preloader icon
slide-plastic
slide-1
slide-2
slide-4

ΑΡΧΙΚΗ

card icon
O Σύνδεσμος

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών.

Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών.

europea plastic converters plastic europe

Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters - Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών)

become member
Γίνε Μέλος

Επικοινωνείστε με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας, και επωφεληθείτε από την μακρόχρονη εμπειρία μας – 60 χρόνια – στις επαγγελματικές και εμπορικές σχέσεις.

Χρησιμοποιείστε τις υπηρεσίες μας για να διαφημίσετε την επιχείρησή σας, να δημιουργήσετε ένα δίκτυο επαφών και να διευρύνετε τις δραστηριότητές σας.

Γίνε μέλος
Οι Κλάδοι του Συνδέσμου
card icon lg
card icon
Τα νέα του Συνδέσμου
news thumb
26.03.2024
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΑΞΗΣ «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα μάρκετινγκ, κυκλικής οικονομίας και παραγωγής» με κωδ. ΟΠΣ: 5035181
news thumb
5.02.2024
Υπό την αιγίδα του «Σ.Β.Π.Ε.» δύο σημαντικές εκδηλώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024
news thumb
29.01.2024
Στις 28 Φεβρουαρίου η 62η Ετήσια Γενική Συνέλευση του «Σ.Β.Π.Ε.»
news thumb
1.12.2023
Plastics Transition - To όραμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών για την πράσινη μετάβαση
news thumb
22.11.2023
Την ανάγκη συνεργασιών και ολιστικής προσέγγισης ανέδειξε το Plastainability2023
Δες όλα τα νέα
card icon
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
news thumb
26.03.2024
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΑΞΗΣ «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα μάρκετινγκ, κυκλικής οικονομίας και παραγωγής» με κωδ. ΟΠΣ: 5035181
news thumb
9.06.2023
Σημαντικό ενδιαφέρον για την Απολογιστική Ημερίδα του προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων του «Σ.Β.Π.Ε.»
news thumb
1.06.2023
Απολογιστική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Εργαζομένων στις 7 Ιουνίου
news thumb
1.03.2022
Με επιτυχία διοργανώθηκε η πρώτη ημερίδα του «Σ.Β.Π.Ε.» για το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων
news thumb
18.06.2021
«Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα μάρκετινγκ, κυκλικής οικονομίας και παραγωγής»
Δες όλα τα νέα
Συνεντεύξεις
news thumb
Συνέντευξη του Προέδρου της «Polymers for Europe Alliance», Ρον Μαρς

«Αποκλιμάκωση της κρίσης από τον Αύγουστο»

 

Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά των πρώτων υλών στην Ευρώπη έχει γίνει ασφυκτική σαν θηλιά για τους μεταποιητές πλαστικών.

 

Έλλειψη πρώτων υλών και ιστορικά ρεκόρ στις τιμές, σε όσες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες, δημιουργούν μια υπαρξιακή κρίση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

 

Οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι υλικών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους και να παραδώσουν έγκαιρα τις παραγγελίες στους πελάτες τους.

 

Με την κατάσταση να θυμίζει έντονα το 2015, όταν είχαν κηρυχθεί μια σειρά από Force Majeure, που απείλησαν τη βιομηχανία, τα «Πλαστικά Χρονικά» απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της «Polymers for Europe Alliance», του οργανισμού, που συστήθηκε εκείνη την εποχή από τη «EuPC» για να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση πρώτων υλών στην Ευρώπη.  

Ο Ρον Μαρς, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της «EuPC» σε μια αρκετά έντονη περίοδο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές, αφιέρωσε λίγο χρόνο προκειμένου να ρίξει φως στις πτυχές αυτής της υπόθεσης, που έχει επηρεάσει λίγο πολύ όλες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

 

Καταρχάς, τον ρωτήσαμε αν μπορεί να συγκρίνει τη σημερινή εποχή με το 2015. «Υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο περιόδους» υποστηρίζει ο κ. Μαρς στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά».

 

«Το 2015, η κήρυξη των Force Majeure από τα εργοστάσια των προμηθευτών πρώτων υλών προκάλεσε εκείνη τη σημαντική κρίση. Σήμερα, η κρίσητων πρώτων υλών δεν δημιουργήθηκε από τα Force Majeure αλλά επιδεινώθηκε από αυτά.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2020, οι τιμές στις πρώτες ύλες ήταν αρκετά καλές. Τα περιοριστικά μέτρα, που λήφθηκαν για τον περιορισμό τηςπανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των μεταποιητικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Έτσι, πολλές πρώτες ύλες, που προορίζονταν για την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στην Κίνα και στις Η.Π.Α., οι βιομηχανίες των οποίων είχαν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή τους.

 

Περίπου τον Δεκέμβριο του 2020, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες άρχισαν να κάνουν το come back και τότε λόγω του γεγονότος, που σας είπα νωρίτερα, υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες, μιας και αυτές είχαν διοχετευθεί στις Η.Π.Α. και την Κίνα» μας λέει ο κ. Μαρς, ο οποίος περιγράφει ως «GroundZero» της κρίσης, που συνεχίζει να σοβεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2021.

 

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις Η.Π.Α., με μια τρομερή κακοκαιρία στο Τέξας, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί προμηθευτές πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου και PVC να κηρύξουν Force Majeure.

 

Όπως γνωρίζετε, σε εκείνη την περιοχή των Η.Π.Α. είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες πρώτων υλών στον κόσμο. Περίπου το 20% της παραγωγής πρώτων υλών προοριζόταν για την Ευρώπη και έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την περιοχή δεν έφτασαν ποτέ.

 

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους του τι συνέβη, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεση μας, σχεδόν το 75% της παραγωγής πολυαιθυλενίου διακόπηκε, το 60% του πολυπροπυλενίου και το 55% του PVC» μας λέει ο κ. Μαρς.

 

Μάλιστα, η «Wall Street Journal» εκτίμησε εκείνες τις ημέρες ότι η συνολική ζημιά ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

«Οι ζημιές ήταν σαφώς μεγάλες. Από εκεί και πέρα υπήρξε σίγουρα μια εκμετάλλευση της κατάστασης από τους προμηθευτές πρώτων υλών, οι οποίοι χρέωσαν με πολύ υψηλές τιμές τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση» λέει στα «Πλαστικά Χρονικά» ο κ Μαρς

 

Φυσικά, όλοι πλέον αναρωτιούνται πότε θα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση, που έχει προκαλέσει προς το παρόν αμυχές σε όλους αλλά σύντομα αν παραμείνει δύναται να δημιουργήσει και ανεπούλωτες πληγές στη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών εταιρειών στην Ευρώπη.

 

«Δεν θα έλεγα σε κανέναν να περιμένει σημαντική βελτίωση τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Από τα στοιχεία που έχουμε, τις διαπραγματεύσεις, που έχουμε κάνει με τους προμηθευτές πρώτων υλών, φαίνεται ότι οι τιμές θα επανέλθουν κοντά στα κανονικά επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021.

 

Εκείνη την εποχή φαίνεται ότι θα υπάρξει και πάλι κανονική ροή πρώτων υλών και θα μπορέσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο» λέει ο κ. Μαρς.


 

Η «Polymers for Europe Alliance» ιδρύθηκε το 2015 με καταστατικό στόχο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών προκειμένου να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, με τη μεγάλη κρίση των Force Majeure, που προκάλεσε πρόβλημα σε όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

 

Τον ρωτήσαμε, αν ήλθαν σε επαφή με τους Προμηθευτές σε αυτή τη συγκυρία.

 

«Φυσικά. Μιλάμε μαζί τους αυτή την περίοδο. Κοιτάξτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και για αυτό εγκαινιάσαμε τα βραβεία Best Polymer Producers Awards for Europe. Είναι μια ευκαιρία να ερχόμαστε κάθε χρόνο μαζί τους και να συζητάμε σε ένα καλό περιβάλλον τα προβλήματα μας.

 

Αυτή την περίοδο δεν είμαστε χαρούμενοι ασφαλώς με τα όσα συμβαίνουν. Πιστεύω ότι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και αύξησαν δυσανάλογα τις τιμές. Αλλά όταν μιλάμε μαζί τους μας λένε ότι και για αυτούς δεν είναι εύκολη κατάσταση. Χρειάζεται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα και οι αυξήσεις μετακυλύονται στους μεταποιητές» υποστηρίζει ο κ. Μαρς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με αρκετές μεταποιητικές εταιρείες στην Ευρώπη αυτή την περίοδο.

 

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τη μεταποιητική βιομηχανία να αποκτήσει τις απαιτούμενες πρώτες ύλες προκειμένου να εκπληρώσουν τις υπογεγραμμένες παραγγελίες τους προς τους πελάτες τους. Όταν τα καταφέρνουν, οι τιμές είναι πολύ αυξημένες. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

 

Προφανώς, ρωτήσαμε αν διαδραματίζει ρόλο στην έλλειψη πρώτων υλών και τις αυξημένες τιμές το γεγονός ότι χρειάζεται να παραχθεί ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός.

 

«Όπως σας είπα, τον Σεπτέμβριο του 2020 η κατάσταση ήταν αρκετά καλή. Τότε παραγόταν προστατευτικός εξοπλισμός χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες. Σίγουρα έχουν υπάρξει προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω της πανδημίας. Τα κοντέινερ μεταφοράς είναι λιγότερα αλλά αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα μας αυτή τη περίοδο».

 

Ολοκληρώσαμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη ρωτώντας τον κ. Μαρς ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της «Polymers for Europe Alliance».

 

«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι για την Ευρώπη να αποκτήσει αυτάρκεια στις πρώτες ύλες και να μην εξαρτάται από τις Η.Π.Α. ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Είναι εύκολο; Σαφώς όχι.

 

Δεν θα φέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Ευρώπη οι μεγάλες εταιρείες επειδή απλά τους το ζητάμε. Αλλά είναι κάτι που το συζητάμε μαζί τους και θέλουμε από κοινού να βρούμε τους τρόπους που θα το κατορθώσουμε. Θα είναι αμοιβαία επωφελές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα. Μια τέτοια αλλαγή θα είναι game changer» αναφέρει στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά» ο Ρον Μαρς.

 

news thumb
«Τα πλαστικά είναι σύμμαχος, τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός εχθρός»

Συγκεκριμένα αποτελέσματα στις προκλήσεις, που αφορούν τα απορρίμματα, θα αποτελέσουν το κλειδί για να αποδεχτεί το ευρύ κοινό τα οφέλη των πλαστικών. Αυτό εκτιμά η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της «PlasticsEurope», Βιρτζίνια Γιάνσενς, στην πρώτη αποκλειστική της συνέντευξη, που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά», έπειτα από την ανάληψη καθηκόντων της τον περασμένο Φεβρουάριο. Ιεραρχεί ως προτεραιότητα την επίσπευση της μετάβασης προς μια Κυκλική Οικονομία ενώ θεωρεί πιο σημαντική πρόκληση την ορθή απόρριψη των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον. Αναφέρει ότι η πανδημία ενδεχομένως να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν γιατί χρησιμοποιούνται ευρέως τα πλαστικά ενώ υποστηρίζει ότι η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές, που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κίνητρα και νέοι τρόποι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη.

«Πλαστικά Χρονικά»: Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο, έτσι, όπως τον γνωρίζαμε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, τα εκατομμύρια κρούσματα, τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα. Τα εθνικά συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν και σε αυτή τη δυστοπία τα πλαστικά αναδείχθηκαν ως η πιο αξιόπιστη και προσιτή λύση για την ατομική προστασία. Περιμένετε αυτή η περιπέτεια να οδηγήσει και σε αλλαγή της αντίληψης των ανθρώπων για το υλικό;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η COVID-19 είχε έντονο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Από τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας μέχρι το πώς αποκτούμε γνώσεις, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε με τα παιδιά μας, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις αλλαγές. Τα πλαστικά συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ζωή προσφέροντας πολλά οφέλη και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών τόσο στη σημερινή…COVID-19 εποχή όσο και σε κανονικές συνθήκες. Τα μέλη μας και το προσωπικό τους εργάζονται ακαταπόνητα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την ημέρα, που ξέσπασε η πανδημία για τη διασφάλιση της επάρκειας των απαραίτητων ιατρικών συσκευών, του προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και των συσκευασιών φαρμάκων και τροφίμων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες. Τα πλαστικά αποτελούν λύση σε πολλά προβλήματα και λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού σε πολλές χώρες, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αξία πλαστικών προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα γάντια, τα οποία τους διατηρούν ασφαλείς κάθε ημέρα. Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα χρειαζόμασταν μάσκες και γάντια για να ψωνίσουμε τρόφιμα, αλλά αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για όλους μας. Η προσωπική ασφάλεια που θεωρούσαμε δεδομένη  μέχρι πριν από λίγο καιρό, τέθηκε σε αμφιβολία από την πανδημία. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι ορατή στους πολίτες η προσπάθεια της βιομηχανίας πλαστικών να βοηθήσει σε αυτήν την υγειονομική κρίση. Αυτή η οριακή κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει από μόνος του. Ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ασφαλείας, επέτρεψαν σε εργαζόμενους από διαφορετικές βιομηχανίες να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη αδιάκοπη παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτσι ώστε να μην διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού, που προμήθευε με τα βασικά προϊόντα τον πληθυσμό. Μπορεί από αυτή την υγειονομική κρίση, να υπάρξει, επίσης, μια αυξημένη κατανόηση για τους λόγους, που χρησιμοποιούνται τα πλαστικά σε εφαρμογές εκτός του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, για παράδειγμα την προστασία των τροφίμων από μόλυνση. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Τα απορρίμματα από πλαστικά, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση εξακολουθούν να βρίσκονται στη στόχευση μας και πιστεύουμε ότι οι αντιλήψεις των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει σε αυτούς τους τομείς. Δικαίως, καθώς τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον είναι ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα.

«Πλαστικά Χρονικά»: Πώς αξιολογείτε την ευελιξία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών στην εποχή της πανδημίας; Ποια προβλήματα διείδατε στην αλυσίδα της βιομηχανίας ή ποιες αλλαγές σας έκαναν εντύπωση; Υπήρξαν πρωτοβουλίες από την «PlasticsEurope» προκειμένου να διευκολύνει το έργο της αλυσίδας πλαστικών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η βιομηχανία μας είναι πολύ ευρεία και τα προϊόντα των μελών μας χρησιμοποιούνται σε πολύ διαφορετικές εφαρμογές. Δεν έχουμε συλλέξει ακόμη τα δεδομένα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη μας. Πάντως, ενώ έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση για υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ατομικού προσωπικού εξοπλισμού και ορισμένες άλλες εφαρμογές, υπάρχουν επίσης άλλα προϊόντα και εφαρμογές, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι προσπάθειες των εταιρειών-μελών μας περιλάμβαναν την αύξηση της παραγωγής των απαραίτητων προϊόντων την εποχή της πανδημίας, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων σχεδίων για την παραγωγή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και τη συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μεταφερθούν τα προϊόντα σε εκείνους που τα χρειάζονταν περισσότερο. Ως Σύνδεσμος, επικεντρωθήκαμε να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη μας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα η παραγωγή απαραίτητων προϊόντων μπορεί να συνεχιστεί, με στόχο να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σύνορα των χωρών για την παράδοση εξοπλισμού ή να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να διασχίζουν χωρίς προβλήματα τα σύνορα για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή στην προμηθευτική αλυσίδα.

«Πλαστικά Χρονικά»: Ακτιβιστές και αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι ισχυρίστηκαν ότι η βιομηχανία των πλαστικών θέλησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να αναστείλει νομοθετικές οδηγίες. Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα διαπιστώσουμε ότι η εξάρτησή μας από τα πλαστικά έχει αυξηθεί. Είναι η εποχή για να επιζητήσουμε μια πιο επείγουσα μετάβαση σε μια Κυκλική Οικονομία προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα πλαστικά είναι σύμμαχος μας ενώ τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός εχθρός. Εκτός από τον ιατρικό τομέα, τα πλαστικά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα για συσκευασίες, κατασκευές, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλούς ακόμη κλάδους. Θέλουμε να παράγονται βιώσιμα πλαστικά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται και έπειτα, στο τέλος ζωής τους, θα ανακτώνται για να αποτελέσουν πολύτιμους πόρους για την παραγωγή νέων προϊόντων.  Αυτό αποτελεί το κοινό όραμα κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας των πλαστικών. Τα μέλη μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων φορέων και ιδίως με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων. Η πιο σημαντική πρόκληση είναι η ορθή απόρριψη των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον. Είμαστε υπερήφανο μέλος της «Circular Plastics Alliance» και επικεντρωνόμαστε στην αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέα προϊόντα. Συμμετέχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο στο «World Plastics Council» (Παγκόσμιο Συμβούλιο Πλαστικών), στη «Global Plastics Alliance» (Παγκόσμια Συμμαχία Πλαστικών) και την «Alliance to End Plastic Waste» (Συμμαχία για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων) προκειμένου να συμβάλλουμε στον τερματισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τις καινοτομίες στις τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών (αύξηση παραγωγικής ικανότητας, χημική ανακύκλωση ως συμπληρωματικό εργαλείο της μηχανικής ανακύκλωσης). Πολύ σημαντική είναι επίσης η βέλτιστη συλλογή και η ταξινόμηση των πλαστικών, μιας και αυτοί οι δύο παράγοντες εξακολουθούν να αποτελούν τα κλειδιά για την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης και την επιτάχυνση της Κυκλικής Οικονομίας. Εκτός από την κυκλικότητα, και καθώς επιδιώκουμε να εξέλθουμε από την υγειονομική κρίση, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους στόχους της κλιματικής αλλαγής, που υποστηρίζει η Ε.Ε.. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε πλήρως τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη. Δεσμευόμαστε, επίσης, να υποστηρίξουμε το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί ως έχει. Η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές, που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία και έτσι θα επιτραπεί στους πολίτες να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία των πλαστικών.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να μεταθέσει την προθεσμία εναρμόνισης της Οδηγίας, που αφορά τα αποκαλούμενα πλαστικά μίας χρήσης, παρά τα αιτήματα, που υπήρξαν την εποχή της πανδημίας, όπου τα πλαστικά αποδείχθηκαν η πιο ασφαλής και αξιόπιστη λύση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή την άρνηση και εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην προσέγγιση της Ε.Ε. προς τα πλαστικά ή θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο με νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς»;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο βασικός στόχος της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης είναι η αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών απορριμμάτων και ιδίως αυτών, που καταλήγουν στο θαλάσσιο χώρο. Είναι ένας στόχος, τον οποίο συμμεριζόμαστε απόλυτα, σε ποσοστό 100%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο, αλλά δεν πρέπει να προσεγγίζουμε αυτό το έργο της μόνο ως απαγορεύσεις και περιορισμούς. Πολλές από τις επερχόμενες πρωτοβουλίες θα εξετάσουν τους τρόπους, με τους οποίους τα πλαστικά θα γίνουν πιο κυκλικά σε όλες τις εφαρμογές. Όχι μόνο στις συσκευασίες και τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά και τις κατασκευές. Έχουμε πολύ θετικές συζητήσεις με την Ε.Ε. σε όλα αυτά τα θέματα και η κυκλικότητα θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό στοιχείο για τα πλαστικά, τα οποία θα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε..

«Πλαστικά Χρονικά»: Ιστορικά, οι εποχές, όπου υπήρξαν κρίσεις, αποτέλεσαν και μια περίοδο αλλαγών. Τι αντίκτυπο αναμένετε να έχει η υγειονομική κρίση στη βιομηχανία των πλαστικών σε παγκόσμια κλίμακα και είστε αισιόδοξη ότι, καθώς θα ξεφεύγουμε από αυτήν, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στη μετάβαση σε μια καλύτερη και πιο βιώσιμη βιομηχανία;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: Η κρίση ανέδειξε την αξία της παραγωγής απαραίτητων προϊόντων από πλαστικά στην Ευρώπη. Επίσης, τη συνεισφορά των πλαστικών στην προστασία και την προμήθεια τροφίμων στους πολίτες. Στην παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της COVID-19. Είμαστε περήφανοι, που ορισμένα μέλη μας άλλαξαν γρήγορα τις γραμμές παραγωγής τους για να παράσχουν επείγουσες λύσεις στις ανάγκες, που δημιουργήθηκαν. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, που αναδείχθηκαν. Διεξάγονται αρκετές συζητήσεις σχετικά με το πόσο «πράσινη» θα είναι η ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή εισερχόμαστε σε μια περίοδο συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας. Η βιωσιμότητα είναι, όμως, ένα ταξίδι. Αν θυμηθούμε πόση πρόοδο έχει σημειώσει η βιομηχανία των πλαστικών στην επίτευξη του στόχου της κυκλικότητας τα τελευταία πέντε χρόνια, τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάκαμψης. Είναι πιθανό να υπάρξουν κίνητρα και νέοι τρόποι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Είναι πολλά τα στελέχη της βιομηχανίας των πλαστικών, που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δουν μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ «PlasticsEurope» και «EuPC», να ενωθούν οι δυνάμεις τους για να προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και υπάρχει κοινό έδαφος για  πρωτοβουλίες με το EuPC;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η «EuPC» είναι ένας φυσικός σύμμαχος μας σε πολλά ζητήματα και εργαζόμαστε από κοινού σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η «Circular Plastics Alliance». Η συνεργασία, κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των πλαστικών, αποτελεί το κλειδί για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Οπότε σίγουρα θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μας στο μέλλον. Ωστόσο, η αντιμετώπιση προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν τα πλαστικά και η αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών θα απαιτήσει να συνεργαστούμε με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εμπλεκομένων εταίρων. Μάλιστα, με ορισμένους εξ αυτών ενδέχεται να μην βρισκόμαστε τόσο κοντά. Είτε πρόκειται για εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, βιομηχανίες όπως τεχνολογικές, η αυτοκινητοβιομηχανία ή η μόδα. Θα πρέπει φυσικά να έλθουμε κοντά με ανθρώπους ή επιχειρήσεις, που είναι ιδιαίτερα καινοτόμοι, για να αναζητήσουμε νέους τρόπους σκέψης για τα πλαστικά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Ανατρέχοντας στο εργασιακό παρελθόν σας ανακαλύψαμε ότι εργαζόσασταν ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, οπότε θα μπορέσετε να μας διαφωτίσετε για το παρακάτω. Η βιομηχανία πλαστικών έχει «χάσει» πολλές μάχες στον «πόλεμο της επικοινωνίας» εναντίον των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η έντονη συναισθηματική ρητορική από τους «οικολόγους» βρήκε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των κινημάτων κατά των πλαστικών. Τι θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με την εμπειρία σας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση»;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η έκφραση «επικοινωνιακός πόλεμος» ίσως είναι λανθασμένος τρόπος για να αναφερθούμε στο ζήτημα αυτό. Βλέπουμε το συναίσθημα να κερδίζει την επιστημονική τεκμηρίωση σε πολλούς τομείς της συζήτησης για τα πλαστικά. Τα δεδομένα πολλές φορές υπεραπλουστεύονται. Ακόμη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο παρελθόν υπέθεσαν μερικές φορές ότι οποιοδήποτε προϊόν ή εφαρμογή δεν παράγεται από πλαστικά είναι αυτόματα καλύτερο. Χωρίς να μελετήσουν την πραγματικότητα και σημαντικούς παράγοντες, όπως η αποδοτικότητα των πόρων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εναλλακτικών λύσεων, τη βέλτιστη χρήση πρώτων υλών ή τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει το προϊόν ή το υλικό. Αλλά η πρόκληση που αναφέρουν οι αντίπαλοι των πλαστικών είναι πραγματική. Τα απορρίμματα των πλαστικών και τα θαλάσσια απορρίμματα είναι τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Η βιομηχανία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες προκλήσεις και ελπίζω να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτές και να επικοινωνούμε λύσεις, καινοτομίες και μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε σχετικά με τα οφέλη των πλαστικών, όχι απλώς να τα αναφέρουμε, αγνοώντας τις ανησυχίες, που προκαλούν. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Ας σκεφτούμε το αισιόδοξο σενάριο για την υγειονομική κρίση. Είναι Μάιος του 2021. Η οικονομία έχει ανακάμψει. Τι ελπίζετε ότι θα έχει αλλάξει στη βιομηχανία πλαστικών;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Αισθάνομαι ότι ήδη έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία πλαστικών. Ελπίζω στους επόμενους 12 μήνες οι προσπάθειες μας να αρχίσουν να φανερώνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την καταπολέμηση των απορριμμάτων από πλαστικά και των θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα πλαστικά είναι απαραίτητα, είτε πρόκειται για την προστασία των τροφίμων είτε για τη διευκόλυνση των μεταφορών. Η επίδειξη σαφών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων είναι το μοναδικό, που χρειάζονται οι πολίτες για να αποδεχτούν πλήρως τα οφέλη των πλαστικών».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Εξακολουθεί να υπάρχει απουσία γυναικών στα υψηλές θέσεις της βιομηχανίας των πλαστικών. Τι συμβολίζει κατά τη γνώμη σας η ανάθεση σε εσάς της θέσης της Διευθύνουσας Συμβούλου της «PlasticsEurope» και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»:  «Όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικές, ηγετικές θέσεις σε πολλούς κλάδους. Σίγουρα, ενθαρρύνω τη βιομηχανία πλαστικών να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Είμαι υπερήφανη που στην πρόσφατη αναδιοργάνωση της «PlasticsEurope» ανακοινώθηκαν έξι νέοι ηγετικοί ρόλοι. Τους τρεις εξ αυτών, τους ανέλαβαν γυναίκες. Είναι μια τάση που ελπίζω να συνεχιστεί. Πιστεύω ότι έχουμε έναν σημαντικό στόχο να εκπληρώσουμε και για να τα καταφέρουμε βασιζόμαστε σε μια εξαιρετική ομάδα, η οποία μπορεί να διανοίξει το δρόμο σε ένα ταξίδι μετασχηματισμού της βιομηχανίας προς περισσότερη διαφάνεια και διαφορετικότητα. Η ανάθεση της θέσης της Διευθύνουσας Συμβούλου προς το πρόσωπο μου είναι ένα σαφές μήνυμα της προθυμίας και της αποφασιστικότητας να ταξιδέψουμε  προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δες όλες τις συνεντεύξεις
aep contribution icon
Συνεισφορά στο ΑΕΠ € 3 δις

Η λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών συνεισέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ της χώρας το 2018.

shipping icon
Εξαγωγές 4%

Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγές, συνεισφέροντας διαχρονικά περίπου το 4% (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ)

employment icon
Απασχόληση 1,8%

Το 1,8% της συνολικής απασχόλησης της Ελλάδα προέρχεται από την βιομηχανία πλαστικών, που απασχολεί 67 χιλιάδες εργαζόμενους

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, υποστηρίζει την Εταιρεία προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή.

etaireia prostasias spastikon porta anoixti
magazine image Εκδόσεις Σ.Β.Π.Ε.
card icon
O Χάρτης των Μελών

Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» ιδρύθηκε το 1958 και συνεχώς αναπτύσσεται και έχει πλέον εδραιωθεί ως η ηγέτιδα δύναμη της βιομηχανίας πλαστικών στη χώρα.

Με τριψήφιο αριθμό εγγεγραμμένων μελών από όλη την Ελλάδα, ο «Σ.Β.Π.Ε.» επιχειρεί να ενώσει και να ισχυροποιήσει τη φωνή των βιομηχανιών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πλαστικών, με κοινούς στόχους τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση προς ένα μοντέλο αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας.

Τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα, με τις δράσεις τους συμβάλλουν στην εκπλήρωση του συνολικού οράματος της βιομηχανίας πλαστικών. Στο χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε, που έχουν την έδρα τους τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» στην Ελληνική επικράτεια.

Στο χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε, που έχουν την έδρα τους τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» στην Ελληνική επικράτεια.

map lg icon map pin icon 1 map pin icon 2 map pin icon 3 map pin icon 4 map pin icon 5 map pin icon 6 map pin icon 7 map pin icon 8 map pin icon 9 map pin icon 10 map pin icon 11 map pin icon 12 map pin icon 13 map pin icon 14 map pin icon 15 map pin icon 16 map pin icon 17 map pin icon 18 map pin icon 19 map pin icon 20 map pin icon 21 map pin icon 22 map pin icon 23 map pin icon 24 map pin icon 25 map pin icon 26 map pin icon 27 map pin icon 28 map pin icon 29 map pin icon 30 map pin icon 31 map pin icon 32 map pin icon 33 map pin icon 34 map pin icon 35 map pin icon 36 map pin icon 37 map pin icon 39 map pin icon 40
Τα πλαστικά τον 21ο αιώνα
Παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών στον Δημόκριτο
Το διεθνές συνέδριο του Σ.Β.Π.Ε. "Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά"
Τα πλαστικά διαμορφώνουν το μέλλον
Εθελοντικός καθαρισμός του Σ.Β.Π.Ε. στο Δήλεσι
Μέλη & Χορηγοί