και η ενεργοποίηση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με όχημα προς αυτή την κατεύθυνση τη συλλογική μας εμπειρία.

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες θα ήταν ευχής έργον να διεκδικήσουν ρόλο αξιόλογα στελέχη της βιομηχανίας των πλαστικών και να θελήσουν να στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας.

Οι επιθυμούντες να θέσουν υποψηφιότητα εκλογής, πρέπει να το δηλώσουν γραπτά προς το Δ.Σ. (10) δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν την διενέργεια των αρχαιρεσιών εγγράφως μέσω courier, email ή fax έως τις 12 Νοεμβρίου 2015 στις 17:00 και να μην έχουν οικονομικές εκκρεμότητες.

Δικαίωμα να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο τα τακτικά μέλη τα οποία, βάσει του άρθρου 6 παρ. 3 του νέου καταστατικού μπορούν να εκπροσωπούνται από:

α. τον ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης ή εταίρο σε προσωπική εταιρεία

β. μέλος διοικητικού συμβουλίου Ανώνυμης εταιρείας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της.

γ. εταίρο σε ΕΠΕ.
news thumb
30.03.2018
Μεγάλη προσέλευση στην 57η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Π.Ε.

Η επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένας συλλογικός αγώνας της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών προκειμένου να ανατραπούν τα καλλιεργημένα στερεότυπα της κοινωνίας περί ενός υποτιθέμενου βλαπτικού υλικού αποτέλεσε κοινό τόπο κατά τη διάρκεια της 57ης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Golden Age».


Η αθρόα προσέλευση των μελών του Συνδέσμου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης συνέλευσης, στην οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι στόχοι της επικοινωνιακής στρατηγικής του Σ.Β.Π.Ε., η οποία θα αποσαφηνιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση άρχισε με μήνυμα του πρώην, πλέον, προέδρου και νυν αντιπροέδρου του Σ.Β.Π.Ε., Γεώργιου Λυσσαίου. «Χαίρομαι ιδιαίτερα με τη σημερινή μεγάλη προσέλευση και παρότι δεν μπορώ να ασκήσω πλέον καθήκοντα προέδρου για προσωπικούς λόγους να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα μαζί σας και κοντά στα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Λυσσαίος.


Στο πρώτο του μήνυμα ενώπιων των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, ο νέος πρόεδρος, Δημήτριος Σύρμος στάθηκε στην ανάγκη για συλλογικό αγώνα ενάντια στα συμφέροντα που στέκονται απέναντι στο πλαστικό. «Το υλικό μας αντιμετωπίζεται ως χρυσοτόκος όρνιθα και πρέπει να το προστατεύσουμε από τα αντίπαλα συμφέροντα, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι δεν είμαστε μόνοι. Θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα για να αλλάξει η διαμορφωθείσα κατάσταση. Η ουσία πλέον είναι η κυκλική οικονομία και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας» τόνισε ο κύριος Σύρμος, ο οποίος στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της επικοινωνίας των πλεονεκτημάτων των προϊόντων από πλαστικό προς το ευρύ κοινό.


Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου και εκπρόσωπος του Σ.Β.Π.Ε. στη διαδικασία για την εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720, Ιωάννης Κασελίμης έλαβε στη συνέχεια τον λόγο και συνόψισε την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί έπειτα από τα περιβόητα τηλεοπτικά μηνύματα γνωστής  αλυσίδας λιανεμπορίου,  αναφερόμενος σε έναν : «ανέντιμο τρόπο, που βάλλεται ένα δημοφιλές προϊόν, όπως είναι η πλαστική σακούλα». Ο κύριος Κασελίμης αναφέρθηκε στις τελευταίες προσπάθειες επικοινωνίας των προϊόντων από πλαστικό που έγιναν με ένα μπαράζ συνεντεύξεων προς τα μέσα ενημέρωσης και στάθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα μιας συνολικής καμπάνιας υπέρ του υλικού, που θα αναδεικνύει τα οφέλη του προς την κοινωνία.


 Το όραμα της Ε.Ε. και οι στόχοι στρατηγικής του Σ.Β.Π.Ε.


Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Χρίστος Παπάζογλου παρουσίασε με σύντομο και περιεκτικό τρόπο το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση των πλαστικών. «Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει οι περισσότερες βιομηχανίες πλαστικών στην Ελλάδα το τσουνάμι, που πρόκειται να επακολουθήσει. Έπρεπε σήμερα να είχαμε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση της τάξης των 200 και πλέον ατόμων» ανέφερε αρχικά ο κύριος Παπάζογλου, ο οποίος χαρακτήρισε λέξη κλειδί για τα πλαστικά την ανακύκλωση. «Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα μηδενικά απορρίμματα  (Zero Waste) » τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπάζογλου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην συμμετοχή του Σ.Β.Π.Ε. στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις πλαστικών όπως οι: «EuPC» (European Plastics Converters) και «PlasticsEurope». « Στις Βρυξέλλες λαμβάνονται οι αποφάσεις και εμείς θα πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά» κατέληξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συνδέσμου.


Στην κύρια ενότητα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν οι στόχοι της επικοινωνιακής στρατηγικής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης επικοινωνίας των προϊόντων από πλαστικών προς την κοινωνία, ο Σ.Β.Π.Ε. ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με την εταιρεία επικοινωνίας, «Smart Media». Ο επικοινωνιολόγος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μελέας παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τους στόχους της στρατηγικής, που θα αποσαφηνιστεί άμεσα. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δαιμονοποίηση του υλικού παγκοσμίως. Αυτό καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του Συνδέσμου, τον οποίο θα αποσαφηνίσουμε άμεσα με το Διοικητικό Συμβούλιο.


Θα υπάρξουν τρεις φάσεις υλοποίησης της στρατηγικής. Καταρχάς θα πρέπει να γίνει μια αποτίμηση που βρισκόμαστε σήμερα και να εμπλακούμε στον δημόσιο διάλογο. Στη δεύτερη φάση θα ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιότητας και δημοσίων σχέσεων και στην Τρίτη φάση θα γίνει η καμπάνια επικοινωνίας και μετέπειτα η αξιολόγηση της» ανέφερε ο κύριος Μελέας, ο οποίος έγινε δέκτης πολλών ερωτήσεων από τα μέλη.


Δείγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος για την επικοινωνιακή στρατηγική του Σ.Β.Π.Ε. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση μεταξύ των μελών και κοινή παραδοχή ότι πρέπει να υπάρξει συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές προκλήσεις που έπονται…

news thumb
24.03.2018
Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Π.Ε. την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018
Υπό το φως των συνεχόμενων εξελίξεων που αφορούν την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει την 57η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στις 18:00 μμ. στο ξενοδοχείο Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα) στην αίθουσα Σειρήνες.

Η συμμετοχή σας σε αυτή την Έκτακτη Γενική Συνέλευση είναι ζωτικής σημασίας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο ενεργητική και συντονισμένη στάση απέναντι στους πολέμιους του υλικού.

Ο Σ.Β.Π.Ε. προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός σε αυτόν τον «ακήρυχτο πόλεμο» κατά του πλαστικού αποφάσισε να συνεργαστεί με μια εταιρεία επικοινωνίας, η οποία θα αναλάβει να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό τα πλεονεκτήματα ενός υλικού, που οι πολέμιοι του επιλέγουν να τα αποκρύψουν επιμελώς.

Στελέχη της εταιρείας επικοινωνίας θα παραστούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρουσιάζοντας την προτεινόμενη επικοινωνιακή στρατηγική τους για τον Σύνδεσμο, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα του υλικού στην ελληνική κοινωνία.

Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλα τα μέλη να πραγματοποιήσουν τις προτάσεις τους, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση την πολιτική του Συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσα από την συμπόρευση και τη συνεργασία όλων των μελών, που απαρτίζουν την ελληνική βιομηχανία των πλαστικών, υπάρχει περίπτωση να διασφαλίσουμε το κοινό μας μέλλον, προασπίζοντας ένα υλικό που έχει υποστεί μια απηνή και παράλογη επίθεση.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα γίνει επίσης μια διεξοδική ενημέρωση για τα τρέχοντα, φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει σε διαβούλευση την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά για την Κυκλική Οικονομία: A European Strategy for Plastics in a Circular Economy /18-01-2018».

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση προχωρεί σε Νομοθέτηση εναντίον των Πλαστικών, με φοροεισπρακτική λογική, χωρίς να δίνει Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία, την Ανακύκλωση στην πηγή, την συμμετοχή του Συνδέσμου στην λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ως παραληπτών ανακυκλωμένων πλαστικών υλών και Επαναχρησιμοποίησης αυτών των Α’ Υλών σε νέα προϊόντα.

Για τα παραπάνω θέματα θα πραγματοποιηθεί μια ενδελεχής ανάλυση και θα εξειδικευτούν οι  συγκεκριμένες δράσεις, που προτίθεται να αναλάβει ο Σύνδεσμος προκειμένου να συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας του υλικού στην ελληνική κοινωνία.

Οι ημέρες που διανύουμε είναι γεμάτες προκλήσεις. Η παρουσία και η ενεργητική συμμετοχή σας κρίνετε απολύτως απαραίτητη καθώς μονάχα με τη μαζική σας προσέλευση και την ενότητα του κλάδου μπορεί να ισχυροποιηθεί η ικανότητα διεκδίκησης μας και ως αποτέλεσμα να ενδυναμωθεί η ελληνική βιομηχανία πλαστικών.

Σας περιμένουμε λοιπόν στην 57η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να συναποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις του Συνδέσμου.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Σύρμος
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

 
news thumb
08.01.2018
Η 56η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Π.Ε. στις 7 Φεβρουαρίου
Στις 7 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα η 56η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Τα μέλη του Σ.Β.Π.Ε. θα έχουν την δυνατότητα να συγκεντρωθούν στην αίθουσα Σειρήνες του ξενοδοχείου Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα) στις 18:00 και να λάβουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Έπειτα από το πέρας των εργασιών θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον κλάδο της βιομηχανίας των πλαστικών.

Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην πρόσκληση για να την διαβάσετε.

Είναι η ώρα για να υπάρξει συσπείρωση όλων των δυνάμεων της βιομηχανίας. Η ενεργοποίηση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας θα συνεισφέρει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με όχημα προς αυτή την κατεύθυνση τη συλλογική μας εμπειρία.

 
news thumb
01.09.2017
Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου - Ο Σύνδεσμος είναι απαραίτητος
Στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2015,  της έκθεσης πεπραγμένων και των αλλαγών στο καταστατικό του Συνδέσμου προχώρησαν ομόφωνα τα μέλη που παραβρέθηκαν στην 54η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδoς στις 13 Μαΐου. Με αφορμή την έκτακτη γενική συνέλευση δόθηκε η ευκαιρία για μια ευρεία συζήτηση από τα μέλη του Συνδέσμου σχετικά με το έργο της απερχόμενης(τον ερχόμενο Νοέμβριο) διοίκησης του Συνδέσμου αλλά και έγινε ανάλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Ιωάννης Κασελίμης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενδυνάμωση του ΣΒΠΕ. «Έρχονται στιγμές που αυτός ο Σύνδεσμος είναι απαραίτητος. Από την φύση του και μόνο, ανοίγει πόρτες που ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί να ανοίξει» ανέφερε ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου. «Στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνέλευση τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, οι πλαστικοί σωλήνες και τα προβλήματα που είχαν, όπως και αυτά των πλαστικών σακουλών. Τα βαρέα και ανθυγιεινά, με μια προσπάθεια που κάναμε παρέχοντας στοιχεία στο κράτος, πήραν έναν καλό δρόμο και μόνο το 3% των επιχειρήσεων υπάγονται πλέον σε αυτά, σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση της επιτροπής που ζητούσε την ένταξη του 100% των επιχειρήσεων. Με τους πλαστικούς σωλήνες παρότι κάναμε σημαντικές προσπάθειες δεν καταφέραμε τελικά τίποτα διότι το κράτος δεν αντιμετώπισε την βιομηχανία των πλαστικών σωλήνων με πολιτική δικαίου. Εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες. Για παράδειγμα τα εισαγόμενα προϊόντα δεν έχουν ΦΠΑ, την στιγμή που οι ελληνικές εταιρείες επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Αμέσως δημιουργείται μια ανισότητα. Στο τρίτο θέμα που αφορά τις πλαστικές σακούλες ήρθαμε σε μια συνεννόηση με το κράτος και είχαμε μια εργασιακή ειρήνη τα τελευταία πέντε χρόνια. Βέβαια την επόμενη χρονιά αρχίζει ένας καινούριος αγώνας και ελπίζουμε να βρούμε μια καλή λύση. Τα τελευταία χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του συνδέσμου ασχοληθήκαμε με τα ουσιαστικά βάζοντας σε δεύτερη μοίρα διάφορες, πανηγυρικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις.  Αυτά τα τρία με τέσσερα θέματα που ανέφερα είναι και μια απόδειξη ότι σύνδεσμος πρέπει να υπάρχει διότι κάποια στιγμή δημιουργούνται προβλήματα που δεν μπορείς να τα επιλύσεις μεμονωμένα» υπογράμμισε ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν για να σημειωθεί περαιτέρω βελτίωση στους κόλπους του ΣΒΠΕ. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε τον σύνδεσμο πιο λειτουργικό, πραγματοποιήσαμε κάποιες τροποποιήσεις στο καταστατικό, από τις οποίες πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του. Στα οικονομικά και παρά το γεγονός ότι οι συνδρομές λιγοστεύουν, χάρη στις αλλαγές που κάναμε στις δομές του συνδέσμου δεν οφείλουμε τίποτα πουθενά και έχουμε και ένα αξιοπρεπές ταμείο που θα το χρησιμοποιήσουμε όπου χρειαστεί» κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κύριος Κασελίμης. .

«Χωρίς την παρουσία μελών ο σύνδεσμος δεν έχει νόημα»

Στην παρουσία των μελών στην έκτακτη γενική συνέλευση στάθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Γεώργιος Στασινόπουλος. «Να σας ευχαριστήσω πολύ που ήρθατε, το εκτιμώ ιδιαίτερα γιατί πιστεύω ότι χωρίς την παρουσία των μελών δεν υπάρχει νόημα. Να προσθέσω σε αυτά που προσπαθήσαμε να κάνουμε, γιατί πραγματικά τα μέσα μας είναι περιορισμένα, ότι πραγματοποιήσαμε ενέργειες και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάναμε κάποια διαβήματα και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς να έχουμε κάποια ανταπόκριση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όλοι είναι ότι πλέον ο κλάδος μας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπεται να ενισχύεται στο κομμάτι του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.  Θα επανέλθουμε και στην νέα κυβέρνηση με τα αιτήματα μας και ελπίζουμε σε ανταπόκριση. Σε ότι αφορά το καταστατικό οι αλλαγές πραγματοποιούνται για να γίνει πιο λειτουργικός ο σύνδεσμος, όπως είπε και ο πρόεδρος. Υπάρχει ένα θέμα αρκετά σημαντικό στην αντιπροσώπευση. Η επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα μέλη να είναι παρόντα στον Σύνδεσμο, να συμμετέχουν, να αρθρώνουν την άποψη τους, να ασκούν την κριτική τους στο διοικητικό συμβούλιο για τυχόν αδυναμίες του και να δίνουμε και μια εικόνα ενότητας δια της φυσικής μας παρουσίας.  Επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για αυτό, μιας και είμαστε διεσπαρμένοι σε όλη την χώρα, προκρίναμε μια συμβιβαστική λύση. Αντί για τέσσερις εξουσιοδοτήσεις ανά μέλος να υπάρχουν δύο και επίσης να υπάρχει ψήφος δια αλληλογραφίας. Κρατάμε δηλαδή την εκπροσώπηση, μειώνοντας την ελάχιστα. Επίσης, θα δημιουργηθούν και κάποιες επιτροπές έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία του Συνδέσμου, επιτροπές, που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες». Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Χάρης Πανόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της γνώσης του αντικειμένου που πρέπει να έχει κάθε μέλος της επιτροπής. «Γινόμαστε δέκτες μεγάλου όγκου αλληλογραφίας από την EuPC και την PlasticsEurope. Αλληλογραφίας που πρέπει να αναλυθεί από στελέχη που έχουν την γνώση. Έτσι και αυτοί θα μπορούν να ασχοληθούν και να βοηθήσουν για ένα χρονικό διάστημα με τα συμβαίνοντα στον σύνδεσμο και όχι όλο τον χρόνο, όπως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

 

Η αγωνία για την κατάσταση με τις πρώτες ύλες

Έπειτα από τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση με τους παριστάμενους, κύριο χαρακτηριστικό της οποία υπήρξε η αγωνία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κατάσταση με τα αλλεπάλληλα force majeure στους προμηθευτές πρώτων υλών στην Ευρώπη. Αρχικά τον λόγο έλαβε ο κύριος Παναγιώτης Περδικέας, που εκπροσωπούσε την εταιρεία «Bright Colors», ο οποίος αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση προς τα μέλη της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα αιτήματα του συνδέσμου και κατ’ επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. «Θα πρέπει να εξηγείς αναλυτικά στην πολιτική ηγεσία τι ακριβώς  επιθυμείς. Θα πρέπει να έχεις έτοιμα τα πάντα, να υπάρχει «μασημένη τροφή» για να το πω απλά, να εξηγήσεις γιατί δούλεψε σε ένα κράτος αυτό που προτείνεις και πως εγκρίθηκε από ένα κοινοβούλιο έτσι ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός. Ως φίλος θα ήθελα να βοηθήσω στο τομέα του κόστους της ενέργειας, εφόσον το επιθυμείτε». Ο κύριος Λυσσαίος της «Pipelife» αναφέρθηκε στην συλλογικότητα, που πρέπει να διέπει την βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα. «Όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε. Από μόνος του ο καθένας δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα». Στο θέμα των πρώτων υλών ήταν χρήσιμη η τοποθέτηση του Μανώλη Καλογερόπουλου, ιδιοκτήτη της «Κάλμαν Χημικά».  «Είναι πρωτοφανής η κατάσταση πανευρωπαϊκά. Έχουν συμβεί πράγματα, που κανείς δεν μπορούσε να περιμένει. Η βιομηχανία πετροχημικών στην Ευρώπη αφορά παλιά εργοστάσια. Το πιο καινούριο αυτή την στιγμή στην Ευρώπη είναι 25ατίας. Έγιναν κάποιες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Ασία και την Μέση Ανατολή και με βάση αυτές τις εκτιμήσεις έκλεισαν κάποιες γραμμές παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια με εξαψήφιο αριθμό παραγωγής. Εκτιμώ ότι έγινε ένα λανθασμένο πλάνο συντηρήσεων σε συνδυασμό με την σχέση δολαρίου ευρώ. Δηλαδή βλέποντας να ανεβαίνουν οι εξαγωγές από την Ευρώπη προς τις τρίτες χώρες  και να μην έρχονται στην Ευρώπη πρώτες ύλες θα έπρεπε να αναθεωρήσουν. Γνωρίζω από την εταιρεία που εκπροσωπώ δυο εργοστάσια που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν για συντήρηση. Αυτή αναβλήθηκε για τον Αύγουστο με κόστος κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Ο κύριος Κασελίμης εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η αναταραχή θα δοθεί η ευκαιρία σε ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων ενώ στο τέλος της γενικής συνέλευσης ευχαρίστησε όλα τα μέλη για την συνεργασία τους. «Ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία μας και να σας γνωστοποιήσω ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι καλό κάναμε στο ΔΣ.». Στο ακροτελεύτιο κομμάτι της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2015, τα οικονομικά πεπραγμένα, οι αλλαγές στο καταστατικό και ανανεώθηκε το ραντεβού για τον προσεχή Νοέμβρη για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
news thumb
01.09.2017
Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου - Επιτυχία στα βαρέα και ανθυγιεινά
Ανανέωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

Η ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου κατά 6/9 αποτέλεσε έναν σημειολογικό συμβολισμό δυνατής επανεκκίνησης στις άοκνες προσπάθειες εξέλιξης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος κατά την διάρκεια των αρχαιρεσιών στην 53η Γενική Συνέλευση της 14ης Νοεμβρίου του 2012 στην αίθουσα «Φιλική Εταιρεία» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η είσοδος νέων και άκρως επιτυχημένων στελεχών στον τομέα δραστηριοποίησης τους στην βιομηχανία των πλαστικών αποτελεί «ενέχυρο» αισιοδοξίας για την απρόσκοπτη ανοδική πορεία του ΣΒΠΕ, στην πλέον καθοριστική συγκυρία για την πατρίδα μας μεταπολιτευτικά.  Η προσέλευση των μελών ήταν μειωμένη, παρά την κρισιμότητα της εποχής. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται κλιμάκωση της τριετούς εργασίας που καταβλήθηκε στον Σύνδεσμο. Ο κύριος Κασελίμης στην εισαγωγική ομιλία του σχολίασε δηκτικά την μειωμένη προσέλευση, επισημαίνοντας ότι ίσως για τα περισσότερα μέλη ο ρόλος του Συνδέσμου δεν είναι σημαντικός. Αντίληψη που θα ανατρεπόταν, αν τα μέλη παραβρίσκονταν στην συνοπτική αναφορά των πεπραγμένων που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου. Αξιολογώντας τα πεπραγμένα, ο κύριος Κασελίμης ιεράρχησε ως σημαντικότερη επιτυχία της τριετίας το γεγονός ότι η πλειονότητα των εταιρειών της ελληνικής πλαστικής βιομηχανίας, πλην περιορισμένων, δεν υπάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. «Ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος κατά την τελευταία τριετία» σχολίασε σχετικά ο Ιωάννης Κασελίμης. «Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήσαμε ως Σύνδεσμος στο αρμόδιο υπουργείο, έγιναν πλήρως αποδεκτές, έπειτα από συντονισμένες και μεθοδικές προσπάθειες μας».

 

Τα εργασιακά και οι πλαστικές σακούλες

Ζωτικό ζήτημα για την μελλοντική ευημερία ολόκληρου του κλάδου αποτέλεσαν τα εργασιακά ζητήματα που βρέθηκαν στην ακμή τους κατά την τελευταία τριετία. Μέχρι το 2009 ήταν αποθεμένα στην διακριτική ευχέρεια του ΣΕΒ, ο οποίος δρούσε μόνος του, χωρίς να ζητεί καν την γνωμοδότηση του κλάδου, που αφορούσε άμεσα το ζήτημα των εργασιακών. «Καταστήσαμε σαφές στον ΣΕΒ ότι δεν μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί, χωρίς πριν να υπάρξει συνεννόηση μαζί μας, κάτι που έγινε αποδεκτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κασελίμης. Έπειτα από τις διαβουλεύσεις, πλέον όλες οι επιχειρήσεις πλαστικών είναι ελεύθερες να χειριστούν όπως επιθυμούν τα εργασιακά τους. Ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος ήταν η εκτεταμένη και κλιμακούμενη εκστρατεία κατά των πλαστικών σακουλών. «Καταβάλλαμε σημαντική προσπάθεια, η οποία δεν επιθυμούσαμε να καταστεί ευρέως γνωστή» αποκάλυψε ο κύριος Κασελίμης. Απόρροια αυτής της προσπάθειας ήταν τελικά η ελευθερία των παραγωγών να αφοσιωθούν απόλυτα στην παραγωγή τους, χωρίς τον φόβο των απαγορεύσεων να αιωρείται σαν δαμόκλειος σπάθη. «Ποτέ δεν μπορείς να απαγορεύσεις την κυκλοφορία ενός προϊόντος που ανακυκλώνεται» σχολίασε ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος ανέφερε εκτενώς την ριζική αναδιάρθρωση που επιχειρήθηκε επιτυχώς στην διοικητική δομή του Συνδέσμου. Η πραγματοποίηση μεγάλων αλλαγών είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, σε μια εποχή που τα οικονομικά του Συνδέσμου εμφανίζονται «αδύναμα».  «Η επιχείρηση ορθολογισμός των οικονομικών συνεχίζεται, σε μια προσπάθεια που χρειαζόμαστε την βοήθεια των μελών του Συνδέσμου, όσο ποτέ άλλοτε». Κινήσεις όπως η αλλαγή στην εκδοτική εταιρεία του περιοδικού «Πλαστικά Χρονικά» τόνωσαν τα οικονομικά του συνδέσμου, που όμως συνεχίζουν να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Κατά την διάρκεια των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου τον λόγο έλαβε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Στάθης Τζελαλίδης. «Είχα ετοιμάσει σημειώσεις 5 σελίδων για να αναπτύξω τα επιχειρήματα μου αλλά τελικά θέλω να καταδείξω απλά ορισμένα πράγματα. Στην αίθουσα βρίσκονται 20 άνθρωποι εκ των οποίων οι 11 είναι υποψήφιοι. Αυτό είναι το ένα και το άλλο ότι πιστεύω πως ο ρόλος του Συνδέσμου θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Κάτι που κατά την άποψη μου θα πρέπει να κάνει το νέο διοικητικό συμβούλιο» κατέληξε ο κύριος Τζελαλίδης αφήνοντας τον λόγο στον έτερο επερχόμενο αντιπρόεδρο, Ιωάννη Πανόπουλο. «Θα πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και να βοηθήσουμε επιτέλους τον Σύνδεσμο με πράξεις. Να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο, ο οποίος αμελεί πολλές φορές την εργασία της εταιρείας του για να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Συνδέσμου. Είναι πλέον ανάγκη να ενωθούμε όλοι, όπως παλιά, για να τα καταφέρουμε» ήταν η επωδός των λόγων του κυρίου Πανόπουλου. Ο κύριος Κασελίμης αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση της εικόνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, που εν πολλοίς επιτεύχθηκε με την συχνή παρουσία του Συνδέσμου στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Έχει βοηθήσει πολύ την εικόνα του Συνδέσμου», ανέφερε ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος εξήρε την παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα, Χάρη Πανόπουλου για την σημαντική, εθελοντική, συμβολή στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων που προέκυπταν στον Σύνδεσμο. Ο κύριος Κασελίμης πριν παραδώσει τον λόγο στους υποψήφιους εκτίμησε ότι ίσως ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει τον Σύνδεσμο τους προσεχείς μήνες είναι το πράσινο τέλος. Τον λόγο έλαβε αμέσως μετά ο νέος Β’ Αντιπρόδρος, Γεώργιος Μούκας, διευθυντής της πολυεθνικής «Sabic» στα Νότια Βαλκάνια. «Είναι λίγο αδόκιμο να συμμετάσχει ένας προμηθευτής πλαστικών σε αυτή την προσπάθεια αλλά εκτιμώ ότι μπορώ να βοηθήσω αποφασιστικά» ανέφερε ο κύριος Μούκας. Έπειτα από τις τοποθετήσεις ακολούθησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που εκλέχθηκε την 14η Νοεμβρίου συγκροτήθηκε σε σώμα περίπου μια εβδομάδα μετά. Συγκεκριμένα, τα μέλη του νέου διοικητικού Συμβουλίου είναι:

Κασελίμης Ιωάννης-  Πρόεδρος

Στασινόπουλος Γεώργιος – Α’ Αντιπρόεδρος

Μούκας Γεώργιος – Β’ Αντιπρόεδρος

Πανόπουλος Χαρίλαος – Γενικός Γραμματέας

Συρμος Δημήτριος – Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Κωτσόπουλος Δημήτριος – Ταμίας

Συβρης Χρήστος – Μέλος Δ.Σ.

Γρύλλιας Χρήστος – Μέλος Δ.Σ.

Οικονομίδης Βενέδικτος – Μέλος Δ.Σ.

Ως αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: 

Κολλιόπουλος Γεώργιος

Βαλσαμίδης Παρασκευάς

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και το περιοδικό «Πλαστικά Χρονικά» εύχεται καλή δύναμη και τύχη στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

 
news thumb
01.09.2017
Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου - "Προσπάθειες εξωστρεφούς πολιτικής"
Με την έγκριση της εκθέσεως πεπραγμένων, του απολογισμού και του προϋπολογισμού για το 2011 ολοκληρώθηκε η 52η Γενική Συνέλευση του ΣΒΠΕ την  1η Ιουνίου στην αίθουσα συσκέψεων «Φιλική Εταιρία» του Ε.Β.Ε.Α. Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του Συνδέσμου, σε μια προσπάθεια σύνθεσης απόψεων, εν όψει των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που κλιμακώνονται στην Ελλάδα αλλά και των οξυνόμενων οικονομικών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των Πλαστικών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Ιωάννης Κασελίμης πραγματοποίησε μια συνοπτική αναφορά στα πεπραγμένα του Συνδέσμου από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του. Στις εκπληρωμένες δράσεις του Συνδέσμου ήταν η δημιουργία της ιστοσελίδας του, η οποία δεν υπήρχε μέχρι τότε, απόρροια χρόνιων αγκυλώσεων. Ο κύριος Κασελίμης αναφέρθηκε στην αλλαγή εκδότη στο περιοδικό του Συνδέσμου, «Πλαστικά Χρονικά», η οποία αποδείχθηκε ευεργετική, αποφέροντας στα ταμεία του Συνδέσμου έσοδα περίπου 20 000 ευρώ σε λιγότερο από ένα χρόνο, την στιγμή που τα περασμένα τρία χρόνια τα συνολικά έσοδα ήταν μόλις 4000 ευρώ. Ο Σύνδεσμος τερμάτισε επίσης την συνεργασία του με την κυρία Σόνια Παλαιολόγου. Στην προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης του Συνδέσμου εγκαινιάστηκε και η συνεργασία με την «Clip News», η οποία τροφοδοτεί τον ΣΒΠΕ με δημοσιεύματα στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα. Παράλληλα, ο κύριος Κασελίμης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Συνδέσμου για την διαμόρφωση μιας εξωστρεφούς πολιτικής, επισημαίνοντας τις συναντήσεις που έγιναν τόσο με την EuPC, όσο και με την PlasticsEurope για την επίλυση προβλημάτων και την απόκτηση γνώσης σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Επιπροσθέτως, ο Σύνδεσμος στην προσπάθεια του να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μελών του εξασφάλισε συνάντηση με την Υπουργό Λούκα Κατσέλη, στην οποία παραβρέθηκαν περισσότερα από δέκα μέλη της κοινωνίας των Πλαστικών, εκφράζοντας τις απόψεις τους γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των μελών του ο Σύνδεσμος διοργάνωσε δύο συνέδρια τον τελευταίο χρόνο, τα οποία κατά γενική ομολογία στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, τόσο από πλευράς ενδιαφερόντων ομιλητών αλλά και προσέλευσης τους κοινού. Παράλληλα ο Σύνδεσμος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το νεόκοπο κίνημα των ελληνικών προϊόντων της Ένωσης Πολιτών με το σύνθημα: «Ντύνομαι… τρώω… κάνω τουρισμό Ελληνικά… καταναλώνουμε ότι παράγουμε». Ο Σύνδεσμος κατέβαλλε ακόμη σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση των εργασιακών θεμάτων του κλάδου με τον ΣΕΒ ενώ ο κύριος Κασελίμης αναφέρθηκε και στην στρεβλή άποψη που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πλαστική σακούλα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανατροπή των στερεοτύπων ολοκληρώνοντας την συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων και παραδίδοντας την σκυτάλη στον ταμία του Συνδέσμου, Βενέδικτο Οικονομίδη, ο οποίος πραγματοποίησε τον οικονομικό απολογισμό. Ο κύριος Οικονομίδης, ως το αρχαιότερο μέλος του Συνδέσμου όπως ανέφερε, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο ως το καλύτερο που έχει περάσει. Επεσήμανε την χρόνια οικονομική καχεξία που υπάρχει στον Σύνδεσμο και τον πόλεμο που γίνεται ενάντια στα πλαστικά και στον οποίο «πρέπει όλοι να αντισταθούμε». Ο κύριος Οικονομίδης αναφέρθηκε στα πολλαπλάσια έσοδα από το περιοδικό «Πλαστικά Χρονικά» που υπάρχουν πλέον σε σχέση με το παρελθόν και παρακάλεσε για την βοήθεια όλων των μελών έτσι ώστε ο Σύνδεσμος να καταφέρει να επιβιώσει σε αυτή την δύσκολη εποχή. Στην συνέχεια τον λόγο είχαν τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία δια της ψήφου τους ενέκριναν τα πεπραγμένα, τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό για το 2011, πριν ακολουθήσει μια ζωηρή συζήτηση για τα τεκταινόμενα στον κλάδο των Πλαστικών. Τα εργασιακά θέματα βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη με τον κύριο Μιχάλη Σπυριδάκη να επισημαίνει το γεγονός ότι ο κλάδος έχει την υψηλότερη συλλογική σύμβαση. Ο κύριος Σπυριδάκης ζήτησε έντονη αντίδραση από το μέρος του Συνδέσμου. Ο κύριος Κασελίμης απάντησε ότι ο ΣΒΠΕ βρέθηκε σε αυτό το σημείο γιατί όπως ανέφεραν από τον ΣΕΒ κανείς στο παρελθόν δεν είχε αντιδράσει για τις συνεχείς αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ευστάθιος Τσελαλίδης ανέφερε την εκτίμηση του ότι τα εργασιακά θα επιλυθούν σύντομα από την αγορά, η οποία θα ξεκαθαρίσει τα πάντα, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κύριος Στασινόπουλος.  Με αυτή την άποψη συμφώνησαν τόσο ο κύριος Χατζηκοσμάς όσο και ο κύριος Κασελίμης, ο οποίος αναφέρθηκε έπειτα στο ευαίσθητο θέμα των πρώτων υλών και τις συνεχείς ενοχλήσεις του στην PlasticsEurope για αυτό το θέμα. Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την έκκληση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών για τις δύσκολες ημέρες που περιμένουν τον κλάδο και την άμεση δραστηριοποίηση των μελών του έτσι ώστε να καταβληθεί μια συλλογική προσπάθεια για την επίλυση των φλεγόντων θεμάτων …