Κυκλική οικονομία

circular linear

Η σημερινή παγκόσμια οικονομία είναι γραμμική, που σημαίνει ότι οι εταιρείες εξάγουν πόρους από το περιβάλλον και τους μετατρέπουν σε καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία θα καταλήξουν κάποια στιγμή στα απορρίμματα. Με την εξάντληση των φυσικών πόρων το γραμμικό μοντέλο παραγωγής που επικρατεί σήμερα, στο οποίο βασίζεται η οικονομία μας μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν είναι πλέον βιώσιμο. Το κυκλικό μοντέλο είναι μια προσέγγιση που έχει ως υπόδειγμα τη φύση. Η έννοια της κυκλικής οικονομίας προκύπτει ως μια ανάγκη, ενσαρκώνοντας το όνειρο μιας ιδανικής οικονομίας στην οποία τίποτα δεν θα χάνεται και τα πάντα θα δημιουργούνται ξανά. Αυτό το νέο μοντέλο προϋποθέτει νέους τρόπους σύλληψης, παραγωγής και κατανάλωσης και κυρίως απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων της οικονομικής ζωής (επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, πολίτες-καταναλωτές).

Ο ρόλος της βιομηχανίας των πλαστικών στην υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας θα είναι σημαντικός. Σε μια κυκλική οικονομία, η χρήση πόρων, οι εκπομπές αερίων και η παραγωγή απορριμμάτων θα ελαχιστοποιηθεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, συντήρησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Ήδη, η ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταποίησης πλαστικών έχει υιοθετήσει αυτή την τάση και συμβάλλει σημαντικά στην προοδευτική κυκλικότητα της οικονομίας. Τα προϊόντα από πλαστικό έχουν τις απαραίτητες ιδιότητες για να επιτρέψουν στην κοινωνία μας μια πιο βιώσιμη χρήση των πόρων.

 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας και τα μέλη του εργάζονται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βέλτιστης υιοθέτησης του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Ο Σ.Β.Π.Ε.  πιστεύει ακράδαντα ότι η κυκλική οικονομία προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που προώθησε η Ε.Ε. στο πακέτο της κυκλικής οικονομίας, οι Ευρωπαίοι καλούνταν να ανακυκλώνουν το 70% των αστικών αποβλήτων και το 80% των αποβλήτων συσκευασίας έως το 2030, με παράλληλη απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των ανακυκλώσιμων αποβλήτων ως το 2025. Μια άμεση εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας θα επέτρεπε τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας μόνο στην ανακύκλωση πλαστικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Το πλαστικό είναι το υλικό κλειδί για την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας”

Ο Σ.Β.Π.Ε. ανήκει στο δίκτυο της “PlasticsEurope”, της Ένωσης προμηθευτών πλαστικών, η οποία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Ο περιφερειακός της διευθυντής, Κιμ Κρίστιανσεν εξηγεί την σημαντικότητα που κατέχει η κυκλική οικονομία στον στρατηγικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών. ” Η βιομηχανία των πλαστικών θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγκοσμίως καθημερινά. Ήτοι, την εξάντληση των πόρων, την κλιματική αλλαγή, τις εκπομπές CO2 και την έλλειψη τροφίμων. Έτσι από την σκοπιά της κυκλικής οικονομίας το πλαστικό είναι ένα υλικό – κλειδί που διευκολύνει την κυκλικότητα των προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα αυξάνει την αποτελεσματικόττηα των πόρων και την αειφορία κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και το γεγονός αυτό τονώνει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Ειδήσεις

 • Ομιλία του Προέδρου του Σ.Β.Π.Ε. στο ECOCITY FORUM στην Θεσσαλονίκη

  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτριος Σύρμος προσκλήθηκε επίσημα για να μιλήσει στo «ECOCITY FORUM 2018» που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη από τις 3-5 Οκτωβρίου 2018, με θέμα: «Κυκλική Οικονομία στις Έξυπνες Πόλεις».   Η ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου θα λάβει χώρα την 5η Οκτωβρίου στις 11:30 στην ειδική ενότητα που διοργανώνει η «Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων» με θέμα: «Η πρόληψη και η διαχείριση αποβλήτων ως συμπληρωματικοί πυλώνες του Προτύπου Κυκλικής Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».   Για τον Σύνδεσμο, αυτή η πρόσκληση αφενός αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και αφετέρου επισφραγίζει τον θεσμικό ρόλο που έχει ο Σ.Β.Π.Ε. ως ισότιμος συνομιλητής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.   Ο Σ.Β.Π.Ε. αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε και στα μέλη του στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση, να υιοθετήσει μια πιο ενεργή στάση απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην απόπειρα επίλυσής τους.   Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών είναι οι καρποί που δρέπουμε σήμερα με προσκλήσεις, όπως η συγκεκριμένη.   Για να διατηρηθεί αυτό το θετικό momentum θα πρέπει ο Σ.Β.Π.Ε. να λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με όλα τα μέλη του, τα οποία θα προτρέπαμε να επιδείξουν την υποστήριξη τους σε ανάλογες εκδηλώσεις με την παρουσία τους.   Για τον λόγο αυτό, θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλα τα μέλη που θα βρίσκονται εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη να δεσμεύσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Προέδρου, Δημητρίου Σύρμου την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.   Έτσι θα αποδείξουν εμπράκτως ότι η βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που ορθώνονται τα επόμενα χρόνια ενώπιον της.
 • Ο Σ.Β.Π.Ε. συμμετείχε ενεργά στην διαβούλευση για την “Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία”

  Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας συμμετείχε ενεργά στην διαβούλευση για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία», η οποία ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου. Για να συμμετάσχουμε με τον βέλτιστο τρόπο στην σημαντική διαδικασία, ζητήσαμε με επιστολή προς όλα τα μέλη μας να διαμορφώσουν από κοινού την δέσμη των προτάσεων μας. Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, ιδιαίτερα για μια τέτοια πρόταση νόμου, που θα καθορίσει το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών τα επόμενα χρόνια και ειδικά τις δραστηριότητές μας και μόνο ένας μονοψήφιος αριθμός μελών ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας. Στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή αγωνία των εταιρειών για την ύπαρξη και την εξέλιξή τους σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο ρόλος του Σ.Β.Π.Ε. είναι μεταξύ άλλων και να προσδιορίσει την στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή, στενή επαφή με Ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς Συνδέσμους όπως η «EuPC» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Προμηθευτών Πλαστικών). Πρέπει όμως να συμμετέχουμε δυναμικά, με στοχευμένες προτάσεις και αιτήματα στην διαμόρφωση των Προδιαγραφών, στις εθνικές προτάσεις νόμου, που θα καθορίσουν τους όρους της δραστηριότητας μας τα επόμενα χρόνια, αλλιώς η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική και ίσως με δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Για τον λόγο αυτό σας ζητάμε να επενδύσετε λίγο από τον χρόνο σας στις πολύπλευρες δραστηριότητες του Συνδέσμου για να δρέψουμε όλοι μαζί τους καρπούς της δουλειάς αυτής. Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της επιστολής του Προέδρου Δημητρίου Σύρμου, για την συμμετοχή του Σ.Β.Π.Ε. στην διαβούλευση για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία» Επιστολή Σ.Β.Π.Ε. για τη Διαβούλευση της Κυκλικής Οικονομίας
 • Διαβούλευση για το Σχέδιο νόμου για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία» με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουνίου 2018. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας στοχεύει στην προώθηση μιας οικονομίας, όπου τα υλικά δεν θα απορρίπτονται ως απόβλητα αλλά θα ανακυκλώνονται και θα επαναχρησιμοποιούνται ως πόρος. Τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών επενδύουν καθημερινά στην καινοτομία και με την πολύτιμη συνεισφορά τους θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία,  με την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση με όλα τα δυνατά μέσα για να διευκολύνει την απαιτητική μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Για να συμβεί αυτό με πιο αποτελεσματικό τρόπο προτρέπουμε όλα τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην διαβούλευση για το «Σχέδιο νόμου για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία». Θα θέλαμε να μας αποστείλετε τα σχόλια σας σχετικά με το επισυναπτόμενο Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία έως τις 23 Ιουνίου 2018 προκειμένου ο ΣΒΠΕ να συμμετάσχει στη διαβούλευση με στοχευμένες προτάσεις σε ένα ενιαίο κείμενο και να καταστεί με αυτόν τον τρόπο πιο ενεργός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το σχέδιο νόμου, που θα καθορίσει την ύπαρξη και εξέλιξη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση θα βάλουν φόρους σε όλα τα πλαστικά. Οι φόροι θα μειώνονται ανάλογα με τον όγκο των Ανακυκλωμένων πλαστικών. Για τον λόγο αυτό επιμένουμε ότι πρέπει όλοι να διαβάσουν και να γνωρίζουν σχετικά με την Κυκλική Οικονομία και Ανακύκλωση Πλαστικών Απορριμμάτων. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την διαβούλευση για την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία. http://www.opengov.gr/minenv/?p=9352
 • Η πρόταση οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης – Αντίδραση EuPC και PlasticsEurope

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα στις 28 Μαΐου, την πρόταση νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα αποκαλεί και τον αλιευτικό εξοπλισμό και θα αρχίσει ένας νέος γύρος διαβούλευσης, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου του 2018. Στην πρόταση για την οδηγία υπάρχει η πρόβλεψη για απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων όπως μπατονέτες,  μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες και ράβδοι στήριξης μπαλονιών από πλαστικό. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Μεταποιητών Πλαστικού, «EuPC» να χαρακτηρίσει την πρόταση ως «μη αποδεκτή» και να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει νομικά τον όρο «πλαστικά μιας χρήσης». Ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Παραγωγών Πλαστικών, «PlasticsEurope» ζήτησε να στραφεί η στόχευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην δημιουργία υποδομών για την διαχείριση των απορριμμάτων και όχι στις απαγορεύσεις. Συνοπτικά η πρόταση της οδηγίας, την οποία μπορείτε να συμβουλευτείτε είναι στον παρακάτω σύνδεσμο http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/com-2018-340_en και περιλαμβάνει τα εξής:   Απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων:Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύσει για μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται. Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης:Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων  και  ποτηριών, καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος. Υποχρεώσεις των κατασκευαστών: Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά· Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών φιαλών για ποτάέως  το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής. Απαιτήσεις επισήμανσης:Για ορισμένα προϊόντα θα απαιτείται σαφής και τυποποιημένη επισήμανση η οποία θα αναφέρει τον τρόπο διάθεσης των σχετικών αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, και την παρουσία πλαστικών υλών στο συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό θα ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια. Μέτρα ευαισθητοποίησης:Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα. Οσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων, η Επιτροπή στοχεύει στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου πλαισίου πολιτικής με τα συστήματα ευθύνης του παραγωγού για τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστικό. Οι παραγωγοί πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος συλλογής αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και τη μεταφορά και επεξεργασία τους. Θα καλύψουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης   Αντιδρά το «EuPC»   Έντονη ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ευρωπαίων Μεταποιητών Πλαστικών, «EuPC» σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πλαστικά μιας χρήσης. Την χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτή», ενώ θα εξετάσει πως θα αμφισβητηθεί νομικά ο όρος «πλαστικά μιας χρήσης», τον οποίο χρησιμοποιεί η Επιτροπή και θεωρείται «παραπλανητικός».  Στην ανακοίνωση προς τα μέλη του αναφέρεται ότι: «το «EuPC» εκφράζει τη λύπη του για την πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Η προτεινόμενη Οδηγία αφορά κυρίως τα λεγόμενα «πλαστικά μιας χρήσης» και τον αλιευτικό εξοπλισμό. Η παρούσα πρόταση αποτελεί μια «συμβολική επίθεση» σε μια κατηγορία προϊόντων, τα οποία δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς με αποτέλεσμα οι τελικοί καταναλωτές να οδηγούνται σε σύγχυση και η ενιαία αγορά να κατακερματίζεται.  Περιέχει, δε, έναν ορισμό για τα προϊόντα μιας χρήσης, ο οποίος είναι παραπλανητικός και δεν αντικατοπτρίζει την ταξινόμηση, που κάνει η βιομηχανία. Η πρόταση υπό αυτή τη μορφή είναι μη αποδεκτή, επομένως θα συνεργαστούμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και θα εξετάσουμε πώς θα αμφισβητήσουμε νομικά τον ορισμό για τα πλαστικά μιας χρήσης».   Βελτίωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων ζητά η «PlasticsEurope»   Η αντίδραση της «PlasticsEurope» στην πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πλαστικά μιας χρήσης ήταν άμεση. «Ζητούμε από την Επιτροπή να αποφύγει τους εύκολους δρόμους και να εστιάσει στην βελτίωση των υποδομών της διαχείρισης των απορριμμάτων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Πλαστικών στην Ευρώπη: «Η «PlasticsEurope» υποστηρίζει τον πρωταρχικό στόχο της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μείωση των επιπτώσεων, που έχουν ορισμένα πλαστικά προϊόντα στο περιβάλλον. Ουσιαστικά δηλαδή υποστηρίζει την μείωση των απορριμμάτων στις θάλασσες μας. Η ρύπανση στους θαλάσσιους χώρους είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων» εξηγεί η «PlasticsEurope» στην ανακοίνωση της. «Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η μη εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα απορρίμματα τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η απουσία κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων σε ορισμένες περιοχές παγκοσμίως αλλά και η συμπεριφορά των καταναλωτών, που απορρίπτουν ανεύθυνα τα σκουπίδια τους. Η «PlasticsEurope» καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει τους εύκολους δρόμους. Οι απαγορεύσεις ορισμένων πλαστικών προϊόντων δεν αποτελεί λύση και δεν θα οδηγήσουν στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την οικοδόμηση της βάσης μιας βιώσιμης και αποδοτικής, ως προς τους πόρους, οικονομίας, μιας και τα προϊόντα από εναλλακτικά υλικά μπορεί να αποδειχθούν ότι δεν είναι περισσότερο βιώσιμα».      
 • Δημοσίευμα της «Καθημερινής» για την κυκλική οικονομία των πλαστικών στην Ελλάδα.

  Το «τρένο της κυκλικής οικονομίας χάνεται» εκτιμά η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία φιλοξένησε σε αφιέρωμα της τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του «Σ.Β.Π.Ε.», Δρ. Ηλίας Μάμαλης υποστήριξε ότι: «Το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. Το πλαστικό δημιουργεί και στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προϊόντα που διευκολύνουν τον τρόπο ζωής.  Το δαιμονοποιούμε επειδή το πετάμε. Δεν είναι, όμως, σκουπίδι. Είναι ένα υλικό που έχει αξία. Εκεί χρειάζεται η εκπαίδευση του κόσμου. Για παράδειγμα, πρέπει να γίνει η καλύτερη εκπαίδευση του κόσμου στη σωστή χρήση του μπλε κάδου και να προχωρήσουμε στη δημιουργία του καφέ κάδου για τα κομποστοποιήσημα».   Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδς, Χρίστος Παπάζογλου ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι:  «Η ποιότητα των υλικών από τον μπλε κάδο είναι χαμηλή. Ο Γερμανός θα πλύνει τη συσκευασία πριν την πετάξει. Εμείς πετάμε στους μπλε κάδους σάλτσες, παπούτσια και ψόφια ζώα. Κατά τη γνώμη μου, η βελτίωση των υλικών και ο ανασχεδιασμός των συσκευασιών ώστε να είναι πλήρως ανακυκλώσιμες –όπως ζητάει η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά– είναι κομβικής σημασίας»   Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δρ. Ηλίας Μάμαλης, εκτιμά ότι η νέα στρατηγική της Ευρώπης για τα πλαστικά (οδηγία για κυκλική οικονομία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση) είναι μία ευκαιρία για τον κλάδο.   «Η προσαρμογή δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να αντικατασταθεί ένα πλαστικό υλικό με κάποιο άλλο, ανακυκλωμένο. Πρέπει να αναπροσαρμοστεί η εφοδιαστική αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή έως την πώληση. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα το κάνουν ευκολότερα. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη σημαντική έρευνα στον κλάδο μας στον τομέα της ανακύκλωσης, γιατί είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, επενδύσεις και υπομονή».   Στο πλήρες κείμενο της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο, μίλησαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών - μελών του Σ.Β.Π.Ε. , όπως ο πρόεδρος της εταιρείας , «Κ. Κανελλάκης Α.Ε.», Κώστας Κανελλάκης και ο διευθυντής Λειτουργιών της εταιρείας «WATT», Κώστας Βεργανελάκης:   http://www.kathimerini.gr/960301/gallery/epikairothta/ellada/xanoyme-to-treno-ths-kyklikhs-oikonomias