preloader icon

12.03.2021
Ειδήσεις
Τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης παγκοσμίως
news image

 

Μια διαδεδομένη θεωρία, που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει την «μετατροπή ενός προβλήματος σε ευκαιρία».

Αυτή η φράση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην μεγάλη πρόκληση των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία μια νορβηγική εταιρεία θέλει να μετατρέψει σε κατοικίες και έτσι να αναπτύξει μια προσιτή, οικονομικά στέγαση από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά.

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν το 2020 σε παραγκουπόλεις, στις οποίες δεν διαθέτουν καν τα βασικά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η νορβηγική εταιρεία, «Othalo» συνεργάστηκε με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «UN-Habitat» για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και κατασκεύασε τρία διαφορετικά δείγματα σπιτιών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Αφρική, όπου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στέγασης, με εκατομμύρια πολίτες να ζουν είτε σε υποτυπώδεις παράγκες είτε να είναι άστεγοι.

«Μονάχα στην Υποσαχάρια Αφρική, η άμεση ανάγκη για στέγαση χαμηλού κόστους αγγίζει τις 160 εκατομμύρια κατοικίες», υποστηρίζει η εταιρεία.

Έως το 2050, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, ο παραπάνω αριθμός θα αυξηθεί στις 360 εκατομμύρια κατοικίες, ως αποτέλεσμα της ταχείας αστικοποίησης του πληθυσμού, που εγκαθίσταται στις μεγάλες πόλεις στην αναζήτηση εργασίας.

Με τους σημερινούς όγκους απορριμμάτων πλαστικών, η Othalo εκτιμά ότι μπορούν να χτιστούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο σπίτια από πλαστικά, τα οποία θα συλλεχθούν, θα ανακυκλωθούν και θα μετατραπούν σε δομικά υλικά.

Το 2021, θα δημιουργηθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής δομικών υλικών, όπως είναι χωρίσματα για τοίχους, οροφές και δάπεδα από ανακυκλωμένο πλαστικό στην Κένυα.

 

Βιώσιμες κατοικίες

Το πρόγραμμα UN-Habitat αναφέρει ότι περίπου το 60% των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές της Αφρικής διαβιούν σε υποτυπώδεις κατοικίες, τις γνωστές παραγκουπόλεις.

Ταυτόχρονα, από το 1990 έως το 2017, οι αφρικανικές χώρες στο σύνολο τους εισήγαγαν περίπου 230 εκατομμύρια τόνους πλαστικών, «οι οποίοι κατέληξαν κυρίως σε χώρους υγειονομικής ταφής, δημιουργώντας μια τεράστια περιβαλλοντική πρόκληση», προσθέτει ο οργανισμός.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UN-Habitat, Βίκτορ Κίσομπ δήλωσε ότι ο στόχος της συνεργασίας με την Othalo είναι η «προώθηση επαρκών, βιώσιμων και προσιτών κατοικιών για όλους»

Η Othalo παραλαμβάνει τα πλαστικά απορρίμματα, τα τεμαχίζει και τα αναμειγνύει με άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένων μη εύφλεκτων.

Για την κατασκευή ενός σπιτιού 60 τετραγωνικών μέτρων χρησιμοποιούνται περίπου οκτώ τόνοι ανακυκλωμένων πλαστικών. Ένα εργοστάσιο, με μία μόλις γραμμή παραγωγής, μπορεί να παράγει δομικά υλικά για την κατασκευή 2.800 κατοικιών ετησίως.

Μετά από επιτυχημένες εργαστηριακές δοκιμές, το εργοστάσιο της «Othalo», που ήδη λειτουργεί στην Εσθονία, άρχισε να παράγει δομικά υλικά από ανακυκλωμένα πλαστικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τριών σπιτιών, που αποτελούν δείγματα κατοικιών για χώρες, όπως η Κένυα, το Καμερούν και η Σενεγάλη.

Ο ιδρυτής της Othalo, Φρανκ Κάτο Λάχτι αναπτύσσει και δοκιμάζει την τεχνολογία από το 2016 σε συνεργασία με τη «SINTEF», έναν ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό στο Τρόντχαιμ της Νορβηγίας και σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο της Νορβηγίας.

Σχεδόν επτά στους δέκα  ανθρώπους στον κόσμο αναμένεται να ζήσουν σε αστικές περιοχές έως το 2050. Περισσότερο από το 90% αυτής της ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Αν δεν υπάρξει αποτελεσματικός πολεοδομικός σχεδιασμός αυτή την περίοδο, οι συνέπειες αυτής της ταχείας αστικοποίησης θα είναι δραματικές», προειδοποιεί το πρόγραμμα UN-Habitat.

Η έλλειψη κατάλληλης στέγασης και η ανάπτυξης παραγκουπόλεων, οι ανεπαρκείς και ξεπερασμένες υποδομές, η κλιμάκωση της φτώχειας και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η μεγαλύτερη ρύπανση και οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών θα είναι συνέπειες της μη αντιμετώπισης του φαινομένου.