Συνέντευξη του προέδρου του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειου Γούναρη – “Το πλαστικό να αποτελέσει μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος”

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον επιχειρηματικό διαδικτυακό τόπο epixeiro.gr αναλύοντας ενδελεχώς το όραμα του Σ.Β.Π.Ε για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη, υπογράμμισε ότι η βιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης στην προστασία του περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στη συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθεί η αγγλική εκδοχή της συνέντευξης/ English version of the Interview Follows

«Epixeiro.gr»: Αναλάβετε πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Μάιο, καθήκοντα Προέδρου στον ΣΒΠΕ. Γιατί αυτό γίνεται «σε μια από τις πλέον καθοριστικές συγκυρίες της σύγχρονης ιστορίας» της συγκεκριμένης βιομηχανίας, όπως τόνιζε η σχετική ανακοίνωση;

«Βασίλειος Γούναρης»: Η σημερινή χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιομηχανία πλαστικών γιατί τα πλαστικά βάλλονται παγκοσμίως και πολύ συχνά υποβαθμίζεται η μεγάλη συνεισφορά τους στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ανέλαβα, λοιπόν, την ηγεσία της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών γιατί πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω, με συνέργειες και συσπειρώνοντας τα μέλη της βιομηχανίας, εντός και εκτός Συνδέσμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στα πλαστικά.

«Epixeiro.gr»: Ποιες θα λέγατε πως είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των πλαστικών στις μέρες μας;

«Βασίλειος Γούναρης»: Η αλλαγή αντίληψης των πολιτών για τα πλαστικά είναι η σημαντικότερη πρόκληση του κλάδου. Θεωρώ ότι η βασική μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αλλαγή της εικόνας του υλικού στην κοινωνία. Αυτό απαιτεί καιρό, αλλά ξεκινάμε δυναμικά και θέλουμε να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Η παγίωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους φορείς χάραξης πολιτικής ότι για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση απορριμμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, θα πρέπει το πλαστικό να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, όπως το αντιμετωπίζουν ως σήμερα.

«Epixeiro.gr»:Το πλαστικό βρίσκεται στο επίκεντρο εκστρατειών γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. Ποια η τοποθέτηση του ΣΒΠΕ επί του συγκεκριμένου ζητήματος;

«Βασίλειος Γούναρης»: Όλοι συμφωνούμε ότι τα πλαστικά απόβλητα δεν ανήκουν ούτε στις θάλασσες μας, ούτε στους ωκεανούς ούτε πουθενά αλλού στο περιβάλλον. Πολλές φορές όμως, δυστυχώς, κάποιες εκστρατείες γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος περιέχουν εκτεταμένη παραπληροφόρηση και δαιμονοποίηση του πλαστικού.

Εμείς στον ΣΒΠΕ πιστεύουμε ότι η ρύπανση είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, απόρροια μιας σειράς παραγόντων, που εκτείνονται από τη μη εφαρμογή της σχετικής με τα απόβλητα νομοθεσίας, την έλλειψη κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και της κουλτούρας ορισμένων καταναλωτών, που απορρίπτουν ασυλλόγιστα τα απόβλητα τους στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια περίπλοκη και σοβαρή παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί ταχεία δράση και ισχυρή ηγεσία.

«Epixeiro.gr»: Όσον αφορά σε κάποια είδη μιας χρήσης από πλαστικό, τα οποία θα απαγορευτούν στην ΕΕ, ποια η δική σας τοποθέτηση; Είναι αυτή η βέλτιστη λύση;

«Βασίλειος Γούναρης»: Στις 12 Ιουνίου 2019 δημοσιεύτηκε η Οδηγία 2019/904 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και τη μείωση των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς, ως Σύνδεσμος, κινούμαστε σε δύο επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση, που επηρεάζει μέλη μας.

Με τους εταίρους μας στην Ευρώπη επιχειρούμε να συνδιαμορφώσουμε την ατζέντα της βιομηχανίας για τα πλαστικά μιας χρήσης και ήδη καταφέραμε να υπάρχουν μικρές βελτιώσεις, που επιτεύχθηκαν χάρη στην επιμονή και την τεκμηρίωση της ομάδας εργασίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Παράλληλα, στην Ελλάδα επιχειρούμε να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή για να απαντήσουμε στην εκτεταμένη παραπληροφόρηση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εισέλθουμε στη διετία διαπραγμάτευσης για την εναρμόνιση της οδηγίας με την ελληνική νομοθεσία. Με τεκμηριωμένα επιχειρήματα θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε τη χρησιμότητα των πλαστικών μιας χρήσης και να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. H δική μας τοποθέτηση είναι η πάγια θέση μας: Θα πρέπει το πλαστικό να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, όπως το αντιμετωπίζουν ως σήμερα.

«Epixeiro.gr»: Υπάρχουν, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι απαραίτητες διαδικασίες και πολιτικές για την ανακύκλωση του πλαστικού; Είναι ενήμεροι οι πολίτες;

«Βασίλειος Γούναρης»: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζονται διαδικασίες και πολιτικές για την ανακύκλωση του πλαστικού. Όμως, ένα σημαντικό μέτρο για να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση πλαστικών στο περιβάλλον είναι το να δημιουργήσουμε κλειστούς κύκλους, όπου το πλαστικό όχι μόνο ανακυκλώνεται αλλά χρησιμοποιείται ως νέα πρώτη ύλη στη βιομηχανία.

Η χημική βιομηχανία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις καινοτομίες και στην εφαρμογή διεργασιών μεγάλης κλίμακας για τη μετατροπή των πλαστικών αποβλήτων σε νέα προϊόντα. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της BASF, η οποία, με το Project ChemCycling που ξεκίνησε πρόσφατα, αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες που προωθούν την ανάκτηση και την ανακύκλωση των πλαστικών. Μαζί με τους πελάτες και τους συνεργάτες της, η BASF ανέπτυξε και παρασκεύασε τα πρώτα πρότυπα προϊόντα που βασίζονται σε χημικώς ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα.

Στην Ελλάδα, σημειώνονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα απόβλητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, οι υποδομές ανακύκλωσης είναι λίγες και υπολειτουργούν. Η εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού για την ορθή απόρριψη των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιεί είναι ελλιπής.

«Epixeiro.gr»: Όσον αφορά στη θαλάσσια ρύπανση, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα; Ποιες οι ενδεχόμενες ενέργειες της βιομηχανίας πλαστικού;

«Βασίλειος Γούναρης»: Η έρευνα του οργανισμού Ocean Conservancy δείχνει ότι τα πλαστικά στις θάλασσες προέρχονται κατά βάση από απορρίμματα στη στεριά. Τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα μεταφέρονται μέσω των ποταμών και προέρχονται βασικά από τα δέκα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου, κυρίως στην Ασία και την Αφρική. Πολλά από αυτά τα ποτάμια διασχίζουν πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές συλλογής και ανακύκλωσης αποβλήτων, γεγονός που συμβάλλει στη σημαντική διαρροή αποβλήτων.

Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε τεραστίων διαστάσεων πρωτοβουλίες από τη παγκόσμια βιομηχανία, όπως με την ίδρυση της «Συμμαχίας για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων» (Alliance to End Plastics Waste). Η Συμμαχία αυτή, στην οποία συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και η BASF, έχει δεσμεύσει πάνω από $1 δισ., με το στόχο να επενδύσει $1,5 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει να μπει ένα τέλος στα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία αυτή θα δρομολογήσει δράσεις που συμβάλλουν στο να βρεθούν λύσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς: ανάπτυξη υποδομών για τη συλλογή αποβλήτων, προώθηση καινοτόμων μεθόδων ανακύκλωσης, εκπαίδευση και δέσμευση διαφόρων ομάδων και καθαρισμός περιοχών υψηλής συγκέντρωσης πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, ο ΣΒΠΕ αποδέχτηκε την πρόσκληση του προγράμματος για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων BlueCycle για την ένταξη του στο δίκτυο συνεργατών του. Το BlueCycle είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο ΣΒΠΕ είναι έτοιμος να συνδράμει στην επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών με την τεχνογνωσία των μελών του, στοχεύοντας να ενδυναμώσει το όραμα της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

«Epixeiro.gr»: Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις πιο καινοτόμες χρήσεις που παρουσιάζει το υλικό τα τελευταία χρόνια; Ποιες οι ενδεχόμενες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει;

«Βασίλειος Γούναρης»: Τα πλαστικά είναι αποτελεσματικά υλικά που μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους και να εξασφαλίσουν οφέλη για την κοινωνία, όπως υγεία, ασφάλεια και ευκολία. Αποτελούν σημαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην οικονομία και στην καθημερινή μας ζωή.

Χάρη στην χρήση ελαφρών και καινοτόμων υλικών στα αυτοκίνητα ή τα αεροσκάφη, εξασφαλίζεται εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση των εκπομπών CO2. Επίσης, τα μονωτικά υλικά υψηλών επιδόσεων μας βοηθούν να έχουμε ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια μας. Στη συσκευασία των προϊόντων, το πλαστικό συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Σε συνδυασμό με τρισδιάστατη εκτύπωση, τα βιοσυμβατά πλαστικά υλικά μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, καθόσον καθιστούν δυνατή την ιατρική καινοτομία.

Επίσης, τα λιπασματοποιήσημα πλαστικά που βασίζονται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες, συμπληρώνουν τα συμβατικά πλαστικά και είναι η βέλτιστη λύση για βιοαποικοδομήσιμες σακούλες για σκουπίδια, για μεταφορά και αποθήκευση φρούτων και λαχανικών, κομποστοποιήσιμων συσκευασιών τροφίμων και φιλμ για αγροτική χρήση.

Όλα τα παραπάνω και οι νέες καινοτομίες που αναπτύσσει ο κλάδος προσφέρουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Από τις 16 έως τις 23 Οκτωβρίου, όλες οι τελευταίες καινοτομίες θα παρουσιαστούν στην εμβληματική έκθεση για τα πλαστικά «Κ2019» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

«Epixeiro.gr»: Προς το κλείσιμο, μιλήστε μας για τη συνεισφορά του κλάδου σας στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις; Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας;

«Βασίλειος Γούναρης»: Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών και παράγουν προϊόντα όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών.

Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters- Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών).

Στον κλάδο των πλαστικών και ελαστικών, η εκτίμηση του Σ.Β.Π.Ε. είναι ότι δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις. Η απασχόληση στον κλάδο παραγωγής πλαστικών εκτιμάται πλέον των 16.000 εργαζόμενων για το 2018. Η αξία παραγωγής πλαστικών προϊόντων εκτιμάται στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, με μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών δραστηριοποιούνται περίπου 60.000 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους. Ο κύκλος εργασιών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών αγγίζει τα 355 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εταιρείες του κλάδου συνεισφέρουν σε φόρους και σε εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος

Σχετικά με τις επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα και μάλιστα με προσανατολισμό στις εξαγωγές. Αυτές οι εταιρείες είναι τεχνολογικά στο υψηλότερο επίπεδο και απασχολούν σημαντικό αριθμό ατόμων, ενισχύοντας διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως γεωργία, υποδομές κλπ.

Τέλος, από την 7η Ιουλίου υπάρχει νέα εκλεγμένη κυβέρνηση, με την οποία θα έρθουμε σε επαφή για να συζητήσουμε τα διάφορα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία πλαστικών. Ελπίζουμε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί και θα δοθεί ιδιαίτερη εστίαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην στήριξη των υπαρχουσών.

* Τα στοιχεία για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών προέρχονται από μελέτη που διενεργείται αυτή την εποχή από το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Σ.Β.Π.Ε. και μπορούν να αναθεωρηθούν στην τελική μορφή της μελέτης. Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία των πλαστικών προέρχονται από την μελέτη «Plastics – The Facts 2018» της «PlasticsEurope».

«Epixeiro.gr»: Κλείνοντας, ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι του ΣΒΠΕ και ποια η στρατηγική για τα αμέσως επόμενα χρόνια;

«Βασίλειος Γούναρης»: Στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και η ενίσχυση της προσπάθειά μας να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα των πλαστικών στην κοινωνία. Μέρος της στρατηγικής μας είναι να αναπτύξουμε δράσεις με φορείς και ΜΚΟ, χτίζοντας γέφυρες και αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τη σωστή διαχείριση των πλαστικών.

Επιπλέον, αναθέσαμε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών: Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης». Σκοπός της μελέτης είναι η αναλυτική περιγραφή και εκτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος του κλάδου και η ανάδειξη των ευκαιριών και των προκλήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή του στην Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης των απορριμμάτων και δεσμεύονται να συμβάλλουν στον τερματισμό της διαρροής των πλαστικών στο περιβάλλον προωθώντας τις κατάλληλες πρακτικές στην Πολιτεία.

English Version

Vasilis Gounaris, President of the Association of Hellenic Plastic Industries: Plastic should be part of the solution, not part of the problem

Vasilis Gounaris, President of the Association of Hellenic Plastic Industries (AHPI) and Managing Director of BASF Hellas S.A. Greece, talks to epixeiro.gr on the challenges faced by the industry, the issue of environmental protection and the sector’s contribution in the Greek economy.

Last May you assumed the duties of AHPI President. Why does your new position occur in “one of the most decisive conjunctures of modern history” for this particular industry, as the related announcement stressed?

Today’s conjuncture is particularly important for the plastics industry, because plastic is internationally attacked and their contribution in the improvement of citizens’ daily lives is often downplayed. I assumed the leadership of the Hellenic industry of plastics because I believe I can contribute, with synergies and bringing together the members of the industry, within and outside the Association, to help deal more effectively with the major challenges related to plastic.

What would you say are the most important challenges faced by the plastic industry nowadays?

The need to change the citizens’ perception on plastic is the most significant challenge the sector faces. I believe that our foremost priority should be to change the image of plastic in the society. This requires time, but we have made a strong start and we want to have a strong voice to bring positive results in the future.

The establishment of the Association of Hellenic Plastic Industries as a reliable partner in the application of circular economy will contribute towards this direction. We need to make it clear to policy-making organizations that in order to deal with major challenges, such as climate change, waste management, sustainable development and transition to a circular economy, plastic needs to be part of the solution and not part of the problem, as it has been dealt with so far.

Plastic is at the center point of campaigns on environmental protection. What does the AHPI believe on this issue?

We all agree that plastic waste should not be found at seas, the oceans or anywhere else in the environment. However, some campaigns on environmental protection often include extended misinformation and demonization of plastic.

We at the AHPI believe that pollution is a complex issue, a consequence of a series of factors, ranging from the non-application of the waste legislation to the lack of proper infrastructure for waste management and the culture of certain consumers, who unreasonably dispose of their waste to the environment. It is a complex and serious international challenge which requires immediate action and strong leadership.

What is your opinion with regard to some single-use items made of plastic, which are going to be banned in the EU? Is this the best solution?

On June 12th, 2019, European Union Directive 2019/904 was issued with regard to single-use plastic products and the reduction of their environmental consequences. In this framework, we as an Association act on two levels to deal with this very important challenge which affects our members.

In cooperation with our partners in Europe we attempt to co-design the industry’s agenda on single-use plastic and we’ve already managed to obtain small improvements, achieved thanks to the persistence and documentation of the task force for this particular category.

At the same time, in Greece we’re trying to build a strong voice and respond to the extended misinformation. Very soon we will enter the two-year negotiations on the directive’s harmonization with the Greek legislation. Using documented arguments, we will try to prove the usefulness of single-use plastic and achieve the best possible solution. Our opinion remains the same: Plastid should be part of the solution, not part of the problem, as it is dealt with today.

Plastic is an effective material which can save resources and ensure benefits for the society, with regard to health, safety and convenience.

Are the necessary procedures and policies on plastic recycling applied in Greece and the European Union? Are citizens informed?

In the European Union, plastic recycling procedures and policies are applied. However, one important measure to end uncontrollable disposal of plastic in the environment is to create closed circles, where plastic is not only recycled but is reused as a new raw material in the industry.

The chemical industry plays an important role in innovation and the application of large-scale processes to convert plastic waste to new products. One such example includes BASF, which uses the recently launched Project ChemCycling to develop innovative technologies promoting retrieval and recycling of plastic. Along with its clients and partners, BASF developed and prepared the first standard products based on chemically recycled plastic waste.

In Greece there are delays in the application of legislation with regard to waste, nationally and regionally. At the same time, recycling infrastructure is low and underperforming. Training the public on correct disposal practices of packing materials used is insufficient.

With regard to marine pollution, how can this issue be dealt with? What are the possible actions contemplated by the plastic industry?

Ocean Conservancy research has shown that plastic at sea mostly derives from land waste. Most plastic waste is transferred via rivers and basically originates from the world’s ten largest rivers, mainly in Asia and Africa. Many of these rivers cross densely populated areas, lacking the proper waste collection and recycling infrastructure and this contributes to significant waste leakage.

Lately we have seen immense initiatives taken by the international industry, such as the establishment of the “Alliance to End Plastics Waste”. This Alliance, in which BASF participates as a founding member, has already collected over $1 billion, planning to invest $1.5 billion during the next five years and help put an end to plastic waste reaching the environment.

This initiative will pave the way for actions contributing in the seeking of solutions on four basic sectors: development of infrastructure for waste collection, promotion of innovative recycling methods, training and commitment of various groups and determination of areas with high concentration of plastic waste on the environment.

In Greece, AHPI accepted the BlueCycle program’s invitation for the recycling of sea plastic waste and was introduced in the network of its partners. BlueCycle is the first integrated programme for recycling sea plastic waste caused by fishing and shipping activity, created and operating under the auspice of the Aikaterini Laskaridi Foundation.

SVPE is ready to contribute to the success of such initiatives, providing the know-how of its members, aiming to strengthen the vision of applying an effective circular economy in Greece.

What do you think about the most innovative uses of the material in recent years? What are the possible new business opportunities at hand?

Plastic is an effective material which can save resources and ensure benefits for the society, with regard to health, safety and convenience. It is an important material widely used in economy and our daily lives.

With the use of lightweight and innovative materials in cars and aircrafts, we have managed to save fuel and reduce CO2 emissions. Also, high performance insulation materials help us achieve energy efficiency in our buildings. In product packaging, plastic contributes to food safety and the limitation of food waste. In combination with 3D printing, biocompatible plastic materials can save human lives, facilitating medical innovation.

Also, fertilizable plastics based on renewable raw materials complement conventional plastics and are the optimal solution for biodegradable bags for trash, fruit and vegetable transfer and storage, food packing composting and film for agricultural use.

All the above, along with the new initiatives being developed by the sector, offer new business opportunities. On October 16-23, all the latest innovations will be presented in the emblematic “K2019” show on plastics, in Dusseldorf, Germany.

Could you tell us a little about your sector’s contribution in the Greek economy? Are there significant investments? What is your opinion on our country’s current business environment?

The Association of Hellenic Plastic Industries (AHPI) was established in 1958 and it still remains a leading force in the Greek industry, active in the sector of plastic applications. The Association’s members represent approximately 80% of the Greek production of plastic and produce products like film, pipes, boxes, sheet steel and thermoforming products, Masterbatch. The Association also includes machine manufactures and raw materials importers.

AHPI is a member of the “EuPC” (European Plastics Converters) and participates in “PlasticsEurope” (European Association of Raw Materials Plastics).

AHPI estimates that over 1,000 companies are active in the sector of plastics and elastics. Over 16,000 employees were estimated to be working in the sector of plastic production in 2018. The plastic products production value is estimated to 1.9 billion Euro in 2017, with minor differentiation in relation to previous years. Approximately 60,000 companies are active in the European plastics industry, employing over 1.5 million employees. The European plastics industry turnover reaches 355 billion Euro and the sector companies contribute with taxes and insurance fund contributions approximately 30 billion Euro per year.

With regard to investments, during the last few years we have seen many companies investing in Greece, focusing on exports. These companies are very technologically advanced and employ a significant number of individuals, reinforcing various sectors of the Greek economy, such as agriculture, infrastructure etc.

Finally, since July 7th we have a new elected government, which we will contact to discuss various issues of the plastics industry. We believe that the business environment will be improved, and more focus will be given on attracting new investments and support current ones.

* Data on the Greek plastics industry are based on a study held at the moment by IOBE on account of AHPI and may be revised in the study’s final version. Data on the European plastics industry are based on the study “Plastics – The Facts 2018” performed by “PlasticsEurope”.

In conclusion, which are the immediate aims of AHPI and its strategy for the following years?

Within the strategy formed by the Association of Hellenic Plastic Industries, our aim is to increase extroversion and synergies and reinforce our effort to change the negative image of plastic in society. Part of our strategy is to develop actions with organizations and NGOs, building bridges and practically proving our interest on the correct management of plastic.

We have also assigned to the Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE) the compilation of a study titled “The Greek Plastics Industry: Contribution in the Greek Economy, Challenges and Prospects of Development”. The aim of this study is to provide a detailed description and evaluation of the sector’s financial footprint and showcase opportunities and challenges for its further development in Greece.

The Association of Hellenic Plastic Industries and its members are at the frontline of reducing waste and are committed to contribute to the termination of waste leakage into the environment, promoting proper practices with the State.

http://www.epixeiro.gr/article/134280