preloader icon

02.09.2017
Συνεντεύξεις
Συνέντευξη Κωνσταντίνου Μίχαλου: "Η εξωστρέφεια είναι η μόνη λύση"
news image

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος σε παλιότερη συνέντευξη του στα "Πλαστικά Χρονικά", που αναδημοσιεύει το www.ahpi.gr 

Λιγότεροι φόροι, δίκαιο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, τον περιορισμό του κράτους και της παρέμβασής του στην οικονομική δραστηριότητα και ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν οξυγόνο στην οικονομία και στην αγορά ζήτησε άμεσα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά». Μόνον έτσι θα επέλθει η πολυαναμενόμενη ανταγωνιστικότητα, θα αυξηθούν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις υποστηρίζει ο κύριος Μίχαλος, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και να εξακολουθήσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης. Για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία τριάντα χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠX: «Η Ελλάδα διατρέχει μια πρωτόγνωρη περίοδο στην μεταπολεμική της ιστορία και οι πολίτες της πλήττονται ανεπανόρθωτα από την ύφεση, όπως και οι επιχειρήσεις της. Πιστεύετε ότι το φως στο περιλάλητο τούνελ θα αργήσει να φανεί; Εκτιμάτε ότι θα κλιμακωθεί η κατάσταση;» 

ΚM: «Πράγματι σήμερα διανύουμε μια από τις κρισιμότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Δυστυχώς, η αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, οδήγησε την Ελλάδα σε μια ταπεινωτική «ελεγχόμενη» χρεοκοπία. Και παρ’ όλο που οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης παραμένουν υπό διευκρίνιση, οι συνέπειες θα  είναι σημαντικές  για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες. Το μόνο θετικό είναι ότι έστω και την τελευταία στιγμή, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ. Η χώρα μας σήμερα έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και να εξακολουθήσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης. Για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μεταρρυθμίσεις για ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για την προσέλκυση επενδύσεων, για την ανάπτυξη κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Μόνο εάν όλα αυτά προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, θα υπάρξει «φως στο τούνελ». Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

ΠΧ: «Αν αύριο σας έδινε εν λευκώ ο πρωθυπουργός τον τομέα της επιχειρηματικότητας ποια θα ήταν τα πρώτα μέτρα που θα λαμβάνατε, σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να «ανθίσει» το επιχειρηματικό περιβάλλον;»

ΚΜ: «Οι προτεραιότητες για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ξεκάθαρες: Πρώτον, λιγότεροι φόροι, δίκαιο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Με το καθεστώς που επικρατεί σήμερα, δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, πόσο μάλλον να δημιουργηθούν νέες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανταγωνιστικότητα, εξαγωγές και επενδύσεις, όσο η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις 4 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές της χώρες. Δεύτερον, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Με την αποκατάσταση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων μηχανισμών όπως το ΤΑΝΕΟ και το ΕΤΕΑΝ. Τρίτον μέτρα για τον περιορισμό του κράτους και της παρέμβασής του στην οικονομική δραστηριότητα. Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, η κατάργηση των περιορισμών που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό και βεβαίως η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την έναρξη και επέκταση επιχειρήσεων.  Θέλουμε ένα κράτος σύμμαχο και όχι δυνάστη της επιχειρηματικότητας. Τέταρτον, απαιτούνται ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν οξυγόνο στην οικονομία και στην αγορά. Για παράδειγμα, η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, η ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, η αξιοποίηση των ΣΔΙΤ και η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης».

ΠΧ: «Ο κλάδος των Πλαστικών πλήττεται από την ύφεση που «κυβερνά» την Ελλάδα. Σε ποια βάση θα μπορούσαν να στηριχθούν αυτή την εποχή, έτσι ώστε να απορροφήσουν, όσο γίνεται, τους οικονομικούς κραδασμούς;»

ΚΜ: «Η ζήτηση των πλαστικών προϊόντων επηρεάζεται έντονα από την ύφεση, αφού συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα διαφορετικών κλάδων, όπως οι κατασκευές, αλλά και με την πορεία της μεταποίησης συνολικά. Σίγουρα, κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της μικρά και μεγάλα προβλήματα και τις δικές της δυνατότητες. Όμως, αν θέλετε γενικά την άποψή μου, πιστεύω πως η απάντηση στην κρίση είναι η εξωστρέφεια. Ο κλάδος των πλαστικών είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά Και οι ελληνικές επιχειρήσεις, μπορούν να αναπτύξουν μια ισχυρότερη παρουσία, μέσα από την παραγωγή ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, πιστοποιημένων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορούν να προσεγγίσουν αγορές με μεγαλύτερη ζήτηση, διασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη του κλάδου και συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σίγουρα οι συνθήκες είναι δύσκολες, πιστεύω όμως ότι οι δυνατότητες υπάρχουν».

ΠΧ: «Την εποχή αυτή άρχισε την δράση του το Κίνημα Πολιτών με βασικό Σύνθημα "Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό Ελληνικά". Αποτελεί μια λύση η μεταστροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις; Θα δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα; Πως αντιμετωπίζει ο ΕΒΕΑ αυτή την κίνηση;»

ΚM: «Το ΕΒΕΑ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων. Η προτίμηση των καταναλωτών σε ελληνικά προϊόντα, δεν δίνει ανάσα μόνο στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους, αλλά συνολικά στην ελληνική οικονομία».

ΠΧ: «Οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά τον καιρό της ύφεσης. Είναι τελικά η επιχειρηματική εξωστρέφεια η λύση;»

ΚΜ: «Όπως ανέφερα και πριν, η εξωστρέφεια είναι ίσως η μόνη λύση. Τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η αισθητή αύξηση των εξαγωγών το τελευταίο διάστημα είναι σίγουρα ένα θετικό μήνυμα. Όμως δεν φτάνει μόνο η προσπάθεια των επιχειρήσεων. Θα πρέπει και η Πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Με λιγότερους φόρους και επιβαρύνσεις που αυξάνουν το κόστος, με την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων εγγράφων για την πραγματοποίηση εξαγωγών, με την επιτάχυνση του έργου του ηλεκτρονικού τελωνείου, με την επανεξέταση του κόστους εκτελωνισμού και τον εκσυγχρονισμό των εμπορικών υπηρεσιών των Πρεσβειών της Ελλάδας στο εξωτερικό».

ΠΧ: «Στις αρχές Δεκέμβρη (3,4 και 5) έχουν ανακοινωθεί οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Για ποια επιτεύγματα σας είστε υπερήφανος κατά την διάρκεια της θητεία σας, τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα και τι προσδοκάτε για το μέλλον;»

ΚΜ: «Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας αναδείξαμε και μιλήσαμε με θάρρος για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. Θέσαμε για πρώτη φορά θέματα όπως η ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών, η καταπολέμηση του παραεμπορίου, η αποζημίωση επιχειρήσεων που πλήττονται από απεργιακές κινητοποιήσεις και καταστροφές κτλ. Ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις, που αν είχαν γίνει πράξη, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας κτλ. Στηρίξαμε την επιχειρηματική δράση με νέες υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση ΕΠΕ, η νέα διαδικτυακή πύλη του ΕΒΕΑ, η λειτουργία δύο νέων περιφερειακών γραφείων στο Κορωπί και στη Γλυφάδα, η καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας του ΕΒΕΑ, η ίδρυση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας κ.ά. Υπερασπιστήκαμε τις επιχειρήσεις ενάντια σε εκβιαστικές απεργίες συντεχνιών, υλοποιήσαμε δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για επιχειρηματίες και στελέχη.

Όμως, σε μια περίοδο που κρίνεται το μέλλον όλων μας, πρέπει να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή της επιχείρησης. Είναι η ώρα να στείλουμε το δικό μας μήνυμα και να απαιτήσουμε επιτέλους συνθήκες επιβίωσης και ευκαιρίες ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό φορέα εκπροσώπησης, που θα ενώνει όλες τις επιχειρήσεις και θα εκφράζει δυναμικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της αγοράς.  Όσο περισσότεροι και πιο ενωμένοι είμαστε, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί η φωνή μας. Καλώ λοιπόν όλες τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις εκλογές και να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΕΒΕΑ».