preloader icon

ViewCategory

Κυκλική Οικονομία
news thumb
22.11.2023
Την ανάγκη συνεργασιών και ολιστικής προσέγγισης ανέδειξε το Plastainability2023



Με μεγάλη επιτυχία, τόσο από την άποψη της συμμετοχής όσο και από την άποψη της ποιότητας των ανακοινώσεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη21 Νοεμβρίου το Συνέδριο Plastainability2023. Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις του διοργανωτή Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), η πρώτη αυτή διοργάνωση έδειξε ότι τέθηκαν πλέον οι βάσεις για να καταστεί το Plastainability ένας θεσμός δημιουργικής παράθεσης απόψεων και ουσιαστικής συζήτησης.



Αυτήν ακριβώς τη φιλοδοξία υπογράμμισε εξάλλου ο Πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλης Γούναρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Plastainability2023: «Το γραμμικό μοντέλο αποδεικνύεται μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου, ενώ η Κυκλική Οικονομία, που έχει τις λύσεις για το περιβάλλον και την αειφορία, δεν προχωρά στη χώρα μας με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Απόδειξη οι χαμηλοί δείκτες ανακύκλωσης. Είμαστε μπροστά σε μια υπόθεση που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και η βιομηχανία πλαστικών επιθυμεί να συμβάλει αποφασιστικά. Το Συνέδριο Plastainability, που φέτος ξεκινά, θέλει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Είναι η απόδειξη της αφοσίωσης του κλάδου μας να αποτελέσει μέρος της λύσης».

 

Στο κλίμα των τεχνολογικών αλμάτων προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης έθεσε αμέσως τους συνέδρους ο Γιώργος Νούνεσης, πρόεδρος ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο οποίος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο του Ερευνητικού Κέντρου, στα σημαντικότερα προγράμματα που «τρέχει», και στη διαρκή προσπάθεια να συνεισφέρει στην έρευνα και στην καινοτομία, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά υπό το πρίσμα της αειφορίας.

 

Οι αναφορές στις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, Γεν. Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο κ. Αϊβαλιώτης έδωσε έμφαση στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τον κλάδο των πλαστικών, με νέες χρήσεις, μιλώντας για την επένδυση σε εργοστάσιο στη χώρα μας, που θα παράγει βιομηχανικές μπαταρίες χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πλαστικό. Μιλώντας για τη χρησιμότητα του πλαστικού, εξήγησε επιπλέον ότι τα πλαστικά υλικά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των ΑΠΕ, αφού θα χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα που προωθεί η κυβέρνηση για να κατασκευαστούν μέχρι το 2040.

 

«Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, που δείχνει ότι πλαστικά και βιώσιμη ανάπτυξη είναι όροι συμβατοί», χαρακτήρισε το Plastainability ο Μίλτος Ζαμπάρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο κ. Ζαμπάρας σημείωσε: «Είναι σημαντικό ότι μπαίνετε σε λογική διαβούλευσης σχετικά με την πράσινη μετάβαση. Η ανακύκλωση είναι πυλώνας της πράσινης μετάβασης αλλά μπορεί να γίνει μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών. Εσείς μπορείτε να συμβάλετε τα μέγιστα για να παραδώσουμε μια χώρα καλύτερη στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές».


 

Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και ανέδειξε κατά τον χαιρετισμό του τη σύγκλιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής με τις εθνικές δράσεις για την ομαλή μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία. «Έχουμε δεδομένη την ευρωπαϊκή στόχευση, έχουμε το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, εκείνο που λείπει είναι η συστηματική παρακολούθηση επίτευξης επιμέρους στόχων και η αναγκαία συμμετοχή των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

 

Στις τεχνολογίες ανακύκλωσης προς προϊόντα υψηλής αξίας, αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ, μιλώντας για τις προκλήσεις στην περιβαλλοντική διαχείριση μηχανολογικών πολυμερών. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση αλλά και ανάγκη την εμπέδωση μιας νέας λογικής που θα βλέπει τα πλαστικά απορρίμματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους όχι ως «πρόβλημα/κόστος» αλλά ως «αναγεννημένο προϊόν / αξία» και αναφέρθηκε στην ποιότητα του πλαστικού μετά την ανακύκλωση. Αντικείμενα με τα οποία ασχολείται το ερευνητικό πρόγραμμα Precycling,που τρέχει το ΕΜΠ μαζί με εταίρους από οκτώ ακόμη χώρες στο πλαίσιο του Horizon Europe και το οποίο αποσκοπεί στην παραγωγή ανακυκλωμένων υλικών υψηλής ποιότητας από ρεύματα πλαστικών αποβλήτων με την ανάπτυξη εύχρηστης μεθοδολογίας για τη διαλογή, δειγματοληψία, ανίχνευση, τεχνικές ανακύκλωσης και διαδικασίες ανάλυσης τόσο των ρευμάτων πλαστικών αποβλήτων (PWS) όσο και των ανακυκλωμένων υλικών.

 

Το θετικό αποτύπωμα δράσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) παρουσίασε η Βασιλική Γεωργακοπούλου, Γεν. Διευθύντρια Λειτουργίας του Οργανισμού. Η διεύρυνση της πρόσβασης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αποτελεί κεντρικό στοιχείο στρατηγικής της Τράπεζας, με τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας. Όπως έδειξε η κ. Γεωργακοπούλου, «η HDB παρέχει λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και των περιορισμένων εξασφαλίσεων από τις επιχειρήσεις» όμως είναι εξίσου σημαντικοί οι μηχανισμοί μη χρηματοδοτικής υποστήριξης. Ένας εξ αυτών μάλιστα είναι το ESG-Tracker για την αυτό-αξιολόγηση βιώσιμης ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

 

Στις βασικές αρχές της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) αναφέρθηκε ο Τάσος Αρβανίτης, Υπεύθυνος Τμήματος Υπηρεσίας Ελέγχων και Μετρήσεων ΕΕΑΑ, μιλώντας στο Συνέδριο για την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις προκλήσεις για το μέλλον. «Το 95% της ανακύκλωσης υλικών στη χώρα προέρχονται από τα συστήματα της ΕΕΑΑ, ενώ τα ανακτώμενα πλαστικά (εκ των οποίων 60% διατίθενται εντός Ελλάδας) πωλούνται σε υψηλές τιμές» υποστήριξε οκ. Αρβανίτης ο οποίος ωστόσο σημείωσε ως σημαντικό πρόβλημα την υψηλή εισφοροδιαφυγή και την αδυναμία της Πολιτείας να την αντιμετωπίσει.

 

Πολύ σημαντικά βήματα δρομολογούνται από τον ΕΟΑΝ το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε στο Συνέδριο η Δρ. Αλεξάνδρα Σοφία Τόγια, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού, δίνοντας σε πολλούς από τους συνέδρους την ελπίδα ότι ο ΕΟΑΝ εισέρχεται σε μια νέα αποχή. Μερικά από τα βήματα που περιέγραψε αφορούν το Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού για τα γεωργικά πλαστικά, την επαναξιολόγηση της ΚΥΑ για την πλαστική σακούλα και την Ειδική Σήμανση στις Βιοαποικοδομήσιμες σακούλες. Η κ. Τόγια έδωσε μια σειρά διευκρινίσεις για τη νομοθεσία, τα τέλη και τις εισφορές, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα το 2022 η κατανάλωση πλαστικής σακούλας ανά κάτοικο πήγε καλά και ανήλθε στον αριθμό 89 (με στόχο 90), ενώ χρειάζονται να γίνουν σοβαρά βήματα για να πιάσουμε τον στόχο των 40 πλαστικών σακουλών ανά κάτοικο το 2025.

 

Το Σχέδιο Κανονισμού για τις Συσκευασίες και τα Απορρίμματα Συσκευασίας (PPWR), ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη βιομηχανία πλαστικών, ανέλυσε ο Ιωάννης Αντωνόπουλος, Policy Officer at European Commission, DG Environment. Ο κ. Αντωνόπουλος, εξήγησε ότι «κατατίθενται πολλές διαφορετικές απόψεις στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή», ενώ αναφέρθηκε στη σύνθετη διαδικασία έγκρισης ενός τέτοιου ρυθμιστικού πλαισίου στα όργανα της Ε.Ε., καθώς και στις προβλέψεις της πρότασης για την αποτροπή απορριμμάτων και τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης, για την πλήρη ανακυκλωσιμότητα όλων των συσκευασιών μέχρι το 2030, για τους στόχους ανακυκλωμένου περιεχομένου στις πλαστικές συσκευασίες και για ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης σε συσκευασίες και απορρίμματα.

 

Στην άρτια διοργάνωση του Plastainability2023 συνέβαλλε τα μέγιστα ο Πλατινένιος Χορηγός της εκδήλωσης, η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης ΑΕ. Ο Πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλης Γούναρης βράβευσε τον Προϊστάμενο Ανακύκλωσης της Πλαστικά Κρήτης, Γιώργο Αμανάκη για την έμπρακτη δέσμευση της εταιρείας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Με πολύ ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο, παρακολούθησαν οι σύνεδροι το Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Οδικός χάρτης για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και του Green Deal» το οποίο συντόνισε ο Καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης, Κάτοχος Έδρας Unesco Πράσινης Καινοτομίας και Κυκλικής Οικονομίας.

Το Τραπέζι άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση για τις διαφορετικές μορφές ανακύκλωσης και τους τρόπους που οι επιχειρήσεις μπορούν να βαδίσουν προς την Κυκλική Οικονομία.

Ο Γιώργος Αμανάκης, Προϊστάμενος Ανακύκλωσης της Πλαστικά Κρήτης, περιέγραψε την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στη μηχανική ανακύκλωση των προϊόντων που διαθέτει στην αγορά. «Συλλέγουμε από το χωράφι» εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας για την ανάγκη και τις δυσκολίες συνεχούς ενημέρωσης των χρηστών, αλλά και την πρόκληση που αντιμετωπίζει η μηχανική ανακύκλωση να ξεπεράσει τα εμπόδια της επιμόλυνσης.

Ο Άρης Γκορόγιας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Τεχνικός Σύμβουλος της Thermolysis,αναφέρθηκε στη χημική ανακύκλωση με πυρόλυση, κατά την οποία «μόρια ανακυκλώνονται ξανά και ξανά σε έναν αέναο κύκλο» και η οποία «αποτελεί μια νέα τεχνολογία η οποία προσελκύει επενδύσεις – χαρακτηριστικά βρίσκονται σε εξέλιξη 44 επενδύσεις σήμερα στην Ευρώπη».

Ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος, μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), αφού αναρωτήθηκε: «Τι μπορεί να ανακυκλωθεί;» εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν όρια, «αλλά διέξοδο μπορεί να αποτελέσει η ενεργειακή αξιοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ευρώπη οι χώρες πρωταθλητές στην ανακύκλωση είναι και πρωταθλητές στην ενεργειακή αξιοποίηση».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΕΕΔΣΑ) υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να τηρείται η ιεραρχία της διαχείρισης αποβλήτων, ξεκινώντας από την πρόληψη και πηγαίνοντας στη διαλογή στην πηγή, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή», εξηγώντας: «πλαίσιο υπάρχει, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, λείπουν η πολιτική βούληση, κίνητρα και αντικίνητρα σε δήμους, εποπτεία και έλεγχος συστημάτων». Στόχος είναι το ανακτημένο υλικό να επιστρέψει στη βιομηχανία, ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος εξηγώντας ότι η μηχανική ανακύκλωση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων, συνεπώς πρέπει να σκεφτούμε τη διαχείριση πριν την ταφή. «Η ταφή είναι ζημιά» εξήγησε ο ίδιος.

Ο Γιάννος Μητσός, Συντονιστής Θέσεων και Περιεχομένου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), έκλεισε αυτό το Στρογγυλό Τραπέζι με αναφορές στην πράσινη μετάβαση και τη σημασία της για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες κεντρικά ερωτήματα είναι: το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ιδίων και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, αλλά και το πώς οδηγεί τη θετική αλλαγή η Διοίκηση κάθε επιχείρησης. Για τον κ. Μητσό, «ο κίνδυνος της πράσινης μετάβασης είναι να μείνουν κάποιοι πίσω: άνθρωποι, χώρες, επιχειρήσεις. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να υπάρξει μέριμνα και δράση».

 

Το κλείσιμο του Plastainability2023 βρήκε τον ΣΒΠΕ να αποτιμά θετικά τη διοργάνωση, εκτιμώντας ότι τοποθετήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες και κυρίως ότι αποδεικνύεται πως «το Συνέδριο Plastainability ενώνει δυνάμεις για να αλλάξουμε τα πράγματα».

Στα συμπεράσματα καταγράφονται:

Η συμφωνία για τα βασικά προβλήματα της ανακύκλωσης και τα προβλήματα στις υποδομές·

Η ανάγκη συνεργασιών και ολιστικής προσέγγισης·

Η αλλαγή αντίληψης για το πλαστικό ως υλικό που έχει αξία και όχι μόνο κόστος·

Ο ΕΟΑΝ μπαίνει σε μια νέα εποχή και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά ως άμεσος συνεργάτης της Πολιτείας·

Χρειάζονται μεγάλης κλίμακας καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και εδώ πρέπει η Πολιτεία να παίξει ρόλο για να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο και να σταματήσουμε να είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης στην ανακύκλωση.

 

* Η διοργάνωση του Plastainability2024 έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα ο ΣΒΠΕ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

news thumb
05.06.2023
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στηρίζει το διεθνές πρόγραμμα Operation Clean Sweep®-OCS

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, στηρίζει το διεθνές πρόγραμμα “Operation Clean Sweep®” και προτρέπει τις εταιρείες μέλη του να συμμετάσχουν σε αυτό. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2013, από την “PlasticsEurope - Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών”, και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 1.600 εταιρείες παγκοσμίως. Στόχος του “OCS” είναι η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής πλαστικού, αναφορικά με τους τρόπους σωστής διαχείρισης των κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η μηδενική διαρροή τους προς το περιβάλλον. 

Για την ενίσχυση των στόχων του προγράμματος πρόσφατα αναπτύχθηκε  σύστημα πιστοποίησης, δημιουργώντας εναρμονισμένες διαδικασίες για τον έλεγχο και την τεκμηρίωση της απώλειας κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.

Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος πιστοποίησης διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς πιστοποίησης και την βιομηχανία πλαστικών. Το σύστημα επιτρέπει σε όλους τους συμμετέχοντες στο “OCS” να αξιολογήσουν τους δεσμευτικούς στόχους του προγράμματος και να ελέγξουν σε τι ποσοστό τους εκπληρώνουν, με βάση τους έξι πυλώνες της δέσμευσης του “OCS”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλης Γούναρης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δήλωσε: Ως εθνικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας πλαστικών στηρίζουμε αυτή τη σημαντική διεθνή πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο τη μηδενική απώλεια πλαστικών κόκκων (pellet) στο περιβάλλον. Όλοι και πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε ότι τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς και ότι η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί πρόκληση και συνάμα τη λύση του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε τις εταιρείες/μέλη του Συνδέσμου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα “OCS”, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επίτευξη του κοινού στόχου για συστημική αλλαγή».


news thumb
09.01.2023
Υπό την αιγίδα του «ΣΒΠΕ» η 5η διεθνής έκθεση «Verde.tec»

 Για ακόμη μία χρονιά ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» προσφέρει την αιγίδα του στην 5η διε­θνή έκ­θε­ση «Verde.tec»,που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 17 έως τις 19 Μαρ­τί­ου 2023 στο MEC Παια­νί­ας.

Πρόκειται για το ση­μείο συ­νά­ντη­σης, όπου ο επισκέπτης θα δει από κοντά τις τε­χνο­λο­γί­ες πε­ρι­βάλ­λο­ντος, τις εξελίξεις στην κυ­κλι­κή οι­κο­νο­μία και τις έξυ­πνες πό­λεις.

 Οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για τη μο­να­δι­κή εξει­δι­κευ­μέ­νη έκ­θε­ση της χώ­ρας για τις τε­χνο­λο­γί­ες πε­ρι­βάλ­λο­ντος έχουν ήδη ξε­κι­νή­σει και η 5η διορ­γά­νω­ση έρ­χε­ται για να επι­σφρα­γί­σει και να ενι­σχύ­σει ακό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο την επι­τυ­χία της έκ­θε­σης που έχει χτι­στεί στα­θε­ρά και δυ­να­μι­κά από το 2017.

Εκ­θέ­τες προη­γού­με­νων ετών πα­γιώ­νουν την στή­ρι­ξή τους στη διορ­γά­νω­ση με την ανα­νέ­ω­ση της συμ­με­το­χή τους, ενώ η «Verde.tec» κερ­δί­ζει την ψή­φο εμπι­στο­σύ­νης πε­ρισ­σό­τε­ρων με­γά­λων εται­ρειών του χώ­ρου που ήδη απο­φά­σι­σαν να λά­βουν μέ­ρος για πρώ­τη φο­ρά το 2023, ανα­βαθ­μί­ζο­ντας ακό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο την ποιό­τη­τα των συμ­με­το­χών.

 Η εντυ­πω­σια­κή επι­τυ­χία, άλ­λω­στε, της 4ης «Verde.tec» και η από­λυ­τη ικα­νο­ποί­η­ση εκ­θε­τών, επι­σκε­πτών και συ­νέ­δρων, ήταν κα­θο­ρι­στι­κά, ώστε οι άν­θρω­ποι του κλά­δου να μι­λά­νε για την έκ­θε­ση που άλ­λα­ξε τα δε­δο­μέ­να στον κλά­δο και πλέ­ον απο­τε­λεί το στα­θε­ρό τους ρα­ντε­βού από το οποίο δεν πρέ­πει να λεί­πει κα­νείς!

 Κα­θώς οι εξε­λί­ξεις στον το­μέα του πε­ρι­βάλ­λο­ντος τρέ­χουν με τα­χείς ρυθ­μούς, το 5ο τρι­ή­με­ρο «Verde.tec Forum» προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για να κα­λύ­ψει κά­θε πτυ­χή του. Εται­ρεί­ες, φο­ρείς από τον ιδιω­τι­κό και δη­μό­σιο το­μέα, επι­στή­μο­νες, εκ­παι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα και φυ­σι­κά Πο­λι­τεία και το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση προ­ε­τοι­μά­ζουν ήδη τις εκ­δη­λώ­σεις τους, με το προη­γού­με­νο ρε­κόρ των 220 ομι­λη­τών και των 32 ημε­ρί­δων και workshop να θε­ω­ρεί­ται δε­δο­μέ­νο ότι θα κα­ταρ­ρι­φθεί.

Πα­ράλ­λη­λα, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται και η γιορ­τή του πε­ρι­βάλ­λο­ντος τα «Greek Green Awards», με στό­χο να βρα­βεύ­σουν ορ­γα­νι­σμούς, φο­ρείς της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης και επι­χει­ρή­σεις που έθε­σαν την επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και την τε­χνο­λο­γι­κή και­νο­το­μία στην υπη­ρε­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, με την επι­λο­γή τους να γί­νε­ται από εξει­δι­κευ­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή επι­τρο­πή.

Οι τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο της διοργάνωσης είναι οι παρακάτω, όπως ενημερώνουν οι διοργανωτές.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πιο εντυπωσιακή από ποτέ θα είναι η παρουσία εταιρειών από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς συμμετέχουν οι πιο δυναμικές και πρωτοπόρες εταιρείες του χώρου που ειδικεύονται σε κάθε πτυχή που αφορά τον συγκεκριμένο τομέα, από την κατασκευή φωτοβολταϊκών, τη μελέτη και την εγκατάστασή τους μέχρι την πιστοποίηση και τη συντήρησή τους. Οι επισκέπτες, είτε πρόκειται για επαγγελματίες του κλάδου είτε για οικιακούς χρήστες, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν προϊόντα που έρχονται από το... μέλλον και να ενημερωθούν από κάθε εταιρεία ξεχωριστά για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Εργολάβοι, επενδυτές, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, ιδιώτες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος που θα ήθελε να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώση για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν να επισκεφθούν τη Verde.tec, καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Verde.tec Forum

Οι εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος τρέχουν με ταχείς ρυθμούς και το 5ο τριήμερο Verde.tec Forum προετοιμάζεται για να καλύψει κάθε πτυχή του μέσα από ημερίδες και workshop. Εταιρείες, φορείς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιστήμονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φυσικά Πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση προετοιμάζουν ήδη τις εκδηλώσεις τους, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Το πρόγραμμα του Verde.tec Forum θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

*Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα 34 Υπουργείων και Φορέων, μεταξύ των οποίων και του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ και του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά – ΣΠΕΦ.

Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν ως εκθέτες:

Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Δήμοι, Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι, ΔΕΥA, ΦΟΔΣΑ

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:

Αποκατάσταση Περιβάλλοντος – Τεχνολογίες Αιχμής & Εξοικονόμηση Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Ανακύκλωση Προϊόντων και Υλικών

Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Διαχείριση Υγρών και Στερεών Αποβλήτων

«Πράσινη» Βιομηχανία, Μηχανήματα, Εργαλεία & Εξοπλισμός

Ηλεκτροκίνηση

Οι κατηγορίες επισκεπτών είναι οι ακόλουθες:

Στελέχη, Μηχανικοί και Τεχνικοί: Περιφερειών, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ, ΦΟ.Δ.Σ.Α., της Βιομηχανίας, της Βιοτεχνίας, Εμπορικών Επιχειρήσεων, Κατασκευαστικών Εταιριών, Ξενοδοχειακών Μονάδων, Μεταφορών, Logistics.

Υπεύθυνοι Τεχνικών Υπηρεσιών των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων

Αρχιτέκτονες

Εργολήπτες

Μελετητές

Επενδυτές σε ΑΠΕ

Αντιπρόσωποι και έμποροι από όλη την Ελλάδα

Ξένες αντιπροσωπείες

Ιδιώτες που ενδιαφέρονται για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, βιολογικών καθαρισμών και συστημάτων ποιότητας νερού ή εξοικονόμησης ενέργειας στα ακίνητά τους.


news thumb
03.10.2022
Μεγάλο ενδιαφέρον για την εκδήλωση του «Σ.Β.Π.Ε.» σχετικά με τον Κλιματικό Νόμο στην «Plastica 2022»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Υποχρεώσεις και Ευκαιρίες για τη Βιομηχανία Πλαστικών», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). 

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Plastica 2022, αποσκοπούσε να ενημερώσει τις επιχειρήσεις σχετικά με τα ορόσημα για τους στόχους και τις υποχρεώσεις που θέτει η νέα νομοθεσία (Ν.4936/2022), δεδομένου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα θα αποτελέσει στο εξής το βασικό χαρακτηριστικό κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας.  

«Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση γιατί πιστεύουμε ότι ο νέος Κλιματικός Νόμος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος. «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του στηρίζουν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας θα πρέπει να εξετάζονται συνεχώς και ο νόμος να αναπροσαρμόζεται με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050» υπογράμμισε ο ίδιος, για να διαπιστώσει ότι: «Ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των ESG (Environmental, social and corporate governance) και του νέου κλιματικού νόμου, οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έναν οδικό χάρτη βιώσιμης ανάπτυξης». 

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΒΠΕ «θέλησε να σταθεί αρωγός και να συμβάλει με πράξεις στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας» κατέληξε ο κ. Λυσσαίος, πριν παρουσιάσει τον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Sustainability & ESG Coordinator στην SustChem S.A., Γιώργο Πριμικύρη. 



Συμμόρφωση σε 5 βήματα για τις επιχειρήσεις 

Στους γενικούς ποσοτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030, 80% το 2040 και στον φιλόδοξο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας (net zero) το 2050, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Πριμικύρης, εξηγώντας ότι η επίτευξη των στόχων δημιουργεί ένα πλαίσιο υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει πιο συγκεκριμένα: 

  • Να καταδείξουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 19. 
  • Να ποσοτικοποιήσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που εξέπεμψαν το 2019, έτος το οποίο θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με τις μελλοντικές επιδόσεις.
  • Να διαμορφώσουν έναν συμπαγή οδικό χάρτη που θα τις οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών από την 01/01/2026. 
  • Το ίδιο έτος, το 2026, υποχρεούνται –έως τις 31 Οκτωβρίου– να υποβάλουν αναφορά που θα περιέχει τις προσπάθειες μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην Περιβαλλοντική Αρχή Αδειοδότησης (Environmental Licensing Authority). 
  • Τέλος, έως το 2030 να έχουν μειώσει κατά τουλάχιστον 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Ολιστική προσέγγιση

«Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση για να εκπληρώσουν τους στόχους που προβλέπει ο νέος Κλιματικός Νόμος» υπογράμμισε ο κ. Πριμικύρης, ο οποίος κατέδειξε ως μεγάλες προκλήσεις για τη βιομηχανία, τη συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και τη νοοτροπία που διαπνέει τις επιχειρήσεις. «Τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΣΒΠΕ, Γιώργο Λυσσαίο να ανανεώνει το ραντεβού με τους συμμετέχοντες για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στο Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος στον «Δημόκριτο». 

Εκεί θα παρουσιαστούν η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία πλαστικών και τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του κλάδου: ΜoRE, Polycert και Operation Clean Sweep. 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ευχαριστεί τις εταιρείες ALPLA Greece S.M.S.A., BASF ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και ΠΑΝΧΑΡΤ - ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ, για την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία τους. 



news thumb
05.05.2022
Δημόσια διαβούλευση «EuPC» και «PlasticsEurope» σχετικά με εθελοντική πιστοποίηση για το «OCS»

Σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της διαρροής πλαστικών κόκκων στις θάλασσες αποτελεί η ανάπτυξη πιστοποίησης για το εμβληματικό πρόγραμμα «Operation Clean Sweep®» (OCS).

Η ανάπτυξη του προτύπου πιστοποίησης θα γίνει από κοινού από την «PlasticsEurope», η οποία πιστώνεται τη δημιουργία του προγράμματος, αλλά και την «EuPC»,μετατρέποντας το «OCS»σε πρόγραμμα-σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία των πλαστικών στην Ευρώπη.

Στόχος της πιστοποίησης είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του «OCS»με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απώλειας πλαστικών κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.

Επίσης, η πιστοποίηση θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και εναρμονισμένη λειτουργία του προγράμματος σε όλη την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που αποδεικνύεται ότι συμμορφώνονται με το σύστημα πιστοποίησης θα εγγράφονται σε ένα διαδικτυακό δημόσιο μητρώο, που θα είναι προσβάσιμο από τους ενδιαφερόμενους.

Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος πιστοποίησης θα διενεργηθεί υπό την επίβλεψη επιτροπής, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς πιστοποίησης και την βιομηχανία πλαστικών.

Οι «PlasticsEurope» και «EuPC» δεσμεύονται οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς. Για τον λόγο αυτό τα σχόλια από τους ενδιαφερόμενους είναι ευπρόσδεκτα από τους δύο οργανισμούς.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή μπορούν να βρεθούν εδώ

Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα «Operation CleanSweep» συμμετέχουν περισσότερες από 1600 εταιρείες. Το«Operation Clean Sweep» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα για την αποφυγή απώλειας πλαστικών κόκκων. Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε αρχικά από την «PlasticsEurope» το 2013 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής σχετικά με τους τρόπους σωστής διαχείρισης των πλαστικών κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού.

Στόχος είναι να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των πλαστικών κόκκων και να επιδιωχθεί η διαρροή μηδενικών κόκκων προς το περιβάλλον.

Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών, ανάμεσα της και ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας», συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσεων σε αυτό το σύνθετο ζήτημα. Τα πλαστικά δεν πρέπει να καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η ανεύθυνη απόρριψή τους δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Η ευαισθητοποίηση με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» θα δώσει την ώθηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να εργαστούμε όλοι προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μηδενικά πλαστικά απορρίμματα στους θαλάσσιους χώρους γιατί τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται. 

news thumb
15.09.2021
Καμπάνια για την αξία των πλαστικών πραγματοποιεί η «Corepla» στα σχολεία της Ιταλίας

Με βασικό σύνθημα: «Είναι η σειρά μας», η «Corepla», το εθνικό κονσόρτσιουμ για τη συλλογή και την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών στην Ιταλία, πραγματοποιεί μια πολύ σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία της γειτονικής χώρας.

Με σύντομα βίντεο επιχειρεί να μάθει στα παιδιά από μικρή ηλικία για την ορθή χρήση των πλαστικών συσκευασιών, επιλέγοντας ως κεντρικό χαρακτήρα ένα ντετέκτιβ. Τον «Catch»,που μαθαίνει στα παιδιά ότι τα πλαστικά έχουν αξία.  

Η ορθή απόρριψη της πλαστικής συσκευασίας μετά τη χρήση της στους κάδους, η συλλογή, η ανακύκλωση και εν τέλει η παραγωγή ενός νέου, χρήσιμου προϊόντος αποδεικνύει ότι τα πλαστικά είναι ένας πολύτιμος πόρος στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Η καμπάνια ονομάζετε «Idea Plastica» και απευθύνεται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρεται στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και βασίζεται στο τρίπτυχο: «Συλλογή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση».

Μετατοπίζει την ευθύνη στο άτομο που αλόγιστα επιβαρύνει το περιβάλλον και όχι στα υλικά. 

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της καμπάνιας και να δείτε ορισμένες φωτογραφίες από τις δράσεις στα σχολεία.





 


news thumb
10.01.2021
Οι προτάσεις του Σ.Β.Π.Ε. για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία
Οι προτάσεις του Σ.Β.Π.Ε. για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία  

Τη συμβολή του στη βελτίωση του Συνοπτικού Οδικού Χάρτη για την εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία προσέφερε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος καταθέτοντας τις τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ο Σ.Β.Π.Ε. σχολίασε με αναλυτικό τρόπο το Σχέδιο Δράσης, με μοναδικό στόχο τη βελτίωσή του για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την άμεση υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας, σκοπό, που επιτελεί, με όλες τις δράσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τις προτάσεις, κατά άρθρο, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

Σελίδα 8, Π.6.. Απαιτήσεις για το ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών, που θα περιέχεται στα νέα προϊόντα. >40% ανακυκλωμένο στην πλαστική σακούλα μεταφοράς (>50μ), και > 30% στα προϊόντα ΡΕΤ

Σελίδα 10. Α.1.. Η αναθεώρηση της 852 εστιάζει στη χρήση ανακυκλωμένου υλικού. Η ζήτηση θα αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία ανακυκλωμένου υλικού και για να συμβεί αυτό χρειάζονται να δοθούν κίνητρα.

Σελίδα 13. Ο.3.. Χρηματοδοτική ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου και συνεργασία με τις ΜΚΟ. Ερώτηση. Οι επιχειρήσεις γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στην ενίσχυση αυτή;

Σελίδα 14. Ο.8. Σχετικά με την διαμόρφωση ειδικού σχεδίου Δράσης Βιώσιμης χρηματοδότησης. Θα υπάρξουν  εταιρίες, που θα έχουν σημαντική μείωση παραγωγής, της τάξης του 30% (2024) και 60% (2026). Για αυτές τις επιχειρήσεις προβλέπεται χρηματοδότηση έτσι ώστε να επέλθει συγχώνευση εταιριών των ΠΜΧ; Λόγω της μείωσης προσωπικού η ανεργία θα αυξηθεί στον κλάδο, η ενδεχομένη παραγωγή των ανακυκλωμένων συσκευασιών θα είναι μειωμένου όγκου, συγκριτικά με τις παραχθέντες ποσότητες των σημερινών προϊόντων. Θα υπάρχει αποζημίωση για τις εταιρίες που θα ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα για τα ΠΜΧ;

Πέραν τούτου, στις παραγόμενες ποσότητες των 70% (2024) και 40% (2026) των ΠΜΧ με τις σημερινές πρώτες ύλες, θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις από την Πολιτεία ώστε να αυξηθεί η ζήτηση των ποιοτικών ανακυκλωμένων υλικών (ΡΕΤ,ΡΡ,PS,ΡΕ) για να χρησιμοποιηθούν στα προϊόντα, με τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο υλικό για τα ΠΜΧ και τουλάχιστον 40% στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (>50μ). Όλα αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται με πιστοποίηση και με γνώμονα τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί η χρηματοδότηση των βιομηχανιών που παράγουν φιάλες όλων των ειδών. Απαίτηση της Οδηγίας είναι το καπάκι να είναι ενσωματωμένο στην φιάλη. Συνεπώς, είναι σημαντικός ο σχεδιασμός του προϊόντος, η χρήση του ανακυκλωμένου υλικού και είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει μετατροπή του βιομηχανικού εξοπλισμού για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα εναλλακτικά υλικά δεν ανακυκλώνονται. Τα σημερινά υλικά (ΡΕΤ,ΡΕ,ΡΡ,PS) ανακυκλώνονται στο 100%.

Σελίδα 15. Ο.9.. Δράσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της 904/2019/ΕΕ και την αλλαγή νοοτροπίας του πληθυσμού. Είναι επιτακτική ανάγκη η θέσπιση της χωριστής συλλογής των ΠΜΧ, ο καθαρισμός των προϊόντων μέσω ειδικών πλυντηρίων, και η ανακύκλωσή τους.

Στο Green Deal και στο Action Plan Circular Economy αναφέρεται ως βασική απαίτηση η προώθηση χρήσης ανακυκλωμένου υλικού. Θα πρέπει να ενισχυθεί η βιομηχανία ανακύκλωσης, σε όλη την εμβέλεια της (διαλογή στην πηγή, κέντρα διαλογής, μονάδες ανακύκλωσης), να θεσπιστούν προδιαγραφές, για την βέλτιστη χρήση των ανακυκλωμένων υλικών και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και επιπλέον να ανακοινωθούν κίνητρα για τους πολίτες, τους δήμους και πάνω απ όλα για τις επιχειρήσεις ώστε να δράσουν βάσει των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά πάνω απ ’όλα να διασφαλιστεί σταθερή ζήτηση.

Επίσης, στις Πράσινες προμήθειες να υπάρξει νέα εναρμόνιση των Οδηγιών προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της σημαντικής χρήσης ανακυκλωμένου υλικού.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η Χημική ανακύκλωση που εξελίσσεται ταχύτατα στην Ευρώπη και σε όλον το κόσμο και εξαιτίας αυτής της καινοτομίας θα υπάρξει μεγάλη απορρόφηση των πλαστικών αποβλήτων, που, σήμερα, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με μηχανική ανακύκλωση.

Σελίδα 20. Ε.4.1. Εναρμόνιση της Οδηγίας 904/2019/ΕΕ.

Στο νόμο 4736/2020 ΠΜΧ αναφέρεται ότι τα ΣΣΕΔ θα πρέπει να δίνουν κίνητρα, μέσω των χρεώσεών τους για αύξηση χρήσης του ανακυκλωμένου υλικού.  Το PET είναι ένα σχετικά εύκολο υλικό προς ανακύκλωση και έχει οργανωμένη αγορά. Προτείνουμε να γίνει το ίδιο πιο μαζικά και με μεγαλύτερα κίνητρα για μια σειρά πιο δύσκολων υλικών (φιλμ, ανάμεικτα πλαστικά κ.α.).

Αναφορικά με την φορολογία των πλαστικών,
  • Η φορολογία στην Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία εξαιρεί προϊόντα που περιέχουν ανακυκλωμένο υλικό
  • Ο φόρος για το Brexit δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή φορολογεί  τις ποσότητες που δεν ανακυκλώνονται.
 

Σελίδα 21. E.4.3. Μικροπλαστικά.

Το πρόβλημα της διαρροής των κόκκων από την παραγωγή και κατά την μεταφορά των σάκων και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδική μεθοδολογία, εκπαίδευση και πιστοποιήσεις.

Επιπλέον σχόλια

Οι ποσότητες των πλαστικών αποβλήτων αυξάνονται διαρκώς λόγω της θέσπισης περισσότερων στόχων και της ετήσιας αύξησης της παραγωγής. Ειδικά στην Ελλάδα αναμένεται σημαντική αύξηση των πλαστικών αποβλήτων λόγω και της δημιουργίας σημαντικού αριθμού μονάδων ανάκτησης (ΜΕΑ) από το ρεύμα των οικιακών αποβλήτων, αλλά και την ενίσχυση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή.

Επίσης η επιβολή φόρου στις συσκευασίες πλαστικών που δεν ανακυκλώνονται (European Recovery Fund) σε συνδυασμό με το γεγονός της αλλαγής του τρόπου μέτρησης των ποσοστών ανακύκλωσης σε κάθε χώρα, δημιουργεί εκτιμήσεις για πτώση περίπου 30% στις υφιστάμενες ποσότητες, σύμφωνα με τις έκθεση του «European Court of Auditors». Αυτό  θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάγκη αξιοποίησης των υλικών που ανακτώνται μέσα από όλα τα προγράμματα και  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση ζήτησης ανακυκλωμένων υλικών (υποκατάσταση του παρθένου).

Επιπλέον αυξάνει το συνολικό κόστος διαχείρισης, χωρίς όμως να υπάρχει αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Ειδικά στην περίπτωση που τα υλικά οδηγηθούν προς ενεργειακή αξιοποίηση, με επιπλέον κόστος.

Από εκτιμήσεις της «FEAD» (European Waste Management Association) απαιτούνται για επενδύσεις πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ,  οι οποίες θα υλοποιηθούν, εφόσον υπάρξει σταθερή ζήτηση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές του πετρελαίου, άρα και των παρθένων υλικών είναι σε χαμηλά επίπεδα, συνεπώς δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο από πλευράς των παραγωγών να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένα υλικά σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η σταθερότητα στην ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών υπολείπεται αυτής των παρθένων.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο European Plastic Pact  όπου οι βασικές αρχές είναι:

  • Επαναχρησιμοποίηση & ανακυκλωσιμότητα (σχεδιασμός προϊόντων)
  • Υπεύθυνη χρήση των πλαστικών (μείωση ποσοτήτων)
  • Αποτελεσματική συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση (αύξηση αποτελεσματικότητας)
  • Αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πλαστικών (ελάχιστο ποσοστό 30%)

news thumb
21.10.2020
Στη Φινλανδία η Κυκλική Οικονομία διδάσκεται στα σχολεία!
Η υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας είναι πλέον μια ανάγκη για την ανθρωπότητα, που αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους. Το περιοδικό «Πλαστικά Χρονικά» έχει επισημάνει από το 2014 την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με μια σειρά δημοσιευμάτων έχει συμβάλλει στην εξοικείωση των αναγνωστών του σε αυτή την σημαντική έννοια. Ενώ στην Ελλάδα ακόμη βρισκόμαστε σε βρεφικά βήματα για την υλοποίηση της Κυκλικής Οικονομίας, στη Φινλανδία, οι πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018/2019, περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι μαθητές στη Φινλανδία παρακολούθησαν μια σειρά μαθημάτων για την Κυκλική Οικονομία. Σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής μόρφωσης από τα δημοτικά μέχρι και τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 75% των 12χρονων παιδιών στη Φινλανδία γνωρίζουν την έννοια Κυκλική Οικονομία. Στους 15χρονους το ποσοστό πέφτει στο 40%.

Φυσικά αν αυτά τα μεγέθη συγκριθούν με τις αντίστοιχες γνώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα τα αποτελέσματα θα είναι αποκαρδιωτικά. Η Φινλανδία εξελίσσεται ταχύτατα σε ηγέτιδα χώρα στην Κυκλική Οικονομία. Η Κυκλική Οικονομία στην εκπαίδευση γίνεται μέρος της καθημερινότητας στα σχολεία, όπου τα παιδιά σκέφτονται τρόπους για να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων, μαθαίνουν πώς να ταξινομούν σωστά τα απορρίμματα σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις βαθμίδες μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πορείας, τα παιδιά μαθαίνουν για τα υλικά αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη σημασία απόκτησης προσωπικών δεξιοτήτων και γνώσεων για να είναι πολύτιμα μέλη μιας κοινωνίας, που έχει υιοθετήσει την Κυκλική Οικονομία. Βασικό σύνθημα της προσπάθειας: «Η Κυκλική Οικονομία είναι ένας σκοπός που αφορά τους πάντες».

 

Πως άρχισε το εγχείρημα

Το 2015 το ιδιωτικό ταμείο «Sitra» άρχισε ένα πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο να αρχίσει το ταξίδι της Φινλανδίας προς την υιοθέτηση του μοντέλου αυτού. Στην αρχή του προγράμματος, οι πρωτοβουλίες ήταν μικρής κλίμακας. Όπως ένας διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους για μαθητές ηλικίας 15 ετών, όπου θα έπρεπε να παρουσιάσουν τι θεωρούν Κυκλική Οικονομία.

Έπειτα από αυτή την πρωτοβουλία ωρίμασε η ιδέα της πρότασης ενός προγράμματος Κυκλικής Οικονομίας προς το Υπουργείο Παιδείας της χώρας. Σκοπός του προγράμματος ήταν να υποστηριχθεί η εμφάνιση δεξιοτήτων, γνώσεων και κατανόησης της Κυκλικής Οικονομίας στη Φινλανδία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν λύσεις του συγκεκριμένου μοντέλου στην καθημερινότητα τους. Οι δεξιότητες και οι γνώσεις απαιτούνται σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων και η εκπαίδευση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετατροπή της γραμμικής οικονομίας σε κυκλική. Έτσι άρχισε η διδασκαλία της στα σχολεία.

 

Η καθιέρωση

Τα αποτελέσματα από το πρώτο έτος οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η διδασκαλία της Κυκλικής Οικονομίας θα καθιερωθεί ως μόνιμο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη Φινλανδία. Η χρηματοδότηση από το ιδιωτικό ταμείο «Sitra» βοήθησε να δημιουργηθεί τα διδακτικό υλικό.

Οι κινήσεις αυτές υποβοηθήθηκαν επίσης από την αύξηση της συνειδητοποίησης για την Κυκλική Οικονομία και την αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα. Το 2018, στην ετήσια αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος αναφέρθηκε ότι ο όρος «Κυκλική Οικονομία» έχει γίνει κατανοητός. Η ανατροφοδότηση που έδωσαν οι μαθητές από την διδασκαλία της Κυκλικής Οικονομίας ήταν θετική. Με βάση τα σχόλια τους, πολλοί μαθητές ενδιαφέρθηκαν να επηρεάσουν τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και να μάθουν περισσότερα για το θέμα. Οι μαθητές θεώρησαν ότι είχαν κερδίσει πολλές νέες ιδέες και απόψεις για την Κυκλική Οικονομία από τα μαθήματα. «Είναι θαυμάσιο να βλέπουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια Κυκλική Οικονομία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις δικές μας ζωές και επιλογές. Είναι επίσης σπουδαίο να έχουμε την ευκαιρία να μεταδώσουμε αυτό το χαρούμενο μήνυμα στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, διότι όλοι πρέπει να αγκαλιάσουν την Κυκλική Οικονομία» δήλωσε ένας από τους υπεύθυνους εκπαίδευσης.

 

 
news thumb
04.08.2020
Οι προτάσεις του Σ.Β.Π.Ε. για το νέο σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία

Η μετάβαση στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας είναι μια από τις πλέον απαιτητικές προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως έπειτα από την υγειονομική «καταιγίδα» της COVID-19 που θα αφήσει μεγάλα οικονομικά τραύματα στον πλανήτη.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ως ενεργός και δραστήριος βραχίονας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών, έχει δεσμευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένες ενέργειες, που θα συμβάλλουν στον πραγματικό βιομηχανικό μετασχηματισμό, που απαιτείται για να εκπληρωθεί το μοντέλο μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας.

Θέλουμε, όμως, σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας εξαρτάται από την υποστήριξη των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες τους επόμενους μήνες θα γνωρίσουν σημαντική πίεση στην προσπάθεια να αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την επερχόμενη ύφεση, ως απόρροια της πανδημίας.


Αποτελεί παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι σύγχρονες οικονομίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς τα προϊόντα και τις εφαρμογές από πλαστικά.

Είναι ένα γεγονός, που υπογραμμίζεται στην τωρινή κρίση, όπου τα πλαστικά αποτελούν το προτιμώμενο υλικό για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Τα προβλήματα, όπως έχει επισημανθεί και άλλες φορές, προκαλούνται από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και συνεπώς, απαιτούνται καινοτόμοι τρόποι παραγωγής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης πλαστικών, προκειμένου να αλλάξουμε τη σχέση μας με αυτό το ουσιαστικό υλικό για τη ζωή μας, την υγεία μας και την καθημερινότητα μας.

Το νέο σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Μαρτίου 2020, αποτελεί μια υποσχόμενη συνέχεια της εμβληματικής πολιτικής, που ανακοινώθηκε το 2015.

Το νέο σχέδιο αναγνωρίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πιεστική ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα μέλλον καλύτερο για το περιβάλλον, ενώ όμως, παράλληλα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας με νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά.

Το νέο σχέδιο επικεντρώνεται στον σχεδιασμό των προϊόντων και την παραγωγή τους, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι χρησιμοποιούμενοι πόροι θα παραμείνουν στην οικονομία της Ε.Ε. όσο το δυνατόν περισσότερο. Η επιλογή της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και η ανάδειξη της ενίσχυσης της βιομηχανίας στην Ευρώπη, η οποία θα χρησιμοποιεί όλα τα περιβαλλοντικά πρότυπα, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Οι πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν και θα αναπτυχθούν στο μέλλον, θα πρέπει να συναποφασιστούν με τη στενή συμμετοχή της βιομηχανίας και όλων των ενδιαφερομένων μερών. Τούτου δοθέντος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ζητεί το επίκεντρο της προσοχής να δοθεί στα κάτωθι σημεία, κάποια εκ των οποίων έχουν επισημανθεί και νωρίτερα:

Σχεδιασμός προϊόντων

Προτεραιότητα του νομοθέτη θα πρέπει να είναι η μέριμνα σε ορισμένες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Τα πλαστικά προϊόντα, που καταλήγουν απόβλητα θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί και παραχθεί όσο δυνατόν πιο απλά ώστε να ανακυκλώνονται εύκολα και οικονομικά. Η μεγιστοποίηση της διαλογής στην πηγή, η φάση της ανακύκλωσης των πλαστικών αποβλήτων αλλά και η σωστή σήμανση πάνω στο προϊόν, ώστε να υπάρξει ορθή ενημέρωση του καταναλωτή είναι σημεία, που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Πολιτικές για την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων υλικών


Ο πιο ζωτικός κρίκος στην αλυσίδα της Κυκλικής Οικονομίας είναι η αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών. Θα πρέπει να αποτελέσει βασική πολιτική καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να κλείσει ο «κύκλος» και από γραμμικό μοντέλο και να φθάσουμε στο αποτελεσματικά κυκλικό. Στο σημείο αυτό, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θέλει να επισημάνει ένα πρόβλημα που παρατηρείται εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Υπάρχει σημαντική έλλειψη ανακυκλωμένων υλικών, απόρροια του lockdown, που έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., γεγονός που απειλεί να εκτροχιάσει την φιλόδοξη πολιτική. Όταν επανέλθουν οι κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές που θα αυξήσουν τη ζήτηση ανακυκλωμένων υλικών. Ο Σ.Β.Π.Ε. έχει προτείνει να αυξηθεί η ζήτηση με δημόσιες πράσινες προμήθειες και κατασκευή υποδομών. Για να συμβούν αυτά όμως θα πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας. Χωρίς ζήτηση δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια για κατασκευή υποδομών, δεν θα βελτιωθεί η ποιότητα (quality) και η διαθεσιμότητα (supply) των ανακυκλωμένων υλικών. Αυτοί οι δύο παράγοντες αποτελούν τα δύο βασικά ανασταλτικά στοιχεία που δεν οδηγούν στην αύξηση χρήσης των ανακυκλωμένων υλικών, όπως τεκμηριώνεται στις ετήσιες έρευνες της «EuPC» τα τρία τελευταία έτη.

Κατασκευή υποδομών


Η δυσκολία, που θα υπάρξει στην εξαγωγή των απορριμμάτων εκτός Ε.Ε., λόγω και των αλλαγών, στη συνθήκη της Βασιλείας από 1.1.2021 κάνει μονόδρομο την κατασκευή υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων. Αυτόματα απαιτείται η κατασκευή νέων υποδομών, διαλογής και ανακύκλωσης για να διαχειριστούμε τα εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, σε κάθε χώρα. Να σημειώσουμε ότι όπως παρουσιάζεται και στα στοιχεία της Ε.Ε. αλλά και άλλων φορέων, π.χ. ΟΟΣΑ η κατανάλωση των πλαστικών εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί ακόμη και τριπλασιαστεί, έως το 2060 παρά την αλλαγή στη νομοθεσία και την αυστηροποίηση της. Οι νέες υποδομές θα βοηθήσουν στην διαλογή και ανακύκλωση μεγαλύτερου μέρους πλαστικών αποβλήτων συνεπώς η συνολική απόδοση του συστήματος δεν θα επηρεαστεί από το νέο ενιαίο τρόπο μέτρησης της ανακύκλωσης που θα εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε αυτό συμβάλει βέβαια τόσο ο σχεδιασμός των προϊόντων αλλά και τα συστήματα διαλογής στην πηγή καθώς και η ορθή τους χρήση από τους καταναλωτές.


Σήμανση


Αποτελεί βασικό στοιχείο μαζί με το σχεδιασμό των προϊόντων ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα ο καταναλωτής για τον ορθό τρόπο, που θα πρέπει να απορρίψει το προϊόν ή την εφαρμογή, που περιέχει πλαστικό. Οι πολιτικές λοιπόν θα πρέπει να δώσουν βάρος στην ανάγκη για ξεκάθαρη σήμανση, η οποία θα υποστηριχθεί από μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης προς το κοινό.


Διαλογή στην πηγή


Η καθαρότητα των πλαστικών αποβλήτων παίζει σημαντικό ρόλο στο βαθμό ανακύκλωσής τους (απόδοση) αλλά και στο συνολικό κόστος ώστε η όλη διαδικασία να είναι ανταγωνιστική. Η Ε.Ε. σκοπεύει να προωθήσει ενιαίες οδηγίες διαλογής στην πηγή. Όσο πιο καθαρά είναι τα υλικά κατά το στάδιο της συλλογής τους τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο βαθμός απόδοσης του υλικού κατά το στάδιο της ανακύκλωσής του. Αυτό βέβαια, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, επηρεάζεται και από το σχεδιασμό του προϊόντος.


Καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού


Ένα σημαντικός κρίκος στην επίτευξη μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας είναι ο τελικός καταναλωτής. Θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργητικά στην προσπάθεια και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διενεργηθούν μεγάλης κλίμακας ενημερωτικές εκστρατείες. Η ενημέρωση του καταναλωτή θα πρέπει να αφορά τόσο στην επιλογή των προϊόντων, τις λεπτομέρειες της συνολικής απόδοσης κάθε υλικού καθώς και την ικανότητα υποδοχής και επεξεργασίας κάθε συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στις χώρεςμέλη. Ο καταναλωτής, ακόμη και σήμερα, είναι δύσπιστος στο κατά πόσο τα απόβλητα που διαχωρίζει καταλήγουν στο να ανακυκλώνονται.


Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν πολιτικές που θα ευνοούν:

τον απλό σχεδιασμό προϊόντων και εφαρμογών

την κατασκευή αποδοτικών συστημάτων συλλογής, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των πλαστικών αποβλήτων και

την αυξημένη ζήτηση ανακυκλωμένων υλικών με ταυτόχρονη υποκατάσταση των παρθένων πρώτων υλών.


Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι απαιτείται διαφάνεια και λογοδοσία των αρχών και όλων των εμπλεκομένων μερών προς τους πολίτες, που θα στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι ευσεβείς πόθους.

news thumb
23.06.2020
«Τα πλαστικά είναι σύμμαχος, τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός εχθρός»

Συγκεκριμένα αποτελέσματα στις προκλήσεις, που αφορούν τα απορρίμματα, θα αποτελέσουν το κλειδί για να αποδεχτεί το ευρύ κοινό τα οφέλη των πλαστικών. Αυτό εκτιμά η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της «PlasticsEurope», Βιρτζίνια Γιάνσενς, στην πρώτη αποκλειστική της συνέντευξη, που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά», έπειτα από την ανάληψη καθηκόντων της τον περασμένο Φεβρουάριο. Ιεραρχεί ως προτεραιότητα την επίσπευση της μετάβασης προς μια Κυκλική Οικονομία ενώ θεωρεί πιο σημαντική πρόκληση την ορθή απόρριψη των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον. Αναφέρει ότι η πανδημία ενδεχομένως να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν γιατί χρησιμοποιούνται ευρέως τα πλαστικά ενώ υποστηρίζει ότι η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές, που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κίνητρα και νέοι τρόποι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη.

«Πλαστικά Χρονικά»: Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο, έτσι, όπως τον γνωρίζαμε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, τα εκατομμύρια κρούσματα, τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα. Τα εθνικά συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν και σε αυτή τη δυστοπία τα πλαστικά αναδείχθηκαν ως η πιο αξιόπιστη και προσιτή λύση για την ατομική προστασία. Περιμένετε αυτή η περιπέτεια να οδηγήσει και σε αλλαγή της αντίληψης των ανθρώπων για το υλικό;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η COVID-19 είχε έντονο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Από τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας μέχρι το πώς αποκτούμε γνώσεις, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε με τα παιδιά μας, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις αλλαγές. Τα πλαστικά συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ζωή προσφέροντας πολλά οφέλη και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών τόσο στη σημερινή…COVID-19 εποχή όσο και σε κανονικές συνθήκες. Τα μέλη μας και το προσωπικό τους εργάζονται ακαταπόνητα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την ημέρα, που ξέσπασε η πανδημία για τη διασφάλιση της επάρκειας των απαραίτητων ιατρικών συσκευών, του προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και των συσκευασιών φαρμάκων και τροφίμων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες. Τα πλαστικά αποτελούν λύση σε πολλά προβλήματα και λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού σε πολλές χώρες, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αξία πλαστικών προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα γάντια, τα οποία τους διατηρούν ασφαλείς κάθε ημέρα. Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα χρειαζόμασταν μάσκες και γάντια για να ψωνίσουμε τρόφιμα, αλλά αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για όλους μας. Η προσωπική ασφάλεια που θεωρούσαμε δεδομένη  μέχρι πριν από λίγο καιρό, τέθηκε σε αμφιβολία από την πανδημία. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι ορατή στους πολίτες η προσπάθεια της βιομηχανίας πλαστικών να βοηθήσει σε αυτήν την υγειονομική κρίση. Αυτή η οριακή κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει από μόνος του. Ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ασφαλείας, επέτρεψαν σε εργαζόμενους από διαφορετικές βιομηχανίες να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη αδιάκοπη παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτσι ώστε να μην διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού, που προμήθευε με τα βασικά προϊόντα τον πληθυσμό. Μπορεί από αυτή την υγειονομική κρίση, να υπάρξει, επίσης, μια αυξημένη κατανόηση για τους λόγους, που χρησιμοποιούνται τα πλαστικά σε εφαρμογές εκτός του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, για παράδειγμα την προστασία των τροφίμων από μόλυνση. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Τα απορρίμματα από πλαστικά, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση εξακολουθούν να βρίσκονται στη στόχευση μας και πιστεύουμε ότι οι αντιλήψεις των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει σε αυτούς τους τομείς. Δικαίως, καθώς τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον είναι ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα.

«Πλαστικά Χρονικά»: Πώς αξιολογείτε την ευελιξία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών στην εποχή της πανδημίας; Ποια προβλήματα διείδατε στην αλυσίδα της βιομηχανίας ή ποιες αλλαγές σας έκαναν εντύπωση; Υπήρξαν πρωτοβουλίες από την «PlasticsEurope» προκειμένου να διευκολύνει το έργο της αλυσίδας πλαστικών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η βιομηχανία μας είναι πολύ ευρεία και τα προϊόντα των μελών μας χρησιμοποιούνται σε πολύ διαφορετικές εφαρμογές. Δεν έχουμε συλλέξει ακόμη τα δεδομένα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη μας. Πάντως, ενώ έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση για υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ατομικού προσωπικού εξοπλισμού και ορισμένες άλλες εφαρμογές, υπάρχουν επίσης άλλα προϊόντα και εφαρμογές, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι προσπάθειες των εταιρειών-μελών μας περιλάμβαναν την αύξηση της παραγωγής των απαραίτητων προϊόντων την εποχή της πανδημίας, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων σχεδίων για την παραγωγή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και τη συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μεταφερθούν τα προϊόντα σε εκείνους που τα χρειάζονταν περισσότερο. Ως Σύνδεσμος, επικεντρωθήκαμε να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη μας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα η παραγωγή απαραίτητων προϊόντων μπορεί να συνεχιστεί, με στόχο να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σύνορα των χωρών για την παράδοση εξοπλισμού ή να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να διασχίζουν χωρίς προβλήματα τα σύνορα για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή στην προμηθευτική αλυσίδα.

«Πλαστικά Χρονικά»: Ακτιβιστές και αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι ισχυρίστηκαν ότι η βιομηχανία των πλαστικών θέλησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να αναστείλει νομοθετικές οδηγίες. Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα διαπιστώσουμε ότι η εξάρτησή μας από τα πλαστικά έχει αυξηθεί. Είναι η εποχή για να επιζητήσουμε μια πιο επείγουσα μετάβαση σε μια Κυκλική Οικονομία προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα πλαστικά είναι σύμμαχος μας ενώ τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός εχθρός. Εκτός από τον ιατρικό τομέα, τα πλαστικά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα για συσκευασίες, κατασκευές, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλούς ακόμη κλάδους. Θέλουμε να παράγονται βιώσιμα πλαστικά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται και έπειτα, στο τέλος ζωής τους, θα ανακτώνται για να αποτελέσουν πολύτιμους πόρους για την παραγωγή νέων προϊόντων.  Αυτό αποτελεί το κοινό όραμα κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας των πλαστικών. Τα μέλη μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων φορέων και ιδίως με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων. Η πιο σημαντική πρόκληση είναι η ορθή απόρριψη των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον. Είμαστε υπερήφανο μέλος της «Circular Plastics Alliance» και επικεντρωνόμαστε στην αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέα προϊόντα. Συμμετέχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο στο «World Plastics Council» (Παγκόσμιο Συμβούλιο Πλαστικών), στη «Global Plastics Alliance» (Παγκόσμια Συμμαχία Πλαστικών) και την «Alliance to End Plastic Waste» (Συμμαχία για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων) προκειμένου να συμβάλλουμε στον τερματισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τις καινοτομίες στις τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών (αύξηση παραγωγικής ικανότητας, χημική ανακύκλωση ως συμπληρωματικό εργαλείο της μηχανικής ανακύκλωσης). Πολύ σημαντική είναι επίσης η βέλτιστη συλλογή και η ταξινόμηση των πλαστικών, μιας και αυτοί οι δύο παράγοντες εξακολουθούν να αποτελούν τα κλειδιά για την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης και την επιτάχυνση της Κυκλικής Οικονομίας. Εκτός από την κυκλικότητα, και καθώς επιδιώκουμε να εξέλθουμε από την υγειονομική κρίση, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους στόχους της κλιματικής αλλαγής, που υποστηρίζει η Ε.Ε.. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε πλήρως τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη. Δεσμευόμαστε, επίσης, να υποστηρίξουμε το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί ως έχει. Η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές, που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία και έτσι θα επιτραπεί στους πολίτες να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία των πλαστικών.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να μεταθέσει την προθεσμία εναρμόνισης της Οδηγίας, που αφορά τα αποκαλούμενα πλαστικά μίας χρήσης, παρά τα αιτήματα, που υπήρξαν την εποχή της πανδημίας, όπου τα πλαστικά αποδείχθηκαν η πιο ασφαλής και αξιόπιστη λύση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή την άρνηση και εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην προσέγγιση της Ε.Ε. προς τα πλαστικά ή θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο με νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς»;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο βασικός στόχος της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης είναι η αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών απορριμμάτων και ιδίως αυτών, που καταλήγουν στο θαλάσσιο χώρο. Είναι ένας στόχος, τον οποίο συμμεριζόμαστε απόλυτα, σε ποσοστό 100%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο, αλλά δεν πρέπει να προσεγγίζουμε αυτό το έργο της μόνο ως απαγορεύσεις και περιορισμούς. Πολλές από τις επερχόμενες πρωτοβουλίες θα εξετάσουν τους τρόπους, με τους οποίους τα πλαστικά θα γίνουν πιο κυκλικά σε όλες τις εφαρμογές. Όχι μόνο στις συσκευασίες και τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά και τις κατασκευές. Έχουμε πολύ θετικές συζητήσεις με την Ε.Ε. σε όλα αυτά τα θέματα και η κυκλικότητα θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό στοιχείο για τα πλαστικά, τα οποία θα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε..

«Πλαστικά Χρονικά»: Ιστορικά, οι εποχές, όπου υπήρξαν κρίσεις, αποτέλεσαν και μια περίοδο αλλαγών. Τι αντίκτυπο αναμένετε να έχει η υγειονομική κρίση στη βιομηχανία των πλαστικών σε παγκόσμια κλίμακα και είστε αισιόδοξη ότι, καθώς θα ξεφεύγουμε από αυτήν, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στη μετάβαση σε μια καλύτερη και πιο βιώσιμη βιομηχανία;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: Η κρίση ανέδειξε την αξία της παραγωγής απαραίτητων προϊόντων από πλαστικά στην Ευρώπη. Επίσης, τη συνεισφορά των πλαστικών στην προστασία και την προμήθεια τροφίμων στους πολίτες. Στην παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της COVID-19. Είμαστε περήφανοι, που ορισμένα μέλη μας άλλαξαν γρήγορα τις γραμμές παραγωγής τους για να παράσχουν επείγουσες λύσεις στις ανάγκες, που δημιουργήθηκαν. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, που αναδείχθηκαν. Διεξάγονται αρκετές συζητήσεις σχετικά με το πόσο «πράσινη» θα είναι η ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή εισερχόμαστε σε μια περίοδο συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας. Η βιωσιμότητα είναι, όμως, ένα ταξίδι. Αν θυμηθούμε πόση πρόοδο έχει σημειώσει η βιομηχανία των πλαστικών στην επίτευξη του στόχου της κυκλικότητας τα τελευταία πέντε χρόνια, τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάκαμψης. Είναι πιθανό να υπάρξουν κίνητρα και νέοι τρόποι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Είναι πολλά τα στελέχη της βιομηχανίας των πλαστικών, που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δουν μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ «PlasticsEurope» και «EuPC», να ενωθούν οι δυνάμεις τους για να προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και υπάρχει κοινό έδαφος για  πρωτοβουλίες με το EuPC;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η «EuPC» είναι ένας φυσικός σύμμαχος μας σε πολλά ζητήματα και εργαζόμαστε από κοινού σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η «Circular Plastics Alliance». Η συνεργασία, κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των πλαστικών, αποτελεί το κλειδί για τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Οπότε σίγουρα θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μας στο μέλλον. Ωστόσο, η αντιμετώπιση προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν τα πλαστικά και η αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών θα απαιτήσει να συνεργαστούμε με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εμπλεκομένων εταίρων. Μάλιστα, με ορισμένους εξ αυτών ενδέχεται να μην βρισκόμαστε τόσο κοντά. Είτε πρόκειται για εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, βιομηχανίες όπως τεχνολογικές, η αυτοκινητοβιομηχανία ή η μόδα. Θα πρέπει φυσικά να έλθουμε κοντά με ανθρώπους ή επιχειρήσεις, που είναι ιδιαίτερα καινοτόμοι, για να αναζητήσουμε νέους τρόπους σκέψης για τα πλαστικά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Ανατρέχοντας στο εργασιακό παρελθόν σας ανακαλύψαμε ότι εργαζόσασταν ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, οπότε θα μπορέσετε να μας διαφωτίσετε για το παρακάτω. Η βιομηχανία πλαστικών έχει «χάσει» πολλές μάχες στον «πόλεμο της επικοινωνίας» εναντίον των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η έντονη συναισθηματική ρητορική από τους «οικολόγους» βρήκε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των κινημάτων κατά των πλαστικών. Τι θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με την εμπειρία σας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση»;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Η έκφραση «επικοινωνιακός πόλεμος» ίσως είναι λανθασμένος τρόπος για να αναφερθούμε στο ζήτημα αυτό. Βλέπουμε το συναίσθημα να κερδίζει την επιστημονική τεκμηρίωση σε πολλούς τομείς της συζήτησης για τα πλαστικά. Τα δεδομένα πολλές φορές υπεραπλουστεύονται. Ακόμη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο παρελθόν υπέθεσαν μερικές φορές ότι οποιοδήποτε προϊόν ή εφαρμογή δεν παράγεται από πλαστικά είναι αυτόματα καλύτερο. Χωρίς να μελετήσουν την πραγματικότητα και σημαντικούς παράγοντες, όπως η αποδοτικότητα των πόρων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εναλλακτικών λύσεων, τη βέλτιστη χρήση πρώτων υλών ή τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει το προϊόν ή το υλικό. Αλλά η πρόκληση που αναφέρουν οι αντίπαλοι των πλαστικών είναι πραγματική. Τα απορρίμματα των πλαστικών και τα θαλάσσια απορρίμματα είναι τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Η βιομηχανία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες προκλήσεις και ελπίζω να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτές και να επικοινωνούμε λύσεις, καινοτομίες και μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε σχετικά με τα οφέλη των πλαστικών, όχι απλώς να τα αναφέρουμε, αγνοώντας τις ανησυχίες, που προκαλούν. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Ας σκεφτούμε το αισιόδοξο σενάριο για την υγειονομική κρίση. Είναι Μάιος του 2021. Η οικονομία έχει ανακάμψει. Τι ελπίζετε ότι θα έχει αλλάξει στη βιομηχανία πλαστικών;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»: «Αισθάνομαι ότι ήδη έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία πλαστικών. Ελπίζω στους επόμενους 12 μήνες οι προσπάθειες μας να αρχίσουν να φανερώνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την καταπολέμηση των απορριμμάτων από πλαστικά και των θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα πλαστικά είναι απαραίτητα, είτε πρόκειται για την προστασία των τροφίμων είτε για τη διευκόλυνση των μεταφορών. Η επίδειξη σαφών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων είναι το μοναδικό, που χρειάζονται οι πολίτες για να αποδεχτούν πλήρως τα οφέλη των πλαστικών».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Εξακολουθεί να υπάρχει απουσία γυναικών στα υψηλές θέσεις της βιομηχανίας των πλαστικών. Τι συμβολίζει κατά τη γνώμη σας η ανάθεση σε εσάς της θέσης της Διευθύνουσας Συμβούλου της «PlasticsEurope» και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι;

«Βιρτζίνια Γιάνσενς»:  «Όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικές, ηγετικές θέσεις σε πολλούς κλάδους. Σίγουρα, ενθαρρύνω τη βιομηχανία πλαστικών να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Είμαι υπερήφανη που στην πρόσφατη αναδιοργάνωση της «PlasticsEurope» ανακοινώθηκαν έξι νέοι ηγετικοί ρόλοι. Τους τρεις εξ αυτών, τους ανέλαβαν γυναίκες. Είναι μια τάση που ελπίζω να συνεχιστεί. Πιστεύω ότι έχουμε έναν σημαντικό στόχο να εκπληρώσουμε και για να τα καταφέρουμε βασιζόμαστε σε μια εξαιρετική ομάδα, η οποία μπορεί να διανοίξει το δρόμο σε ένα ταξίδι μετασχηματισμού της βιομηχανίας προς περισσότερη διαφάνεια και διαφορετικότητα. Η ανάθεση της θέσης της Διευθύνουσας Συμβούλου προς το πρόσωπο μου είναι ένα σαφές μήνυμα της προθυμίας και της αποφασιστικότητας να ταξιδέψουμε  προς αυτήν την κατεύθυνση».

news thumb
31.05.2020
Η τεχνητή νοημοσύνη παράγοντας για την επιτάχυνση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία

Ο συνδυασμός δύο σημαντικών τάσεων, της κυκλικής οικονομίας και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιταχύνει την μετάβαση προς το κυκλικό μοντέλο της οικονομίας, αντικαθιστώντας με αποτελεσματικό τρόπο το γραμμικό, που ισχύει έως σήμερα υποστηρίζει η εταιρεία «McKinsey» σε έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο. Η σύνοψη της έρευνας υπογραμμίζει ότι το σημερινό μοντέλο, το σύστημα, με το οποίο λειτουργεί η οικονομία, χρειάζεται θεμελιακή αλλαγή προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη, χωρίς όμως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που προκύπτουν κυρίως από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. «Μια κυκλική οικονομία, στην οποία η ανάπτυξη θα αποσυνδέεται σταδιακά από την κατανάλωση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, προσφέρει πειστικές απαντήσεις» υπογραμμίζει η μελέτη. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης είναι σημαντικά σημειώνει η έρευνα. «Για παράδειγμα, έρευνες συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η κυκλική οικονομία στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει ένα καθαρό όφελος ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυξανόμενες προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση φυσικών πόρων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, προωθώντας την καινοτομία και δημιουργώντας περιβαλλοντικά οφέλη. Οι προκλήσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις του σημερινού οικονομικού μοντέλου είναι τεράστιες, και αναμένεται να γιγαντωθούν τα επόμενα χρόνια, μιας και η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε 20 χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται νέες προσεγγίσεις και λύσεις για να επιτευχθεί η ταχεία μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θεμελιακή αλλαγή. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα υποσύνολο τεχνολογιών που επιτρέπουν, στο πλαίσιο της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», να εκτελεστούν μοντέλα και συστήματα, με λειτουργίες, που είναι συνδεδεμένες με την ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η συλλογιστική και η μάθηση. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί συμπληρωματικά και μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες των ανθρώπων και να επεκτείνει τις ικανότητές τους. Επιτρέπει στους ανθρώπους να μαθαίνουν ταχύτερα από την ανατροφοδότηση (feedback), που λαμβάνουν, να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά πολύπλοκα ζητήματα, αλλά και να προσλαμβάνουν πιο αποτελεσματικά την πληθώρα των δεδομένων, που είναι πλέον διαθέσιμα στην καθημερινότητα μας.  Η έρευνα της «McKinsey» ιεραρχεί τρεις παράγοντες ως τους σημαντικότερους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η καινοτομία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

  • Ο σχεδιασμός προϊόντων, εξαρτημάτων και υλικών με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, εξαρτημάτων και υλικών κατάλληλων για την κυκλική οικονομία μέσω μεθόδων σχεδιασμού με τη βοήθεια μηχανικής μάθησης που επιτρέπουν την ταχεία παραγωγή προτύπων και δοκιμών.
  • Οι επιχειρήσεις να αρχίζουν να λειτουργούν επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα στην κυκλική οικονομία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεγεθύνει την ισχύ των επιχειρηματικών μοντέλων της κυκλικής οικονομίας και να τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Συνδυάζοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά δεδομένα από προϊόντα καταναλωτές, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της διανομής του προϊόντος και της βέλτιστης αξιοποίησής του, μέσω της πρόβλεψης των τιμών, της ζήτησης και της έξυπνης διαχείρισης αποθεμάτων.
  • Να βελτιστοποιηθούν οι υποδομές της κυκλικής οικονομίας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση και βελτίωση των υποδομών εφοδιασμού, που απαιτούνται για να «κλείσει ο κύκλος» σε προϊόντα και υλικά, βελτιώνοντας τις διαδικασίες για την ταξινόμηση και αποσυναρμολόγηση προϊόντων, την ανακατασκευή εξαρτημάτων και την ανακύκλωση υλικών.

Η δυνητική αξία που αποδεσμεύεται από την τεχνητή νοημοσύνη, όταν αυτή συμβάλλει στον βέλτιστο σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων, σε μια κυκλική οικονομία για παράδειγμα για τα τρόφιμα, ανέρχεται σε 127 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ευκαιριών, που θα εμφανιστούν στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κατανάλωσης. Ειδικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά: εφαρμογή όπου με τη χρήση εικόνας θα καθορίζεται πότε τα φρούτα είναι έτοιμα για συλλογή. Εφαρμογή, όπου θα καταγράφεται το υψηλότερο χρονικό σημείο προσφοράς και ζήτησης συγκεκριμένων τροφίμων. Καταγραφή για την ενίσχυση της αξιοποίησης των παραπροϊόντων τροφίμων. Η «McKinsey» επίσης αναφέρει ότι η επιτάχυνση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης ανέρχεται σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2030. Η τεχνητή νοημοσύνη με τις αναρίθμητες εφαρμογές της φαίνεται ότι άμεσα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία. 

news thumb
10.03.2020
Προτεραιότητα της Πράσινης Συμφωνίας «Green Deal» είναι η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας

Η κυκλική οικονομία, σε συνδυασμό με νέα νομοθεσία για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, θα  είναι τα «όπλα» στη «φαρέτρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου εμβληματικού «Green Deal», η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει την «πρώτη προτεραιότητα». Το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία της Ε.Ε., που παρουσιάστηκε το 2015  «άνοιξε το δρόμο για κάτι νέο, κάτι μεγαλύτερο», δήλωσε ο Κέστιτις Σανταούκας, διευθυντής κυκλικής οικονομίας και πράσινης ανάπτυξης στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Επιτροπής.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε με την «Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό άξονα που προορίζεται να γίνει «η νέα στρατηγική ανάπτυξης» και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Από την μία πλευρά στόχος είναι οι εκπομπές , από την άλλη η δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της καινοτομίας», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν.  Κεντρικός άξονας ένας «κλιματικός νόμος», που θα εγγράψει την χρονολογία 2050 ως ορίζοντα για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα. Ο νόμος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάρτιο.

Τι είναι το «Green Deal»

Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) αποτελεί τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, βασισμένη σε μία σύγχρονη, αποδοτική αλλά και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Κύριοι άξονες της νέας στρατηγικής είναι η προστασία, η διατήρηση και η ενίσχυση του φυσικού πλούτου της Ε.Ε., η προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας πως η μετάβαση προς τη νέα τάξη πραγμάτων θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Για την επιτυχή υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές της Ε.Ε. για την καθαρή ενέργεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας (βιομηχανία, υποδομές, μεταφορές, γεωργία, κατασκευές κ.α.), και σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των νέων μέτρων – κατευθύνσεων που περιγράφονται στη νέα στρατηγική, επενδύοντας παράλληλα στον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και σε νέα εργαλεία.

Τα 9 βασικά σημεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Related image

Κλιματικά Ουδέτερη Ευρώπη: Αυτό αποτελεί το κύριο σημείο της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς η Ε.Ε. θα επιδιώξει να επιτύχει μηδενισμό των ρύπων έως το 2050. Ο στόχος αυτός θα κατοχυρωθεί μέσω του νέου νόμου για το κλίμα (Climate Law) που θα υποβληθεί τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη υλοποίησης των βασικών ενεργειών της Πράσινης Συμφωνίας.

Καθαρή, προσιτή και ασφαλή ενέργεια: Η περαιτέρω μείωση της χρήσης άνθρακα στο ενεργειακό σύστημα είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί για το κλίμα για το 2030 και το 2050. Προκειμένου να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένη και ψηφιοποιημένη. Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλουν και τα Κράτη-Μέλη με τα αναθεωρημένα σχέδια για την Ενέργεια και Κλίμα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως το τέλος του 2019.

Κυκλική οικονομία: Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει μια στρατηγική για τη βιομηχανία για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του μετασχηματισμού της. Μαζί με τη στρατηγική για τη βιομηχανία, ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία θα συμβάλει επίσης στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ε.Ε.. Το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία θα περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων - και μια πολιτική «αειφόρων προϊόντων» η οποία θα υποστηρίζει τον σχεδιασμό αυτών βάσει μίας κοινής μεθοδολογίας.

Ανακαίνιση κτιρίων: Ο βασικός στόχος του άξονα αυτού είναι να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί ο ρυθμός ανακαίνισης των κτιρίων, ο οποίος σήμερα κυμαίνεται περίπου στο 1% ετησίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη μέσω μίας νέας πρωτοβουλίας που θα αφορά την ανακαίνιση κτιρίων και η οποία θα ανακοινωθεί το 2020. Η πρωτοβουλία αυτή θα περιλαμβάνει μια ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου ώστε να αναγνωριστούν και να επιλυθούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ανακαίνιση των κτιρίων.

Βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα: Οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να λήξουν, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική. Η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει την παραγωγή και την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων (βιοκαύσιμα και υδρογόνο) και να προωθήσει τη χρήση αυτών κυρίως στις μεταφορές. Προβλέπεται επίσης πως μέχρι το 2025, περίπου 1 εκατομμύριο δημόσιοι σταθμοί επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων θα χρειαστούν για τα 13 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα που αναμένονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Διατροφή: Τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσουν παγκόσμιο πρότυπο βιωσιμότητας. Οι νέες τεχνολογίες και οι επιστημονικές ανακαλύψεις, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού και η ζήτηση για βιώσιμα τρόφιμα θα ωφελήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την άνοιξη του 2020 τη νέα στρατηγική «από τον παραγωγό στον καταναλωτή» (Farm to Fork),η οποία θα συνδράμει και στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας.

Διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας: Η στρατηγική θα παρουσιαστεί το Μάρτιο 2020 και θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κυριότερων αιτιών της απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, όπως αυτά έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί.

Μηδενική ρύπανση: Η ισχύουσα νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα θα ενισχυθεί με νέες διατάξεις και σχέδια παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος «περιβάλλον μηδενικής μόλυνσης» μέχρι το 2050.

Έρευνα και καινοτομία: Οι νέες τεχνολογίες και οι βιώσιμες λύσεις έχουν ζωτική σημασία για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 100 δισ. Ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια (2021-2027), το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe θα συμβάλει επίσης θετικά στην επίτευξη των στόχων της νέας στρατηγικής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 35% της χρηματοδότησης της Ε.Ε. στον τομέα της έρευνας θα διατεθεί για τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον.

Για να εφαρμοστεί η νέα αναπτυξιακή στρατηγική, όπως περιγράφεται στην Πράσινη Συμφωνία, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Εκτιμάται πως πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 εκ. ευρώ είναι απαραίτητες, οι οποίες θα πρέπει να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου και απαιτούν την κινητοποίηση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, κατά συνέπεια τη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα επενδυτικό σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρώπης (Sustainable Europe Investment Plan), το οποίο θα συμβάλει στην εύρεση και κάλυψη των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών. Το κύριο στοίχημα είναι αν αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο θα μπορέσει να υλοποιηθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν οριστεί, ενώ το ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα είναι αν τα Κράτη Μέλη είναι έτοιμα και εξοπλισμένα για να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.

Οι πρώτες δράσεις του «Green Deal» στην Ελλάδα αφορούν 4 έργα

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ήδη ανεβάσει ταχύτητες καθώς ξεκίνησαν οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων, που θα συνεισφέρουν στην Ευρώπη του κλιματικά ουδέτερου αποτυπώματος. Εκατό είκοσι νέα έργα, που θα τρέξουν υπό τη σκέπη του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE» θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με 240 εκατομμύρια ευρώ. Στο επίκεντρο των δράσεων, το περιβάλλον, η προστασία της άγριας ζωής, η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, ο περιορισμός της ρύπανσης και της μόλυνσης από  τα ορυκτά καύσιμα με την ανάδειξη νέων βιώσιμων πρακτικών, αλλά και η έρευνα για τη δημιουργία νέων προηγμένων βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς  που θα περιορίσουν την εκπομπή ρύπων του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα ανοίγει την αυλαία συμμετοχής της στη μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδοτική δράση της Πράσινης Συμφωνίας,  με τέσσερα προγράμματα  συνολικού προϋπολογισμού 13797 εκ. ευρώ. Φορείς υλοποίησης στη χώρα μας, είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμιλοι ενέργειας, διεθνή Ινστιτούτα και οργανισμοί.  Όπως μάλιστα σημειώνεται στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, ο κατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να συμπληρωθεί με νέες δράσεις.

news thumb
08.01.2020
Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο δράσης κυκλικής οικονομίας για την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων στην ΕΕ

Μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, που έθεσε σε διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το νέο αυτό σχέδιο δράσης αναμένεται να επιταχυνθεί η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία. Στόχοι του νέου σχεδίου δράσης είναι:

  • Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
  • Η συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
  • Η Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Είναι σημαντικό ότι γίνεται αναφορά πως με αυτό το νέο σχέδιο δράσης θα αναλυθεί ο κύκλος ζωής των προϊόντων και των υλικών ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση των πόρων και να αντιμετωπιστούν οι τομείς που απαιτούν εντατική χρήση πόρων (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, κατασκευές, παραγωγή ηλεκτρονικών και πλαστικών προϊόντων).

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν αν προσεγγίσει κανείς τα πλαστικά υπό το πρίσμα της ανάλυσης του κύκλου ζωής τους υπερέχουν αισθητά έναντι των εναλλακτικών. 

Το σχέδιο θα συνεκτιμηθεί επίσης κατά τη διαμόρφωση της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ.

Μπορείτε να βρείτε την περίληψη του σχεδίου δράσης εδώ.

Για να υποβάλλετε τις προτάσεις σας για το νέο σχέδιο δράσης θα πρέπει να εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και συνεπακόλουθα να διατυπώσετε τις απόψεις σας. https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2019-7907872/feedback/add_el?p_id=6195437

news thumb
01.12.2019
«Κοινός στόχος όλων μας είναι τα μηδενικά απόβλητα»

Μόλις μερικές εβδομάδες στην ηγεσία του Αμερικανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, του «PLASTICS», ο νέος του Πρόεδρος, Τόνι Ραντοτζέφσκι άρχισε να ταξιδεύει στην μεγάλη επικράτεια των Η.Π.Α. προκειμένου να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τους περισσότερους από τους 993.000 εργαζομένους της βιομηχανίας των πλαστικών. Αυτοί θα είναι οι πρεσβευτές της βιομηχανίας, που θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την αντίληψη, που έχει το κοινό για το υλικό. Είναι ο βασικός στόχος της προεδρίας του, όπως αποκαλύπτει στην πρώτη διεθνή συνέντευξη που παραχώρησε στα «Πλαστικά Χρονικά». «Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτούς τους 993.000 εργαζόμενους σε πρεσβευτές των πλαστικών. Ο βασικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την αντίληψη των συμπολιτών μας για τα πλαστικά. Από ένα υλικό που θεωρούν ότι είναι «μιας χρήσης» ή κάτι που θα πετάξουν σύντομα σε ένα υλικό που θα είναι αρκετά πολύτιμο για να απορρίπτεται» υποστηρίζει ο κύριος Ραντοτζέφσκι, ο οποίος θα ρίξει σημαντικό βάρος στην προσέγγιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που καταπολεμούν το υλικό. «Θα πρέπει επίσης να πείσουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο. Τα μηδενικά απόβλητα». Τα πλαστικά μιας χρήσης, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και για τον «PLASTICS». «Οι απαγορεύσεις είναι κοντόφθαλμες πολιτικές και αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσουν, μιας και δεν έχει υπάρξει πρώτα μια ορθή και λεπτομερής ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων» ισχυρίζεται στη συνέντευξη του στα «Πλαστικά Χρονικά» ο νέος πρόεδρος του «PLASTICS».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Αναλάβετε την ηγεσία του Αμερικανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών» (PLASTICS) εδώ και λίγες εβδομάδες. Θα μπορούσατε να περιγράψετε στους αναγνώστες μας τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών των Η.Π.Α.; Ιδίως σε ένα περιβάλλον, με διαφορετικό νομικό πλαίσιο για κάθε πολιτεία;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Όπως αναφέρατε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει εθνικός νόμος που να διέπει για παράδειγμα την ανακύκλωση. Οι πολιτειακές και οι τοπικές αρχές έχουν την ευχέρεια να καθορίσουν τα δικά τους συστήματα και να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Υπάρχουν ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Σύνδεσμος. Για παράδειγμα ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να κάνουν ανακύκλωση. Μια πρακτική που είναι λανθασμένη και επιβλαβής. Η ανακύκλωση αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης για τα πλαστικά απόβλητα. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να βελτιωθούν οι τεχνολογίες ανακύκλωσης, να γίνουν καλύτερα τα προγράμματα δημοτικής ανακύκλωσης και να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές υποδομές σε εθνικό επίπεδο. Αυτή είναι βασική προτεραιότητα του «PLASTICS». Θα πρέπει επίσης να πείσουμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο. Τα μηδενικά απόβλητα. Θα είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο κομμάτι της δουλειάς μας. Η τρίτη προτεραιότητα μου είναι να ακούσω όλα τα μέλη μας. Για αυτό και έχω αρχίσει επισκέψεις σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α.»

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ως μια λύση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών αγκαλιάζει αυτήν την πρωτοβουλία ενώ πληροφορούμαστε ότι και στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζει επίσης έδαφος η κυκλική οικονομία. Ποια είναι η θέση του «PLASTICS» σε ότι αφορά την κυκλική οικονομία, πώς εξελίσσεται η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο στο κυκλικό στις ΗΠΑ και ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Αναγνωρίζουμε την αξία των αρχών της κυκλικής οικονομίας όταν η κυκλικότητα των υλικών αποφέρει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Υποστηρίζουμε επίσης τη «Διαχείριση Βιώσιμων Υλικών» ( Sustainable Materials Management - SMM) ως κατευθυντήρια αρχή της πολιτικής μας. Η αρχή που σας ανέφερα λαμβάνει υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση υλικών και διαδικασιών, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων σε όλο τον κύκλο ζωής. Η ολιστική προσέγγιση της «Διαχείρισης Βιώσιμων Υλικών» επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο με μετρήσιμα αποτελέσματα σε τομείς όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση νερού, η αποδοτικότητα μεταφοράς για διάφορα υλικά, η σύγκριση των πλεονεκτημάτων τους, ενώ παράλληλα πληρούν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε την αύξηση της κυκλικότητας των υλικών, αλλά υπάρχουν περισσότερα ζητήματα που αφορούν ένα προϊόν από την απόρριψη του. Πρέπει να εξετάσουμε τον πλήρη κύκλο ζωής αυτών των υλικών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας δεν δημιουργούν άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες σε άλλους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού».

«Πλαστικά Χρονικά»: «Υπάρχει μια παγκόσμια πολεμική εναντίον ορισμένων προϊόντων που αποκαλούνται πλαστικά μιας χρήσης (SUP). Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορεύσει ορισμένα πλαστικά μιας χρήσεως το 2021. Ωστόσο, για πολλά προϊόντα δεν υπάρχει ακόμη μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Μπορείτε να μας περιγράψετε ποια είναι η κατάσταση στις Η.Π.Α. σχετικά με τις προτεινόμενες απαγορεύσεις στα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης; Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτή την πρόκληση;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Σε πολλές περιπτώσεις, το προϊόν, που θεωρείται πλαστικό «μιας χρήσης» είναι στην πραγματικότητα η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αν εξεταστεί ο κύκλος ζωής του, από τη διαδικασία παραγωγής, τη μεταφορά του και στη συνέχεια την ανακύκλωση. Οι απαγορεύσεις είναι κοντόφθαλμες πολιτικές και αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσουν, μιας και δεν έχει υπάρξει πρώτα μια ορθή και λεπτομερής ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων. Στις Η.Π.Α. αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες απαγορεύσεις που αφορούν τα πλαστικά καλαμάκια και τις πλαστικές σακούλες. Σε ορισμένες πολιτείες,  απαγορεύτηκε στα εστιατόρια να τοποθετούν τρόφιμα σε δοχεία τροφίμων από διογκωμένη πολυστερίνη. Ο «PLASTICS» προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων συνεχίζει να υποστηρίζει νομοθεσίες όπως ο νόμος «Save Our Seas Act 2.0», ο οποίος αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες των θαλάσσιων απορριμμάτων, προωθώντας την έρευνα και βελτιώνοντας τις υποδομές διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων. Η ίδια η βιομηχανία ανέλαβε τις ευθύνες της για τα πλαστικά απόβλητα προσφέροντας καινοτομίες, όπως άλλωστε κάνει πάντα. Ανέπτυξε νέες χημικές ουσίες, επένδυσε σε νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης και συλλογής, ανέπτυξε τρόπους μετατροπής των πλαστικών αποβλήτων σε ενέργεια και δημιούργησε προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό.»

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η αντίληψη του κοινού σχετικά με τα πλαστικά δεν είναι θετική. Ποια είναι η στρατηγική σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αρνητική εικόνα των πλαστικών, να προωθηθούν τα οφέλη του υλικού και τελικά να αλλάξει κάποτε η αρνητική αντίληψη που υπάρχει;»

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Η εκπαίδευση είναι σημαντική. Πολλές φορές οι συμπολίτες μας διαβάζουν απλά τους τίτλους των ειδήσεων χωρίς να εξετάζουν τα γεγονότα. Οι αρχικές προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν στους 993.000 άνδρες και γυναίκες που απασχολούνται στη βιομηχανία των πλαστικών στις Η.Π.Α., για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε τον δικτυακό τόπο «ThisIsPlastics.com». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της βιομηχανίας, που στοχεύει στο να δημιουργήσει έμπνευση προκειμένου να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τα πλαστικά και τη δύναμή τους. Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτούς τους 993.000 εργαζόμενους σε πρεσβευτές των πλαστικών. Είναι μια πρωτοβουλία με σπουδαία αποτελέσματα για τη βιομηχανία μέχρι στιγμής. Σκοπεύουμε να την ενισχύσουμε, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι μας να έχουν πρόσβαση σε επιχειρήματα, που θα τους βοηθήσουν να υποστηρίξουν τα πλαστικά και να επικοινωνήσουν ευκολότερα με τους νομοθέτες για σημαντικά θέματα. Έχουμε επίσης αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένου του «Pacific Northwest Secondary Sorting Demonstration». Πρόκειται για ένα έργο επίδειξης ανακύκλωσης, που διαρκεί 60 ημέρες. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός φορητού  συστήματος διαλογής, όπου επιλεγμένα πλαστικά υλικά από τέσσερις περιφερειακές εγκαταστάσεις ανάκτησης υλικών (MRFsMaterial Recovery Facilities) θα διαχωρίζονται περαιτέρω με τελικό στόχο να αυξηθεί η τελική αξία των δεμάτων, που προκύπτουν από αυτές τις εγκαταστάσεις και να διευκολυνθεί η ανακύκλωσή τους. Η Επιτροπή Μεταφορών και Βιομηχανικών Πλαστικών (TIP) του «PLASTICS» συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Οχημάτων (ELV), το οποίο αποσκοπεί στο να αποδείξει τη βιωσιμότητα της συλλογής και της ανακύκλωσης των πλαστικών μερών από τα οχήματα και να δημιουργήσει ένα βασικό μοντέλο ανάκτησης, ξεκινώντας από τη θερμοπλαστική πολυολεφίνη (TPO). Η ομάδα εργασίας των εύκαμπτων συσκευασιών και σακουλών εγκαινίασε το 2017 το πρόγραμμα «New End Market Opportunities» (NEMO), που προσδοκά στην ανάπτυξη μιας αξιόπιστης πηγής υλικών για τις εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες και φιλμ στα νέα προϊόντα τους. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα, που περιλαμβάνονται στη στρατηγική του Συνδέσμου. Ο στόχος μας, όμως, ως Σύνδεσμος είναι να αλλάξουμε την αντίληψη των συμπολιτών μας για τα πλαστικά, από ένα υλικό που θεωρούν ότι είναι «μιας χρήσης» ή κάτι που θα πετάξουν σύντομα σε ένα υλικό που θα είναι αρκετά πολύτιμο για να απορρίπτεται».

 
«Πλαστικά Χρονικά»:
Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα της ρύπανσης προέρχεται από την Ασία. Μήπως θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν σε εκείνες τις χώρες με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων; Η «Alliance to End Plastic Waste» επικεντρώνεται σε αυτόν τον τομέα με επιτυχία μέχρι στιγμής.

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε πόρους από παντού για να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Είμαστε σε αυτό όλοι μαζί. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα, που επηρεάζει την Ασία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζουμε την «Alliance to End Plastic Waste» και είμαστε επίσης μέλη της «Global Plastics Alliance», η οποία περιλαμβάνει ενώσεις από όλο τον κόσμο με στόχο να σταματήσει τη διαρροή των πλαστικών μετά τη χρήση τους, μακριά από το περιβάλλον και να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του υλικού.

«Πλαστικά Χρονικά»: «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται ante portas (προ των πυλών). Πώς κατά την άποψή σας θα επηρεαστεί η βιομηχανία των πλαστικών από αυτή την επανάσταση και τι κάνετε στις Η.Π.Α. για να προετοιμαστούν τα μέλη σας;

«Τόνι Ραντοτζέφσκι»: «Η «Βιομηχανία 4.0» και η αυξημένη αυτοματοποίηση είναι ήδη γεγονός για πολλά μέλη μας στις Η.Π.Α.. Προφανώς, η αυτοματοποίηση θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Για να προετοιμάσουμε τα μέλη μας για αυτή τη νέα φάση συγχώνευσης έξυπνων συσκευών και εξοπλισμού, έχουμε αναπτύξει μια επιτροπή, την «Industry 4.0». Συνεργαζόμαστε επίσης με άλλες πλαστικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο, που συνήλθαν πρόσφατα στη Ντίσελντορφ της Γερμανίας για την έκθεση «Κ 2019». Παρέχουμε επίσης πληροφορίες για διάφορα πρωτόκολλα εξοπλισμού που αναπτύσσονται και παρέχουμε ενημερώσεις στα μέλη μας για όλες τις αλλαγές του Industry 4.0, ώστε να είναι καλά ενημερωμένοι.

news thumb
17.10.2019
Συμμαχία καινοτόμων προγραμμάτων για τα πλαστικά στην κυκλική οικονομία

Ώθηση στην υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει η συμμαχία περισσοτέρων από 20 καινοτόμων προγραμμάτων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πλαστικών στην κυκλική οικονομία.

Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της συμμαχίας αυτής αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες, που γίνονται για την επίτευξη της εμβληματικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Η ομάδα ονομάστηκε «The Plastics Circularity Multiplier» (Πολλαπλασιαστής των πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία) και έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια σειρά καινοτομιών, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και αποσκοπούν στην εισαγωγή πλαστικών υλικών στην κυκλική οικονομία του μέλλοντος, στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Οι καινοτομίες αυτές θα παρουσιαστούν σε φορείς χάραξης πολιτικής, το ευρύτερο κοινό και φυσικά τη βιομηχανία.

Η νεοσύστατη ομάδα, που εγκαινιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019 στις Βρυξέλλες, θα συγκεντρώσει πόρους από τα 20 προγράμματα, που στη πλειοψηφία τους λαμβάνουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. «Horizon 2020».

Έως σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. έχει προσφέρει χρηματοδότηση σε περισσότερα από 300 έργα που αφορούν τα πλαστικά υλικά στην κυκλική οικονομία.

Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Ε.Ε. να επενδύσει σε λύσεις κυκλικής οικονομίας για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά, που παρουσιάστηκε το 2018.

«Η επένδυση που κάνει η ΕΕ στην κυκλική οικονομία είναι τόσο μεγάλη που είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο» δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC» και εκπρόσωπος της «DEMETO», Αλεξάντερ Ντανζίς, που θα διευθύνει τη νέα αυτή συμμαχία.

«Με την αρχική συμμετοχή 19 προγραμμάτων, το «Plastics Circularity Multiplier» θα επιδιώξει να ενισχύσει τον θετικό αντίκτυπό της βιομηχανίας. Επίσης, να προσδιορίσει τα ρυθμιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν αλλά και το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά κυκλική οικονομία για τα πλαστικά στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κύριος Ντανζίς.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2020. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 θα διευρυνθούν οι συμμετοχές στη συμμαχία και από άλλα προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από το «Horizon Europe».

«Ο στόχος της νέας ομάδας είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα υφιστάμενα προγράμματα, που έχουν δημιουργηθεί από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όπως η «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα των Συμμετεχόντων στην Κυκλική Οικονομία», η «Βάση Δεδομένων των έργων EASME» και το «Ραντάρ Καινοτομίας». Αυτά τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για να δημιουργήσουν ένα πραγματικό οικοσύστημα επενδύσεων στην Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία και την καινοτομία», εξηγεί ο κύριος Ντανζίς.

Η πρωτοβουλία «The Plastics Circularity Multiplier» διευθύνεται από τη «EuPC», η οποία είναι παράλληλα επικεφαλής επικοινωνίας και διάδοσης του έργου «DEMETO».

news thumb
13.10.2019
Το πρόγραμμα «PolynSPIRE» δίνει ώθηση στην κυκλική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση βασικό στόχο έτσι ώστε να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για να το επιτύχει αυτό χρηματοδοτεί, μέσω προγραμμάτων όπως το «Horizon 2020», δράσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επίτευξη της εμβληματικής της πρωτοβουλίας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «polynSPIRE», το οποίο υποστηρίζει η «EuPC» και μέσω αυτής όλα της μέλη της, μεταξύ αυτών και ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», είναι μια από αυτές τις δράσεις.

Στόχος της είναι η παρουσίαση ενός συνόλου καινοτόμων, οικονομικά αποδοτικών και βιώσιμων λύσεων που θα βελτιώσουν την ανακύκλωση των πλαστικών.

Σε ένα σύντομο βίντεο περιγράφονται οι βασικές αρχές του προγράμματος «polynSPIRE».

«Τα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και εφαρμογών.

Παρότι τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις οι χώροι υγειονομικής ταφής παραμένουν μια βασική επιλογή για τη διαχείριση αποβλήτων σε πολλά από τα κράτη μέλη.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν την οικονομία να γίνει πιο βιώσιμη. Τα μέτρα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στη βιομηχανία πλαστικών.

Το πρόγραμμα «polynSPIRE» υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια. Η ανακύκλωση και ο ανασχεδιασμός της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας είναι απαραίτητες σταθερές προκειμένου να επιτευχθεί η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών υλικών αλλά και να μειωθεί η απόρριψη στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, «polynSPIRE» προτείνει τρεις καινοτόμους τρόπους

  1. Χημική ανακύκλωση
  2. Μηχανική ανακύκλωση
  3. Αξιοποίηση 

Με αυτούς τους τρόπους θα βελτιωθεί σημαντικά η ανακύκλωση πλαστικών υλικών» καταλήγει το βίντεο.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2022 και συγκέντρωσε 22 κορυφαία ευρωπαϊκά ερευνητικά / ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικούς οργανισμούς, συνδέσμους και βιομηχανίες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του «polynSPIRE» είναι 9,95 εκατομμύρια ευρώ.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το σύντομο βίντεο του προγράμματος:

https://www.youtube.com/watch?v=QAOcmFUUVk8
news thumb
20.09.2019
Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις εφαρμόζουν στην πράξη την κυκλική οικονομία για τα πλαστικά

Η Βαλένθια στην Ισπανία, η Ουτρέχτη στην Ολλανδία και η Άλμπα Ιούλια στην Ρουμανία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, που επιλέχθηκαν για να δοκιμαστούν πιλοτικές καινοτομίες, από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά σημαντική βελτίωση στη συλλογή, διαλογή, μεταφορά και την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων. Το πρόγραμμα ονομάζεται «PlastiCircle» και στοχεύει στη διαχείριση των οικιακών πλαστικών απορριμμάτων σε πόλεις, όπου ο βαθμός της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μεταξύ των πολιτών είναι διαφορετικός και οι υποδομές βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο. Οι εμπνευστές του προγράμματος «PlastiCircle» φιλοδοξούν να αποτελέσει μια καλή πρακτική, που θα χρησιμοποιηθεί από πολλές ακόμη πόλεις της Ευρώπης προκειμένου να υιοθετηθεί με τον βέλτιστο τρόπο η κυκλική οικονομία

Απώτεροι σκοποί είναι η αύξηση του όγκου των πλαστικών απορριμμάτων που ανακυκλώνουν οι κάτοικοι, η βελτίωση της ποιότητας των συλλεγόμενων αποβλήτων και η αποτελεσματικότερη μεταφορά των αποβλήτων στις μονάδες διαλογής . Επιπλέον, το «PlastiCircle» στοχεύει σε βελτιωμένες διαδικασίες διαλογής και ανακύκλωσης, έτσι ώστε όλα τα απορρίμματα συσκευασίας, που συλλέγονται από τις πόλεις που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μιας σειράς ανακυκλωμένων προϊόντων προστιθέμενης αξίας για τους κλάδους των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η πρώτη πόλη που έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ήταν η Βαλένθια. Στις μεσογειακές ακτές της ισπανικής πόλης, στην πολυσύχναστη συνοικία της Βαλένθια, το Σαντ Μαρσέλ-λι,, όπου ζουν περίπου 9.900 κάτοικοι, το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2019. Το συγκεκριμένο προάστιο είναι το τρίτο σε πληθυσμό στην πόλη. Επιπλέον, η δημογραφική ποικιλία των κατοίκων και η πολύ δραστήρια ένωση των πολιτών, που δραστηριοποιείται εκεί, κάνει το Σαντ Μαρσέλ-λι τον ιδανικό τόπο για τη δοκιμή νέων τρόπων διαχείρισης των  οικιακών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Πως λειτουργεί το «PlastiCircle»

Το πρόγραμμα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει κίνητρα και επιβραβεύσεις στους συμμετέχοντες. Κάθε κάτοικος που το επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί στο πρόγραμμα «PlastiCircle». Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του θα λάβει μια προσωπική «έξυπνη» κάρτα. Η κάρτα αυτή χρησιμοποιείται τη στιγμή που ο κάθε κάτοικος θα αποθέσει τα ταξινομημένα απορρίμματα του. Στο προάστιο Σαντ Μαρσελ-λί υπάρχουν 25 κίτρινοι κάδοι απλωμένοι σε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους συμμετέχοντες. Οι αποκαλούμενοι «έξυπνοι κάδοι» αναγνωρίζουν τον εκάστοτε χρήστη και εκτυπώνουν μια μοναδική ετικέτα τη στιγμή που ο καθένας αποθέτει τα πλαστικά του απορρίμματα. Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να ταξινομούν αποτελεσματικά τα πλαστικά απορρίμματα τους γνωρίζοντας ότι αργότερα θα ανταμειφθούν για την βέλτιστη  ανακύκλωση με μια σειρά προνομίων και επιβραβεύσεων, που παρέχονται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Χάρη στις καινοτομίες τεχνολογιών όπως το «Internet Of Things» (IoT- Διαδίκτυο των πραγμάτων), μια πλατφόρμα που βρίσκεται στο cloud, επιτρέπεται στους οδηγούς των απορριμματοφόρων να κάνουν δρομολόγια όταν ειδοποιούνται ότι κάθε κάδος είναι γεμάτος, εξοικονομώντας έτσι χρόνο, κόστη και εκπομπές CO2.

Το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει την Ουτρέχτη και την Άλμπα Ιούλια μετά το τέλος του πιλοτικού προγράμματος της Βαλένθια τον Σεπτέμβριο. Ο συντονιστής του προγράμματος, Θέσαρ Αλιάγα υποστηρίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά συλλογής συσκευασιών σε ποσοστό 75% και 59% αντίστοιχα στην Ισπανία και τη Ρουμανία, το σχέδιο θέτει τον φιλόδοξο στόχο να αυξηθεί στο 87%. «Απαιτούνται φιλόδοξοι στόχοι διαλογής. Το «PlastiCircle» προσδοκά να μειώσει τις απώλειες υλικών κατά τη διαλογή σε λιγότερο από 20% - ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη σήμερα είναι 25%. Ο στόχος όσον αφορά την ακρίβεια της ταξινόμησης δεν είναι λιγότερο φιλόδοξος και αφορά βελτίωση που θα φτάσει έως και το 95%, επίτευγμα, που θα ήταν πρωτοποριακό για την Ευρώπη» αναφέρει ο Θέσαρ Αλιάγα.

news thumb
12.09.2019
Νέα μελέτη εντοπίζει τις προκλήσεις και προτείνει λύσεις για την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία των πλαστικών

Στον προσδιορισμό των προκλήσεων και τις πιθανές τους λύσεις προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση όλων των πλαστικών συσκευασιών έως το 2030 εστιάζει νέα μελέτη, που εκπόνησε η «Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για την Αειφόρο  Χημεία» (SusChem). Η έκθεση ονομάζεται «Η έρευνα στρατηγικής των πλαστικών και η ατζέντα καινοτομίας σε μια κυκλική οικονομία» (Plastics strategic research and innovation agenda in a circular economy) και εκπονήθηκε ως μια απάντηση στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πλαστικά σε μια κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι / έτος πλαστικών και στα όρια της Ε.Ε. δραστηριοποιούνται 60.000 επιχειρήσεις, που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Το 2016, συλλέχθηκαν 27 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 7,4 εκατομμύρια κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, οι 8,4 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώθηκαν και οι 11,3 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν για ανάκτηση ενέργειας, γεγονός, που αποδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας για τα πλαστικά.

Η νέα αυτή μελέτη είχε τη στήριξη του «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικών Βιομηχανιών» (CEFIC), της «PlasticsEurope», των Ευρωπαίων Μεταποιητών Πλαστικών (EuPC), της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνθέτων και Επεξεργασίας Πλαστικών και Πολυμερών (ECP4).

Σχεδιασμός

Η βελτίωση του συνολικού σχεδιασμού των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών θα οδηγήσει σε λιγότερα απόβλητα. Ορισμένα πλαστικά προϊόντα πρέπει να διατηρήσουν τη δομή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στον κλάδο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της χρήσης, εμφανίζονται ελαττώματα, που δεν μπορούν να επισκευαστούν και οδηγούν σε υψηλά ποσοστά απόρριψης, της τάξης του 20-30% ανάλογα με την πολυπλοκότητα του αντικειμένου. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η πρόκληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αυτό - διορθωμένα (self-healing) πολυμερή. Οι εκτιμήσεις για το τέλος του κύκλου ζωής των υλικών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο του σχεδιασμού. Τα διάφορα σύνθετα εξαρτήματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και διάρκεια ζωής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη ενός προϊόντος, παρότι ορισμένα εξαρτήματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη αρκετά χρήσιμα.

Μια λύση σε αυτό θα μπορούσε να είναι η βελτίωση του σχεδιασμού των συγκολλητικών μερών για να επιτρέπεται η εύκολη αποσυναρμολόγηση όταν απαιτείται. Επιπλέον, τα πολυμερή μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο σε πεπερασμένο αριθμό περιπτώσεων λόγω απώλειας ιδιοτήτων όπως η διαύγεια και η αντοχή. Χρειάζεται αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί ο αριθμός των κύκλων, που μπορεί να ανακυκλωθεί ένα πλαστικό.

Ανακύκλωση

Η μελέτη εντοπίζει διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση των πλαστικών. Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολη η ανίχνευση διάφορων συστατικών σε πολυστρωματικά υλικά, καθώς το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Αυτό μπορεί να γίνει με οπτική φασματοσκοπία (optical spectroscopy), αλλά η συγκεκριμένη τεχνική χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η μελέτη.

Ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών είναι επίσης δύσκολος, ιδιαίτερα εάν τα μελάνια εκτύπωσης εκτυπώνονται απευθείας πάνω στο πλαστικό ή εάν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσθετα όπως επιβραδυντικό φωτιάς. Υπάρχουν μερικές τεχνικές για την αφαίρεση του μελανιού, αλλά χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη για να μειωθεί το κόστος τους και η ανάγκη για τη χρήση διαλυτών. Η μόλυνση από τρόφιμα μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα στην ανακύκλωση πλαστικών. Η ανίχνευση λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σε πολυστρωματικά υλικά αποτελεί πρόκληση. Επίσης, τα βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά. Οι ισχυρισμοί των εταιρειών ότι τα προϊόντα τους είναι βιοαποικοδομήσιμα ή λιπασματοποιήσημα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κατάλληλα πρότυπα. Το υψηλό κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και η χαμηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι ένα ζήτημα για τη θερμοχημική ανακύκλωση (thermochemical recycling). Η προηγμένη θερμοχημική ανακύκλωση χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπως η χημική ανάκτηση μέσω αποπολυμερισμού (depolymerisation). Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν διεξαγωγή νέας έρευνας σχετικά με τις υπάρχουσες ροές αποβλήτων και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τροφοδοτηθούν με βάση τις υπάρχουσες διαδικασίες.

Εναλλακτικές πρώτες ύλες

Τα αγροτικά υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιομάζας για την παραγωγή βιοπλαστικών, αλλά εγείρονται σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αποτελεσματική μεταποίηση της βιομάζας σε προϊόν. Η χρήση του δεσμευμένου CO2 δύναται να αποτελέσει εναλλακτική πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών, αλλά η πρόκληση που υπάρχει εδώ είναι η οικονομική πρόσβαση σε CO2. «Η βιομηχανία πλαστικών δεσμεύεται να αυξήσει την αποδοτικότητα των παραγωγικών της διαδικασιών και να αντιμετωπίσει την πρόκληση της κυκλικής οικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος της «SusChem», Μάρκους Στέιλεμαν. «Η νέα ατζέντα έρευνας και καινοτομίας δίνει μια νέα ώθηση, ενδυναμώνει τους τρόπους  προώθησης των πλαστικών στην κυκλική οικονομία και προσθέτει αξία μέσω της συνεργασίας» κατέληξε ο κύριος Στέιλεμαν, παρουσιάζοντας τη νέα αυτή μελέτη.

news thumb
03.07.2019
H νέα συνεργασία του Σ.Β.Π.Ε. με το πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας BlueCycle

Ως πρωτοπόρος στα θέματα υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» αποδέχτηκε με ικανοποίηση την πρόσκληση του BlueCycle για την ένταξή του στο δίκτυο συνεργατών του. Το BlueCycle είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν επιφανή Ιδρύματα, προσεγγίζουν τη βιομηχανία των πλαστικών σαν μέρος της λύσης για την εξάλειψη των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα BlueCycle είναι καινοτόμο, βρίσκεται στον πυρήνα της κυκλικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος δεν δίστασαν λεπτό να αποδεχτούν την πρόσκληση συνεργασίας σε αυτήν την πρωτοβουλία. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των πλαστικών τους επιτρέπουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό, από πλευράς πόρων, μέλλον. Τα πλαστικά είναι το υλικό, που συμβάλλει αποφασιστικά στην υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του «Σ.Β.Π.Ε.», Βασίλειος Γούναρης επισφραγίζοντας την πολλά υποσχόμενη συνεργασία.

Στις 11 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», Δημήτριου Σύρμου, του Εκτελεστικού Διευθυντή, Ηλία Μάμαλη με τους εκπροσώπους του BlueCycle και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Σουζάνα Λασκαρίδη και Έλια Νικητοπούλου. Στην ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν οι βάσεις για την εποικοδομητική σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» είναι έτοιμος να συνδράμει στην επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών με την τεχνογνωσία των μελών του, στοχεύοντας να ενδυναμώσει το όραμα της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα BlueCycle μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.bluecycle.com

news thumb
22.04.2019
Το ταξίδι των πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία – Διαλογή και Ανακύκλωση
 

Με ένα σύντομο και διασκεδαστικό βίντεο - animation διάρκειας 90 δευτερολέπτων, οι «Ευρωπαίοι Ανακυκλωτές Πλαστικών»(PRE) επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανακύκλωση στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στον αστερισμό της κυκλικής οικονομίας.

https://www.youtube.com/watch?v=IU3u9z9MFzw

Πρωταγωνιστές του βίντεο είναι ο Μαρκ και η παρέα του. Διαφορετικές συσκευασίες, των οποίων συνεκτικός ιστός αποτελεί το υλικό. Έχουν παραχθεί από πλαστικά.

Με εύληπτο τρόπο και μια διασκεδαστική μουσική, που κάνει ευχάριστη τη θέαση του σύντομου βίντεο, ο Μαρκ επισημαίνει ότι η αύξηση της ανακύκλωσης θα επέλθει  με την κατάλληλη διαλογή των προϊόντων, τα οποία έπειτα θα τοποθετηθούν στους κάδους ανακύκλωσης, όπως υπογραμμίζει στο πρώτο (1ο) κεφάλαιο των βίντεο που θα δώσει στη δημοσιότητα η «PRE».

«Διαλογή και ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων» είναι ο τίτλος του και αρχίζει με την παραδοχή ότι «λιγότερο από το 1/3 των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται στην Ευρώπη».

Ο Μαρκ και η παρέα του, όπως λένε χαρακτηριστικά, θέλουν να αποφύγουν την κατάληξη τους σε χώρους υγειονομικής ταφής ή καύσης και για να συμβεί αυτό ζητούν τη βοήθεια της Άννας.

Της καταναλώτριας, που αγόρασε τα προϊόντα με αυτές τις συσκευασίες.

«Μπορείς να μας προετοιμάσεις για ανακύκλωση» ρωτάνε παρακλητικά, δίνοντας την ευκαιρία να δοθούν χρήσιμες οδηγίες στους θεατές για τον κατάλληλο τρόπο, που πρέπει να ανακυκλώνουν.

 

Αρχικά, λοιπόν, οι συσκευασίες πρέπει να καθαριστούν. Να τις αδειάσουμε από οργανικά απορρίμματα, τα οποία μπορούν να επιμολύνουν τη συσκευασία. Θα πρέπει επίσης να απαλλαχθούν από τις ετικέτες τους, όσες συσκευασίες, τουλάχιστον, διαθέτουν τέτοιες.

 

Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να σμικρυνθούν για να κερδίσουμε χώρο στη μεταφορά τους, ενώ τα καπάκια θα πρέπει να παραμείνουν στην πλαστική φιάλη.

Στις τελευταίες σκηνές του βίντεο, την παρέα του Μαρκ συμπληρώνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προφίλ παραθύρων, τα οποία ζητούν και αυτά να ανακυκλωθούν.

Ο Μαρκ ενημερώνει ότι υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης ή καταστήματα, όπου μπορούν να ανακυκλωθούν και αυτά. «Συγκεκριμένα προϊόντα έχουν διαφορετικά συστήματα συλλογής», ολοκληρώνεται το πολύ χρήσιμο βίντεο της «PRE».
news thumb
15.04.2019
Ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. Δημήτριος Σύρμος στο 1ο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία
Έμπρακτη απόδειξη ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποτελεί πρωτοπόρο σε θέματα υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα προσέφερε η παρουσία του προέδρου του, Δημήτριου Σύρμου στο 1ο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία, που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος στις 8 & 9 Απριλίου 2019 στην «Αίγλη»  Ζαππείου.

«Η έννοια της κυκλικής οικονομίας προκύπτει ως ανάγκη, ενσαρκώνοντας το όνειρο μιας "ιδανικής" οικονομίας, όπου τίποτα δεν θα χάνεται και τα πάντα θα δημιουργούνται ξανά», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Κυκλικό δυναμικό για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στο πλαίσιο του 1ου φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας.

Ο κύριος Σύρμος επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης νέων τρόπων σύλλογής, παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και ενεργούς συμμετοχής όλων των φορέων της οικονομικής ζωής (επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, πολίτες-καταναλωτές), για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της βιομηχανίας πλαστικών στη διαδικασία μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία τόνισε «είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της.  Σε μια κυκλική οικονομία, η χρήση πόρων και η παραγωγή απορριμμάτων θα ελαχιστοποιηθεί. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η εφαρμογή ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζει  η ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταποίησης πλαστικών, συμβάλλοντας σημαντικά στην προοδευτική κυκλικότητα της οικονομίας. Τα προϊόντα από πλαστικό έχουν τις απαραίτητες ιδιότητες για να επιτρέψουν στην κοινωνία μας μια πιο βιώσιμη χρήση των πόρων».

Ωστόσο ο κ. Σύρμος ανέφερε ότι «η προσαρμογή στο νέο αυτό μοντέλο δεν είναι απλή υπόθεση:  «Δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να αντικατασταθεί ένα πλαστικό υλικό με κάποιο άλλο, ανακυκλωμένο. Πρέπει να αναπροσαρμοστεί η εφοδιαστική αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή έως την πώληση. Στην Ελλάδα  υστερούμε σημαντικά  σε διαδικασίες όπως η ανακύκλωση στην πηγή, ο διαχωρισμός των υλικών, με αποτέλεσμα τα πλαστικά να μην είναι αξιοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα, με λογικό κόστος και χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το πλαστικό είναι ένα υλικό – κλειδί που διευκολύνει την κυκλικότητα των προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα αυξάνει την αποτελεσματικότητα των πόρων και την αειφορία κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και το γεγονός αυτό τονώνει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στη χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 700.000 τόνοι πρώτων υλών από τη βιομηχανία πλαστικών, ενώ 370.000 τόνοι παράγονται στον κλάδο της μεταποίησης, με τον τζίρο του κλάδου να εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. «Το πλαστικό δημιουργεί και στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προϊόντα που διευκολύνουν τον τρόπο ζωής μας. Το "στοχοποιούμε" επειδή το πετάμε. Δεν είναι, όμως, σκουπίδι. Είναι ένα υλικό που έχει αξία. Επιβάλλεται η εκπαίδευση των καταναλωτών/χρηστών. Πρώτο βήμα η σωστή χρήση του μπλε κάδου. Στη συνέχεια με τη συμβολή των αρμοδίων φορέων θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία του καφέ κάδου για τα κομποστοποιήσιμα. Σε τρίτο στάδιο στα τέσσερα χωριστά ρεύματα για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων (σ.σ. χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο).  Και όλα αυτά γιατί όταν ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) παραλαμβάνει πιο καθαρούς μπλε κάδους, τότε θα προωθήσει καλύτερο υλικό στα εργοστάσια ανακύκλωσης, που με τη σειρά τους θα παράγουν καλύτερο δευτερογενές υλικό για επαναχρησιμοποίηση».

 
news thumb
21.03.2019
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία
Ως μη αναστρέψιμη παγκόσμια τάση χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυκλική οικονομία, σε έκθεση, την οποία δημοσίευσε σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, που ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2015. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα κύρια αποτελέσματα από την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και σκιαγραφούνται οι ανοιχτές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια κλιματικά ουδέτερη και ανταγωνιστική κυκλική οικονομία που θα ελαχιστοποιεί την πίεση στους φυσικούς πόρους, στους πόρους πόσιμου νερού, καθώς και στα οικοσυστήματα. Τα πορίσματα της έκθεσης συζητήθηκαν εκτενώς στην ετήσια διάσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων για την κυκλική οικονομία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Μαρτίου. Ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε: «Η κυκλική οικονομία είναι το κλειδί για τη βιώσιμη πορεία της οικονομίας μας και για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος».

Μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία

«Τρία χρόνια μετά την έγκρισή του, μπορεί να θεωρηθεί ότι το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Οι 54 δράσεις του έχουν πλέον υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης» αναφέρει στο δελτίο τύπου και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία επιτάχυνε τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία στην Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε στο να επανέλθει η ΕΕ στο δρόμο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως υποστηρίζει στην έκθεση της. Το 2016 οι τομείς που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία απασχολούσαν περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6 % σε σύγκριση με το 2012. Η κυκλικότητα δημιούργησε επίσης νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανέδειξε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ανέπτυξε νέες αγορές, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Το 2016, οι κυκλικές δραστηριότητες, όπως η επισκευή, η επαναχρησιμοποίηση ή η ανακύκλωση, δημιούργησαν προστιθέμενη αξία περίπου 147 δισ. €, ενώ η αξία των σχετικών επενδύσεων ανήλθε περίπου στα 17,5 δισ. €.

Η στρατηγική της ΕΕ για τις πλαστικές ύλες

Η στρατηγική της ΕΕ για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία αποτελεί το πρώτο πλαίσιο πολιτικής για ολόκληρη την ΕΕ που υιοθετεί μια προσέγγιση κύκλου ζωής ανά υλικό για την ενσωμάτωση δραστηριοτήτων κυκλικού σχεδιασμού, χρήσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης σε αλυσίδες αξίας πλαστικών υλών. Η στρατηγική καθορίζει ένα σαφές όραμα με ποσοτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, έως το 2030 όλες οι πλαστικές συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες. Για την τόνωση της αγοράς για τα ανακυκλωμένα πλαστικά, η Επιτροπή δρομολόγησε μια εθελοντική εκστρατεία ανάληψης δεσμεύσεων. 70 εταιρείες έχουν ήδη αναλάβει δεσμεύσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της αγοράς ανακυκλωμένων πλαστικών κατά τουλάχιστον 60 % έως το 2025. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για ανακυκλωμένα πλαστικά. Για την κάλυψη του χάσματος αυτού, η Επιτροπή δρομολόγησε την κυκλική συμμαχία για τα πλαστικά στην οποία μετέχουν οι κύριοι φορείς της βιομηχανίας που προμηθεύουν και χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά.

Καινοτομία και επενδύσεις

Για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, είναι απαραίτητη η επένδυση στην καινοτομία και η παροχή υποστήριξης για την προσαρμογή της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Κατά την περίοδο 2016-2020, η Επιτροπή ενέτεινε τις προσπάθειες προς αμφότερες τις κατευθύνσεις, με δημόσια χρηματοδότηση συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. € για τη μετάβαση.

Προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τις επενδύσεις, η Πλατφόρμα Υποστήριξης Χρηματοδότησης της Κυκλικής Οικονομίας έχει εκδώσει συστάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού ενδιαφέροντος των έργων κυκλικής οικονομίας, για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Η πλατφόρμα θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή οικονομικής βοήθειας και την εκμετάλλευση συνεργειών με το σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους

Τα υγιή και αποδοτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο μιας κυκλικής οικονομίας. Προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων στην Ένωση τέθηκε σε ισχύ ένα αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα τον Ιούλιο του 2018. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα φιλόδοξα ποσοστά ανακύκλωσης, αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος των ανακυκλωμένων υλικών, ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων στις θάλασσες, των απορριμμάτων τροφίμων και των προϊόντων που περιέχουν κρίσιμες πρώτες ύλες.

Διαδικασίες κυκλικού σχεδιασμού και παραγωγής

Ο έξυπνος σχεδιασμός στην αρχή του κύκλου ζωής ενός προϊόντος είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση της κυκλικότητας. Με την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό, η Επιτροπή προώθησε περαιτέρω τον κυκλικό σχεδιασμό των προϊόντων, μαζί με τους στόχους ενεργειακής απόδοσης. Τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής σήμανσης για πολλά προϊόντα περιλαμβάνουν πλέον κανόνες σχετικά με τις απαιτήσεις για την αποδοτικότητα των υλών, όπως η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, η ευκολία επισκευής και η διευκόλυνση της επεξεργασίας μετά το τέλος του κύκλου ζωής. Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης, σε ειδικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της, τις πολιτικές της για τα προϊόντα, με σκοπό την υποστήριξη κυκλικών και βιώσιμων προϊόντων.

Ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών

Η μετάβαση προς μια πιο κυκλική οικονομία απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων. Οι μέθοδοι περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντων (PEF) και περιβαλλοντικού αποτυπώματος οργανισμών (OEF) που αναπτύχθηκαν από την Επιτροπή δίνουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να διατυπώνουν αξιόπιστους και συγκρίσιμους ισχυρισμούς περιβαλλοντικού χαρακτήρα και στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Ενεργός συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση. Η συστημική προσέγγιση του σχεδίου δράσης έδωσε στις δημόσιες αρχές, στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς και στην κοινωνία των πολιτών ένα πλαίσιο για την αναπαραγωγή με σκοπό την προώθηση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ τομέων και κατά μήκος των αλυσίδων αξίας. Ο ρόλος της Επιτροπής στην επιτάχυνση της μετάβασης και στην καθοδήγηση των διεθνών προσπαθειών για την κυκλικότητα αναγνωρίστηκε και από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2019 όπου η Επιτροπή έλαβε το βραβείο Circulars (κυκλικής οικονομίας) στην κατηγορία του δημόσιου τομέα.

Ανοιχτές προκλήσεις

Η κυκλική οικονομία αποτελεί πλέον μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια τάση. Ωστόσο, εξακολουθούν να απαιτούνται πολλά βήματα για την κλιμάκωση της δράσης σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως, για το πλήρες κλείσιμο του κύκλου και για τη διασφάλιση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που προσφέρει στις επιχειρήσεις της ΕΕ. Θα απαιτηθούν αυξημένες προσπάθειες για την εφαρμογή της αναθεωρημένης νομοθεσίας για τα απόβλητα και την ανάπτυξη των αγορών δευτερογενών πρώτων υλών. Επίσης, το έργο που ξεκίνησε σε επίπεδο ΕΕ για ορισμένα θέματα (όπως τα χημικά προϊόντα, το μη τοξικό περιβάλλον, η οικολογική σήμανση και η οικολογική καινοτομία, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και τα λιπάσματα) θα πρέπει να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς, αν η Ευρώπη επιθυμεί να δρέψει όλα τα οφέλη της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία. Από την αλληλεπίδραση με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκύπτει ότι ορισμένοι τομείς που δεν καλύπτονται ακόμη από το σχέδιο δράσης θα μπορούσαν να διερευνηθούν για την ολοκλήρωση του θεματολογίου για την κυκλική οικονομία. Βασιζόμενοι στο παράδειγμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία, πολλοί άλλοι τομείς με υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και δυνατότητες κυκλικότητας, όπως η πληροφορική, τα ηλεκτρονικά, η κινητικότητα, το δομημένο περιβάλλον, τα ορυχεία, τα έπιπλα, τα τρόφιμα και τα ποτά ή τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια ανάλογη ολιστική προσέγγιση για να γίνουν περισσότερο κυκλικοί».

 
news thumb
13.01.2019
Σε διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου δύο νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κυκλική Οικονομία και τα ΦΟΔΣΑ
Σε διαβούλευση τέθηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2019 δύο νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που τροποποιούν την τιμολογιακή πολιτική των δήμων και τα δημοτικά τέλη κι ενισχύουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.  Οι ρυθμίσεις αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232) και στο open.gov.gr. και θα παραμείνουν σε διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου. Οι προτεινόμενες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των απορριμμάτων, που αποφασίστηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, συνδέονται με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση (ν. 4496/2017), τις διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ν. 4555/2018), το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Αναλυτικότερα, τα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι:

Α) Με τη νέα ΚΥΑ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ καθορίζονται διαφορετικά τιμολόγια για τη διαχείριση των αποβλήτων και συγκεκριμένα:
  • Η ταφή των αποβλήτων ή υπολειμμάτων θα έχει την υψηλότερη χρέωση, ακόμη και τριπλάσια από τη διαλογή στην πηγή.
  • Η επεξεργασία των αποβλήτων σε μονάδες μηχανικής, βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) θα έχει χαμηλότερη χρέωση από την ταφή/διάθεση, αλλά υψηλότερη από την ανάκτηση αποβλήτων που έχουν χωριστεί στην πηγή.
  • Η ανάκτηση χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων (βιοαπόβλητα, ανακυκλώσιμα υλικά) θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση.

Το εργαλείο που προτείνεται για τη χρηματοδότηση δράσεων κυκλικής οικονομίας μέσω της αποτροπής της ταφής έχει εύλογο αναλογικά ύψος, ενθαρρύνει τη συμμόρφωση χωρίς να περιορίζεται σε μια ρύθμιση κυρωτικού χαρακτήρα, διατυπώνει ευκρινή οδικό χάρτη για τους ΦΟΔΣΑ και προβλέπει ότι:
  • Η περιβαλλοντική εισφορά είναι 10 ευρώ (αντί των 35 ευρώ του φόρου ταφής) ανά τόνο μη επεξεργασμένων διατιθέμενων αποβλήτων, εφαρμόζεται από 1.7.2019 και αυξάνεται κάθε έτος κατά πέντε ευρώ, αρχίζοντας από την 1.1.2021, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο (αντί των 60 ευρώ του φόρου ταφής).
  • Θα διατίθεται αποκλειστικά και πλήρως για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων κυκλικής οικονομίας μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των ΦΟΔΣΑ.
  • Η εισφορά θα μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο των προβλεπόμενων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (αδειοδότηση και έναρξη κατασκευής).

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούν όλους τους πολίτες, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και την επιστημονική κι επιχειρηματική κοινότητα να συμμετάσχουν στη διαβούλευση επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

http://www.opengov.gr/minenv/?p=9795

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα πλήρη έγγραφα των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε διαβούλευση:

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ενισχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας_τελ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ_tel

Μικρές ΑΓ_μόνο γήπεδα_20181128

 
news thumb
10.12.2018
H έρευνα για την στρατηγική των πλαστικών στην κυκλική οικονομία
Το υλικό των πλαστικών μπορεί να επιταχύνει την εκπλήρωση των βασικών στόχων της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη, όπως είναι η αποδοτικότητα των πόρων, οι μειωμένες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως υπογραμμίζεται στη νέα έρευνα που δημοσίευσε η «EuPC» και τέσσερις ακόμη εταίροι.

Η έρευνα για την «Στρατηγική των πλαστικών και την ατζέντα της καινοτομίας στην κυκλική οικονομία» (Plastics Strategic Research and Innovation Agenda in a Circular Economy) δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία με την «PlasticsEurope», την «SusChem» ( Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για την βιώσιμη Χημεία, το «CEFIC» (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας) και την «ECP4», (πλατφόρμα επεξεργασίας συνθέτων, πλαστικών και πολυμερών στην Ευρώπη). Η έρευνα παρουσιάζει ένα κοινό όραμα και καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η συνεργασία ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των πλαστικών θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επιτυχία της κυκλικής οικονομίας.    Περιγράφει, επίσης, τι χρειάζεται να συμβεί για να εκπληρωθούν οι στόχοι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά. Οι τεχνολογικές λύσεις που αναφέρονται αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για να γίνει η παραγωγή των πλαστικών πιο κυκλική. Σύμφωνα με την έρευνα των πέντε εταίρων η ποιότητα της ανακύκλωσης των πλαστικών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας. Ο πιο σημαντικός στόχος παραμένει η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης για να εκπληρωθούν οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας. Προκειμένου να επιτευχθεί συνολικά αυξημένη κυκλικότητα, η έρευνα εντόπισε ορισμένους βασικούς παράγοντες:

 
  • Σχεδιασμό των προϊόντων με βελτιωμένες ιδιότητες διαχωρισμού και ανακύκλωσης

 
  • Σχεδιασμός αντικειμένων/προϊόντων, τα οποία να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση,

 
  • Ανάπτυξη διορθωτικών λύσεων που να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των πλαστικών αντικειμένων,

 
  • Χρησιμοποίηση καινοτομιών με την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανακύκλωσης για την αύξηση της αξίας από τα ανακτώμενα πλαστικά απορρίμματα.

 
  • Ενσωμάτωση εναλλακτικών πρώτων υλών στην παραγωγή πλαστικών - πρώτων υλών που ανακτώνται από απορρίμματα ή υποπροϊόντα από άλλους τομείς και διεργασίες. Όπως οι πρώτες ύλες από τη γεωργική βιομηχανία για την παραγωγή βιοπλαστικών, πρώτες ύλες με βάση τον άνθρακα από τη χημική βιομηχανία και χημικά και δευτερογενή πλαστικά από τη βιομηχανία πλαστικών.

 

Οι τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση της κυκλικότητας περιγράφονται σε τρία κύρια κεφάλαια της έρευνας και αφορούν την:

Κυκλικότητα από το σχεδιασμό

Κυκλικότητα από την Ανακύκλωση

Κυκλικότητα από εναλλακτικές πρώτες ύλες

Για να κατεβάσετε την αναφορά, πατήστε εδώ: Plastics strategic research and innovation agenda in a circular economy.

 
news thumb
05.11.2018
Διεθνές Συνέδριο του Σ.Β.Π.Ε. με θέμα "Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά"

Στην Έκθεση Syskevasia / Plastica 2018, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και ώρες 11.00 – 17.30 στο Conference Hall 1 του Εκθεσιακού Κέντρου “Metropolitan Expo”.
Ακολουθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου:

11.00 – 11.30
Προσέλευση – Εγγραφές

11.30 – 12.00
Χαιρετισμός Προέδρου ΣΒΠΕ κ. Δημητρίου Σύρμου
Βίντεο
Δευτερολογία

Χαιρετισμός Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου
Βίντεο

Χαιρετισμός Ευρωβουλευτή Ε.Λ.Κ. κυρίας Μαρίας Σπυράκη

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Ο.Αν. κ. Δημητρίου Πολιτόπουλου
Βίντεο

Ομιλίες

12.00 – 12.15
Δημήτριος Σύρμος, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος
Θέμα : Οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η Ανακύκλωση των Πλαστικών στην Ελλάδα
Βίντεο
Παρουσίαση

12.15-12.30
Alexandre Dangis, Διευθύνων Σύμβουλος European Plastics Converters
Θέμα : Η ημερήσια διάταξη της ΕΕ για τα πλαστικά: ποιο είναι το μέλλον μας;
Βίντεο
Παρουσίαση

12.30 – 12.45
Giuseppe Riva, Διευθυντής περιοχής Μεσογείου, Plastics Europe, Ιταλία
Θέμα : Οι δεσμεύσεις της Πλαστικής Βιομηχανίας στην Κυκλική Οικονομία
Βίντεο
Παρουσίαση

12.45-13.00
Antonello Ciotti, Πρόεδρος COREPLA – Ιταλία
Θέμα : Corepla, το ιταλικό μοντέλο για την επίτευξη των στόχων της Κυκλικής Οικονομίας

13.00-13.15
Αργυρώ Ρεμούνδου, Στέλεχος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.Αν.)
Θέμα : Μέτρα και δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς
Βίντεο
Παρουσίαση

13.15–13.30
Ιωάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.)
Θέμα : Η Ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών στην Ελλάδα. Το παρόν και το μέλλον
Βίντεο
Παρουσίαση

13.30 – 13.45
Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια ΕΜΠ
Θέμα: Διαχείριση αποβλήτων και κυκλική οικονομία με έμφαση στα πλαστικά
Βίντεο
Παρουσίαση

13.45 – 14.00
Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ
Θέμα : Η Κυκλική Οικονομία σαν μέσο Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Σύγχρονες Προσεγγίσεις Διαχείρισης για τον ρόλο του Πλαστικού
Βίντεο
Παρουσίαση

14.00 – 14.45
Διάλειμμα – Ελαφρύ Σνακ

Επιχειρήσεις

14.45-15.00
Ιωάννης Κασελίμης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΣΙΒΙΛ Ε.Π.Ε.
Θέμα : Πλαστικά. Πρόκληση για υπεύθυνη αντιμετώπιση
Βίντεο
Παρουσίαση

15.00–15.15
Χρήστος Παπάζογλου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΜΑΚΠΑΚ Α.Ε.
Θέμα : Νέα ευρωπαϊκή οδηγία: Συμφέροντα και Ιφιγένειες. H συνεισφορά του Σ.Β.Π.Ε.
Βίντεο
Παρουσίαση

15.15–15.30
Maurizio Crippa, CEO Gr3n SAGL
Θέμα : Αρθρωτός, επεκτάσιμος και υψηλής απόδοσης αποπολυμερισμός PET μέσω τεχνολογίας μικροκυμάτων (DEMETO)
Βίντεο
Παρουσίαση

15.30–15.45
Κωνσταντίνος Κανελλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Κανελλάκης A.E.
Θέμα : Ανακύκλωση και Πλαστικό
Παρουσίαση

15.45 - 16.00
Yavuz Eroglu, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Τουρκίας
Θέμα : Τουρκική βιομηχανία πλαστικών και ανακύκλωσης
Βίντεο
Παρουσίαση

16.00 - 16.15
Στέλιος Κακουλίδης, Επικεφαλής Καινοτομίας Ομίλου Πλαστικά Θράκης Α.Ε.
Θέμα: Κυκλική Οικονομία : προκλήσεις κατά την υλοποίηση
Βίντεο
Παρουσίαση

16.15 - 16.30
Γιάννης Τσερέπας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Λαριπλάστ A.E.Β.E.
Θέμα : Εσωτερική Κυκλική Οικονομία και Πιθανές Αναπροσαρμογές
Βίντεο
Παρουσίαση

16.30– 16.45
Μάκης Ζιώμας, Διευθυντής Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης PVC Forum
Θέμα : Vinyl Plus και Κυκλική Οικονομία
Βίντεο
Παρουσίαση

16.45 - 17.30
Συζήτηση – Σύνοψη Συνεδρίου

news thumb
05.11.2018
Δελτίο Τύπου Συνεδρίου Σ.Β.Π.Ε. με τίτλο "Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά"
Σας επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου για το διεθνές συνέδριο με θέμα ‘Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά’ που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2018 κατά την διάρκεια της Έκθεσης Syskevasia & Plastica 2018 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan expo.

Το Διεθνές Συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 150 υψηλόβαθμους εκπροσώπους από την πολιτική σκηνή, την διεθνή και ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τους θεσμικούς φορές, όπως και την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Προέδρου Δημητρίου Σύρμου και του Διοικητικού Συμβουλίου προς τους χορηγούς για την στήριξη τους στον ΣΒΠΕ και για την παρουσία όλων των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση.

Δελτίο Τύπου
news thumb
12.10.2018
Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από το διεθνές συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά», το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Syskevasia/Plastica 2018» στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στις 12 Οκτωβρίου 2018. Μια πληθώρα φωτογραφιών, που θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε στη μνήμη σας το απόλυτα επιτυχημένο συνέδριο του Σ.Β.Π.Ε.
Dr Ηλίας Μάμαλης - Εκτελεστικός Διευθυντής ΣΒ.Π.ΕΔημήτριος Σύρμος - Πρόεδρος Σ.ΒΠ.Ε.Σωκράτης Φάμελλος - Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & ΕνέργειαςΔημήτριος Πολιτόπουλος - Πρόεδρος Ε.Ο.Αν.Alexandre Dangis - Managing Director EuPCGiuseppe Riva - Director Mediterranean Region Plastics Europe ItaliaΙωάννης Ράζης - Γενικός Διευθυντής Ε.Ε.Α.Α.Αργυρώ Ρεμούνδου - ΣτέλεχοςΕ.Ο.ΑνΚωνσταντίνος Αραβώσης - Αναπληρωτής καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου.Dr Κωνσταντίνος Μουστάκας – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Ιωάννης Κασελίμης – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΣΙΒΙΛ Ε.Π.Ε.Χρίστος Παπάζογλου – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΜΑΚΠΑΚ Α.Ε.Maurizio Crippa – CEO Gr3n SAGLYavuz Eroglu – Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών ΤουρκίαςΣτέλιος Κακουλίδης – Επικεφαλής Καινοτομίας Ομίλου Πλαστικά Θράκης Α.Ε.Γιάννης Τσερέπας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Λαριπλάστ Α.Ε.Μάκης Ζιώμας – Διευθυντής Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης PVC ForumΔημήτριος Σύρμος – Giuseppe RivaΔημήτριος Σύρμος – Cvetanka Todorova
news thumb
30.06.2018
«Το μέλλον της κυκλικής οικονομίας με τα πλαστικά»
Περισσότεροι από 260 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του «Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μεταποιητών Πλαστικών» (EuPC), που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Μαΐου του 2018 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας συμμετείχε ενεργά σε μια από τις πλέον σημαντικές εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Τον Σ.Β.Π.Ε. εκπροσώπησαν ο πρώην Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Χρίστος Παπάζογλου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής, Δρ. Ηλίας Μάμαλης.

Η γενική συνέλευση της «EuPC» έλαβε χώρα σε μια συγκυρία, όπου οι περίπου 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύει ο «Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών», υφίστανται συνεχείς, καθημερινές πιέσεις εξαιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών κατά του υλικού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Απέναντι σε αυτές τις αυξανόμενες προκλήσεις η βιομηχανία των πλαστικών θα πρέπει να εμφανιστεί ως μια γροθιά και να αντιμετωπίσει ενωμένη τα προβλήματα, που έχουν προκύψει, όπως ειπώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να λάβετε μια γεύση από τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου ενώ στο τεύχος #241 του περιοδικού «Πλαστικά Χρονικά» μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα έλαβαν χώρα στο Μιλάνο.

https://www.youtube.com/watch?v=xoNdOn1HQtU

 
news thumb
28.06.2018
Ο Σ.Β.Π.Ε. συμμετείχε ενεργά στην διαβούλευση για την "Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία"
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας συμμετείχε ενεργά στην διαβούλευση για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία», η οποία ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου. Για να συμμετάσχουμε με τον βέλτιστο τρόπο στην σημαντική διαδικασία, ζητήσαμε με επιστολή προς όλα τα μέλη μας να διαμορφώσουν από κοινού την δέσμη των προτάσεων μας. Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, ιδιαίτερα για μια τέτοια πρόταση νόμου, που θα καθορίσει το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών τα επόμενα χρόνια και ειδικά τις δραστηριότητές μας και μόνο ένας μονοψήφιος αριθμός μελών ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.

Στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή αγωνία των εταιρειών για την ύπαρξη και την εξέλιξή τους σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ρόλος του Σ.Β.Π.Ε. είναι μεταξύ άλλων και να προσδιορίσει την στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή, στενή επαφή με Ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς Συνδέσμους όπως η «EuPC» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Προμηθευτών Πλαστικών).

Πρέπει όμως να συμμετέχουμε δυναμικά, με στοχευμένες προτάσεις και αιτήματα στην διαμόρφωση των Προδιαγραφών, στις εθνικές προτάσεις νόμου, που θα καθορίσουν τους όρους της δραστηριότητας μας τα επόμενα χρόνια, αλλιώς η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική και ίσως με δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Για τον λόγο αυτό σας ζητάμε να επενδύσετε λίγο από τον χρόνο σας στις πολύπλευρες δραστηριότητες του Συνδέσμου για να δρέψουμε όλοι μαζί τους καρπούς της δουλειάς αυτής.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της επιστολής του Προέδρου Δημητρίου Σύρμου, για την συμμετοχή του Σ.Β.Π.Ε. στην διαβούλευση για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία»

Επιστολή Σ.Β.Π.Ε. για τη Διαβούλευση της Κυκλικής Οικονομίας
news thumb
16.06.2018
Διαβούλευση για το Σχέδιο νόμου για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία» με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουνίου 2018.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας στοχεύει στην προώθηση μιας οικονομίας, όπου τα υλικά δεν θα απορρίπτονται ως απόβλητα αλλά θα ανακυκλώνονται και θα επαναχρησιμοποιούνται ως πόρος.

Τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών επενδύουν καθημερινά στην καινοτομία και με την πολύτιμη συνεισφορά τους θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία,  με την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση με όλα τα δυνατά μέσα για να διευκολύνει την απαιτητική μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία.

Για να συμβεί αυτό με πιο αποτελεσματικό τρόπο προτρέπουμε όλα τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην διαβούλευση για το «Σχέδιο νόμου για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία».

Θα θέλαμε να μας αποστείλετε τα σχόλια σας σχετικά με το επισυναπτόμενο Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία έως τις 23 Ιουνίου 2018 προκειμένου ο ΣΒΠΕ να συμμετάσχει στη διαβούλευση με στοχευμένες προτάσεις σε ένα ενιαίο κείμενο και να καταστεί με αυτόν τον τρόπο πιο ενεργός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το σχέδιο νόμου, που θα καθορίσει την ύπαρξη και εξέλιξη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών τα επόμενα χρόνια.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση θα βάλουν φόρους σε όλα τα πλαστικά. Οι φόροι θα μειώνονται ανάλογα με τον όγκο των Ανακυκλωμένων πλαστικών. Για τον λόγο αυτό επιμένουμε ότι πρέπει όλοι να διαβάσουν και να γνωρίζουν σχετικά με την Κυκλική Οικονομία και Ανακύκλωση Πλαστικών Απορριμμάτων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την διαβούλευση για την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

http://www.opengov.gr/minenv/?p=9352
news thumb
30.04.2018
Δημοσίευμα της «Καθημερινής» για την κυκλική οικονομία των πλαστικών στην Ελλάδα.
Το «τρένο της κυκλικής οικονομίας χάνεται» εκτιμά η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία φιλοξένησε σε αφιέρωμα της τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του «Σ.Β.Π.Ε.», Δρ. Ηλίας Μάμαλης υποστήριξε ότι: «Το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. Το πλαστικό δημιουργεί και στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προϊόντα που διευκολύνουν τον τρόπο ζωής.  Το δαιμονοποιούμε επειδή το πετάμε. Δεν είναι, όμως, σκουπίδι. Είναι ένα υλικό που έχει αξία. Εκεί χρειάζεται η εκπαίδευση του κόσμου. Για παράδειγμα, πρέπει να γίνει η καλύτερη εκπαίδευση του κόσμου στη σωστή χρήση του μπλε κάδου και να προχωρήσουμε στη δημιουργία του καφέ κάδου για τα κομποστοποιήσημα».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδς, Χρίστος Παπάζογλου ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι:  «Η ποιότητα των υλικών από τον μπλε κάδο είναι χαμηλή. Ο Γερμανός θα πλύνει τη συσκευασία πριν την πετάξει. Εμείς πετάμε στους μπλε κάδους σάλτσες, παπούτσια και ψόφια ζώα. Κατά τη γνώμη μου, η βελτίωση των υλικών και ο ανασχεδιασμός των συσκευασιών ώστε να είναι πλήρως ανακυκλώσιμες –όπως ζητάει η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά– είναι κομβικής σημασίας»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δρ. Ηλίας Μάμαλης, εκτιμά ότι η νέα στρατηγική της Ευρώπης για τα πλαστικά (οδηγία για κυκλική οικονομία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση) είναι μία ευκαιρία για τον κλάδο.

 

«Η προσαρμογή δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να αντικατασταθεί ένα πλαστικό υλικό με κάποιο άλλο, ανακυκλωμένο. Πρέπει να αναπροσαρμοστεί η εφοδιαστική αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή έως την πώληση. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα το κάνουν ευκολότερα. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη σημαντική έρευνα στον κλάδο μας στον τομέα της ανακύκλωσης, γιατί είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, επενδύσεις και υπομονή».

Στο πλήρες κείμενο της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο, μίλησαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών - μελών του Σ.Β.Π.Ε. , όπως ο πρόεδρος της εταιρείας , «Κ. Κανελλάκης Α.Ε.», Κώστας Κανελλάκης και ο διευθυντής Λειτουργιών της εταιρείας «WATT», Κώστας Βεργανελάκης:

http://www.kathimerini.gr/960301/gallery/epikairothta/ellada/xanoyme-to-treno-ths-kyklikhs-oikonomias

 

 
news thumb
28.11.2017
Το συνέδριο της «PlasticsEurope» για την κυκλική οικονομία και την αποδοτικότητα των πόρων
Ποιος είναι ο ρόλος των πλαστικών στην κυκλική οικονομία; Γιατί η καινοτομία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην μετάβαση προς μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους της; Αυτά ήταν βασικά ερωτήματα στην ατζέντα της εκδήλωσης «Καινοτομία με τα πλαστικά για μια Ευρώπη με κυκλική και αποτελεσματική χρήση των πόρων της» που διοργάνωσε η «PlasticsEurope». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και συγκέντρωσε περισσότερους από 100 συμμετέχοντες. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στελέχη της βιομηχανίας των πλαστικών, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν ο ρόλος των πλαστικών σε μια αποδοτική κυκλική οικονομία. Ο νέος πρόεδρος της «PlasticsEurope», Ντανιέλε Φεράρι ανέφερε ότι: «η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν στην κοινωνία μας να απολαμβάνει υψηλότερη ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα προάγει την καινοτομία, διευκολύνοντας την αποδοτικότητα των πόρων και την προστασία του κλίματος. Η επικείμενη δημοσιοποίηση της στρατηγικής μας για τα πλαστικά είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αναγνωριστεί ο ρόλος της βιομηχανίας, η οποία μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων». Στην ανάγκη επείγουσας υιοθέτησης ενός πιο βιώσιμου, αποδοτικότερου από πλευράς πόρων μοντέλου στάθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του «Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» της Εσθονίας, Άντο Λόχμους,  ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου της Εσθονίας. «Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου χρειαζόμαστε καινοτόμες, έξυπνες λύσεις και πρωτοβουλίες που χρησιμοποιούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και της κατανάλωσης. Η εσθονική Προεδρία σκοπεύει να διευκολύνει τις συζητήσεις αυτές στο πλαίσιο της προτεραιότητας της για οικολογική καινοτομία» . Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του «Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», Τσαρλίνα Βίτσεβα  δήλωσε ότι «η καινοτομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ευρώπη. Αποτελεί ένα δομικό στοιχείο που συμβάλλει σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών προκειμένου να προχωρήσουμε προς μια κυκλική και οικονομικά αποδοτική οικονομία». Η εκδήλωση αυτή λειτούργησε ως μια πλατφόρμα συζήτησης για τις θέσεις της «PlasticsEurope» σχετικά με τη στρατηγική πλαστικών, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της διάσκεψης της Κομισιόν στις 26 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση φιλοξένησε επίσης την παρουσίαση των δεύτερων Ευρωπαϊκών Βραβείων Καινοτομίας Πλαστικών (EPIA), που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την SPE(Society Plastics Engineers). Συνολικά απονεμήθηκαν 11 βραβεία σε 10 εταιρείες.

 

Βραβεία

 
  • Καλύτερος σχεδιασμός εφαρμογής από πλαστικό:

Νικητής: SABIC – Τρισδιάστατη (3D Printed) θέση αεροσκάφους

Επιλαχούσα εταιρεία: Borealis Polymers N.V. - The Full PE Laminate

 
  • Νικητής έξυπνου πλαστικού

SABIC - Thin 3D In-Mold HMI

 
  • Υλικό καινοτομίας:

Νικητής: LyondellBasell - Koattro KT MR 05 - ένα πολυμερές με ιδιότητες «αυτο-θεραπείας»

Επιλαχούσα εταιρεία: Total Research & Technology Feluy – Polyethylene RPE 6306

 
  • Υβριδικό προϊόν:

Νικητής: EMS-CHEMIE AG - PROCLINE LITE BOOT (εξαιρετικά ελαφριά μπότα αλπικού σκι)

 
  • Καλύτερη εφαρμογή για βελτιωμένη βιωσιμότητα:

Νικητής: TEXYLOOP - Πράσινη στέγη Texyloop

Επιλαχούσα εταιρεία: Braskem Europe GmbH - νέο υλικό VA4018R

 
  • Καλύτερη ελαφριά καινοτομία:

Νικητής: F.S. Fehrer Automotive GmbH - Soft Look Roof (Smart Fortwo C453)

Επιλαχούσα εταιρεία: Covestro Deutschland AG –  Φορητός Η/Υ  «A Cover»:  Πολύ λεπτό, ελαφρύ

 
  • Νέες επιφάνειες για πλαστικά μέρη:

Νικητής: Dow Europe GmbH - Τεχνολογία αισθητικής συσκευασίας POUCHUG®

news thumb
23.09.2017
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πανευρωπαϊκό συνέδριο : LIFE Platform meeting για τα "πλαστικά στην κυκλική οικονομία"
Σημαντικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το πανευρωπαϊκό συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια, κυρία Μαρία Λοϊζίδου,  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (LIFE, H2020) με θέμα «Πλαστικά στην Κυκλική Οικονομία - PLASTICS in a CIRCULAR ECONOMY». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου και σε αυτό συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Βιομηχανίας, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων και εκπρόσωποι καινοτόμων εταιρειών στον τομέα των πλαστικών.



Τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας εκπροσώπησε ο εκτελεστικός του διευθυντής, Dr Ηλίας Μάμαλης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από στελέχη της Ε.Ε. για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία LIFE και H2020, όπως και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Επίσης, παρουσιάστηκαν πλέον των 30 επιλεγμένων έργων καινοτομίας στον τομέα των πλαστικών και της κυκλικής οικονομίας ενώ σε 4 στρογγυλά τραπέζια που σχηματίστηκαν, ανταλλάχθηκαν απόψεις στους παρακάτω επιμέρους τομείς:

 
  • Συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση Πλαστικών
  • Δημιουργία ζήτησης για τα ανακυκλωμένα πλαστικά
  • Πλαστικά και θαλάσσια ρύπανση
  • Βιο-πλαστικά

 

Τα κύρια σημεία των συζητήσεων αυτών καταγράφηκαν με σκοπό να αποτελέσουν σχετικό εισηγητικό κείμενο προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για περαιτέρω επεξεργασία και συμβολή στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής.



Το συνέδριο έληξε με την επίσκεψη σε Μονάδα Ανακύκλωσης που λειτουργεί με Ευρωπαϊκά πρότυπα στην Αττική, LIFE project, ENERGY WASTE (Waste Applied Technologies & Transport W.A.T.T.) www.energywaste.gr, όπου ο Υπεύθυνος Λειτουργιών, κ. Κώστας Βεργανελάκης ξενάγησε τους συμμετέχοντες στις εγκαταστάσεις της μονάδας και τους ενημέρωσε για τη λειτουργία τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ : www.uest.gr. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE14ENV/GR/000722 PAVEtheWAySTE που υλοποιείται από το ΕΜΠ.



Ο Υπεύθυνος Λειτουργιών, κ. Κώστας Βεργανελάκης με τους συνεργάτες του