preloader icon

01.09.2017
Συνεντεύξεις
Συνέντευξη Τζιουζέπε Ρίβα: «Η βιομηχανία πλαστικών στην Μεσόγειο διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρώπη»
news image

Ο Γενικός διευθυντής της «PlasticsEurope» στην Μεσόγειο, Τζιουζέπε Ρίβα σε συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά», που αναδημοσιεύεται στο www.ahpi.gr  

Στον δέκατο χρόνο στην θέση του Γενικού Διευθυντή της «PlasticsEurope» στην Μεσόγειο ο Τζουζέπε Ρίβα γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα και τις δυνατότητες της βιομηχανίας πλαστικών στην περιφέρεια μας. «Οπλισμένος» με αυτή την γνώση μοιάζει σίγουρος όταν λέει ότι η Βιομηχανία Πλαστικών στην Μεσόγειο διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρώπη. «Η κρίση μας προσανατόλισε περισσότερο στις εξαγωγές» υποστηρίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά» λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση του «Mediterranean Advisory Board» στην Αθήνα στις 8 Μαΐου. Σύμφωνα με τον κύριο Ρίβα οι δυο «καυτές πατάτες» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες στις εργασίες της συμβουλευτικής επιτροπής της «PlasticsEurope» θα είναι οι ντιρεκτίβες για την συσκευασία και την διαχείριση των αποβλήτων.

  • «Π.Χ.»: Το επόμενο Mediterranean Advisory Board της PlasticsEurope θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για αυτό και ποια τα θέματα στα οποία θα επικεντρώσετε την συζήτηση με τους συνάδελφους σας;
  • «Τ.Ρ.»: Το Mediterranean Advisory Board διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο και συμμετέχουν οι Πρόεδροι και οι Αντιπρόεδροι των Συνδέσμων Βιομηχανιών Πλαστικών του ανατολικού τμήματος της Μεσογείου (Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων και των θεσμικών οργάνων. Συνήθως η τοποθεσία, όπου λαμβάνει χώρα το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, επιλέγεται εκ περιτροπής. Είμαστε όμως πολύ ευχαριστημένοι που αυτή την φορά θα διεξαχθεί στην Αθήνα, κατά την διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αθήνα είναι αυτές τις ημέρες η ιδανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι συνεδριάσεις μας αυτές αποτελούν την αφορμή για να συζητήσουμε τα πιο σημαντικά ζητήματα της βιομηχανίας πλαστικών στην περιοχή και να αναφερθούμε διεξοδικά στον συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό και σε τοπικό επίπεδο. Η συνεδρίαση αυτή του Mediterranean Advisory Board θα έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι θα συζητήσουμε τις ενέργειες που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε για τα πολυάριθμα νομοθετικά μέτρα, τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιομηχανία μας. Οι ντιρεκτίβες για την συσκευασία και την διαχείριση των αποβλήτων είναι, για παράδειγμα, δύο από τα πιο καυτά θέματα για τα οποία εμείς, ως βιομηχανία, πρέπει να καθορίσουμε κοινές θέσεις και προγράμματα. Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, καθώς και άλλα θέματα, όπως τα απορρίμματα στη θάλασσα και το πρόγραμμα «Μηδενικά Πλαστικά στους χώρους υγειονομικής ταφής» θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν.  Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε σε βάθος το σχέδιο της Ιταλικής Συλλογής και Ανακύκλωσης με την παρουσίαση της εμπειρίας του «COREPLA Consortium», το οποίο διαχειρίζεται άμεσα η Ιταλική Βιομηχανία Πλαστικών .
  • «Π.Χ.»: Δέκα χρόνια μετά τον διορισμό σας ως Γενικός Διευθυντής της «PlasticsEurope» στην περιοχή της Μεσογείου, θα μπορούσατε να μας δώσετε μια γενική εικόνα της πλαστικής βιομηχανίας στην περιοχή; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα στον τομέα των πλαστικών ;
  • «Τ.Ρ.»: Η θέση του Γενικού Διευθυντή της «PlasticsEurope» στην περιοχή της Μεσογείου μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα την κατάσταση των χωρών αυτών και της Βιομηχανίας Πλαστικών. Η περιοχή της Μεσογείου είναι μια από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη: Είναι πρώτη σε πληθυσμό, δεύτερη σε κατανάλωση πλαστικών, πρώτη στην εισαγωγή παρθένων πλαστικών υλών, πρώτη σε μελλοντικές δυνατότητες. Με άλλα λόγια, η Βιομηχανία Πλαστικών στις χώρες της περιοχής της Μεσογείου είναι πολύ σημαντική και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους βιομηχανικούς κλάδους, μέσω του οποίου το σύνολο της οικονομίας των χωρών αυτών, θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, έπειτα από την βαριά κρίση των τελευταίων ετών. Στην πραγματικότητα, η Βιομηχανία Πλαστικών στις χώρες αυτές είναι πολύ δυναμική και διαθέτει μεγάλες ευκαιρίες για  ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα σημεία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Η ανταγωνιστικότητά της στο τρέχον σενάριο δεν εξαρτάται μόνο από «εσωτερικούς παράγοντες», δηλαδή το επιχειρηματικό πνεύμα και την τεχνολογική γνώση, η οποία είναι υψηλής ποιότητας αλλά και στις «εξωτερικές» συνθήκες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της Πλαστικής Βιομηχανίας στις χώρες μας. Αναφέρομαι στην εντατικοποίηση των νομικών και γραφειοκρατικών υποχρεώσεων και σε γενικές γραμμές στις αυξανόμενες δυσκολίες για τις εταιρείες μας στη διατήρηση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στις χώρες μας . Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι η στάση αυτή αποτελεί μια συνέπεια της έλλειψης επικοινωνίας προς τα θεσμικά όργανα και τα Μέσα Επικοινωνίας. Η βιομηχανία πλαστικών αντιμετωπίζεται ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μια δύναμη που μπορεί να συμβάλλει (όπως κανένα άλλο υλικό ή  Βιομηχανία) στην επίλυση, για παράδειγμα, των προβλημάτων περιβαλλοντικής και  ενεργειακής απόδοσης. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ένα όχι και τόσο γνωστό σημείο. Η Βιομηχανία Πλαστικών διαθέτει τον υψηλότερο «πολλαπλασιαστή» συνεπειών για ολόκληρη την οικονομία και τους εργαζόμενους ενός έθνους απ’ όλες τις υπόλοιπες βιομηχανίες στην Ευρώπη.
  • «Π.Χ.»: Τα πλαστικά απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πρόβλημα για την βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως, ιδίως για τις χώρες της Μεσογείου. Η συμβουλευτική επιτροπή εξετάζει προσεκτικά όλες τις πτυχές του προβλήματος. Θα μπορούσατε να περιγράψετε τα επόμενα βήματα του κλάδου για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης;
  • «Τ.Ρ.»: Τα πλαστικά απορρίμματα σε οποιοδήποτε περιβάλλον είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο. Αν και αναγνωρίζουμε ότι τα αίτια των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολλαπλά και πολύπλοκα και ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από έναν και μόνο έναν ενδιαφερόμενο, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Πλαστικών είναι αποφασισμένη να ηγηθεί των ενεργειών πολλών ενδιαφερομένων σχετικά με το θέμα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πιστεύουμε ότι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα πρέπει να αναπτυχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της εμπλοκής όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων. Οι λύσεις αυτές όμως θα πρέπει να προσαρμόζονται και να εφαρμόζονται σε περιφερειακό/εθνικό επίπεδο. Μεγαλύτερη δέσμευση για δημόσια εκπαίδευση και συμπράξεις με τις τοπικές κυβερνήσεις, τις κοινότητες και την βιομηχανία θα συμβάλουν στη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων. Για τους σκοπούς αυτούς η «PlasticsEurope» συμμετέχει σε πολλά project όπως τα παρακάτω:

BIOCLEAN

 Η «PlasticsEurope» είναι μέρος της κοινοπραξίας BIOCLEAN, που αναζητεί τις λύσεις, τις οποίες μπορεί να προσφέρει η βιοτεχνολογία για τα μικρο- πλαστικά και την βελτίωση της διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων.

  MARLISCO

Η βασική επιδίωξη του project είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα προβλήματα και τις λύσεις για τη συσσώρευση των θαλάσσιων απορριμμάτων .

Preventing Pellet Loss

Η «PlasticsEurope» προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους και βοηθά στην μεταφορά και τη διανομή πλαστικών σφαιριδίων ρητίνης και προϊόντων από τον προμηθευτή στον πελάτη.

IdentiPlast

 Η «IdentiPlast» είναι η υπ 'αριθμόν ένα διοργάνωση στην Ευρώπη που ασχολείται με την ανακύκλωση και την ανάκτηση πλαστικών αποβλήτων.

Zero plastics to landfill

 Η «PlasticsEurope» και η αλυσίδα αξίας πλαστικών θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψουν περισσότερα πλαστικά που θα απορριφθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2020.
  • «Π.Χ.»: Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μια παγκόσμια σταυροφορία κατά των πλαστικών σακουλών. Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ, η χώρα σας, η Ιταλία, έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις επιπτώσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αγορά εργασίας της βιομηχανίας πλαστικών;
  • «Τ.Ρ.»: Στην Ιταλία έχουν απαγορευθεί οι πλαστικές σακούλες από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Η απαγόρευση έχει υποστηριχθεί έντονα από πολλά πολιτικά κόμματα και από την έρευνα που κάναμε η πλειοψηφία των ανθρώπων που ερωτήθηκαν εκτίμησε την απαγόρευση. Από την ίδια έρευνα, η οποία διεξήχθη το 2011 και το 2012, οι πολίτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις λεγόμενες σακούλες «πολλαπλών χρήσεων», οι οποίες είναι κατά πολύ παχύτερες από ό, τι οι παραδοσιακές πλαστικές σακούλες. Ως συνέπεια της απαγόρευσης, οι πολίτες πρέπει να αγοράζουν πλαστικές σακούλες απορριμμάτων για την συλλογή τους, αντί της επαναχρησιμοποίησης πλαστικών σακουλών, όπως συνέβαινε πριν από την απαγόρευση. Επιπλέον, στην Ιταλία, ένας αυξανόμενος αριθμός δήμων εγκαινιάζει την πρωτοβουλία συλλογής οργανικών αποβλήτων και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται βιο-διασπώμενες πλαστικές σακούλες. Εκτιμούμε ότι , λόγω της απαγόρευσης η κατανάλωση των παραδοσιακών πλαστικών σακουλών μειώθηκε στο 50 %.
  • «Π.Χ.»: Ποιο είναι το όραμά σας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών και ιδιαίτερα για τις μεσογειακές χώρες;
  • «Τ.Ρ.»: Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον της Βιομηχανίας Πλαστικών στις χώρες μας. Όπως ανέφερα έχουμε παράδοση, τεχνικές γνώσεις, επιχειρηματικό πνεύμα και δυνατότητες ως αγορά. Εκτός από αυτό έχουμε γίνει, κάτω από την πίεση της κρίσης, περισσότερο προσανατολισμένοι στις εξαγωγές και σε κάποιες περιπτώσεις ενεργοποιούμε και αξιοποιούμε συνέργειες. Υπάρχουν κρίσιμα σημεία που πρέπει να επιλυθούν από κοινού με τα θεσμικά όργανα, αλλά , επίσης και για το θέμα αυτό είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε σε θέση να αλληλεπιδρούμε σωστά με τα θεσμικά όργανα και τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να θέσουμε στην σωστή βάση την αξία της βιομηχανίας μας για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας .