preloader icon

22.02.2020
Τα νέα του Συνδέσμου
Το «Waste Free Oceans» στην Ελλάδα σε διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει ο Σ.Β.Π.Ε.
news image

Η Παγκόσμια Βιομηχανία Πλαστικών συνεχίζει τις προσπάθειες της για να καταπολεμήσει τη θαλάσσια ρύπανση, με μια σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο να αποδείξουν την αφοσίωση όλων των εμπλεκομένων μερών για τη διακοπή διαρροής πλαστικών προς τις θάλασσες μας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Έτσι, έπειτα από τον επιτυχημένο καθαρισμό στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας, ο Σ.Β.Π.Ε. θα πραγματοποιήσει μια διήμερη εκδήλωση στις 7 και 8 Μαΐου 2020, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το μεγάλο αυτό ζήτημα, να προσφέρει τις καλύτερες πρακτικές στους συμμετέχοντες και να προσφέρει λύσεις με τον καθαρισμό των υδάτων και της ακτής, που θα επιλεγεί στο άμεσο μέλλον.

Στο επίκεντρο του διημέρου θα βρεθούν οι προσπάθειες, που καταβάλλει η βιομηχανία πλαστικών για την αποτροπή θαλάσσιων απορριμμάτων.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν έπειτα από πρόσκληση, που έλαβε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος από τον Οργανισμό «Waste Free Oceans», μιας πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών, για να αποδείξει εμπράκτως ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη διαρροή απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά, στις 7 Μαΐου θα διοργανωθεί Συνέδριο για τα θαλάσσια απορρίμματα και την κυκλική οικονομία. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες και τα μέλη του Συνδέσμου θα ενημερωθούν μόλις οριστικοποιηθεί.  

Στις 8 Μαΐου η «Waste Free Oceans» θα πραγματοποιήσει επίδειξη με ειδικά εξοπλισμένο σκάφος για τον καθαρισμό των υδάτων ενώ παράλληλα στην ακτή, που θα επιλεχθεί, μέλη της βιομηχανίας των πλαστικών θα προβούν σε εθελοντικό καθαρισμό.

Τι είναι το «Waste Free Oceans»

Ο οργανισμός Waste Free Oceans» είναι μια πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών.

Βασικός του στόχος είναι η συμβολή του στην εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων από τις θάλασσες. Με ειδικά εξοπλισμένο σκάφος συλλέγει πλαστικά απορρίμματα, τα οποία ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε νέα προϊόντα.

Συνεργάζεται με τοπικές αρχές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, πραγματοποιώντας τακτικούς καθαρισμούς σε επιλεγμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα σκάφη για τη συλλογή απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα.

Μόλις συλλεχθούν τα πλαστικά, το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι για την επαναχρησιμοποίησή τους. Όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά, προκειμένου να προσφέρουν στους καταναλωτές βιώσιμα προϊόντα, που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

https://www.youtube.com/watch?v=sKAIc90bZh4

Συνδέοντας τις επιχειρήσεις με ένα αξιόπιστο δίκτυο ανακυκλωτών και μεταποιητών, ο «WFO» τις βοηθά να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.

«Σήμερα, οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν προϊόντα που προσφέρουν λύσεις και αντιμετωπίζουν τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι καταναλωτές ζητούν βιώσιμες επιλογές και είναι έτοιμοι να πληρώσουν για αυτές.

Στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του οργανισμού μας, οι περισσότεροι δεν είχαν ακόμη επίγνωση του αντίκτυπου των απορριμμάτων στις θάλασσες και δεν ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν. Σήμερα, έχει καταστεί σαφές ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί το μήνυμά μας και τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει» υποστηρίζει ο ιδρυτής της «WFO», Αλεξάντερ Ντανζίς, που είναι παράλληλα και ο διευθύνων σύμβουλος της «EuPC».