preloader icon

10.12.2018
Ειδήσεις
H έρευνα για την στρατηγική των πλαστικών στην κυκλική οικονομία
news image

Το υλικό των πλαστικών μπορεί να επιταχύνει την εκπλήρωση των βασικών στόχων της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη, όπως είναι η αποδοτικότητα των πόρων, οι μειωμένες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως υπογραμμίζεται στη νέα έρευνα που δημοσίευσε η «EuPC» και τέσσερις ακόμη εταίροι.

Η έρευνα για την «Στρατηγική των πλαστικών και την ατζέντα της καινοτομίας στην κυκλική οικονομία» (Plastics Strategic Research and Innovation Agenda in a Circular Economy) δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία με την «PlasticsEurope», την «SusChem» ( Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για την βιώσιμη Χημεία, το «CEFIC» (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας) και την «ECP4», (πλατφόρμα επεξεργασίας συνθέτων, πλαστικών και πολυμερών στην Ευρώπη). Η έρευνα παρουσιάζει ένα κοινό όραμα και καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η συνεργασία ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των πλαστικών θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επιτυχία της κυκλικής οικονομίας.    Περιγράφει, επίσης, τι χρειάζεται να συμβεί για να εκπληρωθούν οι στόχοι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά. Οι τεχνολογικές λύσεις που αναφέρονται αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για να γίνει η παραγωγή των πλαστικών πιο κυκλική. Σύμφωνα με την έρευνα των πέντε εταίρων η ποιότητα της ανακύκλωσης των πλαστικών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας. Ο πιο σημαντικός στόχος παραμένει η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης για να εκπληρωθούν οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας. Προκειμένου να επιτευχθεί συνολικά αυξημένη κυκλικότητα, η έρευνα εντόπισε ορισμένους βασικούς παράγοντες:

 

  • Σχεδιασμό των προϊόντων με βελτιωμένες ιδιότητες διαχωρισμού και ανακύκλωσης

 
  • Σχεδιασμός αντικειμένων/προϊόντων, τα οποία να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση,

 
  • Ανάπτυξη διορθωτικών λύσεων που να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των πλαστικών αντικειμένων,

 
  • Χρησιμοποίηση καινοτομιών με την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανακύκλωσης για την αύξηση της αξίας από τα ανακτώμενα πλαστικά απορρίμματα.

 
  • Ενσωμάτωση εναλλακτικών πρώτων υλών στην παραγωγή πλαστικών - πρώτων υλών που ανακτώνται από απορρίμματα ή υποπροϊόντα από άλλους τομείς και διεργασίες. Όπως οι πρώτες ύλες από τη γεωργική βιομηχανία για την παραγωγή βιοπλαστικών, πρώτες ύλες με βάση τον άνθρακα από τη χημική βιομηχανία και χημικά και δευτερογενή πλαστικά από τη βιομηχανία πλαστικών.

 

Οι τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση της κυκλικότητας περιγράφονται σε τρία κύρια κεφάλαια της έρευνας και αφορούν την:

Κυκλικότητα από το σχεδιασμό

Κυκλικότητα από την Ανακύκλωση

Κυκλικότητα από εναλλακτικές πρώτες ύλες

Για να κατεβάσετε την αναφορά, πατήστε εδώ: Plastics strategic research and innovation agenda in a circular economy.