preloader icon

07.11.2017
Τα νέα του Συνδέσμου
Η έκθεση «Plastics - The Facts 2016» της «PlasticsEurope»
news image

Ισχνή αύξηση της παραγωγής πλαστικών στην Ευρώπη δείχνουν τα πρωταρχικά στοιχεία της «PlasticsEurope» για το 2016, τα οποία δημοσίευσε στην ετήσια έκθεση της «Plastics – The Facts 2016». Η αύξηση αγγίζει το 1,5% και η ετήσια παραγωγή φτάνει τα επίπεδα του 2014, τους 59 εκατομμύρια τόνους.  Απέχει αρκετά από τα προ κρίσης επίπεδα όταν η παραγωγή έφτασε τους 65 εκατομμύρια τόνους το 2007. Σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών προήλθε για ακόμη μια χρονιά από την Ευρώπη.



Ισχνή ανάπτυξη προβλέπεται και για το 2017 από την «PlasticsEurope». Η εκτίμηση κάνει λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 1,5% με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους 60 εκατομμύρια τόνους για πρώτη φορά έπειτα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008. Από εκείνη την χρονιά ως και σήμερα η παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη παραμένει ουσιαστικά σταθερή, με μικρές αυξομειώσεις, δείγμα της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη, που σημειώνεται στην γηραιά ήπειρο. Η «PlasticsEurope» στην έκθεση της «Plastics – The Facts 2016» εκτιμά ότι η βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται στην αρχή ενός νέου θετικού κύκλου. Η συγκρατημένη αισιοδοξία αποτυπώνεται στον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής, που θα φτάσει το 1,5% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της.

 Οι έξι πρωταθλήτριες χώρες

Περίπου το 70% της ζήτησης των πλαστικών υλικών περιορίζεται σε έξι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για το 2015, που έδωσε στη δημοσιότητα η «PlasticsEurope». Η Γερμανία αναδεικνύεται η πρωταθλήτρια καθώς απορροφά το 24,6% της ευρωπαϊκής ζήτησης για πλαστικά, που σύμφωνα με την «PlasticsEurope» έφτασε τους 49 εκατομμύρια τόνους. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Ιταλία με 14,3% , η Γαλλία με 9,6%, η Ισπανία με 7,7%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,5% και η Πολωνία με 6,3%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον πίνακα των 28, ενώ Κύπρος και Μάλτα παραμένουν ουραγοί για ακόμη μια χρονιά.

 

Η συμβολή των πλαστικών στην οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε.

Η συνεισφορά της βιομηχανίας των πλαστικών στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαμφισβήτητη και αποτυπώνεται στην έκθεση «Plastics – The Facts 2016».  Ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους  στις περίπου 60 000 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες του μεταποιητικού τομέα. Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας των πλαστικών ξεπερνά τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το εμπορικό ισοζύγιο των εταιριών φτάνει τα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η βιομηχανία πλαστικών συνεισφέρει περίπου 27,5 δισεκατομμύρια ανά έτος στα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των φόρων και των εισφορών, που καταβάλλουν οι εργοδότες των περίπου 60 000 επιχειρήσεων του τομέα. Το μέγεθος της βιομηχανίας των πλαστικών είναι σημαντικό, μιας και φτάνει στην έβδομη θέση, ισοβαθμώντας με την φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό, όμως που είναι σημαντικότερο είναι ο πολλαπλασιαστής της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Έτσι για κάθε άμεση θέση εργασίας, που δημιουργείται στην βιομηχανία των πλαστικών δημιουργούνται άλλες τρεις έμμεσες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα νέο στοιχείο που είναι ενισχυτικό της θέσης που θα έχει το πλαστικό στην κυκλική οικονομία, που οραματίζονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ανακύκλωση. Σύμφωνα με τα τελευταία οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε η «PlasticsEurope» στην Ευρώπη ανακυκλώθηκαν περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών το 2014.

Το πρόβλημα για τα πλαστικά

Η «PlasticsEurope» ιεραρχεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα απόβλητα και επισημαίνει στην ετήσια έκθεση της πως η ορθή διαχείριση τους είναι το κλειδί για την αποφυγή των θαλάσσιων απορριμμάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «χάρη στις μοναδικές τους ιδιότητες τα πλαστικά υλικά είναι απαραίτητα σε πολλές εφαρμογές της καθημερινότητας και κάνουν συχνά το αδύνατο… δυνατό.

Ωστόσο, για να επωφεληθούμε πλήρως από τα πλεονεκτήματα των ιδιοτήτων που έχουν τα πλαστικά θα πρέπει να ανακτηθούν με ορθό τρόπο στο τέλος της ζωής τους. Τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορριφθούν. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν πλέον παγκόσμια πρόκληση. Είναι κοινός τόπος ότι προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες στην στεριά, κυρίως από την λάθος διαχείριση των αποβλήτων, των κακών υποδομών και της συμπεριφοράς των ανθρώπων.  Από το 2011, περίπου 65 οργανώσεις σε 34 χώρες έχουν συνυπογράψει την Παγκόσμια  Διακήρυξη για την μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων και αυτή τη στιγμή 260 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί» υπενθυμίζεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει. Έτσι, κρίνεται ως απαραίτητη η επένδυση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και της διατήρησης των απορριμμάτων στους κάδους και όχι στην απόρριψη τους στη θάλασσα ή την φύση.