Εκστρατεία για την εκπαίδευση των Βρετανών πολιτών για τα πλαστικά εγκαινίασε η BPF

Τα πρόσφατα ευρήματα της κυβερνητικής έρευνας στην Βρετανία, όπου τα 2/3 των πολιτών δήλωσαν ότι θεωρούν τα πλαστικά τα πιο επιβλαβή υλικά για το περιβάλλον, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού την «Βρετανική Ομοσπονδία Πλαστικών».

Η «BPF» σε μια προσπάθεια να αποδομήσει διαδεδομένους μύθους, που εξαπλώνονται ανάμεσα στους πολίτες για τα πλαστικά, ανακοίνωσε μια σειρά εκπαιδευτικών ενεργειών, που θα εγκαινιαστούν με δύο σύντομα, εύληπτα βίντεο που κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες.

Στόχος να τεθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη σωστή του διάσταση και να αναδειχθούν τα πολλά πλεονεκτήματα των πλαστικών. Στο πρώτο βίντεο, ο Καθηγητής, που πρωταγωνιστεί, αναρωτιέται αν τα πλαστικά είναι βιώσιμα ενώ στο δεύτερο γίνεται συνοπτική αναφορά στη βελτίωση της ανακύκλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η «BPF» στέκεται ιδιαίτερα στους κινδύνους, που ελλοχεύουν από την αντικατάσταση των πλαστικών από εναλλακτικά υλικά.

«Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η αντικατάσταση των πλαστικών θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Σύμφωνα με έρευνες, η επιλογή εναλλακτικών υλικών θα διπλασίαζε την ποσότητα της ενέργειας που θα απαιτείτο για την παραγωγή της συσκευασίας καθ’ όλη τη διάρκεια ‘ζωής’ της.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα πλαστικά απαιτούν λιγότερες πρώτες ύλες για να κάνουν την ίδια δουλειά.

Επίσης, τα πλαστικά είναι ελαφριά, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά τους.

Η χρησιμοποίηση βαρύτερων υλικών από τα πλαστικά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα 2,7 περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όταν όμως τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στα ποτάμια και στις θάλασσες μπορούν να προκαλέσουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο εχθρός δεν είναι τα πλαστικά.

Ο εχθρός είναι τα απορρίμματα. 

Ο στόχος είναι με την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας να φτάσουμε στην επίτευξη μηδενικών αποβλήτων».

Το δεύτερο βίντεο ασχολείται με το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανακύκλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.