preloader icon

09.12.2017
Ειδήσεις
Η Κίνα περιορίζει τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων – Αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά
news image

Την απαγόρευση εισαγωγής και πλαστικών απορριμμάτων μεταξύ άλλων ανακοίνωσε η Κίνα σε μια προσπάθεια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κίνας ανακοίνωσε στον οργανισμό ότι μέχρι το τέλος του 2017 η χώρα δεν θα δέχεται πλέον αποστολές 24 τύπων στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών απορριμμάτων οικιακής χρήσης, απορριμμάτων χαρτιού και απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. «Ανακαλύψαμε ότι τα ανακυκλωμένα στερεά απόβλητα συχνά αναμειγνύονται με μεγάλες ποσότητες βρώμικων και επικίνδυνων αποβλήτων και αυτό οδηγεί σε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση στην Κίνα», αναφέρει η επίσημη δήλωση στον ΠΟΕ. Οι χώρες μέλη του ΠΟΕ απαγορεύεται να εισάγουν σκουπίδια υψηλής μόλυνσης, αλλά η Κίνα είχε απαλλαγεί από τέτοιους κανόνες κατά την εγγραφή της τον Δεκέμβριο του 2001. Ωστόσο, η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να εισάγει ορισμένα είδη αποβλήτων που απαιτούνται για την παραγωγή πρώτων υλών μέσω της ανακύκλωσης. Η Κίνα είναι σημαντικός εισαγωγέας αποβλήτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες και εισήγαγε 46,98 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένων στερεών αποβλήτων το 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας. Το 2016, η Κίνα εισήγαγε 7,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων πλαστικού, αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 56% των παγκόσμιων εισαγωγών.

 

Αναταραχή στην αγορά πλαστικών αποβλήτων


Ο πρόεδρος της «PRE», Τον Έμανς

Οι περιορισμοί αυτοί στις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων στην Κίνα δημιουργούν ήδη αναταραχή στις αγορές πλαστικών αποβλήτων. Για πολλά χρόνια, τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων της Ευρώπης στήριζαν ενεργά και βοηθούσαν την επεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων χαμηλής ποιότητας στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ανακυκλωτών Πλαστικών» (PRE),  Τον Έμανς  ανέφερε ότι: «η αγορά είναι υπερφορτωμένη με χαμηλής ποιότητας πλαστικά απόβλητα λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η Κίνα στις εισαγωγές. Αυτά τα χαμηλής ποιότητας απόβλητα εξάγονταν στην Κίνα μιας και ήταν μια φθηνή λύση για πλαστικά στο τέλος του κύκλου ζωής τους που δεν είχαν συλλεχθεί με σωστό τρόπο. Αυτή η αθέμιτη πρακτική, όσον αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βρίσκεται στα όρια των νομικών απαιτήσεων που επιβάλλονται από τις οδηγίες για τα απόβλητα. Στην πραγματικότητα, οι εξαγωγείς θα έπρεπε να έχουν αποδείξει ότι τα εξαγόμενα απόβλητα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Σήμερα, το πλεόνασμα των απορριμμάτων αυτό δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί πλήρως στην ΕΕ, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ποιότητας των ευρωπαίων ανακυκλωτών. Αυτή η απότομη μεταβολή των συνθηκών της αγοράς αποδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για την υλοποίηση μιας πραγματικής και βιώσιμης αγοράς αποβλήτων στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα συνολικό σχέδιο που θα έχει ως στόχο την σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ανακύκλωσης, της συλλογής και της διαλογής». Όπως αναφέρει η «PRE» τα πλαστικά απόβλητα, που προορίζονταν για την Κίνα, δεν μπορούν να απορροφηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και δεν μπορούν να συμμορφωθούν στα πρότυπα που υπάρχουν. Αυτή η απότομη αλλαγή απαιτεί μια επείγουσα λύση σύμφωνα με τον Έμανς. « Η βιομηχανία, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και η κοινωνία πρέπει να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση εφαρμογή βελτιωμένου σχεδιασμού για την ανακύκλωση, η εναρμονισμένη συλλογή και η επένδυση σε αποδοτικά κέντρα διαλογής, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα ανακύκλωσης της ΕΕ. Η έλλειψη οράματος που υπήρξε σε όλους τους εμπλεκόμενους στην Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και δραστικά με τις νέες, αυξημένες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων, που δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν στην Κίνα»  κατέληξε ο Έμανς.