preloader icon

14.04.2021
Τα νέα του Συνδέσμου
Έλλειψη πρώτων υλών για το 90% των μεταποιητικών εταιρειών πλαστικών στην Ευρώπη
news image

Νέα έκκληση απευθύνει η «EuPC» για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον κλάδο των πρώτων υλών στην Ευρώπη. «Απειλείται η παραγωγή απαραίτητων προϊόντων» αναφέρει στο δελτίο τύπου της, το οποίο είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης, που έχει επέλθει στην αγορά.

Από τον Δεκέμβριο και μετά, η αγορά των πρώτων υλών έχει να αντιμετωπίσει δύο αλληλένδετα φαινόμενα. Αρχικά την έλλειψη πρώτων υλών, η οποία κορυφώθηκε με τα Force Majeure, που κηρύχθηκαν στο Τέξας των Η.Π.Α., όπου είναι εγκατεστημένα δεκάδες εργοστάσια παραγωγής πρώτων υλών, ως αποτέλεσμα πρωτοφανούς κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή.

Η έλλειψη πρώτων υλών είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των τιμών των παρθένων πρώτων υλών σε επίπεδα ρεκόρ.Έτσι, η ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία πλαστικών αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών και ακραίες αυξήσεις τιμών, που είναι ακόμη χειρότερες και από το 2015, όταν είχε υπάρξει μια «επιδημία Force Majeure».

Η σημερινή κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί απειλεί την οικονομική επιβίωση πολλών μικρών και μικρομεσαίων μεταποιητικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων, σε εφαρμογές στις κατασκευές και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς: «οι μεταποιητικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τα προβλήματα παράδοσης των πρώτων υλών έχουν γίνει συνηθέστερα, επηρεάζοντας υλικά όπως το πολυπροπυλένιο (Polypropylene), το PVC (Polyvinyl Chloride) και το πολυαιθυλένιο (Polyethylene) αλλά και πρόσθετα, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χημικών μιγμάτων και προϊόντων από πλαστικό.

Η σοβαρή διαταραχή της αγοράς που συμβαίνει σήμερα είναι ένα σύμπτωμα της συστημικής ανισορροπίας, που παρατηρείται στην Ευρώπη μεταξύ της τοπικής παραγωγής και της ζήτησης για πρώτες ύλες και πρόσθετα.

Χωρίς αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας είναι πολύ πιθανό να επανεμφανίζονται περιοδικά ανάλογες διαταραχές στην αλυσίδα παραγωγής. Έτσι, οι τελικοί καταναλωτές θα επηρεαστούν σημαντικά λόγω των προβλημάτων στην παράδοση των προϊόντων» κατέληξε ο κ. Ντανζίς.

Από την πλευρά του, ο Ρον Μαρς, ο οποίος είναι Πρόεδρος της «Polymers For Europe Alliance», ενός οργανισμού που συστάθηκε το 2015, την περίοδο της μεγάλης κρίσης στις πρώτες ύλες, για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα, ανέφερε ότι: «Η Ευρώπη είναι εισαγωγέας πρώτων υλών από πολυμερή και έτσι καθίσταται ευάλωτη στις κρίσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Οι τρέχουσες ελλείψεις οφείλονται αφενός στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις εξαγωγές πλαστικών από την Ευρώπη προς την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Τα προβλήματα λόγω της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων (containers) στην Ευρώπη συμβάλλουν επίσης στη μεγέθυνση του προβλήματος, όπως και η χαμηλότερη παραγωγή πλαστικών στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ζήτηση για ορισμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 είναι εξαιρετικά υψηλή.

Επιπλέον, βλέπουμε έναν άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό κήρυξης Force Majeure» ανέφερε ο κ. Μαρς, του οποίου αποκλειστική συνέντευξη θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε στο τεύχος 258 του περιοδικού «Πλαστικά Χρονικά».Οι περισσότερες από 50.000 εταιρείες που αποτελούν τη μεταποιητική βιομηχανία πλαστικών στην Ευρώπη βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση αυτή την εποχή, ενώ προσπαθούν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ένα ακόμη εμπόδιο προστέθηκε πλέον με την έλλειψη πρώτων υλών, που όχι μόνο αύξησε δραματικά το κόστος παραγωγής τους αλλά απειλεί και τη βιωσιμότητα τους.

Πρόσφατες έρευνες μεταξύ μεταποιητών πλαστικών σε πολλά κράτη μέλη έδειξαν ότι περισσότερο από το 90% εξ αυτών επηρεάζεται από αυτήν την κρίση των πρώτων υλών και αναγκάζεται να μειώσει την παραγωγή τους και να δεχτούν λιγότερους ή καθόλου νέους πελάτες προκειμένου να τηρήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες τους.

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί η προμήθεια βασικών αγαθών για τις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων δεν θα είναι πλέον εγγυημένη.

Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα είναι εφικτή σε περιορισμένο βαθμό.

Σε αρκετές εφαρμογές, οι κανονισμοί ασφαλείας, τα τεχνικά εμπόδια και οι απαιτήσεις ποιότητας εμποδίζουν την ευρύτερη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Ειδικά για τα βασικά προϊόντα.

Τα προϊόντα από ανακυκλώσιμα πλαστικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες και σταθερή ποιότητα. Έτσι ενώ οι ανακυκλωμένες πρώτες ύλες αποτελούν εναλλακτικές λύσεις, οι τιμές στα παρθένα υλικά αυξάνονται σημαντικά και η διαθεσιμότητα τους μειώνεται καταλήγει η «EuPC» στην ανακοίνωσή  της.