preloader icon

23.04.2020
Τα νέα του Συνδέσμου
Πώς συμβάλλουν τα πλαστικά προϊόντα στην καταπολέμηση του COVID-19
news image

Τη σημαντική συνεισφορά των πλαστικών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύει με ανακοίνωση της η «EuPC» (Ευρωπαϊκών Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς επανέλαβε το αίτημα για αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης, ιδίως στο αποκορύφωμα της υγειονομικής κρίσης, που προκλήθηκε από τον COVID-19.

Αίτημα, που υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ο οποίος σε συνεννόηση με την «EuPC» κατέθεσε έγκαιρα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα την ανάγκη για αναβολή της οδηγίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ανακοίνωση της, η «EuPC» αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των πλαστικών και στέκεται στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στη βιομηχανία για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της πανδημίας, να αποφευχθούν πτωχεύσεις εταιρειών, οι οποίες θα επιφέρουν απώλεια θέσεων εργασίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

«Αυτή την περίοδο, η πανδημία, που προκλήθηκε από τον COVID-19 διαταράσσει βαθύτατα την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχουν ήδη προκληθεί απαιτούν άμεσες δράσεις, μιας και θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σε αυτή τη συγκυρία, τα πλαστικά προϊόντα, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και το υγειονομικό προσωπικό, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης από τον COVID-19 στην Ευρώπη.

Οι ιατρικές συσκευές και ο απαιτούμενος εξοπλισμός προσωπικής προστασίας παράγονται με όλες τις διαθέσιμες πρώτες ύλες πλαστικών και αποτελούν προφανή παραδείγματα για τους τρόπους, με τους οποίους τα πλαστικά προϊόντα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, ανακαλύπτει κανείς ότι πολλές ακόμη εφαρμογές βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπισης της κρίσης.

Από το δάπεδο βινυλίου με αντιμικροβιακές ιδιότητες στα νοσοκομεία έως τον εξοπλισμό καθαρισμού και τις συσκευασίες για σαπούνια, απολυμαντικά και τρόφιμα, απαιτούνται τα πλαστικά, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ιδιαίτερα, η πλαστική συσκευασία είναι εξαιρετικά σημαντική στη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να είχαν υποστεί φθορές, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Επιπρόσθετα, εταιρείες της βιομηχανίας, που δεν είχαν εμπλακεί μέχρι σήμερα στην κατασκευή εξοπλισμού ατομικής προστασίας ή ιατρικών συσκευών διαμορφώνουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής τους για να παρέχουν στην κοινωνία αυτά τα πολύ απαραίτητα αγαθά.

Η βιομηχανία μεταποίησης πλαστικών, που αποτελείται από 50.000 μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως και όλες οι άλλες βιομηχανίες, εργάζεται επί του παρόντος με όλες τις δυνάμεις της για να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Η βιομηχανία και οι αρχές θα πρέπει να εστιάσουν την πλήρη προσοχή τους στη διαχείριση της κρίσης και να αναστείλουν όλες τις μη απαραίτητες δραστηριότητες για να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών τους επόμενους 12 μήνες για να ξαναχτίσουν ό,τι πρέπει να ανοικοδομηθεί μετά την κρίση.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «EuPC», σε μια ανοιχτή επιστολή που εστάλη πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστήριξε ότι η εφαρμογή της οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και όποιων μη ουσιωδών πρωτοβουλιών στα κράτη μέλη, πρέπει να τεθούν σε αναστολή, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ευρώπη.

Η βιομηχανία χρειάζεται σε αυτή τη συγκυρία σταθερότητα για να μπορέσει να συνεχίσει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της πανδημίας με όλες τις δυνάμεις της, να αποφύγει πτωχεύσεις, που θα επιφέρουν την συνεπακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας» εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς, σε συνέντευξη του στις 14 Απριλίου σε διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η βιομηχανία μεταποίησης πλαστικών στην Ευρώπη θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη μετάβασή προς μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία, που έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της «Circular Plastics Alliance».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, του COVID-19 θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά ορισμένες προθεσμίες έως το 2025».

Παρακολουθήστε παρακάτω την πλήρη συνέντευξή του Αλεξάντερ Ντανζίς:

https://www.youtube.com/watch?v=sV0HeLO0Jfs&t=2s