preloader icon

20.01.2020
Ειδήσεις
Εκπαιδευτική επίσκεψη νηπιαγωγείου σε εργοστάσιο πλαστικών με τη συμβολή του Σ.Β.Π.Ε.
news image

Τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα σε θέματα, που έχουν να κάνουν με παιδιά, τους αυριανούς πολίτες της Ελλάδας. Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Σ.Β.Π.Ε. και των μελών του είναι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την ορθή χρήση ενός υλικού, που έχει βελτιώσει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων συμπολιτών μας στον πλανήτη. Χάρη στη γνώση που θα αποκτήσουν, θα μπορέσουν σε μερικά χρόνια να συμμετέχουν ως ενεργοί και καλύτερα ενημερωμένοι πολίτες σε δραστηριότητες, όπως η ανακύκλωση και να συμβάλλουν έμπρακτα σε ένα καλύτερο μέλλον, με μηδενικά απόβλητα.  

Στο πλαίσιο αυτό, με την πολύτιμη αρωγή του Ταμία του Σ.Β.Π.Ε., Δημήτριου Κωτσόπουλου, διοργανώθηκαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις του νηπιαγωγείου «Dorothy Snot» και των δύο τμημάτων του, του Κρικ και του Κορνήλιου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Αφοί Πανόπουλοι ΑΒΕΕ» στη Μάνδρα Αττικής. Ήταν μερικές ώρες γεμάτες ενθουσιασμό για δεκάδες παιδάκια του νηπιαγωγείου. Όπως επισημαίνει η εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου, Κριστίνα Ντονόσιε: «στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος στο νηπιαγωγείο, επεξεργαστήκαμε με το τμήμα «Κρικ» το θέμα της ανακύκλωσης του πλαστικού, ενός παρεξηγημένου πλέον υλικού. Συγκεκριμένα, ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας. «Από τι υλικό παράγονται οι πλαστικές σακούλες; «Που πηγαίνουν οι πλαστικές σακούλες αφού τις πετάμε;» 

«Ανακυκλώνονται και με ποιον τρόπο;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν. Για να πάρουμε απαντήσεις επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παραγωγής και ανακύκλωσης της πλαστικής σακούλας «Αφοί Πανόπουλοι ΑΒΕΕ», που βρίσκεται στη Μάνδρα Αττικής.

Πριν πάμε, όμως, τα παιδιά έδωσαν τη δική τους ερμηνεία για τους όρους «εργοστάσιο» και «μηχανές» και φαντάστηκαν πως θα μπορούσε να μοιάζει το εργοστάσιο που θα επισκεπτόμασταν. Δοκίμασαν να βάλουν κομμάτια από πλαστική σακούλα σε νερό και σε χώμα και έκαναν υποθέσεις για το τι θα συμβεί. Στο εργοστάσιο, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τις μηχανές και τα στάδια που χρειάζονται για να ανακυκλωθούν οι πλαστικές σακούλες, αλλά και να ακούσουν από τους ανθρώπους του εργοστασίου απαντήσεις σε όλα τους τα ερωτήματα. Οι σακούλες που έφεραν μαζί τους από το σπίτι τοποθετήθηκαν στις μηχανές και ανακυκλώθηκαν. Τα παιδιά παρακολούθησαν ολόκληρη την διαδικασία της και είδαν από κοντά το ανακυκλωμένο προϊόν που παράγεται» αναφέρει η κυρία Ντονόσιε για αυτή την συναρπαστική επίσκεψη των μικρών μαθητών σε μια εργοστασιακή μονάδα. Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» είναι πάντοτε διαθέσιμος για ανάλογες δραστηριότητες, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους αυριανούς πολίτες της χώρας να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του πλαστικού, ενός υλικού που με την ορθή του χρήση προστατεύει το περιβάλλον και βελτιώνει την καθημερινότητα μας.