Ολυμπιακή Ημέρα 2019 – Το βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο θα κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα πλαστικά

Το Ολυμπιακό Κίνημα αγκαλιάζει εμπράκτως τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και πρωτοπορεί παρουσιάζοντας το πρώτο βάθρο νικητών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα πλαστικά.

Με αφορμή την Ολυμπιακή Ημέρα 2019 (23 Ιουνίου), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Τόκυο 2020 και την εταιρεία «P&G» την φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία.

Περίπου 2000 κάδοι θα είναι διαθέσιμοι σε καταστήματα λιανικής αλυσίδας στο Τόκυο και θα προωθήσουν την ενέργεια αυτή με στόχο τη συγκέντρωση πλαστικών συσκευασιών έπειτα από τη χρήση τους από τους καταναλωτές.

Παράλληλα, σε αυτούς τους κάδους θα μπορούν να απορριφθούν και πλαστικά που συλλέχθηκαν από τις θάλασσες της Ιαπωνίας.

Τα πλαστικά αυτά στη συνέχεια θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ως το βάθρο του νικητή σε κάθε άθλημα, συνδέοντας τα πλαστικά με την κορυφαία στιγμή στη ζωή ενός αθλητή.  Την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Έπειτα από το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά τα βάθρα από ανακυκλωμένα πλαστικά δεν θα πεταχτούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του ρόλου του Ολυμπιακού Κινήματος στον τομέα της βιωσιμότητας.

Ο γενικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συλλογή 1,5 εκατομμυρίου πλαστικών συσκευασιών από πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο.

Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, θα εξοικονομηθούν 75 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε συσκευασία από πλαστικά που ανακυκλώνεται.

Μόλις επιτευχθεί ο στόχος της συλλογής 1,5 εκατομμυρίου πλαστικών συσκευασιών, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 θα έχει εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια για να ηλεκτροδοτήσει ένα νοικοκυριό για 112 χρόνια.