preloader icon
slide-plastic
slide-1
slide-2
slide-4

ΑΡΧΙΚΗ

card icon
O Σύνδεσμος

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών.

Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών.

europea plastic converters plastic europe

Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters - Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών)

become member
Γίνε Μέλος

Επικοινωνείστε με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας, και επωφεληθείτε από την μακρόχρονη εμπειρία μας – 60 χρόνια – στις επαγγελματικές και εμπορικές σχέσεις.

Χρησιμοποιείστε τις υπηρεσίες μας για να διαφημίσετε την επιχείρησή σας, να δημιουργήσετε ένα δίκτυο επαφών και να διευρύνετε τις δραστηριότητές σας.

Γίνε μέλος
Οι Κλάδοι του Συνδέσμου
card icon lg
card icon Δες όλα τα νέα
card icon
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
news thumb
26.03.2024
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΑΞΗΣ «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα μάρκετινγκ, κυκλικής οικονομίας και παραγωγής» με κωδ. ΟΠΣ: 5035181
news thumb
9.06.2023
Σημαντικό ενδιαφέρον για την Απολογιστική Ημερίδα του προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων του «Σ.Β.Π.Ε.»
news thumb
1.06.2023
Απολογιστική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Εργαζομένων στις 7 Ιουνίου
news thumb
1.03.2022
Με επιτυχία διοργανώθηκε η πρώτη ημερίδα του «Σ.Β.Π.Ε.» για το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων
news thumb
18.06.2021
«Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε αντικείμενα μάρκετινγκ, κυκλικής οικονομίας και παραγωγής»
Δες όλα τα νέα
Συνεντεύξεις
news thumb
Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της «EuPC», Μπέρναρντ Μερκξ

«Η αβεβαιότητα επιβραδύνει τις επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν»

 

Το προσωποπαγές, επιτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης της «EuPC», που είχε ταυτιστεί με τον Αλεξάντερ Ντανζίς, άλλαξε στις αρχές του 2023 και ο διάδοχος του, Μπέρναρντ Μερκξ αναλαμβάνει να οδηγήσει τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο μεταποιητών πλαστικών σε μια πορεία γεμάτη εμπόδια. Κυρίως νομοθετικά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως επισημαίνει ο κ. Μερκξ, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο τεύχος 276 του περιοδικού «Πλαστικά Χρονικά», αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι σύνδεσμοι στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία. Επιπρόσθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC»αποκαλύπτει τις 5 βασικές προτεραιότητες για τις οποίες εργάζονται στις Βρυξέλλες ενώ αναφέρεται με ανάμικτα συναισθήματα στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική βιομηχανία πλαστικών.

Με την επικαιρότητα να ρίχνει την σκιά της στην συζήτηση μας, ρωτήσαμε τον κ. Μερκξ τι προσμένει από τον πολυσυζητημένο Κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR) και αν εκτιμά ότι θα αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών με την εφαρμογή του.

«Πρέπει να προσεγγίσουμε τον Κανονισμό από μια ευρύτερη σκοπιά και να εξετάσουμε τις προκλήσεις που εγείρονται από αυτόν. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Έτσι πρέπει να συμβεί και με την βιομηχανία πλαστικών.

 

Συνολικά, οι αλλαγές από τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ε.Ε. θα πρέπει να επιφέρουν πολύ μεγαλύτερη εναρμόνιση σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά της. Χάρη στους κανονισμούς, η αγορά θα πρέπει να καταστεί ένα πεδίο ίσων όρων ανταγωνισμού και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις βιομηχανίες.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων από πλαστικά υπερέχει σημαντικά σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα που παράγονται από άλλα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί ή μέταλλο, αν και το γεγονός αυτό δεν το ενστερνίζονται όλοι.

 

Τα πλαστικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σε ΟΛΟΥΣ τους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη, επομένως η βιομηχανία μεταποίησης/ανακύκλωσης, που απαρτίζεται από περίπου 50.000 εταιρείες, είναι μια βιομηχανία που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υιοθέτηση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ευρώπη.

 

Για παράδειγμα, στις πολλές ανακαινίσεις κτιρίων που πραγματοποιούνται τα πλαστικά προϊόντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μόνωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών.

 

Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να προσεγγίσουμε την πρόταση του Κανονισμού PPWR ως ένα αυτόνομο θέμα, καθώς υπάρχουν πολλές ακόμη νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται στα σκαριά. Όλες τους θα έχουν επιπτώσεις και είναι αλληλένδετες.

 

Ας αναφέρουμε ορισμένες από αυτές τις προτάσεις που θα οδηγήσουν σε νέες ρυθμίσεις την περίοδο 2024-2025:

 

  • Κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων (Eco-design Sustainable Product Regulation ESPR)
  • Κανονισμός για τα δομικά προϊόντα (Construction Product Regulation CPR)
  • Κανονισμός για το τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων (End-of-Life-Vehicle-Regulation ELV-R)
  • Κανονισμός για την μεταφορά αποβλήτων (Waste Shipment Regulation WSR)
  • Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive)
  • Οδηγία για το Greenwashing (Greenwashing Directive)
  • Εφαρμογή της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης
  • Εφαρμογή της οδηγίας για τις εγκαταστάσεις υποδοχής στα λιμάνια

   

Για πολλές εταιρείες, η εφαρμογή τωνπαραπάνω κανονισμών και οδηγιών θα εγείρει δυσκολίες, καθώς τα προϊόντα που οιίδιες ή/και οι πελάτες τους (ιδιοκτήτες εταιρειών, λιανοπωλητές) διαθέτουν στηναγορά θα βρεθούν υπό σοβαρή πίεση. Ορισμένες μπορεί να μην αποδειχθούν αρκετάισχυρές οικονομικά για να επιβιώσουν, ενώ άλλες μπορεί να τα καταφέρουν. 


Κατάτην άποψή μου και με πιο γενικούς όρους, η νομοθεσία θα δημιουργήσει πολλέςευκαιρίες για νέα και υφιστάμενα προϊόντα από πλαστικά, για τα οποία θαχρειαστεί να εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τους εταίρους μας στην αλυσίδααξίας. Οι εταιρείες μεταποίησης πλαστικών είναι από τις πιο δημιουργικές και καινοτόμες βιομηχανίες στην Ευρώπη και πολλές εξ αυτών διαθέτουν το επιχειρηματικό πνεύμα και την ηγεσία που απαιτείται σε τέτοιες μεταβατικές περιόδους» υποστηρίζει ο Μπέρναρντ Μερκξ στα «Πλαστικά Χρονικά».

 

 

«Να αλλάξουμε το γραμμικό μοντέλο»

 

 

Με την ανακύκλωση και την αύξηση των ποσοστών της να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητήσαμε να μάθουμε τι θεωρεί η «EuPC» ότι πρέπει να συμβεί για να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε..

 

«Μια από τις βασικές προκλήσεις του κλάδου μας θα είναι να αναγκάσουμε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αλλάξουν την υπάρχουσα (και μη υπάρχουσα) πραγματικότητα της διαχείρισης των αποβλήτων. Από το σημερινό γραμμικό μοντέλο, που επιτρέπει την(φθηνή) υγειονομική ταφή και την επιδοτούμενη καύση, να φτάσουμε σε μια κυκλική πραγματικότητα, όπου η ποιότητα της συλλογής και της διαλογής κάθε ρεύματος αποβλήτων θα φτάσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

 

Η συλλογή υψηλής ποιότητας πρώτων υλών για την κυκλικότητα (θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση της λέξης ‘απόβλητα’ σε αυτό το πλαίσιο) είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή συλλογή αποβλήτων που καταλήγουν ως επί το πλείστον στην αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση για εύκολες λύσεις στον δημόσιο τομέα.

 

Ως βιομηχανία μεταποίησης πλαστικών θα πρέπει, επομένως, να συμμετέχουμε πιο άμεσα σε αυτόν τον διάλογο για τη μετάβαση προς μια Κυκλική Οικονομία, ώστε να καθορίσουμε την ποιότητα των υλικών, καθώς στο τέλος της ημέρας, οι μεταποιητές θα χρειαστούμε απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για να μπορέσουμε να φέρουμε στην αγορά περισσότερα κυκλικά προϊόντα.

 

Εδώ εντοπίζουμε, κατά τη γνώμη μου, έναν από τους κύριους ρόλους για τους εθνικούς Συνδέσμους και τη διεθνή μας ένωση, την EuPC για την υποστήριξη των μελών και των εταιρειών μεταποίησης με πληροφορίες και τεχνογνωσία σε αυτή την προσπάθειά τους.

 

Μια βασική πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να αντικρούσουμε τις καμπάνιες κατά των πλαστικών, που διεξάγονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συχνά δεν βασίζονται σε τεκμηριωμένα γεγονότα. Ναι, υπάρχει υπερβολική ρύπανση από όλα τα υλικά στο περιβάλλον και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής αποτελούν σημαντική πηγή διαρροής απορριμμάτων σε υδάτινες οδούς, (ποτάμια και θάλασσες), αλλά και στις ερήμους.

 

Έχω δει (δυστυχώς) πάρα πολλά τέτοια σημεία με τα μάτια μου σε πολλά μέρη του κόσμου, στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

 

Η διαχείριση των αποβλήτων, η διαχείριση των χώρων υγειονομικής ταφής, αλλά και η επιβολή της νομοθεσίας στην Ευρώπη είναι ευθύνη των κρατών μελών και όχι ευθύνη της μεταποιητικής βιομηχανίας πλαστικών. Είναι επίσης σαφές ότι δεν υπάρχει επαρκής εφαρμογή της νομοθεσίας για την παράνομη απόρριψη και τη διαφθορά.

 

Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούμε με στόχο τη βελτίωση της κυκλικότητας και ένα καθαρότερο περιβάλλον»

 

Η ιδιοκτησία των αποβλήτων

 

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση που συνυπέγραφαν οι Σύνδεσμοι «EUPC», «EuRIC», «FEAD» και «PRE» απεύθυναν έκκληση στην Ε.Ε. να απορρίψει μια παράγραφο στον Κανονισμό «PPWR» που θα έδινε προτεραιότητα σε ορισμένες εταιρείες στην χρήση αποβλήτων. Διεξάγεται ένας «άγνωστος πόλεμος» στους κόλπους της βιομηχανίας ανακύκλωσης αυτή την περίοδο και ο κ. Μερκξ ρίχνει «φως» σε αυτή την διελκυστίνδα.

«Η ιδιοκτησία των αποβλήτων/ πρώτων υλών και η διαθεσιμότητα ανακυκλωμένων υλικών υψηλής ποιότητας αποτελούν σήμερα μια σημαντική πρόκληση. Η αρχή της ιεράρχησης των αποβλήτων (Waste Hierarchy principle),η οποία δημοσιεύθηκε στην Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα του 2008, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. για διάφορους πολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, της Ολλανδίας.

 

Κατά συνέπεια, η υγειονομική ταφή και η αποτέφρωση λογίζονταν ως «ανακύκλωση», κάτι που σαφώς δεν ισχύει, και η διαχείριση των αποβλήτων παρέμεινε γραμμική.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ορισμένες εταιρείες ζητούν ένα είδος μονοπωλίου για συγκεκριμένες πολύτιμες πρώτες ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται και σε πολλές άλλες βιομηχανίες.

 

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες, για δεκαετίες, δεν ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για αυτές τις πρώτες ύλες, για να το θέσουμε κομψά. Το τελευταίο αφορά άμεσα και πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως βιομηχανία μεταποίησης και ανακύκλωσης σχετικά με τα απορρίμματα και τις πολλές άμεσες και έμμεσες συνέπειες που συνδέονται με αυτά.

 

Εκτιμάται ότι το 65% και πλέον της σημερινής εγκατεστημένης ικανότητας μηχανικής ανακύκλωσης στην Ευρώπη ανήκει και λειτουργεί σε εταιρείες της βιομηχανίας μεταποίησης πλαστικών. Αυτό το γεγονός δεν είναι πολύ γνωστό.

 

Οι εταιρείες αυτές έχουν επενδύσει και έχουν μάθει πώς να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά σε πολλά προϊόντα και εφαρμογές τους. Έτσι, ένα είδος μονοπωλιακής εκμετάλλευσης συγκεκριμένων υλικών θα θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους. Μπορεί ωστόσο να προκύψουν και άλλα επιχειρηματικά μοντέλα, όπου η κυριότητα των προϊόντων θα παραμείνει στον αρχικό παραγωγό, όπως γνωρίζουμε από τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στις μεταφορές και τα logistics.

 

Πιο πρόσφατα είδαμε επενδύσεις εταιρειών της χημικής βιομηχανίας τόσο στη μηχανική όσο και στη χημική ανακύκλωση. Επίσης αυτές οι νέες τεχνολογίες θα χρειαστούν πρώτες ύλες.

 

Εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες ποσότητες ανακυκλωμένων υλικών που προέρχονται από τους κλάδους συσκευασίας χρησιμοποιούνται σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους ως πρώτη ύλη και αυτή η τάση ενδεχομένως να αυξηθεί. Για δεκαετίες αυτό θεωρείτο «βολικό».

 

Αυτή η πραγματικότητα που κυριαρχεί στην αγορά καθιστά απαραίτητη την ενθάρρυνση της χωριστής συλλογής και διαλογής των ρευμάτων αποβλήτων από άλλους κλάδους, όπως η οικοδομή και οι κατασκευές, η κλωστοϋφαντουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα υλικά που θα προέρχονται και από αυτούς τους βιομηχανικούς τομείς.

 

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία έχει ξεκινήσει επίσημα αυτή η συλλογή και διαλογή για τα απόβλητα κτιρίων και κατασκευών.

 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λείπουν προς το παρόν οι υποδομές για αυτά τα πρόσθετα ρεύματα, με ορισμένες μεγάλες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τα πλαίσια παραθύρων και τους σωλήνες από PVC,και το EPS,όπου οι μεταποιητές και οι εταίροι της αλυσίδας αξίας έχουν αναλάβει ενεργό δράση».

 

 

Ο στόχος των 10 εκατομμυρίων τόνων

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να επιτύχει χρήση 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένου υλικού σε νέα πλαστικά προϊόντα έως το 2025. Την επόμενη χρονιά δηλαδή. Τι πιστεύει ο κ. Μερκξ ότι θα συμβεί έχοντας μια εκ των έσω εικόνα για τον συγκεκριμένο στόχο.

«Η ετήσια κατανάλωση πλαστικών στην Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 55 εκατομμύρια τόνους. Με την τάση προς μια μεγαλύτερη κυκλικότητα στα προϊόντα, η επίτευξη των 10 εκατομμυρίων τόνων είναι κατά την άποψή μου απλώς ένα ορόσημο, καθώς μελλοντικά θα πρέπει να ξεπεραστεί αυτός ο όγκος. "Ναι, μπορούμε", ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Η EuPC εγκαινίασε την πρωτοβουλία MORE (moreplatform.eu)για την παρακολούθηση των δεδομένων σχετικά με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στη μεταποιητική βιομηχανία. Ενώ η συμμετοχή σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. είναι καλή, οι μεταποιητές σε άλλες χώρες υστερούν, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. Η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν, οπότε απευθύνω έκκληση προς την ελληνική βιομηχανία να εντείνει τις προσπάθειες της για την υποβολή εκθέσεων.

Ξεκινήσαμε επίσης το PolyCert (polycerteurope.eu) για να έχουμε έναν εναρμονισμένο τρόπο ελέγχου του ανακυκλωμένου περιεχομένου. Εδώ ευτυχώς βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό συστημάτων ελέγχου να εντάσσονται, αλλά και εδώ υστερεί η Ελλάδα και καλούμε τις εταιρείες να μας προσεγγίσουν και να ενταχθούν στο σύστημα.

Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα όπου η χρήση ανακυκλωμένων υλικών είναι αυξημένη εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν και άλλες αγορές με μεγαλύτερες προκλήσεις. Ορισμένα από  τα εμπόδια για να επιτευχθεί ο στόχος συνδέονται άμεσα με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη συλλέγει σήμερα τα ρεύματα αποβλήτων. Ο τρόπος αυτός εξακολουθεί να είναι γραμμικός και πρέπει να μετασχηματιστεί σε κυκλικό.

Σε ορισμένες άλλες χώρες της Ε.Ε., η αποτέφρωση και η χρήση πλαστικών αποβλήτων στις τσιμεντοβιομηχανίες έχει θεωρηθεί ως "ανακύκλωση" και η λήψη πολιτικών αποφάσεων το 2008 για το PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive) επέτρεψε τη μαζική εξαγωγή αποβλήτων σε προορισμούς στην Άπω Ανατολή.

Μια παράγραφος από την τελική έκδοση της οδηγίας PPWD του 2008, η οποία θα απέτρεπε αυτό το ενδεχόμενο, σε μεγάλο βαθμό, αφαιρέθηκε σε έναν από τους τελευταίους γύρους ψηφοφορίας, κυρίως υπό την πίεση ορισμένων συγκεκριμένων κρατών μελών. Στα στοιχεία της Eurostatμπορούν εύκολα να εντοπιστούν οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής απόφασης.

Έτσι, οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι σήμερα, ότι μια συγκεκριμένη απόφαση τους μπορεί να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Άλλα δύο απλά παραδείγματα. Αποφασίστηκε ότι το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύεται. Κατά συνέπεια οι άνθρωποι καπνίζουν σε εξωτερικούς χώρους και αντί να πετούν τα φίλτρα στα τασάκια, όπως έκαναν μέσα, βλέπουμε να τα ρίχνουν στους δρόμους, γεμίζοντας τους με απόβλητα.

Σε αρκετές χώρες τα πρατήρια βενζίνης/καυσίμων έχουν μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ, όπου πωλούνται πολλά προϊόντα καθοδόν (on-the-go). Δίπλα τους υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εστιατορίωνon-the-go κοντά σε αυτοκινητόδρομους. Πολλά από τα προϊόντα που πωλούν είναι συσκευασμένα και πάρα πολλές από τις συσκευασίες (όλων των υλικών) δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση αλλά απορρίπτονται στο περιβάλλον. Ναι, βέβαια, κάθε καταναλωτής έχει σημαντική ατομική ευθύνη, αλλά οι συγκεκριμένοι εταιρείες και ο δημόσιος τομέας που χορηγούν άδειες λειτουργίες έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να οργανωθούν συστήματα εγγυοδοσίας.

Ενώ από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει πλέον σαφείς στόχους προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης κυκλικότητας, βλέπουμε ταυτόχρονα ότι κατατίθενται νομικές προτάσεις που στην πραγματικότητα εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανακυκλωμένων υλικών. Για παράδειγμα στα ρεύματα αποβλήτων που προέρχονται από προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Από τεχνική άποψη, αυτά τα ανακυκλώσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα, ωστόσο οι μεταποιητές ή οι πελάτες μας δεν επιτρέπεται να το πράξουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν τώρα προτάσεις για 10ετή παρέκκλιση, αλλά αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο σε προϊόντα που έχουν δυνητική διάρκεια ζωής 50 χρόνια ή και περισσότερα και τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ανακυκλωθούν και πάλι και να γίνουν νέα προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Έτσι, η βιομηχανία χρειάζεται πολιτικές και νόμους που θα ισχύουν για χρόνια. Η αβεβαιότητα επιβραδύνει τις επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Επισημάναμε ήδη διάφορες από αυτές τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις παρούσες νομοθετικές προτάσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι σαφές ότι και αυτή τη φορά δεν έχουν μελετηθεί πολύ καλά όλα όσα προτείνονται από τον νομοθέτη».

Οι μελλοντικές προκλήσεις και οι προτεραιότητες

Στον νομοθετικό κυκεώνα, που κυκλώνει απειλητικά την βιομηχανία πλαστικών, η «ΕuPC» έχει αναδείξει πέντε βασικές προτεραιότητες, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

«Υπάρχουν διάφορες προκλήσεις, που όλες χρήζουν προσοχής. Με σειρά προτεραιότητας, η EuPC έχει θέσει τις 5 βασικούς στόχους στο πλαίσιο του έργου PolyVision:

-Αποανθρακοποίηση (Decarbonization ιδίως πεδίο εφαρμογής 3)

-Καινοτομία

-Κλιματική αλλαγή

-Κυκλικότητα

-Επικοινωνία

Ωστόσο, επίσης σημαντικά θέματα όπως τα μικροπλαστικά, τα πρόσθετα, η τυποποίηση (CEN/ISO)και πολλά άλλα θα χρειαστούν την προσοχή μας κατά προτεραιότητα.

Τα τελευταία χρόνια η EuPCέχει ξεκινήσει έργα όπως το MORE(συλλογή δεδομένων) και το PolyCert(εναρμονισμένη πιστοποίηση). Ο αριθμός των μεταποιητών και οι όγκοι που αναφέρονται στο MORE αυξάνονται και όλοι οι σύνδεσμοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα μέλη τους να στέλνουν τα δεδομένα τους σε αυτό το σύστημα. Ετοιμαζόμαστε να φέρουμε τα συστήματα αυτά στο επόμενο επίπεδο, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τεχνολογίες blockchain και τεχνητή νοημοσύνη.

Εγκαινιάσαμε την Συμβουλευτική Ομάδα της «EuPC»( WG Advocacy)για τον εξορθολογισμό των εργασιών υποστήριξης που χρειάζονται τα μέλη μας, σε στενή συνεργασία μαζί τους. Δεν συμμετέχουν ακόμη όλα τα μέλη ενεργά, οπότε πρέπει να καταβάλουμε πρόσθετες προσπάθειες για να συμβεί αυτό. 

Πρόσφατα ξεκινήσαμε επίσης το «EuPC WG Circularity»,όπου αναλύονται θέματα σχετικά με την αποανθρακοποίηση και τη διαθεσιμότητα ανακυκλωμένων υλικών, τις πιστώσεις άνθρακα (carbon credits), τη βιωσιμότητα και άλλα. Θα καλωσορίζαμε στις εργασίες του γκρουπ κορυφαίους μεταποιητές και θα τους ζητούσαμε να έχουν ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, στο πλάι των εκπροσώπων των συνδέσμων τους.

Εκτόςαπό την αυξημένη ενεργό συμμετοχή των εθνικών συνδέσμων πλαστικών, πρέπει να αυξήσουμε τα μέλη του Φόρουμ Ανώτερων Στελεχών της EuPC (Senior Executive Forum SEF) όπου ανώτερα στελέχη και ιδιοκτήτες κορυφαίων εταιρειών μεταποίησης θα μπορούν να συμμετέχουν άμεσα στις συζητήσεις μας για τις βασικές μας προτεραιότητες. Προφανώς, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει επίσης να παραμείνουν μέλη των εθνικών τους ενώσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση, εγκαινιάσαμε το Φόρουμ Εκτελεστικών Εταίρων (Partner Executive Forum PEF),το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση τον Μάιο του 2023. Το PEF θα επιτρέψει σε εταιρείες της αλυσίδας αξίας μας, όπως προμηθευτές μηχανημάτων, προμηθευτές ενέργειας, προμηθευτές πρώτων υλών, να γίνουν άμεσοι εταίροι της EuPC και να συμμετέχουν στις συζητήσεις μας.

Τέλος, η EuPC και η PolymerComplyEuropeσυμμετέχουν ενεργά σε 7 έργα καινοτομίας της Ε.Ε. με μεγάλη ποικιλία πεδίων εφαρμογής. Το ECP4 μας συνδέει με μια μεγάλη ομάδα ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μας, το 2023 στη Λυών η καινοτομία ήταν ένα από τα βασικά θέματα. Για το επερχόμενο συνέδριο του 2024, τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, τα θέματα που θα επικεντρωθούμε θα είναι τα εξής: Αποανθρακοποίηση, Καινοτομία, Κυκλικότητα και Κλιματική Αλλαγή.

Ελπίζουμε ότι όλες οι ενώσεις-μέλη αλλά και πολλοί εκπρόσωποι των εταιρειών μεταποίησης θα είναι παρόντες αυτοπροσώπως. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν σύντομα».

 

«Χρειάζεται σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα»

 

Ο Μπέρναρντ Μερκξ έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα και έχει ιδία άποψη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία πλαστικών, όπως μας αναφέρει.

«Έχω μακρά προϋπηρεσία στην ανώτερη διοίκηση πολυεθνικού ομίλου μεταποίησης με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, με έδρα το βόρειο τμήμα της Ευρώπης και έχω επισκεφθεί εταιρείες μεταποίησης και ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη και το εξωτερικό. Έτσι, θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με "βορειοευρωπαϊκά χρωματιστά γυαλιά". 

Υπάρχουν πολλές, καλές εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα και τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχω επισκεφθεί αρκετές κατά τη διάρκεια των τακτικών επαγγελματικών μου ταξιδιών στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα και διαθέτουν τις τελευταίες τεχνολογίες του κλάδου στις εγκαταστάσεις τους.

Η τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν πριν από την πανδημία, οπότε μπορεί να έχουν υπάρξει εξελίξεις που έχω χάσει ή παραβλέψει. Στη μνήμη μου υπάρχει ωστόσο ένας μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών που θα πρέπει να καταγράψουν σημαντική πρόοδο στον τομέα της βιωσιμότητας και του τρόπου που εργάζονται, καθώς δεν είναι σύγχρονες ούτε θα αντέξουν στο απαιτητικό μέλλον.

Βλέπω παρόμοιες προκλήσεις με εταιρείες σε άλλες χώρες στο ανατολικό και νότιο κομμάτι της Ευρώπης, λιγότερο στο βόρειο κομμάτι. Αρκετές από αυτές τις εταιρείες δεν είναι μέλη μιας επαγγελματικής ένωσης, οπότε στερούνται πολύτιμων πληροφοριών που θα είχαν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους.

Μερικές φορές τείνουν να θεωρούν την καταβολή της συνδρομής τους ως κόστος, ενώ θα έπρεπε να την θεωρούν επένδυση για να είναι ενήμερες για τις εξελίξεις. Πρέπει όλοι να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο για το πώς θα τους προσεγγίσουμε και θα τους πείσουμε να συμμετάσχουν.

Για να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να αναφερθεί ότι, φυσικά, και στο βόρειο κομμάτι της Ευρώπης, μέρος της μεταποιητικής βιομηχανίας δεν είναι μέλος επαγγελματικών ενώσεων. Και εδώ αντιμετωπίζουμε μια παρόμοια πρόκληση, αλλά σε γενικές γραμμές οι εταιρείες είναι πιο κοντά στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Όσον αφορά τις υποδομές ανακύκλωσης, κατά την άποψη μου, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, σε σύγκριση με αρκετές χώρες της Ε.Ε., οπότε θα χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες για να αυξηθεί η ικανότητα ανακύκλωσης, τοπικά και περιφερειακά, ώστε να παράγουν ανακυκλωμένα υλικά υψηλής ποιότητας που θα χρησιμεύσουν ως πρώτες ύλες για την ελληνική βιομηχανία μεταποίησης.

Η περαιτέρω ενσωμάτωση εργασιών ανακύκλωσης από τις εταιρείες μεταποίησης είναι ένας από τους τρόπους ανάπτυξης της.

Εξόσων γνωρίζω, ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να εισάγονται πολλά υλικά από άλλες χώρες. Η ζήτηση για ανακυκλώσιμα υλικά θα αυξηθεί σε αυτές τις χώρες και συνεπακόλουθα και ο ανταγωνισμός»

 

 

news thumb
Συνέντευξη του Προέδρου της «Polymers for Europe Alliance», Ρον Μαρς

«Αποκλιμάκωση της κρίσης από τον Αύγουστο»

 

Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά των πρώτων υλών στην Ευρώπη έχει γίνει ασφυκτική σαν θηλιά για τους μεταποιητές πλαστικών.

 

Έλλειψη πρώτων υλών και ιστορικά ρεκόρ στις τιμές, σε όσες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες, δημιουργούν μια υπαρξιακή κρίση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

 

Οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι υλικών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους και να παραδώσουν έγκαιρα τις παραγγελίες στους πελάτες τους.

 

Με την κατάσταση να θυμίζει έντονα το 2015, όταν είχαν κηρυχθεί μια σειρά από Force Majeure, που απείλησαν τη βιομηχανία, τα «Πλαστικά Χρονικά» απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της «Polymers for Europe Alliance», του οργανισμού, που συστήθηκε εκείνη την εποχή από τη «EuPC» για να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση πρώτων υλών στην Ευρώπη.  

Ο Ρον Μαρς, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της «EuPC» σε μια αρκετά έντονη περίοδο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές, αφιέρωσε λίγο χρόνο προκειμένου να ρίξει φως στις πτυχές αυτής της υπόθεσης, που έχει επηρεάσει λίγο πολύ όλες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

 

Καταρχάς, τον ρωτήσαμε αν μπορεί να συγκρίνει τη σημερινή εποχή με το 2015. «Υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο περιόδους» υποστηρίζει ο κ. Μαρς στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά».

 

«Το 2015, η κήρυξη των Force Majeure από τα εργοστάσια των προμηθευτών πρώτων υλών προκάλεσε εκείνη τη σημαντική κρίση. Σήμερα, η κρίσητων πρώτων υλών δεν δημιουργήθηκε από τα Force Majeure αλλά επιδεινώθηκε από αυτά.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2020, οι τιμές στις πρώτες ύλες ήταν αρκετά καλές. Τα περιοριστικά μέτρα, που λήφθηκαν για τον περιορισμό τηςπανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των μεταποιητικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Έτσι, πολλές πρώτες ύλες, που προορίζονταν για την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στην Κίνα και στις Η.Π.Α., οι βιομηχανίες των οποίων είχαν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή τους.

 

Περίπου τον Δεκέμβριο του 2020, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες άρχισαν να κάνουν το come back και τότε λόγω του γεγονότος, που σας είπα νωρίτερα, υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες, μιας και αυτές είχαν διοχετευθεί στις Η.Π.Α. και την Κίνα» μας λέει ο κ. Μαρς, ο οποίος περιγράφει ως «GroundZero» της κρίσης, που συνεχίζει να σοβεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2021.

 

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις Η.Π.Α., με μια τρομερή κακοκαιρία στο Τέξας, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί προμηθευτές πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου και PVC να κηρύξουν Force Majeure.

 

Όπως γνωρίζετε, σε εκείνη την περιοχή των Η.Π.Α. είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες πρώτων υλών στον κόσμο. Περίπου το 20% της παραγωγής πρώτων υλών προοριζόταν για την Ευρώπη και έπειτα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την περιοχή δεν έφτασαν ποτέ.

 

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους του τι συνέβη, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεση μας, σχεδόν το 75% της παραγωγής πολυαιθυλενίου διακόπηκε, το 60% του πολυπροπυλενίου και το 55% του PVC» μας λέει ο κ. Μαρς.

 

Μάλιστα, η «Wall Street Journal» εκτίμησε εκείνες τις ημέρες ότι η συνολική ζημιά ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

«Οι ζημιές ήταν σαφώς μεγάλες. Από εκεί και πέρα υπήρξε σίγουρα μια εκμετάλλευση της κατάστασης από τους προμηθευτές πρώτων υλών, οι οποίοι χρέωσαν με πολύ υψηλές τιμές τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση» λέει στα «Πλαστικά Χρονικά» ο κ Μαρς

 

Φυσικά, όλοι πλέον αναρωτιούνται πότε θα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση, που έχει προκαλέσει προς το παρόν αμυχές σε όλους αλλά σύντομα αν παραμείνει δύναται να δημιουργήσει και ανεπούλωτες πληγές στη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών εταιρειών στην Ευρώπη.

 

«Δεν θα έλεγα σε κανέναν να περιμένει σημαντική βελτίωση τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Από τα στοιχεία που έχουμε, τις διαπραγματεύσεις, που έχουμε κάνει με τους προμηθευτές πρώτων υλών, φαίνεται ότι οι τιμές θα επανέλθουν κοντά στα κανονικά επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021.

 

Εκείνη την εποχή φαίνεται ότι θα υπάρξει και πάλι κανονική ροή πρώτων υλών και θα μπορέσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο» λέει ο κ. Μαρς.


 

Η «Polymers for Europe Alliance» ιδρύθηκε το 2015 με καταστατικό στόχο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών προκειμένου να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, με τη μεγάλη κρίση των Force Majeure, που προκάλεσε πρόβλημα σε όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

 

Τον ρωτήσαμε, αν ήλθαν σε επαφή με τους Προμηθευτές σε αυτή τη συγκυρία.

 

«Φυσικά. Μιλάμε μαζί τους αυτή την περίοδο. Κοιτάξτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και για αυτό εγκαινιάσαμε τα βραβεία Best Polymer Producers Awards for Europe. Είναι μια ευκαιρία να ερχόμαστε κάθε χρόνο μαζί τους και να συζητάμε σε ένα καλό περιβάλλον τα προβλήματα μας.

 

Αυτή την περίοδο δεν είμαστε χαρούμενοι ασφαλώς με τα όσα συμβαίνουν. Πιστεύω ότι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και αύξησαν δυσανάλογα τις τιμές. Αλλά όταν μιλάμε μαζί τους μας λένε ότι και για αυτούς δεν είναι εύκολη κατάσταση. Χρειάζεται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα και οι αυξήσεις μετακυλύονται στους μεταποιητές» υποστηρίζει ο κ. Μαρς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με αρκετές μεταποιητικές εταιρείες στην Ευρώπη αυτή την περίοδο.

 

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τη μεταποιητική βιομηχανία να αποκτήσει τις απαιτούμενες πρώτες ύλες προκειμένου να εκπληρώσουν τις υπογεγραμμένες παραγγελίες τους προς τους πελάτες τους. Όταν τα καταφέρνουν, οι τιμές είναι πολύ αυξημένες. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

 

Προφανώς, ρωτήσαμε αν διαδραματίζει ρόλο στην έλλειψη πρώτων υλών και τις αυξημένες τιμές το γεγονός ότι χρειάζεται να παραχθεί ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός.

 

«Όπως σας είπα, τον Σεπτέμβριο του 2020 η κατάσταση ήταν αρκετά καλή. Τότε παραγόταν προστατευτικός εξοπλισμός χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες. Σίγουρα έχουν υπάρξει προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω της πανδημίας. Τα κοντέινερ μεταφοράς είναι λιγότερα αλλά αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα μας αυτή τη περίοδο».

 

Ολοκληρώσαμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη ρωτώντας τον κ. Μαρς ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της «Polymers for Europe Alliance».

 

«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι για την Ευρώπη να αποκτήσει αυτάρκεια στις πρώτες ύλες και να μην εξαρτάται από τις Η.Π.Α. ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Είναι εύκολο; Σαφώς όχι.

 

Δεν θα φέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Ευρώπη οι μεγάλες εταιρείες επειδή απλά τους το ζητάμε. Αλλά είναι κάτι που το συζητάμε μαζί τους και θέλουμε από κοινού να βρούμε τους τρόπους που θα το κατορθώσουμε. Θα είναι αμοιβαία επωφελές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα. Μια τέτοια αλλαγή θα είναι game changer» αναφέρει στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά» ο Ρον Μαρς.

 

Δες όλες τις συνεντεύξεις
aep contribution icon
Συνεισφορά στο ΑΕΠ € 3 δις

Η λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών συνεισέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ της χώρας το 2018.

shipping icon
Εξαγωγές 4%

Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγές, συνεισφέροντας διαχρονικά περίπου το 4% (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ)

employment icon
Απασχόληση 1,8%

Το 1,8% της συνολικής απασχόλησης της Ελλάδα προέρχεται από την βιομηχανία πλαστικών, που απασχολεί 67 χιλιάδες εργαζόμενους

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, υποστηρίζει την Εταιρεία προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή.

etaireia prostasias spastikon porta anoixti
magazine image Εκδόσεις Σ.Β.Π.Ε.
card icon
O Χάρτης των Μελών

Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» ιδρύθηκε το 1958 και συνεχώς αναπτύσσεται και έχει πλέον εδραιωθεί ως η ηγέτιδα δύναμη της βιομηχανίας πλαστικών στη χώρα.

Με τριψήφιο αριθμό εγγεγραμμένων μελών από όλη την Ελλάδα, ο «Σ.Β.Π.Ε.» επιχειρεί να ενώσει και να ισχυροποιήσει τη φωνή των βιομηχανιών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πλαστικών, με κοινούς στόχους τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση προς ένα μοντέλο αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας.

Τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα, με τις δράσεις τους συμβάλλουν στην εκπλήρωση του συνολικού οράματος της βιομηχανίας πλαστικών. Στο χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε, που έχουν την έδρα τους τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» στην Ελληνική επικράτεια.

Στο χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε, που έχουν την έδρα τους τα μέλη του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» στην Ελληνική επικράτεια.

map lg icon map pin icon 1 map pin icon 2 map pin icon 3 map pin icon 4 map pin icon 5 map pin icon 6 map pin icon 7 map pin icon 8 map pin icon 9 map pin icon 10 map pin icon 11 map pin icon 12 map pin icon 13 map pin icon 14 map pin icon 15 map pin icon 16 map pin icon 17 map pin icon 18 map pin icon 19 map pin icon 20 map pin icon 21 map pin icon 22 map pin icon 23 map pin icon 24 map pin icon 25 map pin icon 26 map pin icon 27 map pin icon 28 map pin icon 29 map pin icon 30 map pin icon 31 map pin icon 32 map pin icon 33 map pin icon 34 map pin icon 35 map pin icon 36 map pin icon 37 map pin icon 39 map pin icon 40
Τα πλαστικά τον 21ο αιώνα
Παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών στον Δημόκριτο
Το διεθνές συνέδριο του Σ.Β.Π.Ε. "Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά"
Τα πλαστικά διαμορφώνουν το μέλλον
Εθελοντικός καθαρισμός του Σ.Β.Π.Ε. στο Δήλεσι
Μέλη & Χορηγοί