Τον Οκτώβριο του 2020 μετέθεσε την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης η Αγγλία για υγειονομικούς λόγους

Η πανδημία του Covid-19 έχει αναδείξει το πλαστικό στην προτιμώμενη επιλογή για την προστασία των πολιτών ανά τον κόσμο.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του υλικού στην καταπολέμηση της πανδημίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) μετέθεσε την απαγόρευση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά καλαμάκια, τους αναδευτήρες και τις μπατονέτες για τον προσεχή Οκτώβριο.

Τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε επιβεβαιώσει ότι τον Απρίλιο του 2020 επρόκειτο να απαγορευτούν τα παραπάνω αναφερθέντα πλαστικά μιας χρήσης.

Ήταν μια διαβούλευση, που είχε κρατήσει περίπου δύο χρόνια και στους διακηρυγμένους στόχους της ήταν η μείωση χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης.

Στην Αγγλία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,7 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, 300 εκατομμύρια αναδευτήρες και δύο δισεκατομμύρια μπατονέτες, με πλαστικό στέλεχος.

Ωστόσο, το «Defra» μετέθεσε την ημερομηνία απαγόρευσης στον Οκτώβριο του 2020 ως μια πειστική απάντηση στις προκλήσεις, που αναδείχθηκαν από το ξέσπασμα του Covid-19 αλλά και τις παρεπόμενες οικονομικές επιπτώσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας, επιβεβαιώνουμε ότι θα καθυστερήσουμε την έναρξη της απαγόρευσης σε πλαστικά καλαμάκια, αναδευτήρες και μπατονέτες μέχρι τον Οκτώβριο του 2020» ανέφερε το Υπουργείο σε επίσημη ανακοίνωση του.

Αρνητική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ανακοίνωση της καθυστέρησης στην Αγγλία ήλθε την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αμετακίνητη σε ενδεχόμενο χρονικής αναπροσαρμογής της Οδηγίας, που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης.

Ήδη, η «EuPC» με κατάθεση επίσημου αιτήματος προς την Ε.Ε. είχε ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας, ενώ ανάλογο αίτημα κατέθεσε στις ελληνικές αρχές ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος εξαιτίας της 

ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία και την υγιεινή, που αναδείχθηκαν ως πιεστική πρόκληση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρέπει να τηρηθούν οι προθεσμίες, απάντησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανταποκρινόμενη αρνητικά στις εκκλήσεις της βιομηχανίας για άρση της απαγόρευσης σε ολόκληρη την ΕΕ ορισμένων πλαστικών ειδών μίας χρήσης, λόγω των ανησυχιών για τη δημόσια υγεία.

«Η θέση της Επιτροπής εξακολουθεί να είναι ότι πρέπει να τηρηθούν οι προθεσμίες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιβαλλοντικά θέματα, Βίβιαν Λουνέλα στο Euractiv.

«Τα κράτη μέλη έχουν ακόμη ένα χρόνο για να εναρμονίσουν με το εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης», ανέφερε η κυρία Λουνέλα, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο αίτημα της «EuPC» για αναβολή εφαρμογής της οδηγίας «για τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος».