preloader icon

06.09.2017
Συνεντεύξεις
Συνέντευξη του προέδρου του Σ.Β.Π.Ε., Γιώργου Λυσσαίου: "Η ισχύς εν τη Ενώσει"
news image

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Γεώργιος Λυσσαίος μίλησε στα "Πλαστικά Χρονικά" και η συνέντευξη του αναδημοσιεύεται στο www.ahpi.gr

Στην πρώτη του συνέντευξη στα «Πλαστικά Χρονικά», ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας», Γιώργος Λυσσαίος μιλά για την ανάγκη να συνασπιστούν τα μέλη γύρω από τον Σύνδεσμο, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αναδύονται στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας. Ο κύριος Λυσσαίος, διανύοντας τον 11ο χρόνο του στην βιομηχανία των πλαστικών, επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια της επιτυχημένης προεδρίας του Ιωάννη Κασελίμη, προσπαθώντας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, να επιτύχει την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα μέλη αλλά και να θέσει ζητήματα προς την πολιτεία όπως: οι έλεγχοι στην αγορά για την διασφάλιση του κοινωνικού συμφέροντος, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και η μείωση της γραφειοκρατίας… 

«Π.Χ.»: Με περιορισμένο τον χρόνο σας, λόγω επαγγελματικών  υποχρεώσεων, ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να εμπλακείτε με τον πλέον ενεργό τρόπο στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας;

«Γ.Λ.»:  Πρώτα από όλα ομολογώ ότι με τιμά η πρόταση να αναλάβω την προεδρία του ΣΒΠΕ. Ευχαριστώ όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν να συνεχίσω την πολύ καλή δουλειά, που έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ. υπό την πεφωτισμένη καθοδήγηση του κυρίου Κασελίμη. Η Ελλάδα είναι φημισμένη για την πλούσια ιστορία της. Ο Όμηρος πριν πάρα πολλά χρόνια είχε πει «ισχύς εν τη ενώσει». Ιστορικά, όταν οι Έλληνες πάλεψαν για έναν σκοπό ενωμένοι πάντοτε μεγαλούργησαν.

«Π. Χ.»: Η ανυπαρξία χρηματοδότησης των εταιρειών, τα capital controls, η υπερφορολόγηση, η μειωμένη παροχή πρώτης ύλης εξαιτίας των αλλεπάλληλων force majeure έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για την βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα. Εσείς ποια θα ιεραρχούσατε ως τα σημαντικότερα προβλήματα  της βιομηχανίας αυτή την εποχή και αν πιστεύετε ότι ο Σύνδεσμος θα μπορούσε να συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών αυτών;

«Γ.Λ.»: Σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά. Αν σκεφτείτε πόσες φορές έχει αναθεωρηθεί μόνο το GDP(ακαθάριστο εθνικό προϊόν) τους τελευταίους μήνες, καταλαβαίνετε την αντίστοιχη επίδρασή του και στα αντίστοιχα μεγέθη της αγοράς. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τις αγορές σου, να προβλέψεις τις πωλήσεις καθώς και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες σου ή τις ανάγκες σου σε έμψυχο δυναμικό. Αντίστοιχα υπάρχει και μια διεθνής ρευστότητα, που επηρεάζει ακόμα και τις προμήθειες των πρώτων υλών. Ο σύνδεσμος συμμετέχει σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, το «Polymers for Europe Alliance», που παλεύει για την ομαλή ροή πρώτων υλών στην ευρωπαϊκή αγορά και ένα πιο δίκαιο πλαίσιο ανταγωνισμού. Όπως ανέφερε και ο κύριος Κασελίμης στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΒΠΕ, η παρέμβαση του Συνδέσμου για θέματα όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι συλλογικές συμβάσεις, ποιοτικοί έλεγχοι στην αγορά και δίκαια επιβολή του ΦΠΑ ήταν άμεση και αποτελεσματική.

«Π. Χ.»: Παρακολουθώντας την δράση του Συνδέσμου από κοντά κατά τα περασμένα έτη τι πιστεύετε ότι απουσιάζει από αυτήν και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να αναλάβατε για να καλύψετε τα όποια κενά;

«Γ.Λ.»: Καινοτόμες δράσεις για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κόσμου γύρω από το πλαστικό και τα οφέλη του, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, συνδέσμους και ενώσεις, καλύτερη ενημέρωση των μελών ώστε να καταλάβουν τα οφέλη που τους δίνει ο σύνδεσμος, ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά. Επίσης, μια προσπάθεια για την βελτίωση της λειτουργίας και όρων λειτουργίας των Βιομηχανιών Πλαστικού όπως π.χ. η επίτευξη καλύτερης τιμής ρεύματος, που αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του κόστους της βιομηχανίας μας, θα κάνει οριζόντια πιο ανταγωνιστική την βιομηχανία μας απέναντι στον εισερχόμενο ανταγωνισμό και θα δώσει πιο πολλές δυνατότητες για εξαγωγές.



«Π. Χ.»: Πως οραματίζεστε το μέλλον της βιομηχανίας των πλαστικών στην Ελλάδα και τι ρόλο εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας

«Γ.Λ.»:  Πιστεύω ακράδαντα από όσα έχω δει στα έντεκα χρόνια που δουλεύω στα πλαστικά ότι υπάρχει απίστευτα τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο του πλαστικού στην Ελλάδα. Αν αυτό μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευνοϊκή αντιμετώπιση από την πολιτεία ώστε να μειωθούν τα παρελκόμενα κόστη όπως οι εισφορές και άλλα κρυφά κόστη(γραφειοκρατία) που την κάνουν μη ανταγωνιστική, η βιομηχανία μας θα μεγαλουργούσε.

«Π. Χ.»: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα μέλη του Συνδέσμου για την απαρχή της προεδρίας σας;

«Γ.Λ.»: Ο Σύνδεσμος μέσα από ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες θα προσπαθήσει να επιτύχει τους παρακάτω στόχους:

  • Αυξημένη συμμετοχή των μελών και ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους για την έγκαιρη ευαισθητοποίηση στα τρέχοντα προβλήματα.
  • Ενδυνάμωση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη.
  • Εκπαίδευση μέσα από συντονισμένες ενέργειες του κόσμου και ειδικότερα των μαθητών γύρω από τα πλεονεκτήματα των πλαστικών.
  • Πιστεύοντας σε ένα δίκαιο ανταγωνισμό την πίεση προς την πολιτεία για εκτενείς ελέγχους ποιότητας στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και του υγιούς επιχειρείν.