preloader icon

22.04.2019
Ειδήσεις
Το ταξίδι των πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία – Διαλογή και Ανακύκλωση
news image

 

Με ένα σύντομο και διασκεδαστικό βίντεο - animation διάρκειας 90 δευτερολέπτων, οι «Ευρωπαίοι Ανακυκλωτές Πλαστικών»(PRE) επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανακύκλωση στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στον αστερισμό της κυκλικής οικονομίας.

https://www.youtube.com/watch?v=IU3u9z9MFzw

Πρωταγωνιστές του βίντεο είναι ο Μαρκ και η παρέα του. Διαφορετικές συσκευασίες, των οποίων συνεκτικός ιστός αποτελεί το υλικό. Έχουν παραχθεί από πλαστικά.

Με εύληπτο τρόπο και μια διασκεδαστική μουσική, που κάνει ευχάριστη τη θέαση του σύντομου βίντεο, ο Μαρκ επισημαίνει ότι η αύξηση της ανακύκλωσης θα επέλθει  με την κατάλληλη διαλογή των προϊόντων, τα οποία έπειτα θα τοποθετηθούν στους κάδους ανακύκλωσης, όπως υπογραμμίζει στο πρώτο (1ο) κεφάλαιο των βίντεο που θα δώσει στη δημοσιότητα η «PRE».

«Διαλογή και ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων» είναι ο τίτλος του και αρχίζει με την παραδοχή ότι «λιγότερο από το 1/3 των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται στην Ευρώπη».

Ο Μαρκ και η παρέα του, όπως λένε χαρακτηριστικά, θέλουν να αποφύγουν την κατάληξη τους σε χώρους υγειονομικής ταφής ή καύσης και για να συμβεί αυτό ζητούν τη βοήθεια της Άννας.

Της καταναλώτριας, που αγόρασε τα προϊόντα με αυτές τις συσκευασίες.

«Μπορείς να μας προετοιμάσεις για ανακύκλωση» ρωτάνε παρακλητικά, δίνοντας την ευκαιρία να δοθούν χρήσιμες οδηγίες στους θεατές για τον κατάλληλο τρόπο, που πρέπει να ανακυκλώνουν.

 

Αρχικά, λοιπόν, οι συσκευασίες πρέπει να καθαριστούν. Να τις αδειάσουμε από οργανικά απορρίμματα, τα οποία μπορούν να επιμολύνουν τη συσκευασία. Θα πρέπει επίσης να απαλλαχθούν από τις ετικέτες τους, όσες συσκευασίες, τουλάχιστον, διαθέτουν τέτοιες.

 

Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να σμικρυνθούν για να κερδίσουμε χώρο στη μεταφορά τους, ενώ τα καπάκια θα πρέπει να παραμείνουν στην πλαστική φιάλη.

Στις τελευταίες σκηνές του βίντεο, την παρέα του Μαρκ συμπληρώνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προφίλ παραθύρων, τα οποία ζητούν και αυτά να ανακυκλωθούν.

Ο Μαρκ ενημερώνει ότι υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης ή καταστήματα, όπου μπορούν να ανακυκλωθούν και αυτά. «Συγκεκριμένα προϊόντα έχουν διαφορετικά συστήματα συλλογής», ολοκληρώνεται το πολύ χρήσιμο βίντεο της «PRE».